Przepis na makaron z mięsem mielonym i żółtym serem. Bosko syci
Krakowianka/Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na makaron z mięsem mielonym i żółtym serem. Bosko syci

Sycący obiad w pół godziny? To możliwe! Wypróbujcie przepis na pyszny makaron z mięsem, który robi się błyskawicznie.

Zwykle najprostsze rozwiązania są najlepsze. Gdy jesteście zabiegani i nie macie czasu na przygotowanie obiadu, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na bardzo szybkie i proste dania. Założycie się, że ciepły i sycący obiad można przygotować w pół godziny? Wypróbujcie świetny przepis na makaron z mięsem mielonym, posypany żółtym serem – robi się go błyskawicznie i fenomenalnie smakuje! A jeśli zrobicie go za dużo, to zawsze można makaron odstawić do lodówki i następnego dnia tylko odgrzać, by zaoszczędzić czas. Poznajcie przepis użytkowniczki serwisu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na makaron z mięsem mielonym i serem żółtym

Do przygotowania makaronu z mięsem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 300 g makaronu typu wstążki
  • 100-150 g startego żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka pomidorów z puszki
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Przyprawa do zup w płynie
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Sposób na miękką karkówkę. Ten trik warto zapamiętać

Sposób na miękką karkówkę z piekarnika. Ten trik warto zapamiętać

Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu

Botwinka do słoików. Idealna do czerwonego lub ukraińskiego barszczu

Przygotowanie:

  1. Włóżcie pomidory z puszki do miski i zblendujcie na gładką masę.
  2. Obierzcie cebulę i czosnek i pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę z czosnkiem. Smażcie, aż się zeszklą.
  3. Następnie na patelnię wrzućcie mięso mielone i smażcie wszystko razem około 10 minut.
  4. Po tym czasie dodajcie dwie łyżki koncentratu pomidorowego, szklankę zmiksowanych pomidorów, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, przyprawę do zup oraz sól i pieprz. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście około 20 minut.
  5. Do dużego garnka wlejcie wodę, wsypcie odpowiednią ilość soli. Gdy woda będzie się gotować, wsypcie 300 g makaronu i gotujcie tyle czasu, ile podano na opakowaniu (o tym, jak prawidłowo gotować makaron, piszemy w tym artykule).
  6. Po ugotowaniu odcedźcie makaron i dodajcie do mięsa z przyprawami. Wymieszajcie.
  7. Podawajcie makaron posypany startym, żółtym serem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Lasagne ze szparagami i kurczakiem - przepis na pyszny sezonowy obiad
thegrooba/Gotujmy.pl
Newsy
Lasagne ze szparagami i kurczakiem - przepis na pyszny sezonowy obiad
Tradycyjna lasagne od lat niezmiennie jest jednym z najczęściej powielanych przepisów na świecie. Można ją także przygotować w wersji wiosennej – ze szparagami! 

Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań włoskich, które doczekało się już dziesiątek urozmaiceń. Klasyczna wersja zapiekana jest z beszamelem, mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz serem, jednak równie często spotyka się teraz lasagne ze szpinakiem i serem ricotta. Niewiele osób jednak próbowało przepysznej modyfikacji w postaci lasagne ze szparagami i kurczakiem.  Jak przyrządzić idealną lasagne ? Nie jest to wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Przepis na lasagne ze szparagami i kurczakiem Lżejsza, warzywna wersja lasagne z chudym mięsem i zdrowymi, sezonowymi warzywami to strzał w dziesiątkę, jeśli zależy wam na pełnowartościowym, a jednocześnie pysznym obiedzie. Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 500 g filetu z piersi kurczaka 450 g szparagów (waga bez końcówek) 500 ml śmietanki UHT 18% do zup i sosów 400 ml białego, wytrawnego wina 300 g sera mozzarella 1 biała cebula 12 pomidorków koktajlowych 3 łyżeczki masła 3 łyżeczki ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru Przygotowanie:  Mięso opłuczcie, oczyśćcie i drobno pokrójcie (lub zmielcie).  Ser zetrzyjcie na grubych oczkach lub pokrójcie w plastry. Cebulę pokrójcie i zeszklijcie na dwóch łyżeczkach masła. Dodajcie mięso oraz zioła prowansalskie i smażcie mieszając 4-5 minut.  Dodajcie wino i zwiększcie ogień, aby odparować część płynu. Dolejcie śmietankę i duście razem kilka minut, aby sos zrobił się gęstszy. Doprawcie pieprzem i solą. Trzymajcie na minimalnym poziomie grzania lub wyłączcie i przykryjcie patelnię pokrywką.  Szparagi z odciętymi końcówkami pokrójcie na 3-4 cm kawałki. Główki odłóżcie na potem, a resztę wrzućcie...

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
AdobeStock
Newsy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
Zapiekane w piekarniku cukinie faszerowane chudym mięsem z indyka posmakują każdemu, kto musi dbać o linię lub po prostu preferuje lżejsze dania. Poznajcie ten prosty przepis.

Każdy ma od czasu do czasu ochotę na lekki obiad, po którym nie trzeba się martwić o przybranie dodatkowych kilogramów. Świetnym pomysłem są bardzo zdrowe i niskokaloryczne cukinie faszerowane chudym mięsem mielonym z indyka – jeśli chcecie, połóżcie na nie plasterek mozzarelli w wersji light, upieczcie w piekarniku i obiad gotowy! Poznajcie przepis na faszerowane cukinie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl Dietetyczne przepisy Jeżeli dbacie o linię, sprawdźcie opisywane przez nas przepisy na smaczne i dietetyczne obiady: Kotlety mielone w wersji fit Lekkie kuleczki twarogowe Prosta sałatka ogórkowa Przepis na faszerowaną cukinię Do przygotowania cukinii z farszem z mięsa mielonego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego 2 małe cebule 2 cukinie średniej wielkości 1 puszka pomidorów krojonych Przecier pomidorowy Ser mozzarella light Ketchup łagodny Sól Pieprz Przygotowanie: Dokładnie umyjcie cukinie i przekrójcie je wzdłuż na pół. Łyżką wydrążcie środek (z pestkami), ale zostawcie tyle miąższu, ile się da. Należy wydrążyć „rynienkę”, w której umieścicie za chwilę farsz. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli. Dodajcie do cebuli całe mięso mielone i doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (bardzo polecamy oregano!). Wymieszajcie i podsmażcie. Następnie na patelnię z mięsem wylejcie pomidory z puszki wraz z sokiem i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie i duście do odparowania wody, by sos zgęstniał. W każdej wydrążonej cukinii połóżcie łyżkę ketchupu i rozsmarujcie. Na to wyłóżcie...

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 
Tomasz Strzelczyk podaje przepis na prosty i smaczny obiad. Pożywny, zdrowy i taki, żeby się nie narobić a ugościć całą rodzinę. 

Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń.  Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób.  Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety  Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy.  Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.   Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy.  Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny.  Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go.  Przepis na klopsy z makaronem i warzywami  Składniki:  250 g makaronu wstążki   500 g mielonej wołowiny  1 cebula   1/2 brokuł  2 ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżka koncentratu pomidorowego  250 ml wody lub bulionu   200 ml śmietanki 18 procent  świeżo roztarty pieprz   sól  2 łyżeczki ziół prowansalskich  szczypta chili  Sposób przygotowania:  Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej...

makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.