Początek ogórkowego sezonu to szaleństwo na punkcie ogórków małosolnych. Próbowaliście zrobić je kiedyś bez wody? To możliwe! By przyrządzić je w ten niecodzienny i nieco szalony pomysł, potrzebny wam będzie sporych rozmiarów plastikowy worek.

Jakich zasad należy przestrzegać, robiąc ogórki małosolne bez wody?

Do takiej siateczki (najlepiej specjalnego woreczka przeznaczonego do mrożenia) włóżcie swoje ogórki wraz z zestawem do kiszenia. Usuńcie z worka nadmiar powietrza i to by było na tyle! Ogórki wyjdą szybko i naprawdę tak jak należy. Pamiętajcie jedynie o użyciu do kiszenia odpowiedniej soli, czyli soli kamiennej!

Przepis na ogórki małosolne kiszone bez wody

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • Czosnek
  • Koper z łodygą
  • Świeży korzeń chrzanu
  • Opcjonalnie – liście wiśni lub czarnej porzeczki
  • Sól kamienna do przetworów – 2-3 łyżeczki

Przygotowanie:

  1. Do kiszenia wybierzcie ogórki o jednakowej wielkości.
  2. Moczcie ogórki w zimnej wodzie przez ok. 1 godzinę. Trzykrotnie zmieńcie wodę podczas namaczania ogórków.
  3. Ogórki wysuszcie, odetnijcie końcówki.
  4. Opłuczcie chrzan, liście, czosnek obierzcie z łupin.
  5. Przygotujcie duży worek do mrożenia (ok. 6 l pojemności) i wkładajcie do niego partiami ogórki i zestaw dodatków do kiszenia.
  6. Posypcie ogórki solą z góry i usuńcie powietrze z worka. Dokładnie zawiążcie.
  7. Schowajcie ogórki na 8 godzin do lodówki.
  8. Przemieszajcie ogórki po 8 godzinach leżakowania i zostawcie na blasze w temperaturze pokojowej na kolejne 48 godzin. Smacznego!