Kotlety mielone, młode ziemniaczki i sałata ze śmietaną lub mizeria – tak jada się w co drugim polskim domu późną wiosną czy wczesnym latem. W tym roku zamieszajcie troszkę w tradycyjnym przepisie na mielone.
Polecamy na przykład poniższy przepis jednej z użytkowniczek naszego serwisu. To nie jest zwykła receptura na „mieloniaki” – w składzie oprócz mięsa znajduje się także młoda kapusta. Dzięki temu danie w pewnym sensie może niektórym przypominać dobrze znane gołąbki bez zawijania.
Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej
- 2 duże jajka
- Ćwierć młodej kapusty
- Pęczek świeżego koperku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki bułki tartej
- Sól
- Pieprz czarny świeżo mielony
- Bułka tarta do obtoczenia
- Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Kapustę pozbawcie zewnętrznych liści, oczyśćcie i posiekajcie bardzo drobno.
- Koperek posiekajcie na desce i wymieszajcie z kapustą.
- Do miski lub innego naczynia włóżcie mięso, wbijcie jajka, dodajcie kapustę z koperkiem.
- Obierzcie cebulę i drobno pokrójcie, po czym dodajcie ją do mięsa.
- Doprawcie całość solą i pieprzem i wymieszajcie najlepiej ręcznie na gładką masę.
- Formujcie kotlety o tradycyjnej wielkości.
- Obtoczcie kolety w bułce tartej.
- Rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią odrobinę oleju.
- Smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor. Uważajcie przy przewracaniu kotletów na drugą stronę – kotlety z dodatkiem młodej kapusty są delikatniejsze i kruchsze, przez co mogą łatwo się rozpaść.
- Podawajcie z młodymi ziemniakami i surówką lub mizerią.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Jeżeli jesteście smakoszami kotletów mielonych, musicie spróbować innych wersji tego klasycznego dania. Polecamy kotlety mielone po meksykańsku, kotlety mielone à la gołąbki, czy też orientalne köfte, czyli pikantne kotleciki mielone.
Zobacz także:
Czytaj także: