Nie ma nic lepszego na rodzinny obiad albo wyjątkową uroczystość niż kurczak upieczony w całości. Chrupiąca, przyrumieniona skóra, miękkie i soczyste mięso, pełnia smaku i aromatu – aż ślinka cieknie na samą myśl. Kurczak z przepisu BozenyMatuszczyk, użytkowniczki gotujmy.pl, z pewnością skradnie wasze serca i trafi do kuchennego notesu.
Przepis na kurczaka pieczonego w całości
Składniki
- 1 kurczak o wadze około 1,7kg
- 200ml bulionu
- Składniki na marynatę
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżka suszonego majeranku
- Sok z połówki cytryny
- Sól
Przygotowanie
- Kurczaka oczyśćcie i umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie.
- Przygotujcie marynatę: w miseczce połączcie olej ze wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszajcie.
- Natrzyjcie kurczaka marynatą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, tak żeby równomiernie pokrył się marynata. Odstawcie do lodówki na co najmniej godzinę.
- Rozgrzejcie piekarnik do 190 stopni.
- Kurczaka przełóżcie do brytfanny albo naczynia żaroodpornego i na dno wlejcie bulion.
- Wstawcie formę do piekarnika i pieczcie do miękkości, co jakiś czas podlewając sosem.
- Jeśli kurczak rumieni się zbyt szybko, można przykryć go folią aluminiową.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Co do obiadu z pieczonym kurczakiem?
Im proście, tym lepiej! Kurczak doskonale smakuje z klasycznymi dodatkami: gotowanymi ziemniakami, ale jeśli lubicie te pieczone to śmiało dodajcie je do tego dania. Zamiast wymyślnych surówek i sałatek podajcie pieczonego kurczaka z mizerią, sałatą lodową ze śmietaną albo sosem miodowo-musztardowym. Dobrze sprawdza się również świeże pomidory z solą, pieprzem i cebulą albo ogórki małosolne lub kiszone.
Czytaj także: