Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami. Smaczny „zapychacz” na koniec miesiąca
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami. Smaczny „zapychacz” na koniec miesiąca

Kapusta, makaron i jajka – do tych trzech tanich składników sprowadza się przepis na „polską carbonarę”. Tanio, łatwo i szybko – w sam raz na czas tuż przed wypłatą.

Nie będziemy owijać w bawełnę. To danie miałoby mizerne szanse na zdobycie wysokiego miejsca w kulinarnym konkursie „piękności”. Niezbyt efektowny wygląd makaronu z młodą kapustą i jajkami rekompensuje za to jego pożywność, prostota i niewielki koszt przygotowania.

Ok. 2 zł za pół główki młodej kapusty, kilkadziesiąt groszy za porcję makaronu, 5 jajek za mniej niż 3 zł. Do tego sól, pieprz i trochę tłuszczu – da się taniej i prościej? Chyba nie za bardzo. Za niecałe 6-7 zł uda wam się nakarmić całą rodzinę. Makaron z młodą kapustą i jajkami to obiad w sam raz na koniec miesiąca.

Tego rodzaju proste danie na myśl niektórym na pewno przyniesie włoską carbonarę. W odróżnieniu od włoskiego odpowiednika, w „polskim” makaronie z jajkami i kapustą brakuje mięsa – jego miejsce zajmuje wspomniana młoda kapusta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami

Składniki:

  • 20 dag makaronu świderki
  • Pół główki mniejszej młodej kapusty
  • 5 jajek
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie - kminek
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju, ewentualnie masła
Zobacz także
Jakie mięso dodać do młodej kapusty? Pamiętajcie, że to nie to samo co zwykły bigos!

Jakie mięso dodać do młodej kapusty? Pamiętajcie, że to nie to samo, co zwykły bigos!

Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”

Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotujcie w osolonej wodzie według wskazówek producenta.
  2. Kapustę poszatkujcie dość drobno i przełóżcie na patelnię. Dodajcie do niej nieco tłuszczu i duście do miękkości.
  3. Do miękkiej kapusty dodajcie świeżo ugotowany, gorący, odcedzony makaron.
  4. Wbijcie do środka jajka i wymieszajcie je razem z kapustą i z makaronem –ten etap przygotowań może niektórym przypomnieć proste włoskie danie znane pod nazwą spaghetti carbonara.
  5. Doprawcie całość solą i sporą ilością pieprzu, a także jeżeli macie na to ochotę – kminkiem.
  6. Kiedy jaja się już delikatnie zetną, danie będzie gotowe – poziom wysmażenia jajek możecie dostosować do własnych upodobań.
  7. Nakładajcie dane na talerze.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Szukacie przepisu na pyszną młodą kapustę? Oto on! Kapusta na ciepło z koperkiem doskonale sprawdzi się na obiad.

Ania321, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na młodą kapustę z dodatkiem koperku. Możecie podawać ją na ciepo jako samodzielne, lekkie danie albo jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Doskonale smakuje z klasycznymi potrawami jak np. kotlet schabowy albo mielony  z ziemniakami. Młoda kapusta ma bardziej intensywny zielony kolor niż stara, a w smaku jest nieco łagodniejsza i słodsza. Przepis na młodą kapustę z koperkiem Składniki 1 główka młodej kapusty 1 pęczek świeżego koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i drobno poszatkujcie. Do dużego garnka wrzućcie kapustę, a następnie dolejcie tyle wody, aby przykryła kapustę. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut, odlejcie trochę wody i dodajcie przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz przyprawę uniwersalną.  Do kapusty dodajcie również koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekany koperek, całość wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie zróbcie zasmażkę ze smalcu i czubatej łyżki mąki, a następnie całość dodajcie wraz ze śmietaną do kapusty.  Gotujcie przez minutę, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co można zrobić z młodej kapusty? Oprócz zasmażanej młodej kapusty możecie zrobić również przepyszny kapuśniak , który robi się ekspresowo albo gołąbki . Dzięki temu, że kapusta jest o wiele bardziej miękka niż ta starsza, z łatwością poradzicie sobie z zawijaniem gołąbków w liście. Młodą kapustę można...

Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”
ONS.pl/Instagram
Newsy
Justyna Żyła pochwaliła się przepisem na młodą kapustę. „Bez kminku nie da rady”
Młoda kapusta w wykonaniu Justyny Żyły porywa swoją prostotą i smakiem. Dacie się skusić na skorzystanie z tego przepisu?

Była żona skoczka narciarskiego Piotra Żyły udziela się aktywnie w portalach społecznościowych. Justyna regularnie zamieszcza na Instagramie przepyszne przepisy, którymi dzieli się ze swoimi fanami. Ostatnio ugotowała na kolację młodą kapustę. Jak słusznie napisała celebrytka – nie obędzie się ona bez dodatku mielonego kminku, który sprawia, że to danie trawi się znacznie łatwiej. Przepis na młodą kapustę z kiełbasą i koperkiem Justyny Żyły         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Składniki: Mała główka młodej kapusty Ok. 40 dag kiełbasy Ok. 30 dag boczku wędzonego Ok. 30 dag świeżych pomidorów (dowolne, Justyna wybrała żółte pomidorki koktajlowe i pomidora malinowego) Łyżka koncentratu pomidorowego Cebula Szczypiorek Świeży koperek Kminek mielony Ostra papryka w proszku Słodka papryka w proszku Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Boczek, cebulę i kiełbasę pokrójcie w kostkę. Kapustę poszatkujcie na drobne kawałki. Podsmażcie kiełbasę i boczek. Postarajcie się zrobić to bez dodawania oleju – zwłaszcza jeżeli dysponujecie tłustą kiełbasą i boczkiem. Do mięsa dodajcie cebulę i duście wszystko razem. Poszatkowaną kapustę wrzućcie do garnka, zalejcie wodą, by przykryć  ją na powierzchni. Dodajcie sporo kminku, sól i pieprz i duście, aż kapusta zmięknie i zacznie pięknie pachnieć. Dodajcie do podgotowanej kapusty podsmażone mięso z cebulą, a także pokrojone pomidory. Doprawcie całość...

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...

Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę
Sezon na młodą kapustą już trwa, dlatego grzechem byłoby nie gotowanie smacznych dań z jej udziałem. Na przykład tej wariacji na temat kotletów mielonych.

Kotlety mielone, młode ziemniaczki i sałata ze śmietaną lub mizeria – tak jada się w co drugim polskim domu późną wiosną czy wczesnym latem. W tym roku zamieszajcie troszkę w tradycyjnym przepisie na mielone. Polecamy na przykład poniższy przepis jednej z użytkowniczek naszego serwisu. To nie jest zwykła receptura na „mieloniaki” – w składzie oprócz mięsa znajduje się także młoda kapusta. Dzięki temu danie w pewnym sensie może niektórym przypominać dobrze znane gołąbki bez zawijania. Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą Składniki: 50 dag mielonego mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej 2 duże jajka Ćwierć młodej kapusty Pęczek świeżego koperku 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz czarny świeżo mielony Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Kapustę pozbawcie zewnętrznych liści, oczyśćcie i posiekajcie bardzo drobno. Koperek posiekajcie na desce i wymieszajcie z kapustą. Do miski lub innego naczynia włóżcie mięso, wbijcie jajka, dodajcie kapustę z koperkiem. Obierzcie cebulę i drobno pokrójcie, po czym dodajcie ją do mięsa. Doprawcie całość solą i pieprzem i wymieszajcie najlepiej ręcznie na gładką masę. Formujcie kotlety o tradycyjnej wielkości. Obtoczcie kolety w bułce tartej. Rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią odrobinę oleju. Smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor. Uważajcie przy przewracaniu kotletów na drugą stronę – kotlety z dodatkiem młodej kapusty są delikatniejsze i kruchsze, przez co mogą łatwo się rozpaść. Podawajcie z młodymi ziemniakami i surówką lub mizerią. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeżeli jesteście smakoszami kotletów mielonych, musicie spróbować innych wersji tego...