
Są takie dni, kiedy nie możemy już patrzeć na wędliny ze sklepu. Mało aromatu, za to mnóstwo wody – w ten sposób prezentuje się zdecydowana większość wyrobów z marketów, a nawet ze sklepów mięsnych.
W takich momentach przypominają nam się tradycyjne, domowe wyroby wędliniarskie. Większość z nas nie ma jednak czasu, by przygotować w środku tygodnia szynkę od A do Z. Co wtedy robić? Rozwiązaniem jest upieczenie kawałka dobrego mięsa w piekarniku na własnych zasadach!
Domowa pieczeń na kanapki
Tego typu pieczeń świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju kanapkach. Można także podać schab z naszego przepisu do obiadu z ziemniakami albo ryżem. Kiedy podajemy schab na gorąco, warto pomyśleć o jakimś ciemnym sosie – tak podany zrobi prawdziwą furorę!
Pieczenie schabu to prościzna. Najważniejszym punktem przygotowania tej potrawy będzie za to wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Postarajmy się o schab jak najlepszej jakości. Idealnym wyborem byłoby mięso ze świni tuczonej w wiejskiej zagrodzie – z tym może być jednak dość trudno.
Wobec tego udajmy się po ładny kawałek mięsa do dobrego rzeźnika. Nie żałujmy kilku złotówek więcej w stosunku do ceny z marketu – różnicę na pewno odczujemy w smaku. A jak sprawić, by nasze mięso było idealnie miękkie i delikatne – tutaj wykorzystajmy sztuczkę z pieczeniem mięs w mleku – efekty będą zaskakujące.
Przepis na przepyszny schab na kanapki
Składniki:
- Spory kawałek surowego schabu wieprzowego (ok. 1,5 kg)
- Olej
- Czosnek – kilka ząbków
- Majeranek
- Rozmaryn
- 1 l mleka
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Mięso oczyśćcie i przygotujcie do marynowania.
- W miseczce wymieszajcie przyprawy wraz z olejem. Do środka dodajcie także przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dokładnie i precyzyjnie obtoczcie mięso w marynacie i zostawcie je na 2 godziny w lodówce.
- Wstawcie mięso do żaroodpornego naczynia i zalejcie mlekiem.
- Pieczcie w temperaturze ok. 180 st. C. przez przynajmniej 1,5 godziny.
- Od czasu do czasu polejcie mięso powstałym sosem z mleka.
- Przed podaniem sprawdźcie, czy mięso nie jest surowe w środku.
Źródło: gotujmy.pl