Ten przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem może być ciekawą i bardzo smaczną alternatywą dla kapuśniaku gotowanego na żeberkach, czy dla żeberek pieczonych w kapuście kiszonej.

Przygotowanie takich żeberek nie należy do najtrudniejszych zadań kulinarnych pod słońcem. Kluczem będzie odpowiednia mieszanka przypraw do żeberek, a potem duszenie ich do miękkości z niewielką ilością wody.

Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem

Składniki:

  • Ok. 75 dag żeberek wieprzowych
  • Sól
  • Imbir w proszku
  • Papryka słodka w proszku
  • 1 łyżka cukru
  • Odrobina cynamonu w proszku
  • 1 por
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Żeberka oczyśćcie, pokrójcie na kawałki.
  2. Wymieszajcie odrobinę soli, łyżeczkę papryki słodkiej w proszku, pół łyżeczki imbiru w proszku, łyżkę cukru i szczyptę cynamonu.
  3. Natrzyjcie mieszanką przypraw wasze kawałki żeberek.
  4. Odstawcie żeberka na kilka godzin do lodówki.
  5. Po tym czasie podsmażcie przez chwilę żeberka na patelni na odrobinie oleju.
  6. Przełóżcie podsmażone delikatnie żeberka do rondla lub garnka z grubym dnem, wlejcie 2 szklanki wody, posólcie i duście pod przykryciem do miękkości na małym ogniu.
  7. Na tłuszczu, który pozostał po podsmażaniu żeberek na patelni, podsmażcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pokrojony por.
  8. Podsmażone warzywa dodajcie do duszących się żeberek.
  9. Wymieszajcie mąkę ze śmietaną w miseczce, po czym zagęśćcie taką mieszanką całą potrawę.
  10. Na koniec doprawcie do smaku sosem sojowym i pieprzem.
  11. Przegotujcie całe danie przez chwilę i podawajcie z ziemniakami i sałatą lodową.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: