Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego

Jeżeli lubicie kotlety mielone z różnymi dodatkami, to na pewno spodoba się wam ten przepis! Wypróbujcie.

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostego powodu – można je przyrządzać na wiele smacznych sposobów! Do środka kotletów można włożyć pieczarki, jajko, cukinię, ser i cokolwiek tylko chcecie. Każdy z tych dodatków wspaniale podkręci smak kotletów i będzie stanowił ciekawą alternatywę dla klasycznych mielonych. Wypróbujcie przepis na kotlety mielone z suszonymi pomidorami, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl 

Zobacz także
mielone trzy w jednym

Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie

Kotlety mielone

Pulchne, ale też nierozpadające się kotlety mielone. Zawsze się wam udadzą dzięki temu babcinemu trikowi 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone z pomidorami

Do przygotowania soczystych kotletów mielonych z niespodzianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma mielonego mięsa z szynki
  • 1 bułka kajzerka
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Pół słoika suszonych pomidorów w ziołach
  • Mleko
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlejcie mleko, włóżcie kajzerkę i odstawcie, by cała nasiąkła.
  2. Umyjcie szczypiorek i drobno posiekajcie.
  3. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie od niego szczypiorek, odciśniętą z mleka kajzerkę, wbijcie jedno jajko i dodajcie łyżeczkę musztardy. Wymieszajcie wszystko dokładnie.
  4. Doprawcie solą i pieprzem i wyróbcie na jednolitą masę.
  5. Odsączcie suszone pomidory z zalewy. Z mięsnej masy formujcie kulki i każdą rozpłaszczcie na dłoni. Na środek połóżcie jednego suszonego pomidora i zlepcie brzegi.
  6. Każdy kotlecik dokładnie obtoczcie w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzejcie porządnie tłuszcz i smażcie kotlety na średnim ogniu, aż się ozłocą. Smacznego!

Kotlety z dodatkiem suszonych pomidorów będą już dość tłuste, dlatego jeśli nie chcecie smażyć ich na patelni, możecie je upiec w piekarniku! W tym celu już w trakcie przygotowywania masy mięsnej rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni w termoobiegu. Dużą blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i połóżcie na niej kotlety. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez około 20 minut. Po tym czasie zwiększcie temperaturę do 190 stopni i pieczcie jeszcze przez 15 minut, by wierzch kotletów się zarumienił. I gotowe! Będą doskonale smakowały z dodatkiem świeżej surówki i tłuczonych ziemniaków. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

 

kotlety mielone przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do mielonych a jeszcze bardziej zyskają na smaku. Takie połączenie was zachwyci
Jeżeli nie boicie się kulinarnych eksperymentów, to na pewno spodoba się wam ten przepis na klasyczne kotlety mielone z ciekawym dodatkiem. Wychodzą przepyszne!

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostej przyczyny – ich przygotowanie jest banalne i pozwala na ciekawe eksperymenty! Na pewno znacie przepisy na mielone z jajkiem, ogórkiem kiszonym albo pieczarkami. A próbowaliście już kotletów mielonych z różyczkami kalafiora? Z tego wyjątkowego przepisu wyjdą wam bardzo ciekawe, mięsno-warzywne kotlety. Wystarczy pół kalafiora i składniki na kotlety mielone. Przygotowanie jest bardzo proste! Przełamcie rutynę i zróbcie kotlety mielone z różyczkami kalafiora według wskazówek z poniższego przepisu. Przepis na kotlety mielone z różyczkami kalafiora Do przygotowania tych wyjątkowych kotletów, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g mięsa mielonego Pół kalafiora 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 cebula Mleko Przyprawa do mięsa mielonego 1/3 łyżeczki bazylii Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyjcie i podzielcie na różyczki. Włóżcie różyczki do zimnej i osolonej wody. Gotujcie przez kilka minut od momentu zagotowania – kalafior powinien być całkiem miękki. Gdy różyczki już się ugotują, przełóżcie je na sitko i odsączcie z nadmiaru wody. Jedną bułkę kajzerkę namoczcie w mleku. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone. Dodajcie pokrojoną cebulę, przyprawy oraz odciśniętą z mleka kajzerkę. Wbijcie jedno jajko i całość bardzo dokładnie wymieszajcie. W dłoni uformujcie kawałek masy mięsnej, rozpłaszczcie i połóżcie w środku różyczkę kalafiora. Następnie obłóżcie warzywo mięsem tak, by było całkiem schowane w środku. Postępujcie tak z resztą składników na kotlety. Gdy mielone będą już ulepione, obtoczcie je w...

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Zróbcie kotlety mielone trochę inaczej. Ten składnik wiosennych mielonych bardzo do nich pasuje.

Wiosną warto trochę odświeżyć swój standardowy przepis na mielone i dodać do nich składnik, który spowoduje, że smak mielonych będzie jeszcze lepszy . Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich nową wersją tradycyjnych kotletów. Może zagoszczą u was na stole na stałe. Składniki na wiosenne mielone Ok. 500 g mięsa mielonego Jajko Szczypiorek Bułka Sól i pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie wiosennych mielonych Przygotowanie wiosennych mielonych nie będzie różnić się bardzo od tradycyjnych mielonych. Możecie zrobić je wiec ze swojego zwyczajowego przepisu. Dodajcie jednak do nich szczypiorek. Bardzo odświeża danie i jest lżejszy niż biała cebula, którą dodaje się do masy na mielone zazwyczaj. Włóżcie do miski mięso mielone. Zróbcie w mięsie wgłębienie. Dodajcie do niego jajko, doprawcie je solą i pieprzem. Szczypiorek umyjcie i drobno posiekajcie. Dołóżcie do mięsa mielonego. W międzyczasie namoczcie bułkę w mleku. Odsączcie bułkę i dorzućcie ją do masy na mielone. Całość dokładnie wyróbcie na jednolitą masę. Na talerz wysypcie bułkę tartą. Uformujcie pojedyncze kotlety i obtoczcie je w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej. Wyłóżcie na patelnię kolejno kotlety mielone. Smażcie je z każdej strony. Serwowanie kotletów mielonych Kotlety mielone serwujcie ziemniakami, ryżem, kasza lub po prostu z chlebem. Te lekkie kotlety są smaczne nie tylko na obiad. Mogą zastąpić drugie śniadanie z powodzeniem. Pamiętajcie, żeby do kotletów zaserwować też jakąś porcję warzyw. Sprawdzi się surówka z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty , buraczki , tarta marchewka lub tradycyjna mizeria . Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Kotlety mielone przepis
Newsy
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone po węgiersku zachwycą was swoim smakiem. Lepiej zapiszcie sobie ten przepis
Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę, jeśli przygotujecie je na obiad.

Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeśli trochę znudziła się wam tradycyjna wersja kotletów mielonych, przygotujcie je tym razem w trochę inny sposób. Dzięki użytym przyprawom, przede wszystkim dzięki papryce, mają naprawdę niesamowity smak!  Kotlety mielone po węgiersku Kuchnia węgierska kojarzy się wam pewnie z dużą ilością papryki. Słusznie, to podstawa także tego przepisu. Papryka jest smaczna i zdrowa zarówno w sałatkach, zupach, pieczeniach, ale też może być nietypowym składnikiem w tradycyjnych daniach. Dodatek papryki do tych mielonych czyni je bardziej soczystymi, mają też one ciekawszy kolor. Przemycanie papryki w kotletach mielonych, to idealny sposób na dodanie większej ilości warzyw do diety waszych domowników, którzy może niechętnie zjedliby ją w surówce. Drobno pokrojona papryka nie będzie wyczuwalna nawet przez największego niejadka. Składniki na kotlety mielone po węgiersku 500 g mielonej wieprzowiny Duża czerwona papryka Marchewka Cebula Czerstwa bułka i mleko do jej namoczenia Jajko 3 ząbki czosnku Łyżka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka ostrej papryki Szczypta kuminu (kminu rzymskiego) Szczypta mielonych ziaren kolendry Sól i pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania kotletów Przygotowanie kotletów mielonych po węgiersku Umyjcie i obierzcie warzywa.  Marchewkę zetrzyjcie na tarce, cebulę i paprykę pokrójcie w drobną kostkę. Bułkę namoczcie w mleku. Do miski przełóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego marchewkę, cebule i paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.  Wbijcie do masy jajko i wszystkie przyprawy.  Bułkę odciśnijcie z mleka i też dodajcie do masy mięsnej.  Wyrabiajcie mięso, by wszystkie składniki dokładnie...

Mielone lekkie i pyszne
Gotujmy.pl/Gracer
Newsy
Pyszne i soczyste kotlety mielone. Dzięki 1 sekretnemu składnikowi zasmakują szczególnie kobietom
Tradycyjne kotlety mielone zyskują dzięki temu dodatkowi lekkości smaku. Musicie wypróbować ten sposób!

Kotletów mielonych nie trzeba nikomu z was przedstawiać. Dziś pokazujemy wam je w trochę innej wersji. To w dalszym ciągu tradycyjny przepis, ale dzięki jednemu dodatkowi zyskują one świeżość i lekkość. Taka wersja kotletów smakuje szczególnie kobietom, które nie zawsze gustują w ciężkich, mięsnych daniach. Te przepyszne i soczyste kotlety mielone przygotujecie w mig. Pyszne kotlety mielone Składniki na pyszne kotlety mielone Ok. 250 g mięsa mielonego Jajko Cebula Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Suszony koperek Sposób przygotowania kotletów mielonych Cebulę obierzcie i posikajcie w drobną kostkę. Mięso wymieszajcie z cebulą. Ugniatajcie mięso z cebulą, dodajcie jajko i wyrabiajcie razem jeszcze kilka minut. Dodajcie sporą ilość suszonego koperku. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsnej uformujcie lekko spłaszczone kotlety. Panierujcie kotlety w bułce tartej. Rozgrzejcie patelnię. Na rozgrzany olej wyłóżcie kotlety. Smażcie z obydwu stron, aż będą złociste. Kotlety podawajcie z ziemniakami i surówką, na przykład surówką z buraczków lub tartą marchewką z jabłkiem. Właściwości kulinarne i zdrowotne koperku Koperek to element, który czyni to danie niezwykłym. Może nie wpadliście na to, żeby dodać go do masy na kotlety mielone, a to błąd! Koperek dodaje im świeżości i ciekawszego aromatu. Oprócz tego powoduje też, że kotlety są trochę zdrowsze. Koperek to źródło: Witaminy C Żelaza Wapnia Potasu Nawet niewielki dodatek koperku do dań wzbogaca je o te składniki odżywcze. Aby wasze gotowanie było nie tylko smaczne, ale też zdrowe, musicie komponować potrawy z dodatkiem dużej ilości warzyw. Dodawanie świeżych ziół to idealna metoda...