Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę

Sezon na młodą kapustą już trwa, dlatego grzechem byłoby nie gotowanie smacznych dań z jej udziałem. Na przykład tej wariacji na temat kotletów mielonych.

Kotlety mielone, młode ziemniaczki i sałata ze śmietaną lub mizeria – tak jada się w co drugim polskim domu późną wiosną czy wczesnym latem. W tym roku zamieszajcie troszkę w tradycyjnym przepisie na mielone.

Polecamy na przykład poniższy przepis jednej z użytkowniczek naszego serwisu. To nie jest zwykła receptura na „mieloniaki” – w składzie oprócz mięsa znajduje się także młoda kapusta. Dzięki temu danie w pewnym sensie może niektórym przypominać dobrze znane gołąbki bez zawijania.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 2 duże jajka
  • Ćwierć młodej kapusty
  • Pęczek świeżego koperku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Olej rzepakowy do smażenia
Zobacz także
Mięso mielone inaczej. Przepis na mięso mielone po rosyjsku

Mięso mielone inaczej. Przepis na mięso mielone po rosyjsku

Przepis na kotlety mielone z pokrzywą. Maj to ostatni dzwonek, by je przygotować

Przepis na kotlety mielone z pokrzywą. Maj to ostatni dzwonek, by je przygotować

Przygotowanie:

  1. Kapustę pozbawcie zewnętrznych liści, oczyśćcie i posiekajcie bardzo drobno.
  2. Koperek posiekajcie na desce i wymieszajcie z kapustą.
  3. Do miski lub innego naczynia włóżcie mięso, wbijcie jajka, dodajcie kapustę z koperkiem.
  4. Obierzcie cebulę i drobno pokrójcie, po czym dodajcie ją do mięsa.
  5. Doprawcie całość solą i pieprzem i wymieszajcie najlepiej ręcznie na gładką masę.
  6. Formujcie kotlety o tradycyjnej wielkości.
  7. Obtoczcie kolety w bułce tartej.
  8. Rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią odrobinę oleju.
  9. Smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor. Uważajcie przy przewracaniu kotletów na drugą stronę – kotlety z dodatkiem młodej kapusty są delikatniejsze i kruchsze, przez co mogą łatwo się rozpaść.
  10. Podawajcie z młodymi ziemniakami i surówką lub mizerią.
  11. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jeżeli jesteście smakoszami kotletów mielonych, musicie spróbować innych wersji tego klasycznego dania. Polecamy kotlety mielone po meksykańsku, kotlety mielone à la gołąbki,  czy też orientalne köfte, czyli pikantne kotleciki mielone.

Czytaj także:

Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na młodą kapustę z koperkiem. Idealna do mięsa i na obiad
Szukacie przepisu na pyszną młodą kapustę? Oto on! Kapusta na ciepło z koperkiem doskonale sprawdzi się na obiad.

Ania321, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na młodą kapustę z dodatkiem koperku. Możecie podawać ją na ciepo jako samodzielne, lekkie danie albo jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Doskonale smakuje z klasycznymi potrawami jak np. kotlet schabowy albo mielony  z ziemniakami. Młoda kapusta ma bardziej intensywny zielony kolor niż stara, a w smaku jest nieco łagodniejsza i słodsza. Przepis na młodą kapustę z koperkiem Składniki 1 główka młodej kapusty 1 pęczek świeżego koperku 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i drobno poszatkujcie. Do dużego garnka wrzućcie kapustę, a następnie dolejcie tyle wody, aby przykryła kapustę. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez 5 minut, odlejcie trochę wody i dodajcie przyprawy do smaku: sól, pieprz oraz przyprawę uniwersalną.  Do kapusty dodajcie również koncentrat pomidorowy oraz drobno posiekany koperek, całość wymieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie zróbcie zasmażkę ze smalcu i czubatej łyżki mąki, a następnie całość dodajcie wraz ze śmietaną do kapusty.  Gotujcie przez minutę, ciągle mieszając, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co można zrobić z młodej kapusty? Oprócz zasmażanej młodej kapusty możecie zrobić również przepyszny kapuśniak , który robi się ekspresowo albo gołąbki . Dzięki temu, że kapusta jest o wiele bardziej miękka niż ta starsza, z łatwością poradzicie sobie z zawijaniem gołąbków w liście. Młodą kapustę można...

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
mycha/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
Kotlety mielone z kapustą polecają się na obiad – są smaczne, sycące, a w smaku przypominają gołąbki. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Sprawdźcie sami!

Smaczne kotlety z dodatkiem kapusty pekińskiej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Spodoba się zwłaszcza rodzicom, którym ciężko jest przekonać dzieci do jedzenia warzyw – maluchy nawet się nie zorientują, że „przemyciliście” w kotletach kapustę. Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kotlety mielone z kapustą pekińską Do przygotowania kotletów mielonych z kapustą będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 2 jajka Mała główka kapusty pekińskiej 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy w płynie (Maggi albo sos sojowy) Sól Pieprz Do sosu: 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kapustę pekińską umyjcie i zdejmijcie wierzchnie liście. Poszatkujcie ją drobno i włóżcie do miski. Mięso przełóżcie do miski z kapustą i dodajcie dwa jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku oraz przyprawę w płynie Maggi lub sos sojowy ( o szkodliwości przyprawy Maggi pisaliśmy w tym artykule , dlatego zdecydowanie zachęcamy do użycia alternatywy, jaką jest sos sojowy ). Wyróbcie dokładnie masę rękami tak, by wszystkie składniki się połączyły. W razie potrzeby dosypcie więcej bułki tartej. Rękami formujcie masę w kształt kotletów – powinno wyjść około 10 sztuk. W międzyczasie wlejcie do garnka pół litra bulionu warzywnego albo drobiowego, dodajcie 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i zagotujcie. Do miski wsypcie bułkę tartą i obtoczcie w niej każdy kotlet. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety na średnim ogniu na ciemnozłoto. Usmażone kotlety włóżcie do garnka z bulionem i...

Kotlety mielone a'la gołąbki w pszennej panierce. Pyszny przepis na obiad
Gotujmy.pl/KuchniaMagdaleny
Newsy
Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce. Pyszny przepis na obiad
Szukacie ciekawego pomysłu na kotlety? Przygotujcie kotlety à la gołąbki z białej kapusty, ryżu i mięsa mielonego w panierce z zarodków pszennych. Wypróbujcie, a nie pożałujecie!

Marzy wam się szybki, prosty i zarazem niebanalny obiad? Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek  na kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce - a może skusicie się również na gołąbki meksykańskie , na prażonym ryżu , siekane lub z młodej kapusty ? Mimo iż kotlety wyglądają jak klasyczne mielone, kryją w środku niespodziankę w postaci gołąbkowego farszu. Największym zaskoczeniem jest jednak panierka z... zarodków pszennych. Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce to prosty przepis na smaczny i niebanalny obiad. Danie ma ciekawy smak i jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów mielonych czy gołąbków. Jak je przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku. Składniki: 500 g białej kapusty 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 czosnek 3 jajka 3 łyżki otrębów 1 szklanka mąki 1 szklanka zarodków pszennych sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego słodka papryka mielona ostra papryka mielona zioła prowansalskie olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę sparzyć wrzątkiem, osuszyć i poszatkować. Następnie posolić, pozostawić na jakiś czas i odcisnąć kapustę z soku. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Mięso mielone przyprawić pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Dodać odciśniętą kapustę, wystudzony ryż, otręby, 2 jajka oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać ręką. Następnie formować kotlety, obtaczać je w macę, później w jajku, a na końcu w zarodkach pszennych. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor. Podawać z ziemniakami i ulubioną...

Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis
Pyszny przepis na pyszne naleśniki z gołąbkowym farszem. Robi się je znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi gołąbków. Niestety, ich przyrządzenie jest czaso- i pracochłonne, a czasem wręcz irytujące, gdy kapusta nie chce zmięknąć albo rwie się. Dlatego polecamy wam poniższy przepis użytkowniczki Kulinarna Chwila, który nie wymaga specjalnej obróbki kapusty. Przepis na naleśniki z farszem a’la gołąbki Składniki na ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko Sól Szczypta cukru Składniki na farsz 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 główki kapusty włoskiej lub młodej kapusty 200g przecieru pomidorowego Sól 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki papryki ostrej Olej do smażenia Dodatkowo 7 łyżek pikantnego ketchupu lub przecieru pomidorowego 150g żółtego sera Przygotowanie W dużej misce połączcie dokładnie składniki tak, aby nie powstały grudki: mąkę z cukrem, jajkiem i wodą gazowaną. Dodajcie mleko i szczyptę soli oraz cukru. Na rozgrzanej patelni usmażcie naleśniki. Marchewkę i pietruszkę umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie w drobną kostkę. Młodą lub włoską kapustę drobno posiekajcie. W misce połączcie mięso mielone razem z cebulą, jajkiem oraz marchewką i pietruszką. Doprawcie solą, ostrą papryką i majerankiem. Całość wyróbcie na jednolitą masę. Na dużej patelni podsmażcie mięso na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec dodajcie kapustę wraz z przecierem pomidorowym. Każdy naleśnik nafaszerujcie podsmażonym mięsem z kapustą i zawińcie w rulony lub koperty. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóżcie gotowe naleśniki. Wierzch polejcie ketchupem lub przecierem...