Lubicie mielone, a macie już dość oklepanego przepisu na zwykłe kotlety? Wypróbujcie jednej z naszych wariacji. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis użytkowniczki naszego portalu. Karita podzieliła się przepisem na kotlety mielone „po włosku”.
Tymianek, siemię lniane, słonecznik – na tym nie kończy się lista nietypowych, ciekawych składników dodawanych do takich właśnie kotlecików. Co prawda część z nich na czele z przyprawą curry niewiele ma wspólnego z włoską kuchnią, ale czy to tak naprawdę ważne? Przecież liczy się smak!
Przepis na kotlety mielone „po włosku”
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- Bułka tarta lub namoczona bułka kajzerka
- Jajko
- Tymianek (najlepiej świeży)
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika
- Mała marchewka lub połowa dużej
- Ząbek czosnku
- 2 pomidory
- Przyprawa curry
- Sól
- Pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
- Do miski lub garnka włóżcie mięso, wbijcie jajko, dodajcie przyprawy i bułkę tartą.
- Do masy mięsnej dodajcie startą marchewkę, obraną i pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
- Pomidory sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skórki i drobno pokrójcie, po czym dodajcie do mięsa.
- Wsypcie do mięsa siemię lniane i słonecznik.
- Wymieszajcie całość dokładnie, najlepiej ręcznie.
- Rozgrzejcie olej na patelni.
- Smażcie kotlety z obu stron na złoty, lekko brązowawy kolor.
- Podawajcie z ziemniakami lub z kaszą, a także z surówką lub z buraczkami na ciepło.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Lubicie potrawy z mielonego mięsa? Koniecznie wypróbujcie także naszych przepisów na takie dania jak kotlety mielone z młodą kapustą, kotlety mielone po meksykańsku, kotlety mielone à la gołąbki, czy też köfte, czyli pikantne kotlety mielone na orientalną modłę.
Zobacz także:
Czytaj także: