Lubicie krokiety? Farsz z kapusty i grzybów zawinięty w ciasto naleśnikowe smakuje fantastycznie, jednak nie zawsze ma się czas i ochotę na smażenie naleśników, zawijanie krokietów, panierowanie i smażenie. Szybszym sposobem jest usmażenie… kotletów z kapusty!

Robi się je dokładnie tak samo, jak farsz na krokiety. Należy jedynie dodać nieco mąki, by masa była bardziej zwarta i usmażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Takie kotlety smakują podobnie do krokietów i wspaniale nadają się choćby do podania z barszczem czerwonym. Kotlety z kapusty kiszonej z pieczarkami to fantastyczny pomysł na tani i bardzo szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny! Przepis jest prosty i nie wymaga wiele pracy, a uwierzcie, że warto – kotlety smakują genialnie. Wypróbujcie przepis udostępniony na portalu Gotujmy.pl przez jedną z jego użytkowniczek.

Przepis na kotlety z kapusty kiszonej

Do przygotowania smacznych i chrupiących kotletów z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma kapusty kiszonej
  • 1 szklanka posiekanych drobno pieczarek
  • 1 bułka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

  1. Namoczcie bułkę i odciśnijcie.
  2. Opłuczcie kapustę kiszoną w zimnej wodzie. Odciśnijcie i poszatkujcie, ale nie bardzo drobno – za chwilę należy użyć blendera do wymieszania składników.
  3. Dodajcie do kapusty bułkę, pieczarki i zmiksujcie za pomocą blendera.
  4. Doprawcie solą, pieprzem i słodką papryką i wsypcie 2 łyżki mąki. Wymieszajcie.
  5. Formujcie masę w kształt kotletów i obtoczcie w bułce. Smażcie na patelni na bardzo mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Zamiast tego, kotlety można także upiec w piekarniku – wystarczy położyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku w 180 stopniach. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: