Wiosna i wczesne lato nieodłącznie kojarzą się z rabarbarem. Przepyszne ciasta, biszkopty, kompoty, a także nieco bardziej odważne kulinarne kompozycje, jak chociażby... kotlety mielone z dodatkiem tych czerwonawych łodyg.

Co lubicie przyrządzać z rabarbaru najbardziej? Jeżeli nie macie większego doświadczenia z wypiekami z dodatkiem rabarbaru, polecamy wam poniższy prosty przepis na lekki biszkopt z dodatkiem mąki ziemniaczanej.

Zanim jednak przystąpicie do pierwszych w tym sezonie wypieków z rabarbarem w roli głównej, koniecznie sprawdźcie, kiedy jest sezon na to warzywo (a może jednak owoc…). Lepiej uważać z wykorzystaniem rabarbaru pod koniec lata – wtedy może zawierać większą ilość groźnych substancji.

Przepis na lekki biszkopt z rabarbarem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • Szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • Półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • 40 dag rabarbaru
  • Cukier puder

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyjcie i pokrójcie na niewielkie kawałki o długości ok. 1,5 cm. Posypcie pokrojony rabarbar ok. 2 łyżkami cukru.
  2. Przesiejcie mąkę pszenną i ziemniaczaną do garnka lub miski.
  3. Oddzielcie białka od żółtek. Ubijcie białka na sztywną pianę.
  4. Zmiksujcie białka razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym.
  5. Następnie zmiksujcie białka wraz z żółtkami, a potem wymieszajcie całość drewnianą łyżką z resztą suchych składników i z olejem na gładką masę.
  6. Blachę o wymiarach 18×24 cm wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie tłuszczem.
  7. Ciasto wlejcie do blachy i na górze ułóżcie pokrojony rabarbar.
  8. Pieczcie przez ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
  9. Pod koniec pieczenia sprawdźcie ciasto drewnianym patyczkiem lub wykałaczką.
  10. Oprószcie ciasto cukrem pudrem i podawajcie.
  11. Smacznego!

Czytaj także:

Zobacz także: