Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kotlety mielone „po włosku”. Moc kolorów na talerzu

Kotlety mielone „po włosku” to kolorowy sposób na odczarowanie starego przepisu. Precz z nudą!

Lubicie mielone, a macie już dość oklepanego przepisu na zwykłe kotlety? Wypróbujcie jednej z naszych wariacji. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis użytkowniczki naszego portalu. Karita podzieliła się przepisem na kotlety mielone „po włosku”.

Tymianek, siemię lniane, słonecznik – na tym nie kończy się lista nietypowych, ciekawych składników dodawanych do takich właśnie kotlecików. Co prawda część z nich na czele z przyprawą curry niewiele ma wspólnego z włoską kuchnią, ale czy to tak naprawdę ważne? Przecież liczy się smak!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone „po włosku”

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • Bułka tarta lub namoczona bułka kajzerka
  • Jajko
  • Tymianek (najlepiej świeży)
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika
  • Mała marchewka lub połowa dużej
  • Ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • Przyprawa curry
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
Zobacz także
Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak

Przepis na kotlety mielone z pokrzywą. Maj to ostatni dzwonek, by je przygotować

Przepis na kotlety mielone z pokrzywą. Maj to ostatni dzwonek, by je przygotować

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
  2. Do miski lub garnka włóżcie mięso, wbijcie jajko, dodajcie przyprawy i bułkę tartą.
  3. Do masy mięsnej dodajcie startą marchewkę, obraną i pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
  4. Pomidory sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skórki i drobno pokrójcie, po czym dodajcie do mięsa.
  5. Wsypcie do mięsa siemię lniane i słonecznik.
  6. Wymieszajcie całość dokładnie, najlepiej ręcznie.
  7. Rozgrzejcie olej na patelni.
  8. Smażcie kotlety z obu stron na złoty, lekko brązowawy kolor.
  9. Podawajcie z ziemniakami lub z kaszą, a także z surówką lub z buraczkami na ciepło.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Lubicie potrawy z mielonego mięsa? Koniecznie wypróbujcie także naszych przepisów na takie dania jak kotlety mielone z młodą kapustą, kotlety mielone po meksykańsku, kotlety mielone à la gołąbki, czy też köfte, czyli pikantne kotlety mielone na orientalną modłę.

Czytaj także:

Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy
Gotujmy.pl/Karita
Newsy
Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy
Lubicie kotlety mielone, ale marzy wam się jakaś odmiana? Sprawdźcie nasz przepis na mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Smakują naprawdę świetnie!

Tradycyjne kotlety mielone to klasyka wśród polskich dań. Co powiecie na małą odmianę, a konkretnie na mielone z dodatkiem nasion i marchewki? Przepis na kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką Kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką, to świetna propozycja dla tych, którym znudziły się już tradycyjne mielone. Jak je przygotować? To banalnie proste! Pamiętajcie tylko o kolejności dokładania składników. Te z pewnością was zaskoczą! Autorką przepisu jest użytkowniczka gotujmy.pl, karita i nadała mu nazwę "mielone po włosku". Poza oczywiście mięsem mielonym i jajkiem, w przepisie znajdziemy marchewkę, pomidory, czosnek, ziarna słonecznika, ziarna siemienia lnianego oraz przyprawy – curry i tymianek. To połączenie to prawdziwa mieszanka wybuchowa smaków! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego bułka jajko tymianek (najlepiej świeży) 2 łyżeczko siemienia lnianego 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika mała marchewka lub połowa dużej ząbek czosnku 2 pomidory curry Przygotowanie: Doprawić mięso jak na kotlety mielone. Połączyć z bułką i jajkiem. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do mięsa. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić drobno. To samo z czosnkiem (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić). Połączyć z mięsem. Wsypać siemię lniane i słonecznik. Przyprawić curry (ok. 1 łyżeczki). Posolić, popieprzyć. Wszystko wymieszać i smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Mięso mielone w cieście francuskim. Prosty przepis na obiad Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Pokochacie ich ognisty smak Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad

suche mielone
nogawkuchni/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone wyszły twarde i suche? Nagminnie popełniacie 1 podstawowy błąd
Jeśli mielone ciągle wychodzą przesuszone, pewnie nie zwracacie uwagi na tę jedną ważną rzecz.

Mielone to danie, które tak często pojawia się na stołach w polskich domach, że po prostu wstyd nie wiedzieć, jak je przyrządzić. Podane z ziemniakami i buraczkami albo ogórkami kiszonymi jest genialnym pomysłem na obiad! Czasem jednak kotlety nie wychodzą zbyt smaczne, nawet pomimo wielu starań. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście – przekonajcie się sami! A może też popełniacie ten błąd? Dlaczego mielone są suche? W większości przypadków jeśli kotlet wyszedł suchy i twardy, winny jest zbyt długi czas smażenia. Dotyczy to mielonych, schabowych i kotletów z kurczaka. A dlaczego niektórzy przesmażają kotlety? Winna temu może być zbyt duża grubość mięsa – im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć i łatwo jest przesadzić. Innym często popełnianym błędem jest stłoczenie kotletów na patelni. Jeśli ułożycie ich za dużo, to temperatura oleju spadnie i mięso zacznie się dusić zamiast smażyć. W dodatku wypłyną z niego soki i stanie się w środku suche i niesmaczne. Olej, na którym smażycie mielone, musi koniecznie być gorący! Przepis na soczyste mielone By mieć pewność, że kotlety nie wyjdą suche ani twarde, wypróbujcie powyższe wskazówki i skorzystajcie z tego przepisu. Wychodzą z niego pyszne, soczyste mielone! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kg mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula Pół pęczka pietruszki Łyżka musztardy Łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Papryka mielona słodka i ostra Przyprawa do mięsa mielonego Bułka tarta Mleko Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Zanurzcie bułkę w mleku, namoczcie i odsączcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. Posiekajcie pietruszkę, a czosnek przeciśnijcie...

Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku
monikaT83/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z dodatkiem kiszonej kapusty. Zakochacie się w ich smaku
Mielone wyjdą naprawdę chrupiące, jeśli dodacie do mięsa trochę kiszonej kapusty. A do tego jak smakują!

Co powiecie na mielone z kapustą ? Ale nie w formie dodatku do kotletów na talerzu, tylko dodanej do masy mięsnej! Tak zrobione mielone smakują naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie poniższy przepis. Przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą Do przygotowania chrupiących mielonych z dodatkiem kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 250 g wieprzowego mięsa mielonego z łopatki Garść kapusty kiszonej 1 cebula Pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej Pół łyżeczki mielonego pieprzu Pół łyżeczki soli czosnkowej 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki wody Mąka Olej do smażenia Przygotowanie: Przepłuczcie kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Odciśnijcie na sitku i przełóżcie na deskę do krojenia. Poszatkujcie bardzo drobno. Na patelnię wlejcie łyżkę oleju i rozgrzejcie. Kiedy będzie już gorący, wsypcie poszatkowaną kapustę. Podsmażcie. Kiedy kapusta się nieco usmaży, wlejcie na patelnię pół szklanki wody i duście, aż całkiem odparuje. Przed wlaniem wody przykryjcie patelnię pokrywką, uchylcie i wtedy wlejcie wodę – dzięki temu tłuszcz nie będzie pryskał na boki. Po odparowaniu wody zdejmijcie patelnię z kuchenki i odstawcie do ostudzenia. Obierzcie cebulę i bardzo drobno pokrójcie. Do miski włóżcie mięso mielone, dodajcie pokrojoną cebulę i ostudzoną kiszoną kapustę. Doprawcie mielonym pieprzem, papryką i solą czosnkową. Dokładnie wymieszajcie. Rozbijcie jedno jajko i dodajcie do mięsa. Wlejcie dwie łyżki wody i cały czas wyrabiając wsypujcie bułkę tartą (łącznie 4 łyżki). Masa nie powinna się rozpadać, ale nie może też być zbyt zbita. Dokładnie wyróbcie i odstawcie do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjmijcie mięso i formujcie z niego kotlety. Każdy...

kotlety mielone z marchewką
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Soczyste mielone w pysznym sosie z marchewką. To połączenie zasmakuje każdemu
Tak podane kotlety zasmakują nawet największemu niejadkowi. To łatwy sposób na przemycenie warzyw w daniu. Zanim się spostrzeżecie, wszystko zniknie z talerzy.

Znudziły się wam klasyczne kotlety mielone z ziemniakami, mizerią albo buraczkami na ciepło? Wypróbujcie tych usmażonych w pysznym sosie z marchewką i brukselką. Robią się szybko i smakują rewelacyjnie. Koniecznie podawajcie je z ziemniakami gotowanymi lub w formie aksamitnego puree! Nie musicie martwić się o żadne dodatki w postaci surówki, bo pyszne i miękkie warzywa znajdują się w sosie. To pyszne danie robi się niemal samo, a do tego wszystko przyrządzicie na jednej patelni. A to oznacza ogromną oszczędność czasu nie tylko podczas gotowania, ale również później podczas sprzątania i zmywania naczyń. Na pewno docenicie ten przepis i zagości on na stałe w waszej kuchni. Z pewnością zasmakują całej rodzinie podczas wspólnych obiadów, sprawdzą się również jako danie na bardziej uroczyste okazje, gdy podejmujecie wielu gości. Przepis na kotlety mielone z marchewką i brukselką Składniki na kotlety mielone 0,5kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżki przyprawy gyros 2 łyżki bułki tartej Sól do smaku Składniki na sos 1 duża cebula 1 opakowanie mrożonych marchewek mini 1 opakowanie mrożonej brukselki 3 łyżki ketchupu (może być pikantny) 200ml przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej Sól do smaku Szczypta chili Przygotowanie Cebulę obierzcie z łupiny i pokrójcie w drobną kostkę. W dużej misce wymieszajcie mielone mięso z cebulą, jajkiem i bułką tartą. Dodajcie przyprawy i dokładnie wyróbcie mięso. Mięso podzielcie na porcje i smażcie kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Drugą cebulę pokrójcie drobno. W głębokiej patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę, smażcie aż się zezłoci.  Dodajcie marchewkę i brukselkę z...