Przepis na kurczaka pieczonego w całości. Ta marynata nadaje mu mega smaku
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy

Przepis na kurczaka pieczonego w całości. Ta marynata nadaje mu mega smaku

Doskonały kurczak pieczony w całości w specjalnej marynacie, która nadaje my niesamowitego smaku i aromatu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Nie ma nic lepszego na rodzinny obiad albo wyjątkową uroczystość niż kurczak upieczony w całości. Chrupiąca, przyrumieniona skóra, miękkie i soczyste mięso, pełnia smaku i aromatu – aż ślinka cieknie na samą myśl. Kurczak z przepisu BozenyMatuszczyk, użytkowniczki gotujmy.pl, z pewnością skradnie wasze serca i trafi do kuchennego notesu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kurczaka pieczonego w całości

Składniki

  • 1 kurczak o wadze około 1,7kg
  • 200ml bulionu
  • Składniki na marynatę
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól
Zobacz także
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Przepis, który zachwyca smakiem

Przepis na podudzia z kurczaka z cebulą. Pomysł na szybki obiad

Przepis na podudzia z kurczaka z cebulą. Pomysł na szybki obiad

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyśćcie i umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie.
  2. Przygotujcie marynatę: w miseczce połączcie olej ze wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszajcie.
  3. Natrzyjcie kurczaka marynatą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, tak żeby równomiernie pokrył się marynata. Odstawcie do lodówki na co najmniej godzinę.
  4. Rozgrzejcie piekarnik do 190 stopni.
  5. Kurczaka przełóżcie do brytfanny albo naczynia żaroodpornego i na dno wlejcie bulion.
  6. Wstawcie formę do piekarnika i pieczcie do miękkości, co jakiś czas podlewając sosem.
  7. Jeśli kurczak rumieni się zbyt szybko, można przykryć go folią aluminiową.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Co do obiadu z pieczonym kurczakiem?

Im proście, tym lepiej! Kurczak doskonale smakuje z klasycznymi dodatkami: gotowanymi ziemniakami, ale jeśli lubicie te pieczone to śmiało dodajcie je do tego dania. Zamiast wymyślnych surówek i sałatek podajcie pieczonego kurczaka z mizerią, sałatą lodową ze śmietaną albo sosem miodowo-musztardowym. Dobrze sprawdza się również świeże pomidory z solą, pieprzem i cebulą albo ogórki małosolne lub kiszone.

Czytaj także:

udka z kurczaka z miodem
AdobeStock
Newsy
Zamarynujcie tak kurczaka, a będzie przyjemnie chrupał przy gryzieniu. Środek nadal będzie soczysty
Marzy się wam złocisty kurczak z piekarnika z chrupiącą skórką? Uda się to dzięki jednej, prostej sztuczce.

Dziś coraz więcej osób dba o dietę i szczupłą sylwetkę. Popularne dawniej mięso wieprzowe powoli odchodzi do lamusa, bo jest tłuste i tuczące. Do tego polskie dania z wieprzowiny do zbyt dietetycznych nie należą. Alternatywą może być mięso wołowe, jednak jest ono bardzo drogie. Z tego powodu wiele osób chętnie wybiera drób, a najczęściej mięso z kurczaka. Jest bardzo lekkie, delikatne, chude i stosunkowo tanie. I można przyrządzić je na wiele sposobów. Jednym z lepszych jest upieczenie kurczaka w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. A jeśli przed dodaniem marynaty nasmarujecie mięso miodem, to będzie niesamowicie chrupiące. Przepis na pieczone udka z kurczaka w miodzie Tak zrobiony kurczak będzie cudownie chrupiący i rozpływający się w ustach. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 10 pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku 4 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie: Pałki z kurczaka obmyjcie pod bieżącą, zimną wodą. Natrzyjcie mięso 4 łyżkami miodu, włóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawcie do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie przygotujcie marynatę z 3 łyżek oliwy, łyżki mielonej papryki słodkiej, łyżeczki mielonej ostrej papryki, płaskiej łyżki przyprawy do kurczaka i jednej łyżeczki sosu sojowego. Dodajcie 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszajcie. Do pojemnika z posmarowanymi miodem pałkami z kurczaka wlejcie marynatę i dokładnie obtoczcie w niej mięso. Odstawcie do lodówki na 3-4 godziny. Wyjmijcie mięso z lodówki i przełóżcie do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Wstawcie do rozgrzanego do 180...

kurcza pieczony z majerankiem
Gotujmy.pl/aliss06
Newsy
Soczysty kurczak w całości z chrupiącą skórką. Przyprawa, której używała wasza babcia, nada mu mega aromat
Bardzo aromatyczny, soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Oto przepis na idealnego kurczaka pieczonego w całości.

Wybierzcie kurczaka dobrej jakości – dobre mięso to podstawa tego dania i tylko takie zagwarantuje nieziemski smak. Najlepszym wyborem będzie kurczak zagrodowy lub kukurydziany. Jeśli upieczecie go według poniższych wskazówek, gwarantujemy, że w środku będzie idealnie soczysty, a z zewnątrz przyjemnie chrupiący. Skórka zyska pyszny smak dzięki specjalnej marynacie z dodatkiem majeranku. Tak przygotowany kurczak doskonale smakuje z prostymi dodatkami takimi, jak gotowane ziemniaki, mizeria ze śmietanką i koperkiem albo sałatą z sosem czosnkowym lub miodowo-musztardowym. Dobrze współgrają również podsmażone lub upieczone ziemniaki, ich chrupkość współgra z chrupiącą skórką kurczaka. Tak podana potrawa sprawdzi się nie tylko podczas weekendowego rodzinnego obiadu. Tak upieczone mięso możecie podać również gościom – z pewnością zrobi na nich wrażenie. Jeśli zadbacie o bardziej wyszukane dodatki jak np. puree czy pieczone warzywa to gwarantujemy, że będzie wyglądało jak z restauracji. Majeranek nie tylko dobrze pachnie i smakuje, ale jest także niezwykle zdrowy. Działa regulująco na układ trawienny, leczy wzdęcia, kolki i biegunki, jest niezastąpiony w infekcjach górnych dróg oddechowych – łagodzi katar i objawy zapalenia zatok. Jeśli często cierpicie na któreś z tych dolegliwości, koniecznie wprowadźcie to zioło do swojej diety. Z łatwością kupicie je w każdym większym, jak i mniejszym sklepie. Pieczony w całości kurczak z majerankiem – przepis Składniki 1 kurczak o wadze ok. 1,5- 2 kg 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy np. chrzanowej 3 ząbki czosnku Sól i pieprz Majeranek Przygotowanie Kurczaka opłuczcie i osuszcie dokładnie papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszajcie wszystkie składniki i stwórzcie...

Przepis na podudzia z kurczaka z cebulą. Pomysł na szybki obiad
Gotujmy.pl/Agnieszka72
Newsy
Przepis na podudzia z kurczaka z cebulą. Pomysł na szybki obiad
Pyszne i szybkie danie na obiad dla całej rodziny. Podudzia z kurczaka w doskonałym sosie z dodatkiem cebuli - smak taki, że palce lizać!

Poniższy przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Podudzia z kurczaka doskonale smakują podane z ziemniakami albo młodymi ziemniakami ugotowanymi w całości oraz wszelkiego rodzaju kaszami, które możecie polać sosem z mięsa. Polecamy również pyszne buraczki, zasmażaną kapustę albo klasyczną mizerię – im prościej, tym lepiej. Jeśli macie czas to możecie przygotować szwedzką sałatkę z ogórkami albo prostą wiosenną sałatkę z rzeżuchą . Przepis na duszone podudzia z kurczaka z cebulą Składniki 1 kg podudzi kurczaka (8 sztuk) 4 średnie cebule 1 łyżka suszonej natki pietruszki  1 łyżka mielonej słodkiej papryki  1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowe 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego 200ml wody 2,5 łyżki oleju Przygotowanie Mięso umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przełóżcie do dużej miski. W oddzielnej miseczce połączcie olej ze wszystkimi przyprawami. Marynatą zalejcie kurczaka i dokładnie wymieszajcie (najlepiej za pomocą rąk), aby każdy kawałek pokrył się równomiernie przyprawami. Odstawcie do lodówki na kilka godzin, a jeśli nie macie czasu to chociaż na kilka minut na bok. Na dużej patelni obsmażcie każdy kawałek mięsa na średnim ogniu, aż się zarumienią. Zmniejszcie ogień, wlejcie szklankę wody i duście mięso pod przykryciem.  W międzyczasie pokrójcie cebule na mniejsze kawałki. Gdy mięso zmięknie, a większość wody wyparuje, dodajcie cebule. Smażcie, aż sos zgęstnieje. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Pomysły na obiad z kurczakiem Kurczak jest jednym z najbardziej popularnych i uniwersalnych mięs. Można przygotować go na wiele sposobów, na przykład: upiec w całości , podać w pysznym słodko-kwaśnym sosie ,...

Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki
Pyszny, pełen smaku pieczony boczek na cebuli, który możecie podawać na 2 sposoby. Jest tak dobry, że nikt mu się nie oprze. Boczek z tego przepisu wychodzi bardzo miękki i soczysty, a do tego niezwykle aromatyczny dzięki użytym przyprawom i cebuli

Tak przygotowany pieczony boczek na cebuli możecie podawać na dwa sposoby. Jest doskonały do podania na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką albo mizerią na obiad albo po wystudzeniu, cienko skrojony jako wędlina na kanapki. Możecie również zaserwować tak przygotowany boczek podczas przyjęcia na desce z wędlinami. Domowe mięso i wędliny nie mają sobie równych. Nie zawierają zbędnych konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku, a do tego mogą leżeć w lodówce o wiele dłużej niż te kupione w sklepie. Zaletą jest również to, że doskonale wiecie, jakich składników użyliście do przygotowania. Przepis na boczek pieczony na cebuli Składniki 3,5kg surowego boczku 4 średnie cebule 10 łyżek ostrej musztardy 10 łyżek oleju rzepakowego 1 główka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki majeranku 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka pieprzu ziołowego Przygotowanie pieczonego boczku z cebulą Boczek umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Przetnijcie go na pół w poprzek. W miseczce wymieszajcie dokładnie olej z musztardą, dodajcie wyciśnięty czosnek i przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, papryki słodką i ostrą. Wymieszajcie i posmarujcie dokładnie boczek od środka. Każdą połówkę mięsa zrolujcie i obwiążcie ciasno sznurkiem. Posmarujcie z wierzchu marynatą. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszło smakiem marynaty. Następnego dnia obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w grube plastry. Jeśli macie 1 duże naczynie żaroodporne, w którym zmieszczą się obie rolady, możecie go użyć. W przeciwnym wypadku użyjcie 2 naczyń. Na dnie ułóżcie cebulę, a na niej...