Schab na kanapki
zbysiowa/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na mięciutki i przepyszny schab na kanapki. Będą prosić o dokładkę

Macie dość pozbawionych smaku szynek ze sklepu? Upieczcie z nami ten schab – z pewnością nie pożałujecie!

Są takie dni, kiedy nie możemy już patrzeć na wędliny ze sklepu. Mało aromatu, za to mnóstwo wody – w ten sposób prezentuje się zdecydowana większość wyrobów z marketów, a nawet ze sklepów mięsnych.

W takich momentach przypominają nam się tradycyjne, domowe wyroby wędliniarskie. Większość z nas nie ma jednak czasu, by przygotować w środku tygodnia szynkę od A do Z. Co wtedy robić? Rozwiązaniem jest upieczenie kawałka dobrego mięsa w piekarniku na własnych zasadach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowa pieczeń na kanapki

Tego typu pieczeń świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju kanapkach. Można także podać schab z naszego przepisu do obiadu z ziemniakami albo ryżem. Kiedy podajemy schab na gorąco, warto pomyśleć o jakimś ciemnym sosie – tak podany zrobi prawdziwą furorę!

Pieczenie schabu to prościzna. Najważniejszym punktem przygotowania tej potrawy będzie za to wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Postarajmy się o schab jak najlepszej jakości. Idealnym wyborem byłoby mięso ze świni tuczonej w wiejskiej zagrodzie – z tym może być jednak dość trudno.

Wobec tego udajmy się po ładny kawałek mięsa do dobrego rzeźnika. Nie żałujmy kilku złotówek więcej w stosunku do ceny z marketu – różnicę na pewno odczujemy w smaku. A jak sprawić, by nasze mięso było idealnie miękkie i delikatne – tutaj wykorzystajmy sztuczkę z pieczeniem mięs w mleku – efekty będą zaskakujące.

Zobacz także
Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla

Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki

szynka gotowana w rekawie

Delikatna i krucha szynka gotowana na kanapki. Wyjdzie wam o niebo lepiej od sklepowych wędlin

Przepis na przepyszny schab na kanapki

Składniki:

  • Spory kawałek surowego schabu wieprzowego (ok. 1,5 kg)
  • Olej
  • Czosnek – kilka ząbków
  • Majeranek
  • Rozmaryn
  • 1 l mleka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Mięso oczyśćcie i przygotujcie do marynowania.
  • W miseczce wymieszajcie przyprawy wraz z olejem. Do środka dodajcie także przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dokładnie i precyzyjnie obtoczcie mięso w marynacie i zostawcie je na 2 godziny w lodówce.
  • Wstawcie mięso do żaroodpornego naczynia i zalejcie mlekiem.
  • Pieczcie w temperaturze ok. 180 st. C. przez przynajmniej 1,5 godziny.
  • Od czasu do czasu polejcie mięso powstałym sosem z mleka.
  • Przed podaniem sprawdźcie, czy mięso nie jest surowe w środku.

Źródło: gotujmy.pl

Schab w galarecie
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Soczysty schab po warszawsku w galarecie. Lepszego nigdy nie jedliście
Schab to mięso bardzo smaczne, ale jednocześnie dość suche. Jak więc przyrządzić go tak, by gościom na waszej domowej imprezie opadła szczęka? Co powiecie na galaretę?

Schab wieprzowy otrzymuje się z odcinka grzbietowego i lędźwiowego świni. W porównaniu do innych części wieprzowiny, schab jest znacznie bardziej suchy. Dlatego też najczęściej wykorzystujemy go do przygotowania cienko rozbijanych kotletów schabowych. Popularne są także pieczenie z mięsa schabowego. Karkówka i szynka są jednak łatwiejsze do uzyskania miękkiej i soczystej pieczeni. Ze schabem zwykle bywa nieco trudniej. Rozwiązaniem na schab jest najczęściej przygotowanie gęstego, zawiesistego sosu. Gdy polejemy nim naszą pieczeń, danie automatycznie stanie się nieco przyjemniejsze w smaku. Problem pojawi się, kiedy zechcemy przygotować schab na kanapki. Jak więc sprawić, by nabrał nieco więcej blasku? Efektownym sposobem może być przyrządzenie pieczonego schabu w galarecie z farszem w środku. Mięso zyska efektowną oprawę, a przede wszystkim wilgotną powłokę. Kawałek takiej pieczeni będzie o wiele bardziej aksamitny i soczysty. Przepis na soczysty schab po warszawsku w galarecie: Składniki: Duży kawałek schabu, ok. 1,5 kg. Łyżeczka majeranku Łyżeczka słodkiej papryki Łyżeczka papryki ostrej Sól i pieprz Olej 4 jaja gotowane na twardo 4 łyżeczki chrzanu Litr bulionu Pół opakowania żelatyny Ogórek i pomidor Sałata Oliwki czarne Natka pietruszki Przygotowanie: Schab myjemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w pozostałych przyprawach. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Pieczemy schab w rękawie piekarniczym przez około 1,5 godziny w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia otwieramy na chwilę rękaw. Ostudzamy schab, następnie kroimy go w plastry o grubości ok. 1 cm. Nacinamy plastry, by w środku powstało nieco miejsca na farsz. Jajka ścieramy na tarce, mieszamy z chrzanem, małą ilością oleju (lub masła), doprawiamy do smaku....

Schab ze śliwką
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Soczysty schab ze śliwką na świąteczny stół. Rewelacyjny na zimno i na ciepło
Święta to nie jest dobry moment na eksperymenty z szynkami ze sklepu. Na bożonarodzeniową ucztę wybierzmy klasyczny schab ze śliwką!

Konserwanty, polepszacze, mnóstwo wstrzykniętej wody – tak prezentuje się cała masa oferowanych nam w sklepach produktów wędliniarskich. Po wizycie w sklepie mięsnym aż odechciewa się jedzenia kanapek z takimi wyrobami. Rozwiązaniem jest przygotowanie pieczeni, np. schabu w swoim piekarniku. Wystarczy zaopatrzyć się w ładny kawałek mięsa wieprzowego, a także w obowiązkową suszoną śliwkę i po prostu przystąpić do roboty! Efekty będą zachwycające. Tak przygotowany schab nada się i na świąteczny obiad na ciepło, a także potem, do kanapek podczas długiego biesiadowania z członkami rodziny. Kluczem będzie wybór odpowiedniego mięsa. Dobrze byłoby wybrać się do znajomego rzeźnika albo zaopatrzyć się w schab u gospodarza na wsi. Taki będzie oczywiście najlepszy na wytworną pieczeń. Schab jest mięsem z natury dość suchym. Dlatego też nie możemy przesadzić z czasem jego pieczenia. Nieco sprężystości zapewni naszemu mięsu śliwka, którą umieścimy w środku. Ponadto schab serwowany na ciepło powinien pojawić się na talerzu wraz z gęstym, zawiesistym ciemnym sosem. Takiemu daniu nikt się nie oprze! Przepis na soczysty schab ze śliwką Składniki: Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego 25 dag suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czosnku w proszku albo 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól i pieprz Przygotowanie: Schab oczyszczamy, ewentualny tłuszcz zostawmy – wytopi się podczas pieczenia i nada aromat naszemu mięsu. Przy użyciu długiego, ostrego noża wykonujemy nacięcie przez środek schabu – następnie wciskamy  w nie nasze śliwki. Przyprawy suche mieszamy z olejem, następnie dokładnie nacieramy nim nasz kawałek schabu. Odkładamy mięso do...

przepis na wielkanocny schab ze śliwką
Gotujmy.pl
Newsy
Klasyczny pieczony schab faszerowany śliwką na Wielkanoc. Swoim smakiem zachwyci gości
Co podać na świąteczny, wielkanocny stół oprócz takich standardów jak żurek czy faszerowane jajka? Mamy dla was mięsną propozycję…

Wszyscy dobrze wiedzą, co powinno znaleźć się na stole podczas śniadania wielkanocnego. Jajka faszerowane, jajka niefaszerowane, żurek, wędliny itd… Ale święta nie kończą się przecież tylko na uroczystym niedzielnym śniadaniu. Coś trzeba przecież podać także w późniejszej części dnia, a także w wielkanocny Lany Poniedziałek. Uważamy, że te wyjątkowe święta trzeba uświetnić naprawdę świątecznym jedzeniem. A takim z pewnością jest pieczony schab ze śliwką. By uzyskać perfekcyjną pieczeń, na początek trzeba zadbać o nabycie dobrego wieprzowego mięsa. Tu nie ma miejsca na półśrodki. Jak upiec smaczny schab na święta? Radzimy zainwestować wam w kupno dobrej jakości schabu. Poszukajcie mięsa z polskich ubojni, zapłaćcie kilka złotych więcej za kilogram, po to by cieszyć się w czasie świąt z naprawdę udanej i smakowitej pieczeni. Schab jest z natury bardzo suchym, nie za tłustym mięsem. Dlatego nie ma co przesadzać z długością pieczenia. Nie trzymajcie go w piekarniku w nieskończoność. Za to pozwólcie pieczeni „odpocząć” nieco po wyjęciu z piekarnika. Dzięki temu będzie dużo lepsza! Przepis na wielkanocny pieczony schab ze śliwką Składniki: Ok. 1,5-kilogramowy kawałek schabu wieprzowego 10 dag suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki oleju Czosnek w proszku Majeranek Papryk słodka w proszku Sól Pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie mięso i przygotujcie do natarcia go przyprawami. Wykonajcie nacięcie w środku schabu przy pomocy noża. Wciśnijcie do środka suszone śliwki. Wymieszajcie przyprawy w misce z dodatkiem oleju. Natrzyjcie mięso przyprawami i odstawcie na noc do zamarynowania. Wstawcie mięso do naczynia żaroodpornego, zalejcie bulionem i pieczcie ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C....

Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy
Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik
Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?

Soczysta wędlina  Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu.  Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki. Jak zrobić roladę ze schabu? Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami. Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach.  Rolada ze schabu i pieczarek To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa! Składniki:  1,20 kg schabu 3 ząbki rozgniecionego czosnku 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli duża szczypta ziół prowansalskich trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki...