Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kotlety mielone z niespodzianką. Ich smak zaskoczy każdego

Jeżeli lubicie kotlety mielone z różnymi dodatkami, to na pewno spodoba się wam ten przepis! Wypróbujcie.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 08, 2021

Kotlety mielone są bardzo wdzięcznym daniem z prostego powodu – można je przyrządzać na wiele smacznych sposobów! Do środka kotletów można włożyć pieczarki, jajko, cukinię, ser i cokolwiek tylko chcecie. Każdy z tych dodatków wspaniale podkręci smak kotletów i będzie stanowił ciekawą alternatywę dla klasycznych mielonych. Wypróbujcie przepis na kotlety mielone z suszonymi pomidorami, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl 

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na kotlety mielone z pomidorami

Do przygotowania soczystych kotletów mielonych z niespodzianką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Pół kilograma mielonego mięsa z szynki
  • 1 bułka kajzerka
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Pół słoika suszonych pomidorów w ziołach
  • Mleko
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlejcie mleko, włóżcie kajzerkę i odstawcie, by cała nasiąkła.
  2. Umyjcie szczypiorek i drobno posiekajcie.
  3. Do dużej miski włóżcie mięso mielone. Dodajcie od niego szczypiorek, odciśniętą z mleka kajzerkę, wbijcie jedno jajko i dodajcie łyżeczkę musztardy. Wymieszajcie wszystko dokładnie.
  4. Doprawcie solą i pieprzem i wyróbcie na jednolitą masę.
  5. Odsączcie suszone pomidory z zalewy. Z mięsnej masy formujcie kulki i każdą rozpłaszczcie na dłoni. Na środek połóżcie jednego suszonego pomidora i zlepcie brzegi.
  6. Każdy kotlecik dokładnie obtoczcie w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzejcie porządnie tłuszcz i smażcie kotlety na średnim ogniu, aż się ozłocą. Smacznego!

Kotlety z dodatkiem suszonych pomidorów będą już dość tłuste, dlatego jeśli nie chcecie smażyć ich na patelni, możecie je upiec w piekarniku! W tym celu już w trakcie przygotowywania masy mięsnej rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni w termoobiegu. Dużą blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i połóżcie na niej kotlety. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez około 20 minut. Po tym czasie zwiększcie temperaturę do 190 stopni i pieczcie jeszcze przez 15 minut, by wierzch kotletów się zarumienił. I gotowe! Będą doskonale smakowały z dodatkiem świeżej surówki i tłuczonych ziemniaków. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

 

Komentarze