
Nawet jeśli unikacie słodyczy, od czasu do czasu warto przekąsić coś słodkiego. Szczególnie jeśli macie wolną chwilę i siadacie żeby odpocząć z filiżanką kawy.
Delektowanie się czarnym naparem będzie jeszcze przyjemniejsze, jeśli dodacie do niej chrupiące, maślane ciasteczka. I nie trzeba po nie wychodzić do sklepu. Te z przepisu Ani Starmach będą gotowe, zanim wrócilibyście ze sklepu.
Dlaczego do kawy jadamy zwykle słodycze?
Dlaczego pijąc kawę mamy ochotę na coś słodkiego? Naukowcy zbadali, że po pierwsze picie napojów z kofeiną pobudza apetyt, po drugie osłabia prace kubków smakowych, zmienia odczuwalny smak jedzenia i powoduje, że tym chętniej sięgamy po mocno słodkie, wyraziste produkty.
Innym powodem może być to, że gorycz kawy tworzy idealną harmonię ze słodkością pochodzącą z ciasteczka.
Proponujemy bardzo proste ciasteczka, tylko z kilku składników, do szybkiego przygotowania i upieczenia. Jak je zrobić podpowiada Ania Starmach. Kucharka też zaznacza, że po wyjęciu z pieca, ciasteczka są bardzo delikatne, ale z czasem twardnieją. Nie dodaje tylko, że stwardnieją pod warunkiem, że doczekają do tego momentu. Bo wcześniej wszystkie mogą być przecież zjedzone!
W taką pogodę tylko KAWA ☕️☕️☕️ A jak kawa to ciasteczko też być musi, najlepiej takie pyszne, kruche i maślane Wrzucam wam najlepszy przepis!
Przepis na ciasteczka maślane Ani Starmach
Składniki
- 50 g cukru
- 120 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Cukier do obsypania ciasteczek
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. Celsjusza. W misce mieszamy cukier, cukier waniliowy, masło i mąkę do uzyskania miękkiego ciasta kruchego.
- Z ciasta odrywamy nieduże kawałki i lepimy kuleczki, mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych.
- Do głębokiego talerza wsypujemy cukier i obtaczamy w nim kuleczki z ciasta.
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia, każdą kuleczkę lekko spłaszczamy i układamy na papierze. Zachowujemy odstępy, do kuleczki lekko się rozrosną.
- Pieczemy 10 minut, a po pieczeniu pozwalamy ciastkom ostygnąć na kratce
Ciastka po wyjęciu z pieca będą bardzo delikatne, ale z czasem stwardnieją. No chyba, że nie doczekają do tego momentu...
Źródło: Instagram /Ania Starmach, reshape.pl