Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut.
ONS.pl, Instagram/Ania-Starmach
Newsy

Przepis na maślane ciasteczka Ani Starmach. Zrobicie je w 15 minut

Łyk kawy i gryz maślanego ciasteczka? To idealny sposób na rozpoczęcie idealnego dnia. Nie mamy przepisu na taki dzień, ale mamy za to przepis na pyszne ciasteczka Ani Starmach.

Nawet jeśli unikacie słodyczy, od czasu do czasu warto przekąsić coś słodkiego. Szczególnie jeśli macie wolną chwilę i siadacie żeby odpocząć z filiżanką kawy.

Delektowanie się czarnym naparem będzie jeszcze przyjemniejsze, jeśli dodacie do niej chrupiące, maślane ciasteczka. I nie trzeba po nie wychodzić do sklepu. Te z przepisu Ani Starmach będą gotowe, zanim wrócilibyście ze sklepu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego do kawy jadamy zwykle słodycze?

Dlaczego pijąc kawę mamy ochotę na coś słodkiego? Naukowcy zbadali, że po pierwsze picie napojów z kofeiną pobudza apetyt, po drugie osłabia prace kubków smakowych, zmienia odczuwalny smak jedzenia i powoduje, że tym chętniej sięgamy po mocno słodkie, wyraziste produkty.

Innym powodem może być to, że gorycz kawy tworzy idealną harmonię ze słodkością pochodzącą z ciasteczka.

Proponujemy bardzo proste ciasteczka, tylko z kilku składników, do szybkiego przygotowania i upieczenia. Jak je zrobić podpowiada Ania Starmach. Kucharka też zaznacza, że po wyjęciu z pieca, ciasteczka są bardzo delikatne, ale z czasem twardnieją. Nie dodaje tylko, że stwardnieją pod warunkiem, że doczekają do tego momentu. Bo wcześniej wszystkie mogą być przecież zjedzone!

W taką pogodę tylko KAWA ☕️☕️☕️ A jak kawa to ciasteczko też być musi, najlepiej takie pyszne, kruche i maślane Wrzucam wam najlepszy przepis!

Zobacz także
czekoladowe ciasteczka Chodakowskiej przepis

Czekoladowe ciasteczka Ewy Chodakowskiej pachną i smakują tak obłędnie, że zjecie je do ostatniego okruszka

ciasteczka serowe

Najprostsze ciasteczka z 3 składników. Tak pyszne, że często będziecie do nich wracać

Przepis na ciasteczka maślane Ani Starmach

Składniki

  • 50 g cukru
  • 120 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Cukier do obsypania ciasteczek

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. Celsjusza. W misce mieszamy cukier, cukier waniliowy, masło i mąkę do uzyskania miękkiego ciasta kruchego.
  2. Z ciasta odrywamy nieduże kawałki i lepimy kuleczki, mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych.
  3. Do głębokiego talerza wsypujemy cukier i obtaczamy w nim kuleczki z ciasta.
  4. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, każdą kuleczkę lekko spłaszczamy i układamy na papierze. Zachowujemy odstępy, do kuleczki lekko się rozrosną.
  5. Pieczemy 10 minut, a po pieczeniu pozwalamy ciastkom ostygnąć na kratce

Ciastka po wyjęciu z pieca będą bardzo delikatne, ale z czasem stwardnieją. No chyba, że nie doczekają do tego momentu...

Źródło: Instagram /Ania Starmach, reshape.pl

ciasteczka serowe
Newsy
Najprostsze ciasteczka z 3 składników. Tak pyszne, że często będziecie do nich wracać
Proste do zrobienia, niedrogie, a do tego pyszne. Koniecznie wypróbujcie przepis na serowe ciasteczka.

Dobrze czytacie, przepis zakład użycie tylko 3 składników! Ciasteczka są niezwykle proste i szybkie do zrobienia, możecie z łatwością upiec je razem z dziećmi czy wnukami. Nie zawierają dodatku cukru, dlatego, jeśli go unikacie będą dla was doskonałe. Jeśli wolicie słodszą opcję, posypcie je po prostu przesianym cukrem pudrem, ozdóbcie lukrem albo roztopioną czekoladą i posiekanymi bakaliami. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych. Ciasteczka z poniższego przepisu wychodzą kruche i delikatne. Z pewnością  wam zasmakują, a przepis trafi do kuchennego notesu. Ponieważ zrobienie jest naprawdę szybkie i nieskomplikowane, możecie przygotować je, gdy goście zapowiedzą się z wizytą w ostatniej chwili albo gdy najdzie was ochota na coś słodkiego do kawy lub herbaty. W dodatku proporcje są bardzo łatwe do zapamiętania – musicie przygotować taką samą ilość każdego składnika. Prościej się nie da! Proste serowe ciasteczka z 3 składników - przepis Składniki 200g twarogu, najlepiej półtłustego 200g mąki 200g masła Przygotowanie Mąkę przesiejcie przez sitko do dużej miski. To sprawi, że będzie napowietrzona, a ciastka bardziej puszyste i lżejsze. Zimne masło pokrójcie na małe kawałki i dodajcie do mąki. Przełóżcie twaróg do pozostałych składników i wyróbcie ciasto. Początkowo będzie miało konsystencję jak kruszonka, ale po wyrobieniu stanie się jednolite i będziecie mogli zagnieść je w kulę. Ciasto włóżcie do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło.  Wyjmijcie po 30 minutach w lodówce lub 15 minutach w zamrażarce. Rozwałkujcie na stolnicy lub blacie podsypanym mąką na grubość kilku milimetrów. Wycinajcie fantazyjne kształty foremkami lub zróbcie po prostu okrągłe ciasteczka za pomocą...

Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości!
Instagram/ania_starmach
Newsy
Przepis na owoce pod kruszonką. Receptura Ani Starmach zachwyci waszych gości
Owoce pod kruszonką to letni przebój na obiadowych i piknikowych stołach. Zobaczcie, jak przyrządza je Ania Starmach!

Ania Starmach to ulubienica widzów i wielu miłośników kulinariów. Jurorka programów „MasterChef” i „MasterChef Junior” oraz autorka książek kucharskich (która spodziewa się właśnie drugiego dziecka) podzieliła się swoim przepisem na prawdziwy hit wśród letnich deserów. Przepis na owoce pod kruszonką autorstwa Ani Starmach Mistrzyni kulinariów podzieliła się tym prostym, a jednocześnie niewiarygodnie pysznym przepisem w swoich mediach społecznościowych.  „Owoce pod kruszonką to od lat mój deser nr 1! W zależności od sezonu, kruszonką zasypuję jabłka, morele, truskawki lub... rabarbar” – napisała Starmach na Instagramie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Ania Starmach (@ania_starmach) Składniki: KRUSZONKA 200 g mąki pszennej 150 g masła, w temperaturze pokojowej 90 g drobnego cukru do wypieków NADZIENIE: 1.5 kg jabłek lub innych owoców: malin, truskawek, rabarbaru, moreli... 2 łyżki cukru łyżka masła laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego) łyżeczka cynamonu garść rodzynek Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszajcie (najlepiej rękoma), przechowujcie w lodówce. Taką kruszonkę można też zamrozić i użyć po jakimś czasie. Jabłka obierzcie i pokrójcie w ósemki. Na patelni rozpuśćcie masło, wrzućcie pokrojone jabłka. Dodajcie cukier (2 łyżki), cynamon, wanilię i rodzynki. Jabłka wymieszajcie i duście na niewielkim ogniu przez ok. 5-10...

Ania Starmach robi sernik z 3 składników. Wychodzi puszysty i lekki jak chmurka
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Ania Starmach robi sernik gotowany z 3 składników. Wychodzi puszysty i lekki jak chmurka
Co powiecie na ekspresowy sernik mini z owocami? Wypróbujcie niezawodny przepis Ani Starmach.

Czy upieczenie sernika jest trudne? Wcale nie! Tym bardziej, jeśli skorzystacie z przepisu Ani Starmach, która przyrządza to ciasto z zaledwie trzech składników i w ogóle nie korzysta z twarogu. Taki sernik przygotowuje się bardzo szybko, a do tego jest on lżejszy od tradycyjnej wersji tego ciasta. Będzie idealny do kawy, na przyjęcie i każdą inną okazję, gdy macie ochotę na coś słodkiego! Udekorujcie później sernik cukrem pudrem i owocami, a będzie zachwycał nie tylko smakiem, ale i wyglądem.  Przepis na sernik gotowany Ani Starmach Sernik z tego przepisu jest bardzo prosty do przygotowania. Opiera się na pieczeniu go w kąpieli wodnej, czyli z dodatkiem gorącej wody w piekarniku. Dzięki temu ciasto jest miękkie, delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Jeśli wasza forma do pieczenia nie jest zbyt szczelna, możecie ją dodatkowo owinąć z zewnątrz folią aluminiową.  Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 4 jajka 160 g białej czekolady 160 g serka typu Philadelphia  Dodatkowo: masło (do posmarowania formy) szklanka gorącej wody cukier puder ulubione owoce do dekoracji Przygotowanie: Białą czekoladę połamcie na kawałki i rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu wymieszajcie z serkiem. Oddzielcie żółtka od białek, a białka ubijcie na sztywną pianę i dodajcie do czekolady z serkiem. Wymieszajcie delikatnie.  Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Formę o średnicy ok. 18 cm wysmarujcie masłem, a brzegi wyłóżcie papierem do pieczenia. Wlejcie ciasto do formy, a formę włóżcie do blachy do pieczenia. Na blachę wylejcie szklankę gorącej wody. Pieczcie przez 15 minut w 170 stopniach, a...

Przepis na drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Zróbcie maślaną kruszonkę „jak u babci”
Ons/Flickr
Newsy
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami od Ani Starmach. Jego sekretem jest kruszonka „jak u babci”
Sezon na śliwki uznajemy za rozpoczęty! A jak śliwki to koniecznie placek drożdżowy z śliwkami. Nie może być inaczej.

Ania Starmach nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać to jurorka programów  MasterChef i MasterChef Junior, świetna polska kucharka i autorka książek kulinarnych i portalu o gotowaniu.    Trzeba przyznać, że ciasta z przepisu Ani Starmach zawsze wychodzą. A ta propozycja jest szczególnie smakowita. Jej drożdżowe ze śliwkami jest mocno maślane, wyjątkowo puszyste, z miodowymi śliwkami lub nieco kwaśnymi dla kontrastu i dużą ilością kruszonki, jak z przepisu babci. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, prosto z blachy.  Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką od Ani Starmach Składniki:  Ciasto:  600 g mąki  150 g cukru   80 g rozpuszczonego masła  150 ml mleka  2 jajka   35 g drożdży  1 kg śliwek   Maślana kruszonka „jak u babci”:  200 g mąki  120 g masła  100 g cukru  Sposób przygotowania:  Połowę mleka odlejcie do garnuszka. Podgrzejcie i rozpuście w nim drożdże.   Dodajcie 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszajcie wszystko. Następnie zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 20 minut.  Po tym czasie przełóżcie go do dużej miski. Stopniowo dodawajcie do niego mąkę, roztrzepane jajka, rozpuszczone masło oraz mleko i cukier.  Ciasto wyrabiajcie przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i będzie „odklejało” się od dłoni. Możecie użyć robota kuchennego, tylko pamiętajcie, aby nie ustawiać zbyt wysokich obrotów.  Wyrobione ciasto odłóżcie do wyrośnięcia na godzinę.  Śliwki przepołówcie nożem i usuńcie pestki.  Składniki kruszonki...