Wszyscy dobrze znamy smak tradycyjnych kotletów schabowych. Jeśli szukacie fajnej odmiany dla zwykłych schaboszczaków, świetnie trafiliście! Przygotujcie schabowe po hawajsku. Kotlety prezentują się niezwykle atrakcyjnie i smakują obłędnie. Z pewnością zrobią furorę na przyjęciu w waszym domu!

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku jest bardzo prosty. Będziecie jednak potrzebować kilku dodatkowych składników, których nie potrzebowaliście podczas przygotowywania tradycyjnych schabowych. Chodzi o ananas, żółty ser i konfiturę żurawinową. Kotlety te różnią się od typowych schabowych również tym, że najpierw je smażymy, a potem dodatkowo zapiekamy w piekarniku.

Mimo iż danie wygląda na skomplikowane, wcale takie nie jest. Wystarczy usmażyć schabowe, położyć na nie po kawałku ananasa i żółtego sera, a następnie zapiec danie w piekarniku – wystarczy 10-15 minut, by kotlety były gotowe do podania. Pamiętajcie, by na koniec położyć na nie konfiturę żurawinową. Takie połączenie smaków jest wprost genialne!

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 4 plastry ananasa
  • 4 plasterki sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • konfitura żurawinowa

Przygotowanie:

  1. Schab rozbijamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  2. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  3. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i smażymy kotlety na rumiany kolor z obydwu stron.
  4. Usmażone kotlety układamy na blasze, na każdym układamy plasterek ananasa i sera żółtego.
  5. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 10-15 minut.
  6. Przed podaniem na kotlety nakładamy konfiturę żurawinową.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: