Nie będziemy owijać w bawełnę. To danie miałoby mizerne szanse na zdobycie wysokiego miejsca w kulinarnym konkursie „piękności”. Niezbyt efektowny wygląd makaronu z młodą kapustą i jajkami rekompensuje za to jego pożywność, prostota i niewielki koszt przygotowania.

Ok. 2 zł za pół główki młodej kapusty, kilkadziesiąt groszy za porcję makaronu, 5 jajek za mniej niż 3 zł. Do tego sól, pieprz i trochę tłuszczu – da się taniej i prościej? Chyba nie za bardzo. Za niecałe 6-7 zł uda wam się nakarmić całą rodzinę. Makaron z młodą kapustą i jajkami to obiad w sam raz na koniec miesiąca.

Tego rodzaju proste danie na myśl niektórym na pewno przyniesie włoską carbonarę. W odróżnieniu od włoskiego odpowiednika, w „polskim” makaronie z jajkami i kapustą brakuje mięsa – jego miejsce zajmuje wspomniana młoda kapusta.

Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami

Składniki:

  • 20 dag makaronu świderki
  • Pół główki mniejszej młodej kapusty
  • 5 jajek
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie - kminek
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju, ewentualnie masła

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie według wskazówek producenta.
  2. Kapustę poszatkujcie dość drobno i przełóżcie na patelnię. Dodajcie do niej nieco tłuszczu i duście do miękkości.
  3. Do miękkiej kapusty dodajcie świeżo ugotowany, gorący, odcedzony makaron.
  4. Wbijcie do środka jajka i wymieszajcie je razem z kapustą i z makaronem –ten etap przygotowań może niektórym przypomnieć proste włoskie danie znane pod nazwą spaghetti carbonara.
  5. Doprawcie całość solą i sporą ilością pieprzu, a także jeżeli macie na to ochotę – kminkiem.
  6. Kiedy jaja się już delikatnie zetną, danie będzie gotowe – poziom wysmażenia jajek możecie dostosować do własnych upodobań.
  7. Nakładajcie dane na talerze.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: