Przepis na krakowskiego laguna. Czasochłonny, ale warto
Flickr
Newsy

Przepis na krakowskiego laguna. Czasochłonny, ale warto zrobić croissanty z tego przepisu

Po tym jak pewna krakowianka na drzewie za oknem swojego mieszkania ujrzała „laguna”, Polacy nabrali apetytu na rogaliki z ciastem francuskim. Specjalnie dla wszystkich smakoszy zamieszczamy przepis na pyszne croissanty.

Nie tak dawno pisaliśmy o nietypowym zdarzeniu z Krakowa. To właśnie w dawnej stolicy naszego kraju pewna kobieta zauważyła na drzewie „laguna”. Oczom krakowianki ukazał się nieznanego pochodzenia gad podobny do żółtawego legwana. Ostatecznie wezwane na ratunek Krakowskie Towarzystwo Ochrony Zwierząt uspokoiło zdenerwowaną kobietę zapewnieniem, że to nie zwierzę, a po prostu... rogalik.

Sprawa rozbawiła do łez połowę Polski. Emocje, które towarzyszyły krakowiance podczas obserwacji „laguna”, już zdążyły zapewne opaść. Jednak dzięki tej sympatycznej pomyłce, nasz kraj ogarnia moda na rogaliki z ciasta francuskiego. Tylko zamiast croissanty, coraz więcej miejsc nazywa je „lagunami"! 

Jak przyrządzić we własnym domu osławionego „laguna”? Nie będzie to proste zadanie – nie od dziś wiadomo, że ciasto francuskie wymaga do osoby pieczącej naprawdę sporo wytężonej pracy. Tym niemniej trzeba sobie jasno powiedzieć – ten wymagający pracy i czasu przepis jest wart poświęcenia! Ewentualnie sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - w sklepach można kupić świeże lub mrożone płaty tego ciasta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rogaliki francuskie, czyli „laguny", zwane też croissantami

Składniki:

  • 15 g masła
  • 5 g świeżych drożdży
  • 85 ml wody
  • 210 g mąki pszennej
  • Niepełna łyżeczką soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki mleka w proszku
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej

Jak zrobić ciasto francuskie:

  1. Roztopcie w garnku 15 g masła.
  2. Drożdże rozkruszcie, zalejcie wodą i rozpuście.
  3. Przesiejcie mąkę do miski, dodajcie do niej sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i drożdże.
  4. Zagniećcie ciasto i odstawcie do wyrośnięcia na półtorej godziny.
  5. Po pierwszym wyrośnięciu usuńcie z ciasta powietrze, uderzając je dość mocno, a potem odstawcie, by wyrosło ponownie na kolejną godzinę.
  6. „Odgazujecie” ciasto po raz kolejny i tym razem wstawcie na pół godziny do zamrażarki.
  7. Pozostałe masło utrzyjcie mikserem na gładką masę.
  8. Zamrożone ciasto rozwałkujcie na prostokąt.
  9. Wysmarujcie ciasto połową masła i zawińcie trzy razy jak list.
  10. Rozwałkujcie złożone ciasto, uważając, by masło nie wyciekło ze środka i złóżcie je ponownie. Schowajcie ciasto do zamrażarki na kolejne pół godziny.
  11. Powtórzcie proces z użyciem reszty masła.

Jak zrobić „laguny" (rogaliki) z ciasta francuskiego?

  1. Bardzo zimne ciasto francuskie po kolejnych 30 min w zamrażarce pokrójcie w trójkąty, z których zawiniecie rogaliki.
  2. Posmarujcie gotowe rogaliki roztrzepanym jajkiem.
  3. Odstawcie na kolejne 1,5 godziny do wyrośnięcia (nie jest to konieczne, jeśli używacie gotowego ciasta francuskiego).
  4. Pieczcie rogaliki przez ok. 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.

Możecie do środka włożyć kostkę czekolady, ulubiony dżem lub cząstkę jabłka. Taki croissant - przepraszamy - lagun! - będzie jeszcze pyszniejszy! Możecie też złożyć rogalik wg oryginalnego francuskiego sposobu:

jak skleić rogaliki z francuskiego ciasta (croissanty krok po kroku)

Czytaj także:

rogaliki drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Delikatne jak mgiełka rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wychodzą pyszne. Nie znajdziecie takich w sklepie
Z twarogiem bądź czekoladą, jednak te z marmoladą są na pierwszym miejscu. Mowa oczywiście o delikatnych, przepysznych rogalikach drożdżowych. Tak dobrych jeszcze nie jedliście, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Puszyste rogaliki drożdżowe z nadzieniem z marmolady to powrót do dzieciństwa. Podane z ciepłym mlekiem są iście wyborne. Mogą również stanowić jako słodki dodatek do kawy. Wiele osób wzbrania się przed wypiekami z ciasta drożdżowego w obawie przed nieudanym zaczynem. Jednak nie należy się go bać. Odpowiednie proporcje sprawią, że wypiek wyjdzie każdemu. Rogaliki drożdżowe to jeden z pyszniejszych mini wypieków. Są puszyste, delikatne, a nadzienie z marmoladą jest dopełnieniem słodyczy. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy bądź na przekąskę do szklanki ciepłego mleka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na rogaliki. Tak dobrych nigdzie nie dostaniecie! Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą Składniki: ½ opakowania drożdży  1 szklanka ciepłego mleka 1 kg mąki 6 łyżek cukru 3 jajka ¾ szklanki oleju białko jaja do smarowania marmolada Przygotowanie: Na początku przygotujcie rozczyn. Mleko delikatnie podgrzejcie. Do większej miski wkruszcie drożdże, dodajcie trzy łyżki cukru, jedną szklankę mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypcie pozostałą mąkę oraz cukier, wbijcie trzy jajka i wlejcie olej. Partiami dodawajcie wyrośnięty rozczyn z drożdży, cały czas zagniatając ciasto. Gdy ciasto będzie dokładnie wyrobione odstawcie je ponownie do wyrośnięcia. Ciasto podzielcie na cztery części. Weźcie pierwszą z nich i rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt koła na grubość około 3mm. Tak rozwałkowane ciasto pokrójcie na 8 trójkątów. Na każdą podstawę trójkąta ciasta układajcie po łyżeczce marmolady, a następnie zwijajcie ku wierzchołkowi tworząc w ten sposób rogaliki. Postąpcie tak z resztą ciasta....

Jak zrobić szybkie ciasto francuskie
Gotujmy.pl/AniaHania
Newsy
Nie kupujcie ciasta francuskiego w sklepie. Z tym przepisem zrobicie je w 15 minut. Wyjdzie delikatne i puszyste
Dania z ciastem francuskim smakują obłędnie. Już na samą myśl cieknie ślinka.

Ciasto francuskie uwielbiane jest na całym świecie. Było już znane w starożytnym Rzymie i Grecji, wyrabiane było z oliwą. Ciasto francuskie można połączyć z owocami, czekoladą, konfiturami a także mięsem, kapustą, grzybami czy warzywami. Wszystko wedle upodobań.  Ciasto francuskie wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Sekret tkwi w odpowiednich proporcjach oraz składnikach, a także odpowiednim rozwałkowaniu i składaniu. Trening czyni mistrza, dlatego warto nauczyć się przyrządzać to modne ciasto, bo można wyczarować z niego niezliczoną ilość smakołyków.  Domowe przysmaki z ciasta francuskiego Pyszne jedzenie zawsze potrafi poprawić nam humor. Przekąski z ciasta francuskiego będą idealne. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Możemy z niego przyrządzić parówki w cieście francuskim, pizzę, ciasteczka, tarte, rogaliki, różki, placki, zapiekane pulpeciki, tartaletki, pierożki czy paszteciki. Pomysłów jest wiele.  Aby zrobić tradycyjne ciasto francuskie potrzeba dużo czasu. Jeśli go nie macie, podajemy wam przepis na szybkie ciasto francuskie, które zrobicie w zaledwie 15 minut. Wychodzi zawsze chrupiące i ma o wiele lepszy smak niż ze sklepu! Przepis na szybkie ciasto francuskie Składniki na 1 płat ciasta: 180 g mąki pszennej  80 ml bardzo zimnej wody 150 g zimnego masła pokrojonego w kostki 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę przesiejcie do miski z solą, dodajcie kostki masła i widelcem połączcie te składniki. Nie róbcie tego rękami, ponieważ ciasto może szybko rozmięknąć.  Kiedy masło i mąka będą przypominać kruszonkę, dodajcie wodę i szybko zagniećcie ciasto  i uformujcie go na kształt prostokąta. Blat podsypcie mąką i połóżcie na nim ciasto. Wałkiem...

Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą. Będą idealne do porannej kawy lub herbaty
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą. Będą idealne do porannej kawy lub herbaty
Na pewno pamiętacie zapach pieczonych drożdżówek z domu swojej babci. Jaka szkoda, że ten piękny zwyczaj pieczenia swoich łakoci powoli u nas zanika…

Nie ma wątpliwości – nasze mamy i babcie miały naprawdę sporo fantazji w wymyślaniu coraz to nowych słodkich smakowitości. Przepyszne, lekkie jak chmurka amoniaczki , skromne ale idealne do kawy czy herbaty baletki albo jedyne w swoim rodzaju pączki ... Żeby tradycji stała się zadość, warto od czasu do czasu próbować swoich sił w pieczeniu smacznych przekąsek w sam raz do kawy. Takich jak choćby te proste i szybkie drożdżówki z marmoladą. Ich szczególną zaletą będzie fantazyjny wygląd, który zachęci do konsumpcji niejednego wygłodniałego łasucha! Przepis na domowe drożdżówki z marmoladą Składniki na zaczyn: 15 g świeżych drożdży 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru Składniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 250 ml mleka 60 g masła 50 g cukru 2 małe jajka Cukier waniliowy Szczypta soli Dodatkowo – ulubiona marmolada Przygotowanie: Zacznijcie od zaczynu. Wymieszajcie drożdże cukier i mleko i odstawcie do momentu, aż drożdże zaczną „rosnąć”. Przesiejcie mąkę pszenną do miski. Dodajcie do niej cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, a także przygotowane drożdże. Wyrabiajcie ciasto dolewając do środka ciepłe mleko z dodatkiem masła. Ciasto powinno być gładki i elastyczne. Owińcie ciasto folią lub przykryjcie szmatką i odstawcie do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiajcie na stolnicy jeszcze przez chwilę, a następnie rozwałkujcie na prostokąt. Rozsmarujcie na cieście marmoladę i zwińcie w formę rolady. Pokrójcie nożem roladę na plastry o szerokości ok. 3 cm. Ułóżcie drożdżówki na blasze, odstawcie na chwilę do podrośnięcia i pieczcie potem w temp. 180 st. C przez ok. 20 min. Drożdżówki przed pieczeniem można...

rogaliki przepis
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy
Niesamowite w smaku rogaliki w 20 minut. Nie trzeba mleka ani jajek. Smak uzależnia, będziecie je robić non stop
W lodówce zabrakło podstawowych składników? Z łatwością zrobicie smaczną, słodką przekąskę z tego przepisu!

Nie raz pewnie zdarzyło się wam, że wzięła was ogromna ochota na słodycze, więc postanowiliście na szybko coś upiec. Sięgacie do szafki w kuchni, a tam nie ma jajek! Zaglądacie do lodówki – mleko się skończyło. Czy to oznacza wycieczkę do sklepu lub obejście się smakiem? W żadnym wypadku! Można bardzo prosto zrobić smaczne rogaliki… na wodzie. Znacie ten przepis? Przepis na rogaliki drożdżowe Te pyszne rogaliki sprawdzają się zawsze, gdy nie macie pod ręką kilku podstawowych składników do ciasta. Są bardzo delikatne w smaku i leciutkie. Zrobią furorę na spotkaniu ze znajomymi! Posmakują też dzieciom, dlatego warto mieć ten przepis w zanadrzu na wypadek, gdyby wasi milusińscy nagle zaczęli głośno domagać się czegoś słodkiego. W końcu czy można im odmówić? Do przygotowania rogalików potrzebne wam będą poniższe składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody Pół szklanki oleju 30 g drożdży 1 łyżka cukru Słoik dżemu Sól Przygotowanie: Do miski wlejcie szklankę ciepłej wody. Rozkruszcie drożdże, wsypcie łyżkę cukru i szczyptę soli. Odstawcie na parę minut. W tym czasie do drugiej miski, przesiejcie 3 szklanki mąki. Następnie powoli wlewajcie do niej drożdże i pół szklanki oleju. Wyróbcie ciasto, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około pół godziny. Kiedy ciasto już urośnie, podzielcie je na 3 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placuszki o grubości mniej więcej pół centymetra. Następnie każdy placek podzielcie w trójkąty jak pizzę. Czas na trochę geometrii! W podstawie wyciętego z ciasta trójkąta, połóżcie łyżką trochę dżemu. Następnie zawińcie brzegi i złóżcie ciasto w rogalik. Powtórzcie to z resztą ciasta. Na wyłożoną papierem do...