Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!
Gotujmy.pl/Bogusia82
Newsy

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!

Szukacie ciekawego przepisu na kolację z przyjaciółmi? Przygotujcie te pyszne schabowe po hawajsku. To prawdziwa uczta dla zmysłów!

Wszyscy dobrze znamy smak tradycyjnych kotletów schabowych. Jeśli szukacie fajnej odmiany dla zwykłych schaboszczaków, świetnie trafiliście! Przygotujcie schabowe po hawajsku. Kotlety prezentują się niezwykle atrakcyjnie i smakują obłędnie. Z pewnością zrobią furorę na przyjęciu w waszym domu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku jest bardzo prosty. Będziecie jednak potrzebować kilku dodatkowych składników, których nie potrzebowaliście podczas przygotowywania tradycyjnych schabowych. Chodzi o ananas, żółty ser i konfiturę żurawinową. Kotlety te różnią się od typowych schabowych również tym, że najpierw je smażymy, a potem dodatkowo zapiekamy w piekarniku.

Mimo iż danie wygląda na skomplikowane, wcale takie nie jest. Wystarczy usmażyć schabowe, położyć na nie po kawałku ananasa i żółtego sera, a następnie zapiec danie w piekarniku – wystarczy 10-15 minut, by kotlety były gotowe do podania. Pamiętajcie, by na koniec położyć na nie konfiturę żurawinową. Takie połączenie smaków jest wprost genialne!

Zobacz także
Szaszłyki z kurczaka z grilla albo piekarnika. Lekkie danie na obiad

Szaszłyki z kurczaka z grilla albo piekarnika. Lekkie danie na obiad

Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy

Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 4 plastry ananasa
  • 4 plasterki sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • konfitura żurawinowa

Przygotowanie:

  1. Schab rozbijamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  2. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  3. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i smażymy kotlety na rumiany kolor z obydwu stron.
  4. Usmażone kotlety układamy na blasze, na każdym układamy plasterek ananasa i sera żółtego.
  5. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 10-15 minut.
  6. Przed podaniem na kotlety nakładamy konfiturę żurawinową.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Schabowe po kowalsku
WanilioweImprowizacj/gotujmy.pl
Newsy
Schabowe po kowalsku to pomysł na tradycyjne danie w nowej odsłonie. Twoja rodzina je pokocha
Znudziły się wam kotlety schabowe? Wystarczy parę prostych kroków, a wasz obiad nabierze rumieńców!

Kotlety schabowe to absolutna podstawa menu większości Polaków. Podajemy je zwykle z surówką albo ze świeżymi warzywami w lecie i obowiązkowymi ziemniakami. Wielu jest wśród nas kulinarnych konserwatystów, czyli ludzi, którzy nie lubią zmieniać czegokolwiek w swoim jadłospisie. Część z nas ma nieco inne zapatrywania na ten temat i często spotyka się w kuchni z nudą. Na przykład podczas jedzenia zwykłych schabowych. Dla takich właśnie osób mamy ciekawe rozwiązanie. A są nim schabowe po kowalsku. Skąd ta nazwa? Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ale być może chodzi w niej o wilczy apetyt osób dawniej pracujących w kuźni. Kotlety po kowalsku to tłuste i treściwe danie dla prawdziwych głodomorów. Oprócz mięsa w panierce zawierają w sobie (a właściwie na sobie) smażoną cebulę, ser żółty i ketchup. Ich przygotowanie będzie nieco dłuższe od przygotowania zwykłych „schaboszczaków”, ale za to dostaniemy nieco ciekawszy smak, który zaskoczy spragnionych innowacji domowników! Przepis na kotlety po kowalsku Składniki: 4-5 plastrów schabu wieprzowego 2 jajka Bułka tarta Mąka 15 dag sera żółtego w kawałku Ketchup 1 duża cebula Majeranek Papryka w proszku (słodka) Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Przygotowujemy tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Rozbijamy cienko plastry mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy jajko i panierujemy kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy kotlety na oleju. Cebulę kroimy drobno i smażymy ją na oleju po kotletach. Doprawiamy cebulę majerankiem, solą i pieprzem, a także papryką do smaku. Ser żółty ścieramy na tarce. Kotlety wykładamy na blasze. Nakładamy na kotlety cebulę, a następnie...

Schab pod pierzynką
Gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Schab pod pierzynką, czyli jak w prosty sposób odmienić klasyczne schabowe
Lubicie panierkę? Zwłaszcza na schabowym smakuje rewelacyjnie. Do tego kilka dodatków i mamy przepyszne danie obiadowe. Będziecie zdziwieni, w jak łatwy sposób można urozmaicić to z pozoru klasyczne danie kuchni polskiej.

