Lubicie mielone, a macie już dość oklepanego przepisu na zwykłe kotlety? Wypróbujcie jednej z naszych wariacji. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis użytkowniczki naszego portalu. Karita podzieliła się przepisem na kotlety mielone „po włosku”.

Tymianek, siemię lniane, słonecznik – na tym nie kończy się lista nietypowych, ciekawych składników dodawanych do takich właśnie kotlecików. Co prawda część z nich na czele z przyprawą curry niewiele ma wspólnego z włoską kuchnią, ale czy to tak naprawdę ważne? Przecież liczy się smak!

Przepis na kotlety mielone „po włosku”

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • Bułka tarta lub namoczona bułka kajzerka
  • Jajko
  • Tymianek (najlepiej świeży)
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika
  • Mała marchewka lub połowa dużej
  • Ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • Przyprawa curry
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
  2. Do miski lub garnka włóżcie mięso, wbijcie jajko, dodajcie przyprawy i bułkę tartą.
  3. Do masy mięsnej dodajcie startą marchewkę, obraną i pokrojoną drobno cebulę i czosnek.
  4. Pomidory sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skórki i drobno pokrójcie, po czym dodajcie do mięsa.
  5. Wsypcie do mięsa siemię lniane i słonecznik.
  6. Wymieszajcie całość dokładnie, najlepiej ręcznie.
  7. Rozgrzejcie olej na patelni.
  8. Smażcie kotlety z obu stron na złoty, lekko brązowawy kolor.
  9. Podawajcie z ziemniakami lub z kaszą, a także z surówką lub z buraczkami na ciepło.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Lubicie potrawy z mielonego mięsa? Koniecznie wypróbujcie także naszych przepisów na takie dania jak kotlety mielone z młodą kapustą, kotlety mielone po meksykańsku, kotlety mielone à la gołąbki, czy też köfte, czyli pikantne kotlety mielone na orientalną modłę.

Zobacz także:

Czytaj także: