Lubicie krokiety? Farsz z kapusty i grzybów zawinięty w ciasto naleśnikowe smakuje fantastycznie, jednak nie zawsze ma się czas i ochotę na smażenie naleśników, zawijanie krokietów, panierowanie i smażenie. Szybszym sposobem jest usmażenie… kotletów z kapusty!
Robi się je dokładnie tak samo, jak farsz na krokiety. Należy jedynie dodać nieco mąki, by masa była bardziej zwarta i usmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Takie kotlety smakują podobnie do krokietów i wspaniale nadają się choćby do podania z barszczem czerwonym. Kotlety z kapusty kiszonej z pieczarkami to fantastyczny pomysł na tani i bardzo szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny! Przepis jest prosty i nie wymaga wiele pracy, a uwierzcie, że warto – kotlety smakują genialnie. Wypróbujcie przepis udostępniony na portalu Gotujmy.pl przez jedną z jego użytkowniczek.
Przepis na kotlety z kapusty kiszonej
Do przygotowania smacznych i chrupiących kotletów z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Pół kilograma kapusty kiszonej
- 1 szklanka posiekanych drobno pieczarek
- 1 bułka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
- Namoczcie bułkę i odciśnijcie.
- Opłuczcie kapustę kiszoną w zimnej wodzie. Odciśnijcie i poszatkujcie, ale nie bardzo drobno – za chwilę należy użyć blendera do wymieszania składników.
- Dodajcie do kapusty bułkę, pieczarki i zmiksujcie za pomocą blendera.
- Doprawcie solą, pieprzem i słodką papryką i wsypcie 2 łyżki mąki. Wymieszajcie.
- Formujcie masę w kształt kotletów i obtoczcie w bułce. Smażcie na patelni na bardzo mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Zamiast tego, kotlety można także upiec w piekarniku – wystarczy położyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w 180 stopniach. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: