Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek

Te kotlety z kalafiora bez grama mięsa to prawdziwy hit – zróbcie je na obiad, a wasi domownicy będą zachwyceni. Wypróbujcie prosty przepis.

Gdy znudzą się wam mięsne kotlety ze schabu i mięsa mielonego, zróbcie na obiad smaczne kotlety wegetariańskie z kalafiora – przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a smak niepowtarzalny. Wykorzystajcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysł na obiad bez mięsa

Bezmięsny obiad wcale nie musi być nudny! Istnieje wiele pomysłów na przyrządzenie całkowicie wegetariańskiego obiadu, który będzie bardzo smaczny i sycący. Poniżej podajemy wam propozycje na jarskie dania, które warto wykorzystać gdy nie będziecie mieli już ochoty na mięso:

Zobacz także
Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg

Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg

Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna

Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna

Przepis na kotlety z kalafiora

Do przygotowania smacznych kotletów z kalafiora potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • Pół pęczka świeżego koperku
  • Sól
  • Pieprz

Oraz:

  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kalafiora i podzielcie go na mniejsze kawałki. Różyczki przełóżcie do garnka z zimną wodą, posólcie i gotujcie do miękkości. Kalafior średniej wielkości powinien się gotować przez około 15 minut bez przykrycia.
  2. Po ugotowaniu odcedźcie kalafiora i ostudźcie. Następnie przełóżcie go do miski (lub garnka, zależy jak wam wygodniej) i rozgniećcie tłuczkiem do ziemniaków. Możecie to zrobić delikatnie lub mocniej w zależności od tego, czy preferujecie gładką masę z kalafiora, czy lubicie wyczuwalne kawałki różyczek.
  3. Dodajcie do kalafiora jajka, 5 łyżek bułki tartej, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie.
  4. Formujcie z masy niewielkie kotlety i każdy obtoczcie w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i na gorący tłuszcz kładźcie kotlety. Smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

I gotowe! Tak przygotowane kotlety będą wspaniale smakowały na obiad z dodatkiem surówki z buraków i kiszonej kapusty lub surówki z kiszonych ogórków. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Kotlety rybne z kalafiorem i wędzonym boczkiem. Pomysł na prosty i pyszny obiad
Gotujmy.pl/Zewa
Newsy
Kotlety rybne z kalafiorem i wędzonym boczkiem. Pomysł na prosty i smaczny obiad
Szukacie ciekawego pomysłu na obiad? Przygotujcie chrupiące i aromatyczne kotlety rybne, wzbogacone o kalafiora i wędzony boczek z natką pietruszki i szczypiorkiem. Gwarantujemy, że będziecie się nimi zajadać!

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na smaczne kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i wędzonego boczku . Danie jest proste i tak pyszne, że domownicy oniemieją z zachwytu! Kotlety rybne z kalafiorem i wędzonym boczkiem Zwykle kotlety rybne przygotowuje się z kilku rodzajów ryb, bułki zamoczonej w mleku, jajka i przypraw. Co powiecie, żeby dodać do takich kotletów kalafiora i wędzony boczek? Tak przygotowane kotlety nie tylko zyskują na walorach zdrowotnych, ale też smakowych. W naszym przepisie wykorzystano mirunę, ale równie dobrze możecie użyć innych rodzajów ryb – dorsza, morszczuka, a nawet łososia . Kotlety rybne z rumianą, chrupiącą skórką, idealnie komponują się z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem i sałatką ze świeżych warzyw . Zróbcie je na obiad a na pewno będą gościć na waszych stołach częściej. Składniki: 750 g rozmrożonej miruny 200 g kalafiora 200 g wędzonego boczku 1 pęczek szczypiorku kilka gałązek natki pietruszki 3 jajka kilka łyżek bułki tartej 1/4 szklanki wody sól morska pieprz czarny bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Przygotowanie: Rozmrożoną i umytą mirunę zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku do miski. Potem zmielić kalafiora i boczek. Dodać bułkę tartą, posiekany szczypiorek i natkę a na koniec wlać wodę i wbić jajka i dodać przyprawy. Masę wyrobić, formować porcje masy, obtaczać w bułce i kłaść na rozgrzany olej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Źródło: gotujmy.pl

kotlety ruskie przepis
alien1985 / gotujmy.pl
Newsy
Jesteście fanami pierogów ruskich? W takim razie spróbujcie tych kotletów. Smakują jeszcze lepiej
Jaroszom na pewno zasmakuje to pyszne i proste danie bez grama mięsa! Spróbujcie ruskich kotlecików.

Osoby stosujące dietę wegetariańską muszą się czasami nieźle nagimnastykować, żeby wymyślić ciekawy pomysł na obiad. W końcu na ile sposobów można przygotowywać bezmięsne dania? Byście mogli uniknąć monotonii, mamy dla was świetny przepis na jarskie kotleciki ruskie – są przepyszne, proste w przygotowaniu i do tego tanie. Pycha! Przepis na kotlety ruskie Te kotleciki to tak naprawdę nic innego, jak farsz do pierogów ruskich! Dlatego, jeśli lubicie to danie, to z pewnością posmakują wam ruskie kotlety. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 kilogramy ziemniaków Pół kilo tłustego twarogu 2 jaja rozmiar M Olej Bułka tarta Sól Pieprz Przygotowanie Umyte i obrane ziemniaki włóżcie do garnka, zalejcie wodą, posólcie i ugotujcie. Gdy już się ugotują, wylejcie wodę i grzejcie ziemniaki w suchym garnku, co jakiś czas je podrzucając, by pozbyć się z nich nadmiaru wody. Odstawcie, by ostygły. Cebulę obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Na patelnię wlejcie olej, rozgrzejcie i wrzućcie cebulę. Posólcie i smażcie, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż cebula się zarumieni i zeszkli. W maszynce do mięsa zmielcie ziemniaki i odstawcie, by całkowicie wystygły. To bardzo ważne, ponieważ jeśli będą ciepłe, to kotlety będą się rozpadały. Twaróg zmielcie w maszynce albo przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do niego ostudzoną cebulę i ziemniaki i doprawcie solą oraz pieprzem. Do masy na kotlety dodajcie dwa jajka i wymieszajcie, by składniki się połączyły. Jeżeli będzie zbyt rzadka, to dodajcie bułki tartej. Z masy zacznijcie formować kotleciki. Każdy z nich obtoczcie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju i smażcie kotlety z obu stron tak, by się zarumieniły....

Kotleciki z kalafiorem
Flickr/mimiczoko
Newsy
Twoje dzieci nie lubią warzyw? Oto prosty sposób, by przemycić je w tradycyjnych kotlecikach
Warzywa powinniśmy jeść od najmłodszych lat. Jeśli wasze dzieci mają z tym problem, zróbcie danie, które z pewnością przypadnie im do gustu. Sami też będziecie się nim zajadać!

Dziecięce podniebienie to prawdziwie wymagający konsument. Młodemu pokoleniu niełatwo dogodzić. Jest jednak kilka potraw, które maluchy zjedzą z przyjemnością. Przedstawiamy jedną z nich. Charakterystyczny zapach O ile kalafior nie zachęca nas swoim zapachem podczas gotowania, to z pewnością do jedzenia zachęcą nas jest jego wyjątkowe właściwości i bogaty skład. To jedno z warzyw, którego nie może zabraknąć w naszej codziennej diecie. Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy, nawet całkiem dorosły łakomczuch. Kalafior ma silne działanie przeciwnowotworowe, co zostało niejednokrotnie udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i jest wskazany dla osób z reumatyzmem. Spożywanie kalafiora, a także brokułów, może zmniejszyć ryzyko rozwoju agresywnego raka prostaty. Naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady przekonują do częstego jedzenia kalafiora. Ich zdaniem warzywo zawiera substancje, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ustalono, że dzienne spożycie 50 g kalafiora zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, gardła i krtani nawet o 28 procent! Przepis na kotlety mielone z kalafiorem Jeżeli jesteście fanami kalafiora i chcecie przekonać do jego smaku i zalet młodsze pokolenie, proponujemy wypróbowanie poniższego bardzo prostego przepisu. Wystarczy do tradycyjnych mielonych dodać pół małego kalafiora. Gwarantujemy, że wasze dzieci poproszą o dokładkę! Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego, pół małego kalafiora, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtaczania, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu ziołowego, Olej do smażenia. Sposób przygotowania Płuczemy pod...

Gotujmy.pl/Neblina
Newsy
Kotleciki z kalafiora. Prosty przepis na zdrowy obiad
Lubicie jeść kalafiora? To świetnie, bo to jedno z najzdrowszych warzyw. Przygotujcie na obiad lub kolację, pyszne kotleciki z kalafiora z dodatkiem startego żółtego sera. Wasza rodzina będzie się nimi zajadać!

Dlaczego warto jeść kalafiora? Powodów jest naprawdę wiele. To pyszne i chrupiące warzywo jest pełne składników odżywczych, minerałów i witamin, w tym ryboflawiny, niacyny i witaminy C. Jest również bogate w przeciwutleniacze, dzięki witaminie C i karotenoidom (czyli pigmentom roślinnym , które zamieniają się w witaminę A w organizmie). Dzięki tej bogatej gamie niezbędnych składników odżywczych, kalafior to super-zdrowe warzywo, które powinno się spożywać jak najczęściej. Kalafior wspiera dobre trawienie, ma potencjał przeciwnowotworowy, pomaga mózgowi i układowi nerwowemu regulować pamięć, nastrój i kontrolę mięśni oraz sprzyja utracie wagi. Włączcie go do swojej diety, bo jest naprawdę pyszny i zdrowy. Kotleciki z kalafiora z żółtym serem Jeśli lubicie smak kalafiora, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kotleciki z kalafiora z żółtym serem i ostrą papryką. Danie jest pyszne i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty. Składniki: 1 kalafior, Papryka mielona ostra, 6 łyżek startego żółtego sera, 3 łyżki mąki, Przyprawa Vegeta, 4-5 łyżek bułki tartej, 2 jajko, 2 cebule, Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmiksować. Dodać podsmażoną cebulę, 3 łyżki żółtego sera, jajka i bułkę tartą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Vegeta. Z masy uformować małe kotleciki. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe kotleciki posypać pozostałym żółtym serem, ostrą papryką i lekko zapiec w piekarniku.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj...