Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kotlety z kalafiora. Pomysł na obiad bez mięsa na piątek

Te kotlety z kalafiora bez grama mięsa to prawdziwy hit – zróbcie je na obiad, a wasi domownicy będą zachwyceni. Wypróbujcie prosty przepis.

Gdy znudzą się wam mięsne kotlety ze schabu i mięsa mielonego, zróbcie na obiad smaczne kotlety wegetariańskie z kalafiora – przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a smak niepowtarzalny. Wykorzystajcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysł na obiad bez mięsa

Bezmięsny obiad wcale nie musi być nudny! Istnieje wiele pomysłów na przyrządzenie całkowicie wegetariańskiego obiadu, który będzie bardzo smaczny i sycący. Poniżej podajemy wam propozycje na jarskie dania, które warto wykorzystać gdy nie będziecie mieli już ochoty na mięso:

Zobacz także
Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg

Przepis na naleśnikowe roladki z serem i łososiem. To efektowne danie zwala z nóg

Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna

Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna

Przepis na kotlety z kalafiora

Do przygotowania smacznych kotletów z kalafiora potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • Pół pęczka świeżego koperku
  • Sól
  • Pieprz

Oraz:

  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do panierowania

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kalafiora i podzielcie go na mniejsze kawałki. Różyczki przełóżcie do garnka z zimną wodą, posólcie i gotujcie do miękkości. Kalafior średniej wielkości powinien się gotować przez około 15 minut bez przykrycia.
  2. Po ugotowaniu odcedźcie kalafiora i ostudźcie. Następnie przełóżcie go do miski (lub garnka, zależy jak wam wygodniej) i rozgniećcie tłuczkiem do ziemniaków. Możecie to zrobić delikatnie lub mocniej w zależności od tego, czy preferujecie gładką masę z kalafiora, czy lubicie wyczuwalne kawałki różyczek.
  3. Dodajcie do kalafiora jajka, 5 łyżek bułki tartej, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie.
  4. Formujcie z masy niewielkie kotlety i każdy obtoczcie w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i na gorący tłuszcz kładźcie kotlety. Smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

I gotowe! Tak przygotowane kotlety będą wspaniale smakowały na obiad z dodatkiem surówki z buraków i kiszonej kapusty lub surówki z kiszonych ogórków. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety z fasoli Jaś. Przepis na smaczny i tani obiad
Jeśli szukacie pomysłów na tani i jarski obiad, wypróbujcie przepis na proste i smaczne kotlety z białej fasoli.

Gdy w lodówce zaczyna robić się pusto, czas na dania wykorzystujące wszystkie produkty, które wam jeszcze zostały w kuchni. Dzięki takiemu czyszczeniu nie będziecie zmuszeni wyrzucać niezjedzonej żywności, a przy okazji zrobicie bardzo smaczny i tani obiad. Poznajcie przepis na kotlety z fasoli autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl Przepis na kotlety z fasoli Do przygotowania pysznych i niedrogich kotletów z fasoli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 370 g suchej fasoli Jaś 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Wsypcie fasolę do garnka lub dużej miski i zalejcie zimną wodą tak, by powierzchnia wody znajdowała się około 3 cm powyżej fasoli. Odstawcie na 12 godzin do napęcznienia. Po tym czasie odcedźcie fasolę z wody i przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą i zagotujcie. Nie dodawajcie soli! Jeżeli to zrobicie, wówczas fasola będzie się gotowała o wiele dłużej i będzie twarda. Gotujcie fasolę przez około 15 minut na dużym ogniu, a następnie przykryjcie garnek pokrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie od 30 do 60 minut – im grubsza fasola, tym dłużej trzeba ją gotować. Po ugotowaniu zostawcie fasolę w wodzie, w której się gotowała do ostygnięcia – teraz możecie ją posolić. Gdy fasola już ostygnie, odcedźcie ją i zmielcie lub zmiksujcie za pomocą blendera. Obierzcie marchew, pietruszkę i cebulę. Marchewkę i pietruszkę zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie na patelni olej i wrzućcie warzywa. Podsmażajcie chwilę. Następnie do zmielonej już fasoli dodajcie warzywa, dwa jajka, trzy łyżki bułki tartej i dokładnie wyróbcie. Dodajcie sól i pieprz do...

Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Alex_M/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym. Obiad palce lizać
Miłośnicy delikatnego mięsa docenią ten przepis na aksamitne polędwiczki w sosie koperkowym – wychodzą genialne!

Polędwiczki w aromatycznym sosie koperkowym polecają się na obiad! Takie danie zachwyci wszystkich domowników, którzy (gwarantujemy!) będą jeszcze prosili o dokładkę. Zrobicie te genialne polędwiczki z przepisu autorstwa Alex_M, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Pomysły na smaczny obiad Jeśli szukacie inspiracji na rodzinny obiad, skorzystajcie z fantastycznych przepisów, które opublikowaliśmy na naszym portalu: Jarskie kotlety z kalafiora Pieczone gołąbki z kiełbasą i sosem pomidorowym Ciecierzyca z warzywami w sosie – pomysł na tani, wegetariański obiad Mielone klopsy z jajkiem na twardo Przepis na polędwiczki w sosie koperkowym Do przygotowania smacznych polędwiczek w sosie potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 g polędwiczek 1 szklanka bulionu warzywnego 150 g śmietany 30% 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 pęczek koperku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie polędwiczki i osuszcie. Następnie pokrójcie je w plastry o szerokości około 1 centymetra i delikatnie rozbijcie dłonią. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, wrzućcie polędwiczki i podsmażcie. Po usmażeniu przełóżcie polędwiczki do garnka. Wlejcie szklankę bulionu warzywnego, dodajcie ziele angielskie, liść laurowy, zagotujcie i duście na małym ogniu do miękkości mięsa. Wymieszajcie 150 g śmietany z łyżeczką mąki tak, by konsystencja była jednolita bez grudek. Wlewajcie powoli do gotującego się bulionu, cały czas mieszając. Zagotujcie. Doprawcie mięso solą i pieprzem do smaku. Umyjcie koperek, osuszcie i posiekajcie bardzo drobno. Wsypcie do garnka z sosem i wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowane polędwiczki to...

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
mycha/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
Kotlety mielone z kapustą polecają się na obiad – są smaczne, sycące, a w smaku przypominają gołąbki. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Sprawdźcie sami!

Smaczne kotlety z dodatkiem kapusty pekińskiej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Spodoba się zwłaszcza rodzicom, którym ciężko jest przekonać dzieci do jedzenia warzyw – maluchy nawet się nie zorientują, że „przemyciliście” w kotletach kapustę. Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kotlety mielone z kapustą pekińską Do przygotowania kotletów mielonych z kapustą będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 2 jajka Mała główka kapusty pekińskiej 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy w płynie (Maggi albo sos sojowy) Sól Pieprz Do sosu: 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kapustę pekińską umyjcie i zdejmijcie wierzchnie liście. Poszatkujcie ją drobno i włóżcie do miski. Mięso przełóżcie do miski z kapustą i dodajcie dwa jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku oraz przyprawę w płynie Maggi lub sos sojowy ( o szkodliwości przyprawy Maggi pisaliśmy w tym artykule , dlatego zdecydowanie zachęcamy do użycia alternatywy, jaką jest sos sojowy ). Wyróbcie dokładnie masę rękami tak, by wszystkie składniki się połączyły. W razie potrzeby dosypcie więcej bułki tartej. Rękami formujcie masę w kształt kotletów – powinno wyjść około 10 sztuk. W międzyczasie wlejcie do garnka pół litra bulionu warzywnego albo drobiowego, dodajcie 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i zagotujcie. Do miski wsypcie bułkę tartą i obtoczcie w niej każdy kotlet. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety na średnim ogniu na ciemnozłoto. Usmażone kotlety włóżcie do garnka z bulionem i...

Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
To danie robi furorę w polskich domach. 2 proste składniki. Niebo w gębie
Kotlety z kalafiora nadziewane żółtym serem, to idealna propozycja na zdrowy obiad, nie tylko dla wegetarian. Gwarantujemy, że pokochają je zarówno wasze dzieci, jak i starsi członkowie rodziny.

Warzywa stanowią wspaniałą alternatywę dla mięsnych wyrobów. Jeśli macie już dosyć zwykłych kotletów, bądź czujecie się po nich zbyt ociężale, koniecznie spróbujcie zmienić składniki, z których do tej pory je przygotowywaliście. Do tego typu kombinacji idealnie nada się kalafior.  Kotlety z kalafiora nafaszerowane ulubionym serem żółtym, to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Choć z początku ta receptura może wydawać wam się nieco dziwna, w rzeczywistości zakłada stworzenie małego i przepysznego kulinarnego dzieła. Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem Będziecie potrzebować: 1 główki kalafiora 150 gramów ulubionego żółtego sera 2 jajek 4 łyżek bułki tartej do związania masy i jeszcze trochę do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli i pieprzu (opcjonalnie można użyć kurkumy i czerwonej papryki) Przygotowanie: Kalafiora opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie, podzielcie na różyczki i umieśćcie w garnku z osolonym wrzątkiem. Warzywo gotujcie aż do momentu, w którym stanie się miękkie. Gotowego kalafiora odcedźcie z wody (możecie to zrobić przy pomocy zwykłej łyżki cedzakowej), umieśćcie w dowolnym naczyniu i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach zacznijcie rozgniatać kalafiora (możecie to zrobić przy pomocy zwykłego widelca lub dłoni). Do powstałej masy kalafiorowej dodajcie jajka oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Na koniec doprawcie solą oraz pieprzem (lub innymi, ulubionymi przyprawami). Z powstałego ciasta zacznijcie formować niewielkie kotlety. Każdy z nich ułóżcie na drewnianej desce do krojenia lub stolnicy, a następnie nadziejcie kawałkiem sera żółtego (musicie dopilnować żeby ser znalazł się w środku masy i nigdzie nie...