Wiosna i wczesne lato nieodłącznie kojarzą się z rabarbarem. Przepyszne ciasta, biszkopty, kompoty, a także nieco bardziej odważne kulinarne kompozycje, jak chociażby... kotlety mielone z dodatkiem tych czerwonawych łodyg.
Co lubicie przyrządzać z rabarbaru najbardziej? Jeżeli nie macie większego doświadczenia z wypiekami z dodatkiem rabarbaru, polecamy wam poniższy prosty przepis na lekki biszkopt z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
Zanim jednak przystąpicie do pierwszych w tym sezonie wypieków z rabarbarem w roli głównej, koniecznie sprawdźcie, kiedy jest sezon na to warzywo (a może jednak owoc…). Lepiej uważać z wykorzystaniem rabarbaru pod koniec lata – wtedy może zawierać większą ilość groźnych substancji.
Przepis na lekki biszkopt z rabarbarem
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki mąki ziemniaczanej
- Szklanka cukru
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- Półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Cukier waniliowy – 1 opakowanie
- 40 dag rabarbaru
- Cukier puder
Przygotowanie:
- Rabarbar umyjcie i pokrójcie na niewielkie kawałki o długości ok. 1,5 cm. Posypcie pokrojony rabarbar ok. 2 łyżkami cukru.
- Przesiejcie mąkę pszenną i ziemniaczaną do garnka lub miski.
- Oddzielcie białka od żółtek. Ubijcie białka na sztywną pianę.
- Zmiksujcie białka razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym.
- Następnie zmiksujcie białka wraz z żółtkami, a potem wymieszajcie całość drewnianą łyżką z resztą suchych składników i z olejem na gładką masę.
- Blachę o wymiarach 18×24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie tłuszczem.
- Ciasto wlejcie do blachy i na górze ułóżcie pokrojony rabarbar.
- Pieczcie przez ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
- Pod koniec pieczenia sprawdźcie ciasto drewnianym patyczkiem lub wykałaczką.
- Oprószcie ciasto cukrem pudrem i podawajcie.
- Smacznego!
Czytaj także: