Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy

Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?

Marzą wam się mielone w nietypowym wydaniu? Przygotujcie je w wersji szwedzkiej, z gotowanym burakiem. To świetny patent, który nie tylko nadaje mielonym fajny kolor, ale też niebanalny smak. Jak je przygotować?
Anna Borkowska
kwiecień 17, 2021

Kto z nas nie lubi pysznych i chrupiących mielonych kotletów? To danie wprost wpisało się w naszą tradycyjną polską kuchnię. Sposobów na przygotowanie kotletów mielonych jest mnóstwo. Jedni dodają do mięsa mielonego marchewkę, drudzy cukinię, są też tacy, którzy przygotowują mielone z... buraczkami – i wcale nie mamy na myśli sałatki, którą zwykle podajemy do tego dania. Co powiecie na mielone w stylu szwedzkim z burakiem dodanym do mięsa?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mielone w stylu szwedzkim

Mielone w stylu szwedzkim to świetna odmiana od tradycyjnych kotletów mielonych z jajkiem, cebulką i przyprawami. W przepisie znajdziemy ugotowanego i startego na tarce buraka, którego dodaje się bezpośrednio do mięsa. Takie mielone nie tylko mają ciekawy kolor, ale też wyrafinowany smak. Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Zobacz także

Składniki:

  • 250 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 gram mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 upieczony lub ugotowany burak
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
  2. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego startego na tarce buraka, musztardę, posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz 2 łyżki bułki tartej i śmietanę.
  4. Wbijamy jajko i starannie wyrabiamy na jednolitą masę.
  5. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  6. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
  7. Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję mięsa i formujemy kotlety.
  8. Każdy panierujemy w bułce tartej i tępą stroną noża wykonujemy na kotletach kratkę.
  9. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy kotlety smażymy 1 minutę po czym zmniejszamy ogień i smażymy kolejne 5-8 minut z każdej strony.
  10. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiary tłuszczu na ręczniku papierowym.
  11. Podajemy gorące z ulubioną sałatką i ziemniakami.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Komentarze