Skrzydełka z grilla to jedno z bardziej popularnych dań. Najczęściej przygotowuje się je w miodzie (można dodać trochę ketchupu) albo w pikantnej marynacie. Doskonale smakują jedzone solo, z chlebem, pieczonymi ziemniakami, a także z różnego rodzaju lekkimi sałatkami, na przykład prostą sałatką z pomidorów albo wiosenną sałatką.

Pamiętajcie, że sekretem dobrego mięsa z grilla jest marynata. To ona odpowiada za soczystość oraz smak i aromat potrawy. Nie rezygnujcie z długiego marynowania, dobrze, gdy mięso marynuje się w lodówce przez kilka godzin, a nawet całą noc.

Przepis na marynowane pikantne skrzydełka na grilla

Składniki

  • 0,5kg skrzydełek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do kurczaka lub grilla
  • 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę obierzcie z łupin i bardzo drobno posiekajcie lub zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
  3. W dużej misce wymieszajcie dobrze olej z cebulą oraz przyprawami: przyprawą uniwersalną, mieloną ostrą papryką oraz majerankiem.
  4. Włóżcie skrzydełka, doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  5. Dokładnie wymieszajcie, żeby skrzydełka pokryły się marynata.
  6. Przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.
  7. Rozgrzejcie grilla i grillujcie skrzydełka na tacce aluminiowej przez około 10 minut z każdej strony.
  8. Smacznego!

Co przyrządzić na grilla?

Na majówkowego grilla warto wypróbować nie tylko skrzydełka, ale również żeberka w stylu tajskim albo w czosnkowej glazurze, pyszną kaszankę pieczoną razem z jabłkiem albo soczystą karkówkę. Jeśli dbacie o linię, przetestujcie lekkiego łososia marynowanego w soku z cytryny albo szaszłyki z kurczaka z warzywami.

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: