Przepis na makaron po marynarsku Roberta Makłowicza. Prosty, ale wykwintny
ONS/Adobe Stock
Newsy

Przepis na makaron po marynarsku Roberta Makłowicza. Prosty, ale wykwintny

Ukochany kucharz Polaków zdradza trik na wyjątkowo prostą w przygotowaniu potrawę, która zachwyci gości i domowników. Wystarczą zaledwie dwa składniki z delikatesów, aby poczuć nutkę luksusu! 
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 13, 2021

Robert Makłowicz to niekwestionowany król polskiej gastronomii. Uwielbiany przez widzów kucharz dzieli się swoją miłością do gotowania nie tylko przed kamerą, ale także w swoim internetowym magazynie. Makłowicz, który przez wiele lat prowadził kultowy program w Telewizji Polskiej, obecnie publikuje swoje filmy na YouTube, a także pisze teksty na własny portal maklowicz.pl. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepisy Roberta Makłowicza

Jak wiadomo, gwiazdor ma niezwykle wszechstronne gusta kulinarne, wśród których znajduje się także kuchnia śródziemnomorska czy wszelkiej maści makarony. Makłowicz uwielbia poznawać tajniki lokalnych kuchni i nowe, nawet najbardziej egzotyczne smaki. Od lat otwiera Polaków na nieznane doświadczenia kulinarne i prezentuje im nie tylko ciekawe receptury, ale także zwyczaje kulturowe i piękne widoki z innych stron świata. Kucharz słynie również ze swojego wyjątkowego poczucia humoru i słonecznej osobowości, które sprawiają, że kochają go zarówno młodsi, jak i starsi widzowie. 

Zobacz także

Ulubieniec Polaków często zdradza przepisy, które robią piorunujące wrażenie, ale wcale nie wymagają wielu godzin przygotowań i długiej listy zakupów – jeden z nich prezentujemy poniżej! Chociaż obecne tu kapary czy anchois mogą sprawiać wrażenie wytwornych produktów, są one dostępne już w większości supermarketów – często nawet w sieciach typu Lidl czy Biedronka.

Przepis na makaron po marynarsku według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 400 g makaronu penne (rurek)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2-3 fileciki solonych sardeli (anchois)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka kaparów
  • 300 ml białego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • mała gałązka rozmarynu
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić drobno posiekany czosnek i anchois, dusić 2-3 minuty. 
  2. Dodać lekko poszatkowane kapary i wlać wino. Następnie wrzucić posiekany rozmaryn i dusić do odparowania płynu.
  3. Ugotowany al dente makaron dodać na patelnię. Wszystko wymieszać. Podawać.

Czytaj też:

Komentarze