Nie będziemy owijać w bawełnę. To danie miałoby mizerne szanse na zdobycie wysokiego miejsca w kulinarnym konkursie „piękności”. Niezbyt efektowny wygląd makaronu z młodą kapustą i jajkami rekompensuje za to jego pożywność, prostota i niewielki koszt przygotowania.
Ok. 2 zł za pół główki młodej kapusty, kilkadziesiąt groszy za porcję makaronu, 5 jajek za mniej niż 3 zł. Do tego sól, pieprz i trochę tłuszczu – da się taniej i prościej? Chyba nie za bardzo. Za niecałe 6-7 zł uda wam się nakarmić całą rodzinę. Makaron z młodą kapustą i jajkami to obiad w sam raz na koniec miesiąca.
Tego rodzaju proste danie na myśl niektórym na pewno przyniesie włoską carbonarę. W odróżnieniu od włoskiego odpowiednika, w „polskim” makaronie z jajkami i kapustą brakuje mięsa – jego miejsce zajmuje wspomniana młoda kapusta.
Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami
Składniki:
- 20 dag makaronu świderki
- Pół główki mniejszej młodej kapusty
- 5 jajek
- Sól
- Pieprz
- Opcjonalnie - kminek
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju, ewentualnie masła
Przygotowanie:
- Makaron ugotujcie w osolonej wodzie według wskazówek producenta.
- Kapustę poszatkujcie dość drobno i przełóżcie na patelnię. Dodajcie do niej nieco tłuszczu i duście do miękkości.
- Do miękkiej kapusty dodajcie świeżo ugotowany, gorący, odcedzony makaron.
- Wbijcie do środka jajka i wymieszajcie je razem z kapustą i z makaronem –ten etap przygotowań może niektórym przypomnieć proste włoskie danie znane pod nazwą spaghetti carbonara.
- Doprawcie całość solą i sporą ilością pieprzu, a także jeżeli macie na to ochotę – kminkiem.
- Kiedy jaja się już delikatnie zetną, danie będzie gotowe – poziom wysmażenia jajek możecie dostosować do własnych upodobań.
- Nakładajcie dane na talerze.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: