Kotlety mielone, młode ziemniaczki i sałata ze śmietaną lub mizeria – tak jada się w co drugim polskim domu późną wiosną czy wczesnym latem. W tym roku zamieszajcie troszkę w tradycyjnym przepisie na mielone.

Polecamy na przykład poniższy przepis jednej z użytkowniczek naszego serwisu. To nie jest zwykła receptura na „mieloniaki” – w składzie oprócz mięsa znajduje się także młoda kapusta. Dzięki temu danie w pewnym sensie może niektórym przypominać dobrze znane gołąbki bez zawijania.

Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 2 duże jajka
  • Ćwierć młodej kapusty
  • Pęczek świeżego koperku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kapustę pozbawcie zewnętrznych liści, oczyśćcie i posiekajcie bardzo drobno.
  2. Koperek posiekajcie na desce i wymieszajcie z kapustą.
  3. Do miski lub innego naczynia włóżcie mięso, wbijcie jajka, dodajcie kapustę z koperkiem.
  4. Obierzcie cebulę i drobno pokrójcie, po czym dodajcie ją do mięsa.
  5. Doprawcie całość solą i pieprzem i wymieszajcie najlepiej ręcznie na gładką masę.
  6. Formujcie kotlety o tradycyjnej wielkości.
  7. Obtoczcie kolety w bułce tartej.
  8. Rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią odrobinę oleju.
  9. Smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor. Uważajcie przy przewracaniu kotletów na drugą stronę – kotlety z dodatkiem młodej kapusty są delikatniejsze i kruchsze, przez co mogą łatwo się rozpaść.
  10. Podawajcie z młodymi ziemniakami i surówką lub mizerią.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jeżeli jesteście smakoszami kotletów mielonych, musicie spróbować innych wersji tego klasycznego dania. Polecamy kotlety mielone po meksykańsku, kotlety mielone à la gołąbki,  czy też orientalne köfte, czyli pikantne kotleciki mielone.

Zobacz także:

Czytaj także: