Są takie dni, kiedy nie możemy już patrzeć na wędliny ze sklepu. Mało aromatu, za to mnóstwo wody – w ten sposób prezentuje się zdecydowana większość wyrobów z marketów, a nawet ze sklepów mięsnych.

W takich momentach przypominają nam się tradycyjne, domowe wyroby wędliniarskie. Większość z nas nie ma jednak czasu, by przygotować w środku tygodnia szynkę od A do Z. Co wtedy robić? Rozwiązaniem jest upieczenie kawałka dobrego mięsa w piekarniku na własnych zasadach!

Domowa pieczeń na kanapki

Tego typu pieczeń świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju kanapkach. Można także podać schab z naszego przepisu do obiadu z ziemniakami albo ryżem. Kiedy podajemy schab na gorąco, warto pomyśleć o jakimś ciemnym sosie – tak podany zrobi prawdziwą furorę!

Pieczenie schabu to prościzna. Najważniejszym punktem przygotowania tej potrawy będzie za to wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Postarajmy się o schab jak najlepszej jakości. Idealnym wyborem byłoby mięso ze świni tuczonej w wiejskiej zagrodzie – z tym może być jednak dość trudno.

Zobacz także:

Wobec tego udajmy się po ładny kawałek mięsa do dobrego rzeźnika. Nie żałujmy kilku złotówek więcej w stosunku do ceny z marketu – różnicę na pewno odczujemy w smaku. A jak sprawić, by nasze mięso było idealnie miękkie i delikatne – tutaj wykorzystajmy sztuczkę z pieczeniem mięs w mleku – efekty będą zaskakujące.

Przepis na przepyszny schab na kanapki

Składniki:

  • Spory kawałek surowego schabu wieprzowego (ok. 1,5 kg)
  • Olej
  • Czosnek – kilka ząbków
  • Majeranek
  • Rozmaryn
  • 1 l mleka
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Mięso oczyśćcie i przygotujcie do marynowania.
  • W miseczce wymieszajcie przyprawy wraz z olejem. Do środka dodajcie także przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dokładnie i precyzyjnie obtoczcie mięso w marynacie i zostawcie je na 2 godziny w lodówce.
  • Wstawcie mięso do żaroodpornego naczynia i zalejcie mlekiem.
  • Pieczcie w temperaturze ok. 180 st. C. przez przynajmniej 1,5 godziny.
  • Od czasu do czasu polejcie mięso powstałym sosem z mleka.
  • Przed podaniem sprawdźcie, czy mięso nie jest surowe w środku.

Źródło: gotujmy.pl