Kotlety mielone to danie smaczne i nie bez powodu uwielbiane przez całą rzeszę Polaków. Każda gospodyni domowa robi w dość podobny sposób. Wiosna to jednak czas, by nieco złamać tradycyjne przepisy. Na przykład poprzez dodanie do mięsa liści pokrzywy!

Zbieranie liści pokrzywy w celach spożywczych powinno ograniczyć się do czasu, zanim ta roślina zakwitnie. Mówimy więc w tym przypadku o krótkim okresie kwietnia i maja. Teraz macie więc ostatnią szansę, by ostrożnie zerwać świeżą pokrzywę i przyrządzić z niej takie cuda, jak kotlety mielone z tym zielonym dodatkiem!

Przepis na kotlety mielone z pokrzywą

Składniki:

  • 25 dag łopatki wieprzowej
  • Ok. 2 garście pokrzywy
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Mała łyżeczka soli
  • Ćwierć łyżeczki pieprzu
  • Łyżeczka tymianku
  • Kilka łyżek wody
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone zmielcie na maszynce do mięsa.
  2. Pokrzywę umyjcie, sparzcie we wrzątku, odstawcie na kilka minut. Po tym czasie ostrożnie odciśnijcie dokładnie pokrzywę na cedzaku z nadmiaru wody.
  3. Pokrójcie odciśniętą pokrzywę drobno.
  4. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie najdrobniej jak się da.
  5. Włóżcie do naczynia mięso, dodajcie pokrzywę, jajko, cebulę i czosnek. Wsypcie do środka także przyprawy.
  6. Wyrabiajcie ręką mięso na kotlety.
  7. Formujcie kotlety mielone.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor.
  9. Usmażone kotlety możecie przełożyć na ręcznik papierowy, by nieco ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  10. Podawajcie z np. z ziemniakami i mizerią i z rabarbarowym kompotem.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Nie tak dawno pisaliśmy o jeszcze innym, ciekawym i wiosennym sposobie na odczarowanie klasycznych kotletów mielonych. Mówimy tutaj oczywiście o naszym niesamowitym przepisie na kotlety mielone z rabarbarem. Wypróbujecie?

Zobacz także:

Czytaj także: