Kotlety mielone to danie smaczne i nie bez powodu uwielbiane przez całą rzeszę Polaków. Każda gospodyni domowa robi w dość podobny sposób. Wiosna to jednak czas, by nieco złamać tradycyjne przepisy. Na przykład poprzez dodanie do mięsa liści pokrzywy!
Zbieranie liści pokrzywy w celach spożywczych powinno ograniczyć się do czasu, zanim ta roślina zakwitnie. Mówimy więc w tym przypadku o krótkim okresie kwietnia i maja. Teraz macie więc ostatnią szansę, by ostrożnie zerwać świeżą pokrzywę i przyrządzić z niej takie cuda, jak kotlety mielone z tym zielonym dodatkiem!
Przepis na kotlety mielone z pokrzywą
Składniki:
- 25 dag łopatki wieprzowej
- Ok. 2 garście pokrzywy
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- Mała łyżeczka soli
- Ćwierć łyżeczki pieprzu
- Łyżeczka tymianku
- Kilka łyżek wody
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Mięso mielone zmielcie na maszynce do mięsa.
- Pokrzywę umyjcie, sparzcie we wrzątku, odstawcie na kilka minut. Po tym czasie ostrożnie odciśnijcie dokładnie pokrzywę na cedzaku z nadmiaru wody.
- Pokrójcie odciśniętą pokrzywę drobno.
- Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie najdrobniej jak się da.
- Włóżcie do naczynia mięso, dodajcie pokrzywę, jajko, cebulę i czosnek. Wsypcie do środka także przyprawy.
- Wyrabiajcie ręką mięso na kotlety.
- Formujcie kotlety mielone.
- Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor.
- Usmażone kotlety możecie przełożyć na ręcznik papierowy, by nieco ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Podawajcie z np. z ziemniakami i mizerią i z rabarbarowym kompotem.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Nie tak dawno pisaliśmy o jeszcze innym, ciekawym i wiosennym sposobie na odczarowanie klasycznych kotletów mielonych. Mówimy tutaj oczywiście o naszym niesamowitym przepisie na kotlety mielone z rabarbarem. Wypróbujecie?
Zobacz także:
Czytaj także: