W chłodne dni nie ma to jak porządna, góralska kwaśnica - koniecznie z mięsną wkładką. Właśnie takie danie w genialny sposób przyrządza Grzegorz Łapanowski, kucharz i kulinarny ekspert, znany z „Pytania na śniadanie” i z programów kulinarnych emitowanych na antenie stacji Polsat.
Niedawno na swoim profilu na Instagramie udostępnił post, w którym przypomina o kapuście kiszonej - niezwykle zdrowym produkcie, który warto regularnie przemycać do swoich posiłków. Podał kilka swoich przepisów z wykorzystaniem tego produktu, w tym na klasyczną kwaśnicę.
Jej podstawą jest, oprócz kapusty, mięso z łopatki jagnięcej z kością oraz słonina. Dzięki tym mięsnym dodatkom zupa jest pełna aromatu, sycąca i bardzo smaczna. Polecamy wam wykorzystać poniższy przepis Grzegorza na to danie.
Zobacz także:
Przepis na kwaśnicę od Grzegorza Łapanowskiego
Składniki:
-
3 litry mięsnego bulionu
-
niecały kilogram kapusty kiszonej
-
pół kilograma łopatki jagnięcej bez kości
-
pół kilograma ziemniaków
-
50 g smalcu
-
kawałek słoniny
-
50 g namoczonych grzybów suszonych
-
3 ząbki czosnku
-
3 liście laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
1 gałązka świeżego tymianku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Pokrójcie mięso w kostkę. Na patelni rozpuśćcie smalec i wrzućcie mięso. Podsmażcie, a następnie podlejcie bulionem i gotujcie przez 1,5 godziny.
-
Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je na kawałki. Z kolei obrany czosnek zetrzyjcie na małych oczkach.
-
Ziemniaki wraz z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim dodajcie do garnka z jagnięciną.
-
Do drugiego garnka włóżcie poszatkowaną kapustę kiszoną z dodatkiem namoczonych grzybów. Podlejcie wodą z moczenia i gotujcie do miękkości.
-
Kiedy kapusta już zmięknie, a mięso i ziemniaki będą ugotowane, dodajcie ją do głównego garnka z wywarem. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze 5 minut. Doprawcie solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem.
-
Pokrójcie słoninę w kostkę i usmażcie na patelni. Gdy już otrzymacie skwarki, dodajcie je do zupy przed podaniem. Smacznego!
Źródło: grzegorzlapanowski/Instagram