W chłodne dni nie ma to jak porządna, góralska kwaśnica - koniecznie z mięsną wkładką. Właśnie takie danie w genialny sposób przyrządza Grzegorz Łapanowski, kucharz i kulinarny ekspert, znany z „Pytania na śniadanie” i z programów kulinarnych emitowanych na antenie stacji Polsat.

Niedawno na swoim profilu na Instagramie udostępnił post, w którym przypomina o kapuście kiszonej - niezwykle zdrowym produkcie, który warto regularnie przemycać do swoich posiłków. Podał kilka swoich przepisów z wykorzystaniem tego produktu, w tym na klasyczną kwaśnicę. 

Jej podstawą jest, oprócz kapusty, mięso z łopatki jagnięcej z kością oraz słonina. Dzięki tym mięsnym dodatkom zupa jest pełna aromatu, sycąca i bardzo smaczna. Polecamy wam wykorzystać poniższy przepis Grzegorza na to danie. 

Zobacz także:

Przepis na kwaśnicę od Grzegorza Łapanowskiego

Składniki:

  • 3 litry mięsnego bulionu 

  • niecały kilogram kapusty kiszonej

  • pół kilograma łopatki jagnięcej bez kości

  • pół kilograma ziemniaków 

  • 50 g smalcu

  • kawałek słoniny

  • 50 g namoczonych grzybów suszonych

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 1 gałązka świeżego tymianku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie mięso w kostkę. Na patelni rozpuśćcie smalec i wrzućcie mięso. Podsmażcie, a następnie podlejcie bulionem i gotujcie przez 1,5 godziny. 

  2. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je na kawałki. Z kolei obrany czosnek zetrzyjcie na małych oczkach.

  3. Ziemniaki wraz z czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim dodajcie do garnka z jagnięciną. 

  4. Do drugiego garnka włóżcie poszatkowaną kapustę kiszoną z dodatkiem namoczonych grzybów. Podlejcie wodą z moczenia i gotujcie do miękkości.

  5. Kiedy kapusta już zmięknie, a mięso i ziemniaki będą ugotowane, dodajcie ją do głównego garnka z wywarem. Wymieszajcie i gotujcie jeszcze 5 minut. Doprawcie solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. 

  6. Pokrójcie słoninę w kostkę i usmażcie na patelni. Gdy już otrzymacie skwarki, dodajcie je do zupy przed podaniem. Smacznego!

Źródło: grzegorzlapanowski/Instagram