Skrzydełka z grilla to jedno z bardziej popularnych dań. Najczęściej przygotowuje się je w miodzie (można dodać trochę ketchupu) albo w pikantnej marynacie. Doskonale smakują jedzone solo, z chlebem, pieczonymi ziemniakami, a także z różnego rodzaju lekkimi sałatkami, na przykład prostą sałatką z pomidorów albo wiosenną sałatką.
Pamiętajcie, że sekretem dobrego mięsa z grilla jest marynata. To ona odpowiada za soczystość oraz smak i aromat potrawy. Nie rezygnujcie z długiego marynowania, dobrze, gdy mięso marynuje się w lodówce przez kilka godzin, a nawet całą noc.
Przepis na marynowane pikantne skrzydełka na grilla
Składniki
- 0,5kg skrzydełek z kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do kurczaka lub grilla
- 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie
- Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą.
- Cebulę obierzcie z łupin i bardzo drobno posiekajcie lub zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
- W dużej misce wymieszajcie dobrze olej z cebulą oraz przyprawami: przyprawą uniwersalną, mieloną ostrą papryką oraz majerankiem.
- Włóżcie skrzydełka, doprawcie do smaku solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszajcie, żeby skrzydełka pokryły się marynata.
- Przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.
- Rozgrzejcie grilla i grillujcie skrzydełka na tacce aluminiowej przez około 10 minut z każdej strony.
- Smacznego!
Co przyrządzić na grilla?
Na majówkowego grilla warto wypróbować nie tylko skrzydełka, ale również żeberka w stylu tajskim albo w czosnkowej glazurze, pyszną kaszankę pieczoną razem z jabłkiem albo soczystą karkówkę. Jeśli dbacie o linię, przetestujcie lekkiego łososia marynowanego w soku z cytryny albo szaszłyki z kurczaka z warzywami.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także:
- Smaczne i niedrogie skrzydełka z kurczaka w fenomenalnej marynacie. Jeszcze tak dobrych nie chrupaliście
- Niepozorne, a urzekają doskonałym smakiem. Kruchutkie skrzydełka z kurczaka dzięki genialnej panierce
- Czas na coś pysznego. Te glazurowane skrzydełka z przepisu Ewy Wachowicz biją na głowę wszystkie inne