Przygotujcie lekkiego łososia z grilla zamiast kiełbasy, karkówki albo żeberek. Odpowiednia marynata z cytryny i przypraw sprawi, że mięso ryby będzie soczyste i delikatne oraz pełne smaku. Podajcie grillowanego łososia z czosnkowym sosem tzatziki, szybką 10-minutową sałatką z pomidora i koperku albo prostą wiosenną sałatką. Możecie również ugotować zielone szparagi (podawajcie solo, z podsmażoną bułką tartą albo sosem holenderskim), bo właśnie zaczynamy sezon szparagowy. Doskonałym dodatkiem będą również pieczone ziemniaki à la z ogniska albo nacięte, mocno chrupiące ziemniaczki z piekarnika.
Takie danie jest lekkostrawne, a przy tym nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu, dlatego doskonale sprawdzi się, jeśli jesteście na diecie. Doskonałe na obiad, ale również na lekką kolację.
Przepis na łososia z grilla
Składniki
- 2 dzwonka z łososia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- Pół łyżeczki mielonej papryki łagodnej
- 1 duży ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Dzwonka łososia umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie papierowym ręcznikiem.
- Czosnek obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę.
- W miseczce dobrze wymieszajcie sok z cytryny, oliwę z oliwek wraz z wyciśniętym czosnkiem i dodajcie bazylię, lubczyk oraz mieloną paprykę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem.
- Łososia dokładnie natrzyjcie powstałą marynatą, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Łososia nie musicie długo grillować – zazwyczaj wystarczy mu 10-15 minut.
- Smacznego!
Łosoś z piekarnika, gdy nie ma grilla
Jeśli nie macie grilla, nie musicie rezygnować z pysznej ryby. Z łatwością przyrządzicie ją w piekarniku albo na patelni grillowej. Polecamy szczególnie aromatycznego łososia z miodem i czosnkiem, łososia pieczonego z suszonymi pomidorami albo z warzywami, dzięki czemu przygotujecie lekki i zdrowy posiłek.
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także:
Łosoś za każdym razem wychodzi za suchy? Upieczcie go tak, a będzie doskonale soczysty i delikatny
Smażycie łososia, a na jego powierzchni pojawia się dziwna biała maź? Czy to bezpieczne?
Jak rozpoznać dobrego łososia w sklepie? Już nigdy więcej nie kupicie nieświeżej ryby