Przepis na makaron z mięsem mielonym i żółtym serem. Bosko syci
Krakowianka/Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na makaron z mięsem mielonym i żółtym serem. Bosko syci

Sycący obiad w pół godziny? To możliwe! Wypróbujcie przepis na pyszny makaron z mięsem, który robi się błyskawicznie.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 21, 2021

Zwykle najprostsze rozwiązania są najlepsze. Gdy jesteście zabiegani i nie macie czasu na przygotowanie obiadu, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na bardzo szybkie i proste dania. Założycie się, że ciepły i sycący obiad można przygotować w pół godziny? Wypróbujcie świetny przepis na makaron z mięsem mielonym, posypany żółtym serem – robi się go błyskawicznie i fenomenalnie smakuje! A jeśli zrobicie go za dużo, to zawsze można makaron odstawić do lodówki i następnego dnia tylko odgrzać, by zaoszczędzić czas. Poznajcie przepis użytkowniczki serwisu Gotujmy.pl.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na makaron z mięsem mielonym i serem żółtym

Do przygotowania makaronu z mięsem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 300 g makaronu typu wstążki
  • 100-150 g startego żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka pomidorów z puszki
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Przyprawa do zup w płynie
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Włóżcie pomidory z puszki do miski i zblendujcie na gładką masę.
  2. Obierzcie cebulę i czosnek i pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę z czosnkiem. Smażcie, aż się zeszklą.
  3. Następnie na patelnię wrzućcie mięso mielone i smażcie wszystko razem około 10 minut.
  4. Po tym czasie dodajcie dwie łyżki koncentratu pomidorowego, szklankę zmiksowanych pomidorów, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, przyprawę do zup oraz sól i pieprz. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście około 20 minut.
  5. Do dużego garnka wlejcie wodę, wsypcie odpowiednią ilość soli. Gdy woda będzie się gotować, wsypcie 300 g makaronu i gotujcie tyle czasu, ile podano na opakowaniu (o tym, jak prawidłowo gotować makaron, piszemy w tym artykule).
  6. Po ugotowaniu odcedźcie makaron i dodajcie do mięsa z przyprawami. Wymieszajcie.
  7. Podawajcie makaron posypany startym, żółtym serem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze