Przepis na krakowskiego laguna. Czasochłonny, ale warto
Flickr
Newsy

Przepis na krakowskiego laguna. Czasochłonny, ale warto zrobić croissanty z tego przepisu

Po tym jak pewna krakowianka na drzewie za oknem swojego mieszkania ujrzała „laguna”, Polacy nabrali apetytu na rogaliki z ciastem francuskim. Specjalnie dla wszystkich smakoszy zamieszczamy przepis na pyszne croissanty.
Hubert Rój
kwiecień 20, 2021

Nie tak dawno pisaliśmy o nietypowym zdarzeniu z Krakowa. To właśnie w dawnej stolicy naszego kraju pewna kobieta zauważyła na drzewie „laguna”. Oczom krakowianki ukazał się nieznanego pochodzenia gad podobny do żółtawego legwana. Ostatecznie wezwane na ratunek Krakowskie Towarzystwo Ochrony Zwierząt uspokoiło zdenerwowaną kobietę zapewnieniem, że to nie zwierzę, a po prostu... rogalik.

Sprawa rozbawiła do łez połowę Polski. Emocje, które towarzyszyły krakowiance podczas obserwacji „laguna”, już zdążyły zapewne opaść. Jednak dzięki tej sympatycznej pomyłce, nasz kraj ogarnia moda na rogaliki z ciasta francuskiego. Tylko zamiast croissanty, coraz więcej miejsc nazywa je „lagunami"! 

Jak przyrządzić we własnym domu osławionego „laguna”? Nie będzie to proste zadanie – nie od dziś wiadomo, że ciasto francuskie wymaga do osoby pieczącej naprawdę sporo wytężonej pracy. Tym niemniej trzeba sobie jasno powiedzieć – ten wymagający pracy i czasu przepis jest wart poświęcenia! Ewentualnie sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - w sklepach można kupić świeże lub mrożone płaty tego ciasta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rogaliki francuskie, czyli „laguny", zwane też croissantami

Składniki:

  • 15 g masła
  • 5 g świeżych drożdży
  • 85 ml wody
  • 210 g mąki pszennej
  • Niepełna łyżeczką soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki mleka w proszku
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej

Jak zrobić ciasto francuskie:

  1. Roztopcie w garnku 15 g masła.
  2. Drożdże rozkruszcie, zalejcie wodą i rozpuście.
  3. Przesiejcie mąkę do miski, dodajcie do niej sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i drożdże.
  4. Zagniećcie ciasto i odstawcie do wyrośnięcia na półtorej godziny.
  5. Po pierwszym wyrośnięciu usuńcie z ciasta powietrze, uderzając je dość mocno, a potem odstawcie, by wyrosło ponownie na kolejną godzinę.
  6. „Odgazujecie” ciasto po raz kolejny i tym razem wstawcie na pół godziny do zamrażarki.
  7. Pozostałe masło utrzyjcie mikserem na gładką masę.
  8. Zamrożone ciasto rozwałkujcie na prostokąt.
  9. Wysmarujcie ciasto połową masła i zawińcie trzy razy jak list.
  10. Rozwałkujcie złożone ciasto, uważając, by masło nie wyciekło ze środka i złóżcie je ponownie. Schowajcie ciasto do zamrażarki na kolejne pół godziny.
  11. Powtórzcie proces z użyciem reszty masła.

Jak zrobić „laguny" (rogaliki) z ciasta francuskiego?

  1. Bardzo zimne ciasto francuskie po kolejnych 30 min w zamrażarce pokrójcie w trójkąty, z których zawiniecie rogaliki.
  2. Posmarujcie gotowe rogaliki roztrzepanym jajkiem.
  3. Odstawcie na kolejne 1,5 godziny do wyrośnięcia (nie jest to konieczne, jeśli używacie gotowego ciasta francuskiego).
  4. Pieczcie rogaliki przez ok. 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.

Możecie do środka włożyć kostkę czekolady, ulubiony dżem lub cząstkę jabłka. Taki croissant - przepraszamy - lagun! - będzie jeszcze pyszniejszy! Możecie też złożyć rogalik wg oryginalnego francuskiego sposobu:

jak skleić rogaliki z francuskiego ciasta (croissanty krok po kroku)

Czytaj także:

Komentarze