kapusta małosolna przepis
Adobe Stock
Newsy

Przepis na małosolną kapustę: lepsza od kiszonej

Jeśli jeszcze nie jedliście małosolnej kapusty, najwyższa pora to zmienić. Zróbcie ją z tego przepisu, a będziecie mogli się nią zajadać już po 2 dniach!

Warzywa małosolne są zdrowe, choć powinniście wystrzegać się spożywania ich w nadmiarze, jeśli cierpicie na nadciśnienie. Niewiele osób wie jednak, że nie tylko ogórki nadają się do przygotowania w wersji małosolnej. Możecie tak zrobić też kapustę! Gorąco polecamy, ponieważ to idealny sposób na przygotowanie pysznej wiosennej surówki do obiadu. Poza tym ci z was, którzy cierpią na wzdęcia i niestrawność po kapuście kiszonej, taką małosolną możecie jeść bez przeszkód. Zainteresowani? Spieszymy z przepisem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na małosolną kapustę

Możecie przygotować ją właściwie z każdego rodzaju kapusty, nawet włoskiej i czerwonej. Jednak nam najbardziej smakuje małosolna młoda kapusta. Zróbcie ją wg tego przepisu:

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty 
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki soli
  • pęczek koperku
  • opcjonalnie: ziele angielskie, czosnek, kminek i liść laurowy

Przygotowanie kapusty małosolnej

  1. poszatkujcie kapustę i przełóżcie do miski
  2. dodajcie sól i ugniećcie widelcem
  3. marchewkę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach 
  4. posiekajcie koperek
  5. dodajcie marchewkę i koperek do miski z kapustą i solą, wymieszajcie, jeszcze trochę ugniećcie widelcem
  6. jeśli lubicie bardziej wyraziste, ostre smaki, dodajcie kminek, liście laurowe, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku
  7. odstawcie na 3 godziny, aż kapusta puści sok
  8. po tym czasie przełóżcie do słoika wraz z sokiem, mocno ugniećcie i odstawcie słoik w ciepłe miejsca na 2-3 dni (możecie przykryć ściereczka kuchenną lub gazą, ale nie zakręcajcie słoika).
  9. Po 2-3 dniach kapusta małosolna jest gotowa. Przełóżcie ją do lodówki, by zatrzymać kiszenie i podawajcie jako pyszną surówkę do obiadu. 

Pasuje świetnie do kotletów mielonych i schabowych i do młodych ziemniaków. Smacznego!

Zobacz także
Na punkcie tej kiszonej kapusty oszalał cały świat. Lepsza niż polska?

Kimchi - koreańska kapusta kiszona, którą zajada się cały świat [PRZEPIS]

Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na smaczne ogórki małosolne

Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na chrupkie ogórki małosolne

Kiszonki na zdrowie

O wartościach odżywczych kiszonek napisano już wiele. Wiadomo, że można kisić o wiele więcej warzyw niż tylko ogórki czy kapustę. Jedząc regularnie kiszonki, robicie swojemu organizmowi wspaniały prezent:

  • wzbogacacie florę bakteryjną o dobre bakterie
  • poprawiacie odporność
  • regulujecie trawienie i metabolizm
  • obniżacie poziom złego cholesterolu
  • poprawiacie stan skory
  • dostarczacie ważnych składników odżywczych, m.in. wapnia, witaminy C, magnezu, żelaza.

Możecie kisić właściwie każde warzywo: rzodkiewkę, kalarepę, marchewkę, buraki, ogórki i oczywiście kapustę. Pyszna jest młoda kapusta kiszona, spróbujcie!

Czytaj także:

Nie tylko ogórki i kapusta. Ukisić można nawet szparagi. Są przepyszne! SEO: Przepis na kiszone szparagi. Pyszna przekąska
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Przepis na kiszone szparagi. Pyszna przekąska
Na koniec sezonu szparagowego zróbcie kiszone szparagi. Kiszenie świetnie wydobywa ich chrupkość. Wiemy jak ukisić szparagi.

Kiszenie to jedna z lepszych metod konserwacji żywności. Produkty kiszone są smaczne, lekkie, a na dodatek zdrowe. Wszyscy znają kiszona kapustę lub kiszone ogórki oraz ich młode, lekkie wersje: ogórki małosolne i małosolną kapustę . Oprócz tego można kisić też cytryny, marchewki, a nawet kalafiory. My przygotowaliśmy dziś dla was przepis na kiszone szparagi. Na całym świecie przygotowuje się potrawy kiszone. U nas królują oczywiście kiszone ogórki. Bardzo popularną potrawą na całym świecie jest wywodzące się z Korei Kimchi . Wiele osób chwali też fermentowaną herbatę: kombuchę . Kiszone szparagi – jak zrobić? Kiszone szparagi robi się bardzo podobnie, co kiszone ogórki i inne kiszonki. Dodatki mają tylko wzmacniać smak szparagów, a nie go dominować. Ukisić można białe lub zielone szparagi. Pokażemy wam przepis na kiszone szparagi po wielkopolsku. Składniki na kiszone szparagi 600 g białych szparagów Ok. 10 cm korzenia chrzanu + liście chrzanu Pół pęczka koperku Kilka liści czarnej porzeczki Kilka liście dębu 750 ml wody 2 łyżeczki soli Przygotowanie kiszonych szparagów Szparagi dokładnie umyjcie i obierzcie. Ułóżcie je pionowo w słoiku o pojemności ok. 1 litra. Ściskajcie szparagi tak, żeby wszystkie zmieściły się koło siebie. Pomiędzy szparagi wciśniecie kawałki pokrojonego korzenia chrzanu. Dodajcie liście porzeczki, chrzanu i liście dębu. Możecie pominąć niektóre z nich, jeśli nie macie do nich dostępu. Posiekajcie koperek. Wsypcie go na wierzch słoika. Wodę zagotujcie i rozpuścicie w niej sól. Wystudźcie wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Zalejcie wodą szparagi. Zakręćcie słoik i przechowujcie w chłodnym miejscu takim jak spiżarnia lub piwnica....

Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Pixabay
Newsy
Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Kapusta kiszona to jedno z naszych "dóbr" narodowych. Z łatwością można zrobić ja samodzielnie w domu. Wiosną warto wykorzystać młodą kapustę - będzie smakować zupełnie inaczej niż kiszona stara kapusta.

Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można z niej zrobić surówki, kapustę zasmażaną, uwielbianą przez wielu kapustę kiszoną , pyszny kapuśniak oraz oczywiście zawinąć w nią gołąbki . W zależności od tego, czy użyjecie młodszej niż starszej główki kapusty, danie będzie różniło się smakiem. Czym różni się młoda kapusta od starej? Młoda kapusta zbierana jest o wiele wcześniej, z łatwością kupicie ją już w maju. Poznacie ją w warzywniaku po intensywnie zielonym kolorze. W smaku jest nieco słodsza i delikatniejsza niż stara kapusta. Kiszenie młodej kapusty nie wymaga zbyt wiele wysiłku, nie trzeba jej ubijać zbyt mocno, co ma miejsce w przypadku starszych główek. Będzie też miała nieco inny smak niż ta stara, mocno ukiszona – podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych i małosolnych. Będzie słodsza, lekko słona i mniej ukiszona. Przepis na młodą kiszoną kapustę Składniki 3kg młodej kapusty 450g marchewek 3 łyżki niejodowanej soli kamiennej (u mnie do kiszone zawsze niejodowana) 3 ząbki czosnku Kilka gałązek kopru włoskiego Pęczek koperku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i poszatkujcie drobno ostrym nożem, za pomocą specjalnej mandoliny lub malaksera. Marchew zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Świeży koperek posiekajcie. Ząbki czosnku wyciśnijcie za pomocą praski. Do dużej miski włóżcie poszatkowaną kapustę, marchewkę, czosnek i zasypcie wszystko solą. Dokładnie wymieszajcie, lekko ubijcie i odstawcie na 30 minut, aby kapusta puściła sok. Dodajcie koper i pokrojony koperek. Kapustę przełóżcie do naczynia z kamionki, ponownie lekko ugniećcie i dociśnijcie talerze z obciążeniem. Odstawcie kapustę na 2-4 dni, w zależności od tego, czy wolicie bardziej,...

Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Pieczona młoda kapusta na ostro dla wszystkich fanów ciekawych smaków. Zakochacie się!
Kapusta pieczona z tego przepisu to prawdziwy hit. Jedzcie ja samą lub z dodatkami. Jest przepyszna!

Sezon na młodą kapustę w pełni. Oczywiście możecie dusić ją z koperkiem , robić młodą kapustę w słodko-kwaśnej wersji, lub kisić kapustę podobnie jak ogórki małosolne . Mamy dal was jednak prawdziwy hit. Przepis na pieczoną kapustę. Jeśli uważacie, ze najsmaczniejszym elementem gołąbków jest właśnie spieczona kapusta, na pewno pokochacie też ten przepis. Kapusta jest to w lekko ostrej wersji, ale dodane przyprawy można modyfikować pod własny gust. Możecie dodać do marynaty trochę miodu lub tymianku, jeśli lubicie dania ostro-słodkie. Przepis na pieczoną młodą kapustę Taka kapusta jest świetnym dodatkiem do dan z grilla, ale dobrze zastępuje też kolacje lub inne posiłki. Składniki na pieczoną kapustę Główka młodej kapusty 3 ząbki czosnku Papryczka chili Garść kolendry 4 łyżki oliwy z oliwek Łyżeczka soli Pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie kapusty Pokrójcie kapustę w plastry lub ćwiartki. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Posiekajcie drobno papryczkę chili wcześniej wyciągając z niej ziarna. Posiekajcie kolendrę lub potnijcie ją nożyczkami. Wymieszajcie rozgniecione ząbki czosnku z papryczką chili, kolendrą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Stwórzcie jednolitą pastę. Przygotowaną pastą posmarujcie plastry kapusty z dwóch stron. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Wyłóżcie na blaszce plastry kapusty. Włóżcie blaszkę do rozgrzanego piekarnika, pieczcie ją przez ok. 30 minut. Wyciągnijcie z piekarnika i posypcie świeżą kolendrą lub szczypiorkiem albo natką pietruszki. Możecie też zmodyfikować przepis na kapustę i dodać do niej takie dodatki: Odrobinę miodu Sos sojowy Siekane orzeszki arachidowe Drobno posiekaną szalotkę Na blachę do...

Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
gosia56/gotujmy.pl
Newsy
Kapusta czerwona do słoików. Przepis na smaczną surówkę do obiadu
Miłośnikom czerwonej kapusty spodoba się poniższy przepis na prostą surówkę z kapusty do słoików. Jest pyszna!

Domowa surówka z czerwonej kapusty to doskonały pomysł na zdrowy dodatek do obiadu. Można łatwo ją zrobić z dodatkiem jabłek i cebuli w zalewie. Taka pasteryzowana kapusta ze słoików będzie bardzo długo nadawała się do spożycia. Wypróbujcie smaczny przepis od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Palce lizać! Przepis na czerwoną kapustę do słoika Do przygotowania surówki z czerwonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 kilogramy kapusty czerwonej 1 kilogram jabłek 2 lub 3 duże cebule 100 g cukru 1,5 łyżki soli Od ½ do ¾ szklanki octu 1 litr wody 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 goździków Przygotowanie: Kapustę umyjcie, obierzcie z wierzchnich liści i wytnijcie głąb. Poszatkujcie kapustę bardzo drobno i włóżcie do garnka. Jabłka obierzcie ze skóry, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie jabłka na tarce. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę. Do garnka z kapustą dodajcie starte jabłka, cebulę, 1,5 łyżki soli, 100 g cukru, od ½ do ¾ szklanki octu oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Na koniec wlejcie litr wody, wymieszajcie i zagotujcie. Gotujcie całość do momentu, aż kapusta nieco zmięknie, ale nie za bardzo- nie może wyjść zbyt miękka. Odstawcie do ostudzenia. Gotową kapustę przełóżcie do słoików i zalejcie zalewą. Następnie pasteryzujcie ją od 10 do 15 minut. Smacznego! Właściwości zdrowotne czerwonej kapusty Warto włączyć do swojej diety kapustę czerwoną ze względu na szereg właściwości zdrowotnych. Znajduje się w niej dużo witaminy C i innych przeciwutleniaczy, o wiele więcej niż na przykład w kapuście zielonej. Do tego regularne jedzenie czerwonej kapusty wzmacnia kości i wspomaga pracę układu...