Przygotujcie lekkiego łososia z grilla zamiast kiełbasy, karkówki albo żeberek. Odpowiednia marynata z cytryny i przypraw sprawi, że mięso ryby będzie soczyste i delikatne oraz pełne smaku. Podajcie grillowanego łososia z czosnkowym sosem tzatziki, szybką 10-minutową sałatką z pomidora i koperku albo prostą wiosenną sałatką. Możecie również ugotować zielone szparagi (podawajcie solo, z podsmażoną bułką tartą albo sosem holenderskim), bo właśnie zaczynamy sezon szparagowy. Doskonałym dodatkiem będą również pieczone ziemniaki à la z ogniska albo nacięte, mocno chrupiące ziemniaczki z piekarnika.

Takie danie jest lekkostrawne, a przy tym nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu, dlatego doskonale sprawdzi się, jeśli jesteście na diecie. Doskonałe na obiad, ale również na lekką kolację.

Przepis na łososia z grilla

Składniki

  • 2 dzwonka z łososia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • Pół łyżeczki mielonej papryki łagodnej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Dzwonka łososia umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem.
  2. Czosnek obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę.
  3. W miseczce dobrze wymieszajcie sok z cytryny, oliwę z oliwek wraz z wyciśniętym czosnkiem i dodajcie bazylię, lubczyk oraz mieloną paprykę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
  4. Łososia dokładnie natrzyjcie powstałą marynatą, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  5. Łososia nie musicie długo grillować – zazwyczaj wystarczy mu 10-15 minut.
  6. Smacznego!

Łosoś z piekarnika, gdy nie ma grilla

Jeśli nie macie grilla, nie musicie rezygnować z pysznej ryby. Z łatwością przyrządzicie ją w piekarniku albo na patelni grillowej. Polecamy szczególnie aromatycznego łososia z miodem i czosnkiem, łososia pieczonego z suszonymi pomidorami albo z warzywami, dzięki czemu przygotujecie lekki i zdrowy posiłek.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także:
Łosoś za każdym razem wychodzi za suchy? Upieczcie go tak, a będzie doskonale soczysty i delikatny
Smażycie łososia, a na jego powierzchni pojawia się dziwna biała maź? Czy to bezpieczne?
Jak rozpoznać dobrego łososia w sklepie? Już nigdy więcej nie kupicie nieświeżej ryby