Kiedy klasyka miesza się z nowoczesnością zaczyna się prawdziwe gotowanie. Obecnie w sieci znajdziemy tysiące przepisów, które pozwolą wnieść inne smaki do naszej kuchni. Może czas odważyć się na cos nowego? Trochę inaczej Prawdziwego kucharza poznamy po chęci eksperymentowania ze składnikami. Czasami wystarczy drobna zmiana w przepisie, by danie nabrało zupełnie innego wyrazu i smaku. Już przysłowie mówi, że do odważnych świat należy! Odwaga w kuchni jest równie mile widziana.  Schabowy z ziemniaczkami Kotlet schabowy najczęściej podaje się z tłuczonymi ziemniakami, marchewką lub buraczkami. Jego fanów w Polsce są tysiące, jak nie miliony! Schabowy to bardzo syty kotlet, dlatego spokojnie najemy się jedną porcją. Z małą zmianą klasyczne schabowe wyjdą jeszcze smaczniejsze! Składniki na schab pod pierzynką 3 plastry schabu bez kości  4 plastry boczku  4 plastry sera mozzarella 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego  1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki majeranku  sól pieprz do smaku  1/2 szklanki bułki tartej  1 duże jajko kurze olej do smażenia Sposób przygotowania schabowych pod pierzynką Na początku myjemy mięso i porządnie je osuszamy. Rozbijamy na średniej wielkości plastry.  Mieszamy w niewielkiej miseczce przyprawy i nacieramy nimi schab. Tak doprawione mięso odstawiamy na około godzinę do marynowania. Roztrzepujemy jajko i w międzyczasie rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni olej. Zamarynowane mięso panierujemy w jajku i bułce.  Kotlety kładziemy ostrożnie na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z obu stron. Po zdjęciu z patelni odkładamy kolejno na papier....

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni
renatka1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni
Dbacie o linię lub po prostu nie przepadacie za zapachem smażonych kotletów? Zróbcie je w piekarniku!

W wielu domach kotlet schabowy musi się pojawić na obiad co najmniej raz w tygodniu. Jeśli należycie do grona miłośników kotletów schabowych , na pewno spodoba wam się poniższy przepis na schabowe inaczej , czyli… z piekarnika! Nie trzeba ich w ogóle smażyć na tłuszczu, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i bardziej dietetyczne. Kotlety wystarczy przygotować tak, jak zwykle, ale zamiast smażyć schabowe , upieczcie je po prostu w piekarniku. Wypróbujcie prosty przepis na to danie autorstwa renatka1, użytkowniczki portalu gotujmy.pl. Przepis na kotlety schabowe z piekarnika Do przygotowania takich kotletów schabowych nie potrzeba w ogóle tłuszczu! Kotlety schabowe z piekarnika zrobicie ze składników z poniższej listy: Składniki: 4 plastry schabu na kotlety 1 szklanka płatków kukurydzianych pełnoziarnistych 100 ml kefiru 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy miodowej Pół łyżeczki pieprzu ziołowego Pieprz czarny Sól Przygotowanie: Wymieszajcie w misce kefir ze słodką papryką, musztardą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz solą i jajkiem. Następnie umyjcie kotlety, rozbijcie tłuczkiem i zanurzcie w marynacie. Odstawcie do lodówki na około 20 minut. Płatki kukurydziane zmielcie w blenderze na drobno tak, by powstała panierka. Zamarynowane kotlety obtoczcie w panierce z płatków. Włóżcie je do naczynia żaroodpornego i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie kotlety z każdej strony po 15 minut. Od razu po upieczeniu wyłóżcie kotlety na talerze. Podawajcie z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Smacznego! Jak zrobić soczyste schabowe z piekarnika? Może się zdarzyć, że wasze schabowe po upieczeniu w piekarniku będą nieco...

ziołowe schabowe
Gotujmy.pl
Newsy
Ziołowe schabowe to świetna alternatywa dla zwykłych "schaboszczaków". Są genialne w smaku i robią się w mig
Ziołowe schabowe są świetną alternatywą dla zwykłych i oklepanych już schabowych. Jak je przygotować? To bardzo proste. Wystarczy kawałek dobrego mięsa i garść ulubionych ziół. Przygotowanie takich kotletów jest wręcz banalne, a efekt smakowy nieporównywalny z żadnym innym. Zainteresowani? Czytajcie dalej...

Znudziły wam się już zwykłe kotlety schabowe? Przygotujcie się na sporą odmianę i zróbcie ziołowe schabowe o przyjemnym zapachu czosnku, oregano, ziół prowansalskich i lubczyku. Schabowe w takim wydaniu są nie tylko niezwykle aromatyczne, ale też bardzo pyszne i kruche. Dzięki wkładce serowo warzywnej - są syte i świetnie się nadają na mroźne, zimowe dni. Jak je przygotować? Zdradzamy genialny przepis. Składniki: 2 podwójne filety z piersi kurczaka Sól czosnkowa Biały pieprz Oregano 1 czerwona papryka 100 g żółtego sera Liść lubczyku Zioła prowansalskie 2 jajka Bułka tarta do panierowania 10 pieczarek 1 cebula Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Fileta z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na płaty, po czym rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Każdą ze stron przyprawiamy solą czosnkową i białym pieprzem. Jedną stronę posypujemy oregano, ziołami prowansalskimi i liściem lubczyku. Następnie maczamy każdy kawałek mięsa w rozmąconym jajku i panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na rumiano z obu stron. Na oddzielnej patelni przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę. Całość smażymy do uzyskania miękkości, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schabowe układamy na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku rozkładamy usmażone warzywa i ser. Danie pieczemy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego!