Przepis na kwaśnicę jak z góralskiej chaty. Grzegorz Łapanowski gotuje ją z dodatkiem takiego mięsa
Flickr, grzegorzlapanowski/Instagram
Newsy

Przepis na kwaśnicę jak z góralskiej chaty. Grzegorz Łapanowski gotuje ją z dodatkiem tego mięsa

Gdy taka zupa ląduje na stole, wszystkim zaczyna cieknąć ślinka na sam widok. Skorzystajcie z przepisu Grzegorza Łapanowskiego na ten góralski klasyk.

W chłodne dni nie ma to jak porządna, góralska kwaśnica - koniecznie z mięsną wkładką. Właśnie takie danie w genialny sposób przyrządza Grzegorz Łapanowski, kucharz i kulinarny ekspert, znany z „Pytania na śniadanie” i z programów kulinarnych emitowanych na antenie stacji Polsat.

Niedawno na swoim profilu na Instagramie udostępnił post, w którym przypomina o kapuście kiszonej - niezwykle zdrowym produkcie, który warto regularnie przemycać do swoich posiłków. Podał kilka swoich przepisów z wykorzystaniem tego produktu, w tym na klasyczną kwaśnicę. 

Jej podstawą jest, oprócz kapusty, mięso z łopatki jagnięcej z kością oraz słonina. Dzięki tym mięsnym dodatkom zupa jest pełna aromatu, sycąca i bardzo smaczna. Polecamy wam wykorzystać poniższy przepis Grzegorza na to danie. 

Przepis na kwaśnicę od Grzegorza Łapanowskiego

Składniki:

  • 3 litry mięsnego bulionu 

  • niecały kilogram kapusty kiszonej

  • pół kilograma łopatki jagnięcej bez kości

  • pół kilograma ziemniaków 

  • 50 g smalcu

  • kawałek słoniny

  • 50 g namoczonych grzybów suszonych

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 1 gałązka świeżego tymianku

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Ten składnik to tajemnica pysznej fasolki po bretońsku. Ewa Wachowicz zdradza swój sekret na to danie

Ten składnik to tajemnica pysznej fasolki po bretońsku. Ewa Wachowicz zdradza swój sekret na to danie

Bracia Golec ugotowali góralską kwaśnicę i gulasz barani. Chcielibyście spróbować?

Bracia Golec ugotowali góralską kwaśnicę i gulasz barani. Jedlibyście?

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie mięso w kostkę. Na patelni rozpuśćcie smalec i wrzućcie mięso. Podsmażcie, a następnie podlejcie bulionem i gotujcie przez 1,5 godziny. 

  2. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je na kawałki. Z kolei obrany czosnek zetrzyjcie na małych oczkach.

  3. Ziemniaki wraz z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim dodajcie do garnka z jagnięciną. 

  4. Do drugiego garnka włóżcie poszatkowaną kapustę kiszoną z dodatkiem namoczonych grzybów. Podlejcie wodą z moczenia i gotujcie do miękkości.

  5. Kiedy kapusta już zmięknie, a mięso i ziemniaki będą ugotowane, dodajcie ją do głównego garnka z wywarem. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze 5 minut. Doprawcie solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. 

  6. Pokrójcie słoninę w kostkę i usmażcie na patelni. Gdy już otrzymacie skwarki, dodajcie je do zupy przed podaniem. Smacznego!

Źródło: grzegorzlapanowski/Instagram 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Własne
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? To najgorsze, co można zrobić
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu i wielu innych dań. Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Zanim jednak przejdziecie do naszego przepisu na tradycyjny bigosik, zastanówmy się, czy kiszoną kapustę wolno płukać. Cel takiego działania jest wiadomy. Nieraz zdarzy się przecież, że kapusta kiszona jest zanadto kwaśna czy po prostu za słona. Wielu zadaje sobie pytanie - co w takich wypadkach czynić. Chociaż płukanie wydaje się jedynym ratunkiem, warto dwa razy przemyśleć takie działanie. Dlaczego? Sprawdźcie sami. Czy należy płukać kiszoną kapustę? Jako się rzekło, niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Dlaczego? Wypłukanie kapusty kiszonej w wodzie sprawia, że z jej powierzchni zmywany są cenne bakterie kwasu mlekowego, czyli produkt fermentacji mlekowej, która zachodzi w każdej kiszonce. To właśnie kwas mlekowy odpowiada za wartościowe właściwości kapusty. Zapomnijcie więc o płukaniu raz na zawsze! Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili...

Kapusta z grzybami zawsze wychodzi wam za słona? Sprawdźcie, jak nie popełnić więcej tego błędu
Flickr
Newsy
Kapusta z grzybami zawsze wychodzi wam za słona? Sprawdźcie, jak nie popełnić więcej tego błędu
Jeśli wasza postna kapusta z grzybami za każdym razem wychodzi zbyt słona, mamy na to sposób - wystarczy zwrócić uwagę na 1 rzecz podczas przygotowania.

Tradycyjny, typowy dla polskiej kuchni bigos to popularna w sezonie zimowym potrawa, jednak przez jeden dzień musi ustąpić innemu daniu - mowa tutaj oczywiście o kapuście z grzybami, którą można by nazwać bigosem w wersji postnej. Nie zawiera mięsa ani smalcu, choć jest równie pyszna i świetnie komponuje się z resztą wigilijnych potraw. Czasami niestety wychodzi o wiele za słona - sprawdźcie, dlaczego tak się dzieje.  Dlaczego kapusta z grzybami jest słona?  Danie to przyrządza się oczywiście na bazie kapusty kiszonej, która już sama w sobie jest dość słona. Jeśli przeszkadza wam taki smak, możecie ją wcześniej wypłukać - nie radzimy jednak tego robić, ponieważ wówczas kapusta straci również typową dla niej kwasowość i walory smakowe. Dlaczego jednak kapusta z grzybami wychodzi czasami tak słona, że trudno ją przełknąć? Wszystko przez przyprawy. Przyzwyczajeni do tego, by solić większość potraw już na początku lub w trakcie, to samo robimy w przypadku postnej kapusty - a to błąd. Należy robić to dopiero na samym końcu, by jej nie przesolić. Z tego powodu warto po prostu spróbować jej pod koniec przygotowywania i dopiero wtedy zdecydować, czy dodatkowa sól jest konieczna.  Przepis na wigilijną kapustę z grzybami Składniki: pół kilograma kapusty kiszonej pół szklanki suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki kminku 4-5 ziaren pieprzu sól Przygotowanie: Włóżcie suszone grzyby do garnka, zalejcie wrzątkiem i odstawcie na 1-2 godziny.  Odciśnijcie kapustę kiszoną z wody (nie wylewajcie soku - przyda się np. do farszu na pierogi) i przełóżcie do garnka. Następnie do garnka z kapustą...

Kapuśniak
gotujmy.pl/msewka
Newsy
Najpyszniejsza polska zupa. Kapuśniak na żeberkach. Ewa Wachowicz radzi, by na końcu dodać 1 składnik
Kwaśnica to tradycyjne danie z Podhala. Na pozostałych obszarach Polski to po prostu kapuśniak. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza kiszonej kapuście. Ewa Wachowicz zdradza, co należy dodać do gotowania, aby zupa była jeszcze lepsza.

Kapuśniak to jedna z najpyszniejszych polskich zup. W górach stanowi jedno z podstawowych dań, gdzie jest nazywana również kwaśnicą. Jest nie tylko pysznie kwaśna, ale także treściwa, dzięki czemu spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Zazwyczaj sycący kapuśniak jest przygotowywany na bazie wędzonych żeberek bądź boczku oraz włoszczyzny. Przepis na kwaśnicę Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz zdradza swój sekret, co zrobić, aby kapuśniak był jeszcze pyszniejszy. Według byłej Miss Polonii cały smak tkwi z soku z kiszonej kapusty, który należy dodać tuż pod koniec gotowania. To właśnie przez to zupa będzie odpowiednio kwaśna, a sok nada aromat całej potrawie. Składniki: ½ kg żeberek wędzonych marchewka korzeń pietruszki kawałek selera 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek kiełbasy wiejskiej 1 łyżka smalcu gęsiego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ kg ziemniaków ½ kg kiszonej kapusty ½ szklanki soku spod kapusty 1 łyżeczka kminku sól natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Żeberka podzielcie na mniejsze kawałki, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Dodajcie do nich włoszczyznę, czyli marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera, a także liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość posólcie, przykryjcie pokrywką i gotujcie na małym ogniu. Na patelni rozgrzejcie smalec. Kiełbasę wiejską pokrójcie na mniejszą kostkę, a cebulę w piórka. Najpierw podsmażcie kiełbasę, a później dodajcie cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ugotowane żeberka i warzywa wyjmijcie z wywaru. Do garnka włóżcie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Ponownie przykryjcie i gotujcie. W międzyczasie mięso z żeberek oddzielcie od kości,...

Tomasz Strzelczyk poleca letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk poleca pyszne letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Wrzućcie do garnka sezonowe, młode warzywa, dodajcie przyprawy i zobaczcie, co się będzie działo - z przepisu Tomasza Strzelczyka wyjdzie wam genialne danie jednogarnkowe.

Tomasz Strzelczyk to wschodząca gwiazda polskiej internetowej sceny kulinarnej. Nieustannie dzieli się swoimi przepisami na różne dania, a każde z nich wychodzi genialnie. Tym razem pan Tomasz proponuje pyszne danie jednogarnkowe, idealne na lato. Kucharz nazwał je „garnkiem pysznych letnich dobroci”. Znajdziecie w nim takie sezonowe warzywa jak młode ziemniaki, kapustę, szparagi, a także koperek, szczypior i inne. Do tego pierś z kurczaka albo inne, wybrane przez was mięso. Zaletą tego dania jest jego wszechstronność - możecie dodać do niego mięso (tak, jak pan Tomasz) i otrzymać jednogarnkowy obiad. Można też zrobić z niego przystawkę albo dodatek do kotletów czy jajek sadzonych. Tak naprawdę możecie wykorzystać je tak, jak chcecie - tutaj nie ma ograniczeń! Na tym właśnie polega filozofia Strzelczyka. Nie ograniczajcie się w kuchni, eksperymentujcie ze smakami, a stworzycie coś wspaniałego.  Przepis na letnie danie jednogarnkowe Tomasza Strzelczyka Do przygotowania „garnka pysznych letnich dobroci” potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma młodych ziemniaków ćwierć młodej kapusty pęczek szparagów (lub fasolka szparagowa) szklanka śmietanki 2 piersi z kurczaka 2 cebule 1 ząbek czosnku świeży koperek szczypior pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej majeranek sól pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie młode ziemniaki. Warto wykorzystać sposób Tomasza - posypcie ziemniaki gruboziarnistą solą i mieszajcie kilka minut. Wypłuczcie i gotowe! Ziemniaki włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Posólcie, zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie 10-12 minut, nie więcej....