Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut.
ONS.pl, Instagram/Ania-Starmach
Newsy

Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut

Łyk kawy i gryz maślanego ciasteczka? To idealny sposób na rozpoczęcie idealnego dnia. Nie mamy przepisu na taki dzień, ale mamy za to przepis na pyszne ciasteczka Ani Starmach.

Nawet jeśli unikacie słodyczy, od czasu do czasu warto przekąsić coś słodkiego. Szczególnie jeśli macie wolną chwilę i siadacie żeby odpocząć z filiżanką kawy.

Delektowanie się czarnym naparem będzie jeszcze przyjemniejsze, jeśli dodacie do niej chrupiące, maślane ciasteczka. I nie trzeba po nie wychodzić do sklepu. Te z przepisu Ani Starmach będą gotowe, zanim wrócilibyście ze sklepu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego do kawy jadamy zwykle słodycze?

Dlaczego pijąc kawę mamy ochotę na coś słodkiego? Naukowcy zbadali, że po pierwsze picie napojów z kofeiną pobudza apetyt, po drugie osłabia prace kubków smakowych, zmienia odczuwalny smak jedzenia i powoduje, że tym chętniej sięgamy po mocno słodkie, wyraziste produkty.

Innym powodem może być to, że gorycz kawy tworzy idealną harmonię ze słodkością pochodzącą z ciasteczka.

Proponujemy bardzo proste ciasteczka, tylko z kilku składników, do szybkiego przygotowania i upieczenia. Jak je zrobić podpowiada Ania Starmach. Kucharka też zaznacza, że po wyjęciu z pieca, ciasteczka są bardzo delikatne, ale z czasem twardnieją. Nie dodaje tylko, że stwardnieją pod warunkiem, że doczekają do tego momentu. Bo wcześniej wszystkie mogą być przecież zjedzone!

W taką pogodę tylko KAWA ☕️☕️☕️ A jak kawa to ciasteczko też być musi, najlepiej takie pyszne, kruche i maślane Wrzucam wam najlepszy przepis!

Zobacz także
czekoladowe ciasteczka Chodakowskiej przepis

Czekoladowe ciasteczka Ewy Chodakowskiej pachną i smakują tak obłędnie, że zjecie je do ostatniego okruszka

ciasteczka serowe

Najprostsze ciasteczka z 3 składników. Tak pyszne, że często będziecie do nich wracać

Przepis na ciasteczka maślane Ani Starmach

Składniki

  • 50 g cukru
  • 120 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Cukier do obsypania ciasteczek

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. Celsjusza. W misce mieszamy cukier, cukier waniliowy, masło i mąkę do uzyskania miękkiego ciasta kruchego.
  2. Z ciasta odrywamy nieduże kawałki i lepimy kuleczki, mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych.
  3. Do głębokiego talerza wsypujemy cukier i obtaczamy w nim kuleczki z ciasta.
  4. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, każdą kuleczkę lekko spłaszczamy i układamy na papierze. Zachowujemy odstępy, do kuleczki lekko się rozrosną.
  5. Pieczemy 10 minut, a po pieczeniu pozwalamy ciastkom ostygnąć na kratce

Ciastka po wyjęciu z pieca będą bardzo delikatne, ale z czasem stwardnieją. No chyba, że nie doczekają do tego momentu...

Źródło: Instagram /Ania Starmach, reshape.pl

ciasteczka serowe
Newsy
Najprostsze ciasteczka z 3 składników. Tak pyszne, że często będziecie do nich wracać
Proste do zrobienia, niedrogie, a do tego pyszne. Koniecznie wypróbujcie przepis na serowe ciasteczka.

Dobrze czytacie, przepis zakład użycie tylko 3 składników! Ciasteczka są niezwykle proste i szybkie do zrobienia, możecie z łatwością upiec je razem z dziećmi czy wnukami. Nie zawierają dodatku cukru, dlatego, jeśli go unikacie będą dla was doskonałe. Jeśli wolicie słodszą opcję, posypcie je po prostu przesianym cukrem pudrem, ozdóbcie lukrem albo roztopioną czekoladą i posiekanymi bakaliami. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych. Ciasteczka z poniższego przepisu wychodzą kruche i delikatne. Z pewnością  wam zasmakują, a przepis trafi do kuchennego notesu. Ponieważ zrobienie jest naprawdę szybkie i nieskomplikowane, możecie przygotować je, gdy goście zapowiedzą się z wizytą w ostatniej chwili albo gdy najdzie was ochota na coś słodkiego do kawy lub herbaty. W dodatku proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania – musicie przygotować taką samą ilość każdego składnika. Prościej się nie da! Proste serowe ciasteczka z 3 składników - przepis Składniki 200g twarogu, najlepiej półtłustego 200g mąki 200g masła Przygotowanie Mąkę przesiejcie przez sitko do dużej miski. To sprawi, że będzie napowietrzona, a ciastka bardziej puszyste i lżejsze. Zimne masło pokrójcie na małe kawałki i dodajcie do mąki. Przełóżcie twaróg do pozostałych składników i wyróbcie ciasto. Początkowo będzie miało konsystencję jak kruszonka, ale po wyrobieniu stanie się jednolite i będziecie mogli zagnieść je w kulę. Ciasto włóżcie do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło.  Wyjmijcie po 30 minutach w lodówce lub 15 minutach w zamrażarce. Rozwałkujcie na stolnicy lub blacie podsypanym mąką na grubość kilku milimetrów. Wycinajcie fantazyjne kształty foremkami lub zróbcie po prostu okrągłe ciasteczka za pomocą...

Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy
Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości
Owoce pod kruszonką to letni przebój na obiadowych i piknikowych stołach. Zobaczcie, jak przyrządza je Ania Starmach!

Ania Starmach to ulubienica widzów i wielu miłośników kulinariów. Jurorka programów „MasterChef” i „MasterChef Junior” oraz autorka książek kucharskich (która spodziewa się właśnie drugiego dziecka) podzieliła się swoim przepisem na prawdziwy hit wśród letnich deserów. Przepis na owoce pod kruszonką autorstwa Ani Starmach Mistrzyni kulinariów podzieliła się tym prostym, a jednocześnie niewiarygodnie pysznym przepisem w swoich mediach społecznościowych.  „Owoce pod kruszonką to od lat mój deser nr 1! W zależności od sezonu, kruszonką zasypuję jabłka, morele, truskawki lub... rabarbar” – napisała Starmach na Instagramie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Składniki: KRUSZONKA 200 g mąki pszennej 150 g masła, w temperaturze pokojowej 90 g drobnego cukru do wypieków NADZIENIE: 1.5 kg jabłek lub innych owoców: malin, truskawek, rabarbaru, moreli... 2 łyżki cukru łyżka masła laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego) łyżeczka cynamonu garść rodzynek Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszajcie (najlepiej rękoma), przechowujcie w lodówce. Taką kruszonkę można też zamrozić i użyć po jakimś czasie. Jabłka obierzcie i pokrójcie w ósemki. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier (2 łyżki), cynamon, wanilię i rodzynki. Jabłka wymieszajcie i duście na niewielkim ogniu przez ok. 5-10...

Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Nie rozpaczajcie z powodu zakalca. Ania Starmach radzi co zrobić jak sernik opadł, a piernik ma zakalec
Co zrobić, żeby wypieki były idealne? Zdradzamy cukiernicze triki.

Wypieki mają to do siebie, że czasem po prostu nie wychodzą. I nie przydarza się to wyłącznie nowicjuszom i amatorom. Doświadczeni kucharze też czasem mają wpadki. Wie coś o tym Ania Starmach, jurorka w programach „MasterChef” i „MasterChef Junior”: - Wpadki w kuchni zdarzają się każdemu, bo jeśli się nie zdarzają, to oznacza, że ktoś nie gotuje. Rady Ani Starmach dla cukierników, którym nie wyszło Kucharka i entuzjastka słodyczy proponuje, żeby nie przejmować się nieudanymi wypiekami: - Sernik, który opadł, smakuje dokładnie tak samo, jak ten, który nie opadł. Zakalec w pierniku może być pyszny, więc rada jest jedna: po prostu się tym nie przejmujcie. Przyznaje też, że jej także zdarzają się nieudane wypieki i ma radę, jak nie doprowadzić do tego, żeby wypadek przydarzył się w czasie świąt, gdy wszystko powinno być perfekcyjne. Wystarczy pilnować, żeby w tym wyjątkowym czasie nie eksperymentować, tylko korzystać ze sprawdzonych receptur. - Zakalce, czy przypalone ciasto, tak występowało u mnie nie raz. Akurat nie w przypadku wypieków świątecznych, bo tutaj zawsze korzystam z takich sprawdzonych przepisów. Natomiast w ciągu roku, gdy próbuje modyfikować jakiś przepis, wtedy o te wpadki jest naprawdę prosto.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Skąd bierze się zakalec i jak go uniknąć? Istnieje kilka powodów powstawania zakalca, niewyrośnięcia i opadnięcia ciasta. Nie ma jednej przyczyny. Źródłem problemu mogą być źle...

Śląskie ciasteczka eki. Zrobicie je w parę minut.
Adobe Stock
Newsy
Śląskie ciasteczka eki. Zrobicie je w parę minut, upieczecie w pół godziny
Szybko wyróbcie kruche ciasto. Dodajcie ulubiony dżem i wiórki kokosowe. Będzie potrzebna też czekolada do zatopienia rogów trójkątnego ciasteczka. Tak powstają ciastka eki.

Ciasteczka do kawy to podwieczorek popularny na każdym kontynencie. Jak inne potrawy kuchni regionalnych, także desery mogą być przenoszone od domu do domu i tak trafiać z kuchni jednego kraju do drugiego. Być może w ten sposób na Górnym Śląsku pojawiły się ciasteczka eki, które w Niemczech wypiekają nie z kokosem, tylko z orzechami. Skąd się wzięły ciasteczka eki? Łatwiej opowiedzieć jak się je jada, niż skąd się wzięły na Śląsku. Podaje się je na podwieczorek, do gorącej herbaty lub kawy. Są bardzo słodkie, więc nie polecamy słodzenia gorących napojów. Wystarczy zagryzać je ciasteczkami. Eki to nietypowe ciasteczka z nietypową w języku polskim nazwą. Jada się je niemal wyłącznie na Śląsku. Prawdopodobnie przywędrowały z Niemiec. Przypominają niemieckie orzechowe trójkątne ciasteczka Nussecken. Tak jak one mają trójkątny kształt i rogi zanurzone w czekoladzie. Być może od tych rogów dostały spolszczoną nazwę, pochodzącą od niemieckiego słowa „ecke”, które oznacza właśnie rogi. Ciasteczka eki to szybko zagniatane, krucha ciasteczka, z dżemem i wiórkami kokosowymi. Przepis na szybkie ciasteczka eki Składniki: Pół kostki masła 1 szklanka cukru  2 jajka Cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej Szczypta soli Składniki na masę kokosową: 250 g wiórek kokosowych 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru Cukier waniliowy 2 jajka Dżem wiśniowy do posmarowania ciasta Polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Pół kostki masła roztopcie, przestudźcie i połączcie ze szklanką cukru, jajkami, cukrem waniliowym, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Zagniećcie ciasto i wyłóżcie na wysmarowaną tłuszczem...