Warzywa małosolne są zdrowe, choć powinniście wystrzegać się spożywania ich w nadmiarze, jeśli cierpicie na nadciśnienie. Niewiele osób wie jednak, że nie tylko ogórki nadają się do przygotowania w wersji małosolnej. Możecie tak zrobić też kapustę! Gorąco polecamy, ponieważ to idealny sposób na przygotowanie pysznej wiosennej surówki do obiadu. Poza tym ci z was, którzy cierpią na wzdęcia i niestrawność po kapuście kiszonej, taką małosolną możecie jeść bez przeszkód. Zainteresowani? Spieszymy z przepisem!

Przepis na małosolną kapustę

Możecie przygotować ją właściwie z każdego rodzaju kapusty, nawet włoskiej i czerwonej. Jednak nam najbardziej smakuje małosolna młoda kapusta. Zróbcie ją wg tego przepisu:

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty 
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki soli
  • pęczek koperku
  • opcjonalnie: ziele angielskie, czosnek, kminek i liść laurowy

Przygotowanie kapusty małosolnej

  1. poszatkujcie kapustę i przełóżcie do miski
  2. dodajcie sól i ugniećcie widelcem
  3. marchewkę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach 
  4. posiekajcie koperek
  5. dodajcie marchewkę i koperek do miski z kapustą i solą, wymieszajcie, jeszcze trochę ugniećcie widelcem
  6. jeśli lubicie bardziej wyraziste, ostre smaki, dodajcie kminek, liście laurowe, ziele angielskie i dwa ząbki czosnku
  7. odstawcie na 3 godziny, aż kapusta puści sok
  8. po tym czasie przełóżcie do słoika wraz z sokiem, mocno ugniećcie i odstawcie słoik w ciepłe miejsca na 2-3 dni (możecie przykryć ściereczka kuchenną lub gazą, ale nie zakręcajcie słoika).
  9. Po 2-3 dniach kapusta małosolna jest gotowa. Przełóżcie ją do lodówki, by zatrzymać kiszenie i podawajcie jako pyszną surówkę do obiadu. 

Pasuje świetnie do kotletów mielonych i schabowych i do młodych ziemniaków. Smacznego!

Kiszonki na zdrowie

O wartościach odżywczych kiszonek napisano już wiele. Wiadomo, że można kisić o wiele więcej warzyw niż tylko ogórki czy kapustę. Jedząc regularnie kiszonki, robicie swojemu organizmowi wspaniały prezent:

Zobacz także:

  • wzbogacacie florę bakteryjną o dobre bakterie
  • poprawiacie odporność
  • regulujecie trawienie i metabolizm
  • obniżacie poziom złego cholesterolu
  • poprawiacie stan skory
  • dostarczacie ważnych składników odżywczych, m.in. wapnia, witaminy C, magnezu, żelaza.

Możecie kisić właściwie każde warzywo: rzodkiewkę, kalarepę, marchewkę, buraki, ogórki i oczywiście kapustę. Pyszna jest młoda kapusta kiszona, spróbujcie!

Czytaj także: