Ania321, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na młodą kapustę z dodatkiem koperku. Możecie podawać ją na ciepo jako samodzielne, lekkie danie albo jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Doskonale smakuje z klasycznymi potrawami jak np. kotlet schabowy albo mielony  z ziemniakami.

Młoda kapusta ma bardziej intensywny zielony kolor niż stara, a w smaku jest nieco łagodniejsza i słodsza.

Przepis na młodą kapustę z koperkiem

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i drobno poszatkujcie.
  2. Do dużego garnka wrzućcie kapustę, a następnie dolejcie tyle wody, aby przykryła kapustę.
  3. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut, odlejcie trochę wody i dodajcie przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz przyprawę uniwersalną. 
  4. Do kapusty dodajcie również koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekany koperek, całość wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  5. W międzyczasie zróbcie zasmażkę ze smalcu i czubatej łyżki mąki, a następnie całość dodajcie wraz ze śmietaną do kapusty. 
  6. Gotujcie przez minutę, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Co można zrobić z młodej kapusty?

Oprócz zasmażanej młodej kapusty możecie zrobić również przepyszny kapuśniak, który robi się ekspresowo albo gołąbki. Dzięki temu, że kapusta jest o wiele bardziej miękka niż ta starsza, z łatwością poradzicie sobie z zawijaniem gołąbków w liście.
Młodą kapustę można również zakisić – w smaku będzie o wiele delikatniejsza niż klasyczna kiszona kapusta.

Zobacz także:

Czytaj także: