Ten przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem może być ciekawą i bardzo smaczną alternatywą dla kapuśniaku gotowanego na żeberkach, czy dla żeberek pieczonych w kapuście kiszonej.
Przygotowanie takich żeberek nie należy do najtrudniejszych zadań kulinarnych pod słońcem. Kluczem będzie odpowiednia mieszanka przypraw do żeberek, a potem duszenie ich do miękkości z niewielką ilością wody.
Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem
Składniki:
- Ok. 75 dag żeberek wieprzowych
- Sól
- Imbir w proszku
- Papryka słodka w proszku
- 1 łyżka cukru
- Odrobina cynamonu w proszku
- 1 por
- 1 kostka bulionowa
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- Pieprz
- Sos sojowy
- Olej
Przygotowanie:
- Żeberka oczyśćcie, pokrójcie na kawałki.
- Wymieszajcie odrobinę soli, łyżeczkę papryki słodkiej w proszku, pół łyżeczki imbiru w proszku, łyżkę cukru i szczyptę cynamonu.
- Natrzyjcie mieszanką przypraw wasze kawałki żeberek.
- Odstawcie żeberka na kilka godzin do lodówki.
- Po tym czasie podsmażcie przez chwilę żeberka na patelni na odrobinie oleju.
- Przełóżcie podsmażone delikatnie żeberka do rondla lub garnka z grubym dnem, wlejcie 2 szklanki wody, posólcie i duście pod przykryciem do miękkości na małym ogniu.
- Na tłuszczu, który pozostał po podsmażaniu żeberek na patelni, podsmażcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pokrojony por.
- Podsmażone warzywa dodajcie do duszących się żeberek.
- Wymieszajcie mąkę ze śmietaną w miseczce, po czym zagęśćcie taką mieszanką całą potrawę.
- Na koniec doprawcie do smaku sosem sojowym i pieprzem.
- Przegotujcie całe danie przez chwilę i podawajcie z ziemniakami i sałatą lodową.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: