Gdy przychodzi sezon na rabarbar, trzeba obowiązkowo upiec ciasto z rabarbarem! Dodajcie do niego marcepan, a będzie smakowało jeszcze lepiej. Wypróbujcie smaczny przepis autorstwa Cukiereczek13, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem
Do przygotowania wiosennego ciasta z rabarbarem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 kilogram świeżego rabarbaru
- 350 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 200 g marcepanu
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka rozmiar L
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Wysypcie na stolnicę 350 g mąki pszennej, wsypcie łyżkę mąki kukurydzianej, 150 g drobnego cukru oraz saszetkę cukru waniliowego. Wymieszajcie i dodajcie 200 g zimnego masła.
- Za pomocą noża szybkimi ruchami siekajcie masło, zasypując je mąką. Róbcie tak do momentu, aż masło i mąka się połączą i w konsystencji będą przypominać kaszę.
- Oddzielcie żółtka od białek i dodajcie 3 żółtka do masy. Dalej siekajcie nożem, a pod koniec szybko zagniećcie ciasto rękami. Ważne, by zrobić to jak najszybciej – w przeciwnym razie, jeśli masło za mocno się rozgrzeje, ciasto może wam nie wyjść.
- Zagniecione ciasto podzielcie na 3 równe kule i włóżcie je na 1-2 godziny do zamrażarki.
- W międzyczasie umyjcie i obierzcie rabarbar (o tym, jak przygotować rabarbar do ciasta piszemy tutaj), pokrójcie w kostkę, a marcepan pokrójcie w paski.
- Wyłóżcie papierem do pieczenia formę o wymiarach 23x33cm. Opcjonalnie można jeszcze posmarować papier masłem.
- Wyjmijcie ciasto z zamrażarki. Dwie kule zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach wprost do formy. Równomiernie rozłóżcie ciasto, dociśnijcie i połóżcie na nim paski marcepanu. Następnie na marcepanie połóżcie pokrojony w kostkę rabarbar.
- Na sam koniec zetrzyjcie na wierzch ostatnią kulę ciasta.
- Wstawcie formę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 35 minut. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: