
Ania321, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na młodą kapustę z dodatkiem koperku. Możecie podawać ją na ciepo jako samodzielne, lekkie danie albo jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Doskonale smakuje z klasycznymi potrawami jak np. kotlet schabowy albo mielony z ziemniakami.
Młoda kapusta ma bardziej intensywny zielony kolor niż stara, a w smaku jest nieco łagodniejsza i słodsza.
Przepis na młodą kapustę z koperkiem
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i drobno poszatkujcie.
- Do dużego garnka wrzućcie kapustę, a następnie dolejcie tyle wody, aby przykryła kapustę.
- Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut, odlejcie trochę wody i dodajcie przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz przyprawę uniwersalną.
- Do kapusty dodajcie również koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekany koperek, całość wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- W międzyczasie zróbcie zasmażkę ze smalcu i czubatej łyżki mąki, a następnie całość dodajcie wraz ze śmietaną do kapusty.
- Gotujcie przez minutę, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Co można zrobić z młodej kapusty?
Oprócz zasmażanej młodej kapusty możecie zrobić również przepyszny kapuśniak, który robi się ekspresowo albo gołąbki. Dzięki temu, że kapusta jest o wiele bardziej miękka niż ta starsza, z łatwością poradzicie sobie z zawijaniem gołąbków w liście.
Młodą kapustę można również zakisić – w smaku będzie o wiele delikatniejsza niż klasyczna kiszona kapusta.
Czytaj także: