
Warzywa małosolne są zdrowe, choć powinniście wystrzegać się spożywania ich w nadmiarze, jeśli cierpicie na nadciśnienie. Niewiele osób wie jednak, że nie tylko ogórki nadają się do przygotowania w wersji małosolnej. Możecie tak zrobić też kapustę! Gorąco polecamy, ponieważ to idealny sposób na przygotowanie pysznej wiosennej surówki do obiadu. Poza tym ci z was, którzy cierpią na wzdęcia i niestrawność po kapuście kiszonej, taką małosolną możecie jeść bez przeszkód. Zainteresowani? Spieszymy z przepisem!
Przepis na małosolną kapustę
Możecie przygotować ją właściwie z każdego rodzaju kapusty, nawet włoskiej i czerwonej. Jednak nam najbardziej smakuje małosolna młoda kapusta. Zróbcie ją wg tego przepisu:
Składniki:
- mała główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 2 łyżki soli
- pęczek koperku
- opcjonalnie: ziele angielskie, czosnek, kminek i liść laurowy
Przygotowanie kapusty małosolnej
- poszatkujcie kapustę i przełóżcie do miski
- dodajcie sól i ugniećcie widelcem
- marchewkę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach
- posiekajcie koperek
- dodajcie marchewkę i koperek do miski z kapustą i solą, wymieszajcie, jeszcze trochę ugniećcie widelcem
- jeśli lubicie bardziej wyraziste, ostre smaki, dodajcie kminek, liście laurowe, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku
- odstawcie na 3 godziny, aż kapusta puści sok
- po tym czasie przełóżcie do słoika wraz z sokiem, mocno ugniećcie i odstawcie słoik w ciepłe miejsca na 2-3 dni (możecie przykryć ściereczka kuchenną lub gazą, ale nie zakręcajcie słoika).
- Po 2-3 dniach kapusta małosolna jest gotowa. Przełóżcie ją do lodówki, by zatrzymać kiszenie i podawajcie jako pyszną surówkę do obiadu.
Pasuje świetnie do kotletów mielonych i schabowych i do młodych ziemniaków. Smacznego!
Kiszonki na zdrowie
O wartościach odżywczych kiszonek napisano już wiele. Wiadomo, że można kisić o wiele więcej warzyw niż tylko ogórki czy kapustę. Jedząc regularnie kiszonki, robicie swojemu organizmowi wspaniały prezent:
- wzbogacacie florę bakteryjną o dobre bakterie
- poprawiacie odporność
- regulujecie trawienie i metabolizm
- obniżacie poziom złego cholesterolu
- poprawiacie stan skory
- dostarczacie ważnych składników odżywczych, m.in. wapnia, witaminy C, magnezu, żelaza.
Możecie kisić właściwie każde warzywo: rzodkiewkę, kalarepę, marchewkę, buraki, ogórki i oczywiście kapustę. Pyszna jest młoda kapusta kiszona, spróbujcie!
Czytaj także: