Przepis na kotlety mielone z pokrzywą. Maj to ostatni dzwonek, by je przygotować
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kotlety mielone z pokrzywą. Maj to ostatni dzwonek, by je przygotować

Kotlety mielone z dodatkiem zielonych liści pokrzywy to ciekawy patent na smaczny, typowo wiosenny obiad. Podajcie je z młodymi ziemniakami, sałatą i kompotem z rabarbaru!

Kotlety mielone to danie smaczne i nie bez powodu uwielbiane przez całą rzeszę Polaków. Każda gospodyni domowa robi w dość podobny sposób. Wiosna to jednak czas, by nieco złamać tradycyjne przepisy. Na przykład poprzez dodanie do mięsa liści pokrzywy!

Zbieranie liści pokrzywy w celach spożywczych powinno ograniczyć się do czasu, zanim ta roślina zakwitnie. Mówimy więc w tym przypadku o krótkim okresie kwietnia i maja. Teraz macie więc ostatnią szansę, by ostrożnie zerwać świeżą pokrzywę i przyrządzić z niej takie cuda, jak kotlety mielone z tym zielonym dodatkiem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone z pokrzywą

Składniki:

  • 25 dag łopatki wieprzowej
  • Ok. 2 garście pokrzywy
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Mała łyżeczka soli
  • Ćwierć łyżeczki pieprzu
  • Łyżeczka tymianku
  • Kilka łyżek wody
  • Olej do smażenia
Zobacz także
Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?

Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?

Jak zrobić sznycel ministerski z grzankami? Sposób na kotlety mielone z karkówki

Jak zrobić sznycel ministerski z grzankami? Sposób na kotlety mielone z karkówki

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone zmielcie na maszynce do mięsa.
  2. Pokrzywę umyjcie, sparzcie we wrzątku, odstawcie na kilka minut. Po tym czasie ostrożnie odciśnijcie dokładnie pokrzywę na cedzaku z nadmiaru wody.
  3. Pokrójcie odciśniętą pokrzywę drobno.
  4. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie najdrobniej jak się da.
  5. Włóżcie do naczynia mięso, dodajcie pokrzywę, jajko, cebulę i czosnek. Wsypcie do środka także przyprawy.
  6. Wyrabiajcie ręką mięso na kotlety.
  7. Formujcie kotlety mielone.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor.
  9. Usmażone kotlety możecie przełożyć na ręcznik papierowy, by nieco ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  10. Podawajcie z np. z ziemniakami i mizerią i z rabarbarowym kompotem.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Nie tak dawno pisaliśmy o jeszcze innym, ciekawym i wiosennym sposobie na odczarowanie klasycznych kotletów mielonych. Mówimy tutaj oczywiście o naszym niesamowitym przepisie na kotlety mielone z rabarbarem. Wypróbujecie?

Czytaj także:

Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Wiosna to najlepsza pora, by cieszyć się takimi smakołykami jak zupa z pokrzywy. Zrywajcie świeże liście, myjcie je i zaraz przystępujcie do gotowania zupy! Bez problemu wyjdzie wam niezwykle zdrowa i bardzo smaczna potrawa.

Zupa z pokrzywy dla wielu może brzmieć niezbyt zachęcająco. Jednak wbrew pozorom, niepozorna pokrzywa uznawana przez wielu niesłusznie za chwast, jest smacznym i zdrowym źródłem wielu witamin. Świeżo zerwane liście pokrzywy zdadzą egzamin jako baza do zupy krem z porem, selerem i ziemniakami. Przepis na zupę krem z pokrzywy Składniki: Ok. 50 liści młodej pokrzywy Zielona część pora 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki Ćwiartka selera Śmietana 18% 2 łyżki masła Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie: Do zupy użyjcie tylko samych górnych części świeżo zerwanych liści pokrzywy. Opłuczcie liście pokrzywy pod bieżącą wodą, a potem je osuszcie. Drobno posiekajcie liście pokrzywy. Pora pokrójcie w talarki, cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Podsmażcie pora, cebulę i czosnek na maśle- uważajcie, by nie przysmażyć za bardzo czosnku – może stać się wtedy zbyt gorzki. Do podsmażonych warzyw dodajcie pokrzywę i przesmażcie razem wszystko przez kilka minut. Doprawcie całość solą i pieprzem. Ziemniaki i selera obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Zalejcie ziemniaki i selera ok. 1 litrem wody i gotujcie z dodatkiem soli. Do już ugotowanych i miękkich ziemniaków i selera dodajcie przesmażone na maśle pokrzywy z warzywami. Przegotujcie wszystko razem, doprawcie do smaku i zmiksujcie za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Zupę zabielajcie kleksem śmietany. Podawajcie z grzankami lub tostami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Maj to sezon nie tylko na świeżą pokrzywę, ale także na inne zdrowotne rośliny, takie jak żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Przeczytajcie nasz artykuł o zdrowym syropie przyrządzanym...

Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone „po włosku”. Moc kolorów na talerzu
Kotlety mielone „po włosku” to kolorowy sposób na odczarowanie starego przepisu. Precz z nudą!

Lubicie mielone, a macie już dość oklepanego przepisu na zwykłe kotlety? Wypróbujcie jednej z naszych wariacji. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis użytkowniczki naszego portalu. Karita podzieliła się przepisem na kotlety mielone „po włosku”. Tymianek, siemię lniane, słonecznik – na tym nie kończy się lista nietypowych, ciekawych składników dodawanych do takich właśnie kotlecików. Co prawda część z nich na czele z przyprawą curry niewiele ma wspólnego z włoską kuchnią, ale czy to tak naprawdę ważne? Przecież liczy się smak! Przepis na kotlety mielone „po włosku” Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej Bułka tarta lub namoczona bułka kajzerka Jajko Tymianek (najlepiej świeży) 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika Mała marchewka lub połowa dużej Ząbek czosnku 2 pomidory Przyprawa curry Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Do miski lub garnka włóżcie mięso, wbijcie jajko, dodajcie przyprawy i bułkę tartą. Do masy mięsnej dodajcie startą marchewkę, obraną i pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Pomidory sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skórki i drobno pokrójcie, po czym dodajcie do mięsa. Wsypcie do mięsa siemię lniane i słonecznik. Wymieszajcie całość dokładnie, najlepiej ręcznie. Rozgrzejcie olej na patelni. Smażcie kotlety z obu stron na złoty, lekko brązowawy kolor. Podawajcie z ziemniakami lub z kaszą, a także z surówką lub z buraczkami na ciepło. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Lubicie potrawy z mielonego mięsa? Koniecznie wypróbujcie także naszych przepisów na takie dania jak kotlety mielone z młodą kapustą , kotlety mielone po meksykańsku ,...

Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste
Mama niejadka/gotujmy.pl
Newsy
Mielone z indyka wychodzą suche? Dodajcie ten 1 składnik, a zawsze będą soczyste
Sposobem na soczyste kotlety z indyka jest jeden prosty składnik. Do tego upieczcie je w piekarniku, a wyjdą niezwykle chrupiące!

Po świętach na pewno macie ochotę na nieco lżejsze jedzenie, by odpocząć od ciężkostrawnych potraw. Świetną propozycją będzie przepis na delikatne i bardzo dietetyczne kotlety mielone z indyka, pieczone w piekarniku! A dzięki dodaniu do nich cukinii będą bardzo miękkie i soczyste. Przepis na soczyste kotlety mielone z indyka Tak przyrządzone kotlety z indyka będą nie tylko soczyste, ale i bardzo dietetyczne! Ponieważ piecze się je w piekarniku, nie potrzeba do nich ani grama oleju, dzięki czemu są o wiele mniej tuczące niż klasyczne mielone. Do przygotowania tych kotletów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 małe jajko 1 nieduża cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich Sól Pieprz Odrobina oliwy Przygotowanie: Cukinię umyjcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Następnie posólcie, wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Po tym czasie dokładnie odciśnijcie cukinię z nadmiaru wody – zróbcie to nawet kilka razy, by odcisnąć z niej jak najwięcej płynu. Przełóżcie odciśniętą cukinię do miski. Dodajcie całe mięso z indyka i jedno małe jajko. Wyróbcie. Następnie obierzcie jeden ząbek czosnku, przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do masy. Cebulę obierzcie, pokrójcie bardzo drobno (lub zetrzyjcie na małych oczkach) i dodajcie do mięsa. Wsypcie 1,5 łyżki mąki, łyżeczkę majeranku i płaską łyżeczkę ziół prowansalskich. Wymieszajcie. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i posmarujcie oliwą. Mięsną masę podzielcie na 6 równych części i uformujcie kotleciki. Gotowe kotlety ułóżcie na blasze i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni...

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...