Przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu
Gotujmy.pl
Newsy

Nietypowy przepis na kruche ogórki kiszone bez wody. Hit internetu. Spróbujecie?

Ogórki kiszone bez wody? Co powiecie na tak szalony pomysł? Zapiszcie ten przepis w swoich kajetach i koniecznie wypróbujcie w czasie sezonu ogórkowego.

Początek ogórkowego sezonu to szaleństwo na punkcie ogórków małosolnych. Próbowaliście zrobić je kiedyś bez wody? To możliwe! By przyrządzić je w ten niecodzienny i nieco szalony pomysł, potrzebny wam będzie sporych rozmiarów plastikowy worek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakich zasad należy przestrzegać, robiąc ogórki małosolne bez wody?

Do takiej siateczki (najlepiej specjalnego woreczka przeznaczonego do mrożenia) włóżcie swoje ogórki wraz z zestawem do kiszenia. Usuńcie z worka nadmiar powietrza i to by było na tyle! Ogórki wyjdą szybko i naprawdę tak jak należy. Pamiętajcie jedynie o użyciu do kiszenia odpowiedniej soli, czyli soli kamiennej!

Zobacz także
Surówka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do obiadu. Dodajcie 1 składnik a będzie jeszcze lepsza

Surówka z kiszonych ogórków to świetny dodatek do obiadu. Dodajcie 1 składnik a będzie jeszcze lepsza

kiszonki

Jecie kiszonki w ten sposób? To bardzo niezdrowe, szybko tego pożałujecie

Przepis na ogórki małosolne kiszone bez wody

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • Czosnek
  • Koper z łodygą
  • Świeży korzeń chrzanu
  • Opcjonalnie – liście wiśni lub czarnej porzeczki
  • Sól kamienna do przetworów – 2-3 łyżeczki

Przygotowanie:

  1. Do kiszenia wybierzcie ogórki o jednakowej wielkości.
  2. Moczcie ogórki w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę. Trzykrotnie zmieńcie wodę podczas namaczania ogórków.
  3. Ogórki wysuszcie, odetnijcie końcówki.
  4. Opłuczcie chrzan, liście, czosnek obierzcie z łupin.
  5. Przygotujcie duży worek do mrożenia (ok. 6 l pojemności) i wkładajcie do niego partiami ogórki i zestaw dodatków do kiszenia.
  6. Posypcie ogórki solą z góry i usuńcie powietrze z worka. Dokładnie zawiążcie.
  7. Schowajcie ogórki na 8 godzin do lodówki.
  8. Przemieszajcie ogórki po 8 godzinach leżakowania i zostawcie na blasze w temperaturze pokojowej na kolejne 48 godzin. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Ogórki małosolne na sucho w zwykłej foliowej siatce. Oto nietypowy, prosty pomysł prosto z Rosji
Adobe Stock
Newsy
Ogórki małosolne na sucho w zwykłej foliowej siatce. Oto nietypowy, prosty pomysł prosto z Rosji
Macie na działkach, ogródkach i przydomowych poletkach pierwsze tegoroczne ogórki? Pora na eksperymenty z ogórkami małosolnymi. Polecamy rosyjski patent z wykorzystaniem foliowej siateczki.

Takie ogórki mogą okazać się szybko hitem w waszych domach. Przygotowuje się je z rana, a już wieczorem albo następnego dnia są gotowe do chrupania. Przed wami prosty i szybki patent z Rosji na ogórki małosolne na sucho. Do tego sprytnego sposobu nie będziecie potrzebowali specjalnej zalewy. Ba, do ich wykonania nie jest potrzebna nawet woda! Ogórki pod wpływem soli same puszczą nieco płynu, odrobinę zmiękną i zaczną rewelacyjnie pachnieć. Tak przygotowane i lekko ukiszone ogórki małosolne świetnie sprawdzą się jako przekąska na biwak, grilla czy na piknik. 12-godzinny pobyt w foliowej torbie w lodówce w zupełności wystarczy, by przeszły smakiem dodatków. Ogórki małosolne uda się także przygotować bez wkładania ich do lodówki. Ogórki małosolne na sucho z foliowego worka Składniki: Ok. 0,5 kg ogórków Łyżka soli do przetworów (wykorzystajcie sól jodowaną warzoną ) Niewielki pęczek świeżego kopru Kilka ząbków czosnku Liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Pieprz czarny grubo mielony Opcjonalnie – korzeń chrzanu, pietruszka, seler, ostra papryka w proszku – można eksperymentować ze smakiem ogórków małosolnych Przygotowanie: Odetnijcie końcówki ogórków – w ten sposób szybciej odbędzie się proces kiszenia. Wrzućcie obcięte ogórki do foliowego woreczka. Wsypcie 1 łyżkę soli do worka. Umyjcie i posiekajcie koper, po czym wrzućcie go do foliowego worka z ogórkami. Czosnek obierzcie i posiekajcie ząbki na niewielkie kawałki. Wrzućcie posiekany czosnek do środka. Do środka wrzućcie także liść laurowy, odrobinę pieprzu i 2 ziarna ziela angielskiego. Zawiążcie worek w taki sposób, by w...

Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Adobe Stock
Newsy
Jaka woda do ogórków małosolnych? Przepis na ogórki doskonałe
Woda, którą zalewacie ogórki, nie powinna być gorąca. Najlepsza będzie zimna woda prosto z kranu, ewentualnie wymieszana z odrobiną ciepłej przegotowanej wody, by ułatwić rozpuszczenie soli.

Ogórki małosolne to pyszny dodatek do wielu dań, choć najlepiej smakują solo. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Ogórki małosolne to nic innego jak ogórki kiszone, z tą różnicą, że kisi się je dużo krócej. Wystarczą 2 dni i są gotowe! Ogórki małosolne Najczęściej jadamy je jako dodatek do obiadu, ale ogórki małosolne można też wykorzystać do zrobienia zupy, koreczków, sałatki z majonezem. Jeśli chcielibyście podkręcić ich smak, dodajcie do kiszenia gorczycę lub papryczkę chilli. Najlepsza woda do ogórków małosolnych Najlepsza woda do ogórków małosolnych to woda nieprzegotowana, prosto z kranu. To właśnie sekret udanego przetworu. Ogórki małosolne będą odpowiednio chrupiące i aromatyczne. Gorąca woda szybciej rozpuszcza sól, ale też niszczy składniki odżywcze warzyw, a przecież w kiszonkach chodzi własnie o ich walory zdrowotne. Przepis na domowe ogórki małosolne Składniki: 1 ½ kg małych ogórków gruntowych 1 pęczek koperku kilka liści chrzanu 20 cm korzenia chrzanu 2 główki czosnku 2 litry wody 2 łyżki soli Przygotowanie: W dwóch litrach wody dokładnie rozpuśćcie dwie łyżki soli. Ogórki gruntowe umyjcie i odetnijcie końcówki z dwóch stron. Liście chrzanu oraz pęczek koperku opłuczcie pod wodą. Korzeń chrzanu obierzcie, a później pokrójcie w mniejsze kawałki. Główki czosnku bez obierania przekrójcie w poprzek. W dużym słoju układajcie kolejno liście chrzanu, kawałki korzenia chrzanu, pęczek koperku, przepołowione główki czosnku, a na koniec ciasno ułóżcie ogórki. Całość zalejcie przygotowaną solanką. Słój z ogórkami przykryjcie i odstawcie w...

Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy
Adobe Stock
Newsy
Ile soli do ogórków małosolnych? Proste proporcje do zalewy
Wraz z pojawieniem się pierwszych nowalijek, wiele gospodyń domowych przygotowuje wówczas ogórki małosolne. To jeden z symboli wiosny i lata, będącym świetnym dodatkiem do szeregu dań. Co roku pojawia się również dyskusja odnośnie odpowiedniej ilości soli. Tylko z taką ilością soli ogórki małosolne wyjdą idealnie.

Mało kto sobie wyobraża sezon świeżych warzyw oraz owoców, bez przygotowywania domowych przetworów. Świetnie sprawdzają się one wówczas podczas zimowych dni. Jednak wcześniej wiele osób przygotowuje prostszą wersję ogórków kiszonych, czyli ogórki małosolne. Tutaj pojawia się kwestia sporna odnośnie ilości soli w solance. Ile soli do ogórków małosolnych? Ogórki gruntowe zalewa się solanką. Jej przygotowanie jest nieraz kwestią sporą wielu gospodyń domowych, gdyż każda przyrządza ją w inny sposób. Aby ogórki małosolne wyszły idealnie, należy trzymać się właściwych proporcji. Na jeden litr wody powinna przypadać jedna łyżka stołowa soli. Tylko wtedy ogórki małosolne będą chrupiące i smaczne. Można je jeść już po jednym dniu! Przepis na chrupkie ogórki małosolne Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 litry wody 8 gałązek kopru 8 ząbków czosnku 3 liście laurowe 3 łyżki soli Przygotowanie: Do wody dodajcie trzy łyżki soli, całość zagotujcie do rozpuszczenia się kryształków. Solankę odstawcie do ostudzenia. Ogórki gruntowe dokładnie umyjcie i odetnijcie końcówki z obu stron. Ząbki czosnku obierzcie z łupinek, a następnie przekrójcie je na połówki. Na dnie dużego słoika bądź glinianego naczynia ułóżcie kilka gałązek kopru oraz cztery ząbki czosnku. Następnie na koprze ułóżcie umyte ogórki. Przykryjcie je pozostałymi łodygami koperku.  Dodajcie pozostałe ząbki czosnku i liście laurowe. Całość zalejcie letnią solanką. Naczynie bądź słoik przykryjcie talerzykiem, odstawcie je w zacienione, chłodniejsze miejsce. Ogórki nadają się do jedzenia już po 24 godzinach, choć najlepsze są po trzech dniach....

Popełniacie te błędy przy robieniu ogórków małosolnych? Nic dziwnego, że potem nie wychodzą!
Adobe Stock
Newsy
Popełniacie te błędy przy robieniu ogórków małosolnych? Nic dziwnego, że potem nie wychodzą!
No i się zaczęło. Co takiego? Sezon ogórkowy! Tym właśnie terminem często nazywa się leniwy, wakacyjny okres, w którym nic się nie dzieje. Na pewno nie zgodzą się z tym gospodynie domowe, które mają teraz pełne ręce roboty z ogórkami. Także i z tymi małosolnymi.

Na ogródkach, przydomowych poletkach i grządkach zaczęły się pierwsze zbiory ogórków. Zanim jednak panie domu zaczną „produkować” całe armie słoików z ogórkami kiszonymi i konserwowanymi, wcześniej czas jest jeszcze na tak zwane ogórki małosolne. Czym są ogórki małosolne? Czym są ogórki małosolne? Wszyscy znamy i kochamy ich smak, ale dla porządku wyjaśnijmy – odpowiedź jest prosta. Termin „małosolny” oznacza po prostu kiszenie ogórków w krótkim czasie, co skutkuje ich mniej słonym smakiem od kiszonych standardowo ogórków. Mniej kwaśny i mniej osolony ogórek z kamiennego naczynia ma mnóstwo swoich amatorów. Czasem zdarza się jednak, że proces szybkiego kiszenia napotyka na jakieś trudności i w rezultacie zamiast ogórkowej uczty, domownicy muszą obejść się smakiem i czekać na kolejną partię. Gdzie najczęściej popełnia się błędy podczas robienia ogórków małosolnych? Najczęstsze błędy podczas przygotowania ogórków małosolnych Chociaż przygotowanie ogórków małosolnych nie należy do specjalnie skomplikowanych czynności, łatwo o pomyłkę – zwłaszcza gdy ma się z nimi do czynienia po raz pierwszy. Oto kilka porad dla mniej doświadczonych osób: Czosnek, koper, sól,  chrzan, woda – składniki na ogórki małosolne są nieco bardziej uproszczone niż na tradycyjne ogórki kiszone. Tym niemniej wiele osób i tutaj jest w stanie się „wyłożyć”. Chodzi oczywiście o rodzaj soli . Najlepiej wybrać zwykłą sól warzoną jodowaną (naukowe doświadczenia autorstwa  Instytutu Żywności i Żywienia  wykazały, że nie wpływa ona negatywnie na proces kiszenia). Ilość soli na ogórki...