Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek

Te kotlety z kalafiora bez grama mięsa to prawdziwy hit – zróbcie je na obiad, a wasi domownicy będą zachwyceni. Wypróbujcie prosty przepis.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 30, 2021

Gdy znudzą się wam mięsne kotlety ze schabu i mięsa mielonego, zróbcie na obiad smaczne kotlety wegetariańskie z kalafiora – przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a smak niepowtarzalny. Wykorzystajcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Pomysł na obiad bez mięsa

Bezmięsny obiad wcale nie musi być nudny! Istnieje wiele pomysłów na przyrządzenie całkowicie wegetariańskiego obiadu, który będzie bardzo smaczny i sycący. Poniżej podajemy wam propozycje na jarskie dania, które warto wykorzystać gdy nie będziecie mieli już ochoty na mięso:

Zobacz także

Przepis na kotlety z kalafiora

Do przygotowania smacznych kotletów z kalafiora potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • Pół pęczka świeżego koperku
  • Sól
  • Pieprz

Oraz:

  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kalafiora i podzielcie go na mniejsze kawałki. Różyczki przełóżcie do garnka z zimną wodą, posólcie i gotujcie do miękkości. Kalafior średniej wielkości powinien się gotować przez około 15 minut bez przykrycia.
  2. Po ugotowaniu odcedźcie kalafiora i ostudźcie. Następnie przełóżcie go do miski (lub garnka, zależy jak wam wygodniej) i rozgniećcie tłuczkiem do ziemniaków. Możecie to zrobić delikatnie lub mocniej w zależności od tego, czy preferujecie gładką masę z kalafiora, czy lubicie wyczuwalne kawałki różyczek.
  3. Dodajcie do kalafiora jajka, 5 łyżek bułki tartej, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie.
  4. Formujcie z masy niewielkie kotlety i każdy obtoczcie w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i na gorący tłuszcz kładźcie kotlety. Smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

I gotowe! Tak przygotowane kotlety będą wspaniale smakowały na obiad z dodatkiem surówki z buraków i kiszonej kapusty lub surówki z kiszonych ogórków. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze