Łyk kawy i gryz maślanego ciasteczka... To wprost idealny sposób na rozpoczęcie dnia, nieprawdaż? Nie mamy przepisu na taki dzień, ale mamy za to przepis na pyszne ciasteczka Ani Starmach.  

Robi je się bardzo szybko - jak już wspomnieliśmy - wystarczy 15 minut. 5 minut wyrabiania ciasta, potem 10 minut w piekarniku i po chwili można podawać ciasteczka do kawy, z którą wypieki z przepisu Ani Starmach komponują się wprost genialnie. 

Kruche ciastka maślane do kawy

Dlaczego pijąc kawę mamy ochotę na coś słodkiego? Naukowcy zbadali, że po pierwsze picie napojów z kofeiną pobudza apetyt, po drugie osłabia prace kubków smakowych, zmienia odczuwalny smak jedzenia i powoduje, że tym chętniej sięgamy po mocno słodkie, wyraziste produkty. Innym powodem może być to, że gorycz kawy tworzy idealną harmonię ze słodkością pochodzącą z ciasteczka.

Proponujemy bardzo proste ciasteczka, tylko z kilku składników, do szybkiego przygotowania i upieczenia. Kucharka zaznacza, że po wyjęciu z pieca, ciasteczka są bardzo delikatne, ale z czasem lekko twardnieją. Nie dodaje tylko, że stwardnieją pod warunkiem, że doczekają do tego momentu. Bo wcześniej wszystkie mogą być przecież zjedzone!

Zobacz także:

W taką pogodę tylko KAWA ☕️☕️☕️ A jak kawa to ciasteczko też być musi, najlepiej takie pyszne, kruche i maślane Wrzucam wam najlepszy przepis!

Przepis na ciasteczka maślane Ani Starmach

Składniki (mała porcja):

  • 50 g cukru
  • 120 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • Cukier do obsypania ciasteczek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. Celsjusza. W misce mieszamy cukier, cukier waniliowy, masło i mąkę do uzyskania miękkiego ciasta kruchego.
  2. Z ciasta odrywamy nieduże kawałki i lepimy kuleczki, mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych.
  3. Do głębokiego talerza wsypujemy cukier i obtaczamy w nim kuleczki z ciasta.
  4. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, każdą kuleczkę lekko spłaszczamy i układamy na papierze. Zachowujemy odstępy, do kuleczki lekko się rozrosną.
  5. Pieczemy 10 minut, a po pieczeniu pozwalamy ciastkom ostygnąć na kratce

Ciastka po wyjęciu z pieca będą bardzo delikatne, ale z czasem stwardnieją. No chyba, że nie doczekają do tego momentu...

Źródło: Instagram /Ania Starmach