Kopytka to bardzo proste danie polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza. Przyrządza się je szybko i pasuje do nich wiele dodatków – na przykład prosty i smaczny sos pieczarkowy. Tym, co jeszcze genialnie pasuje do kopytek jest podsmażana młoda kapusta z dodatkiem kiełbasy i pomidorów. Koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie! Świetny przepis na kopytka z kapustą opublikowała na portalu Gotujmy.pl jedna z jego użytkowniczek, Martyna12.

Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami

Do przygotowania kopytek z kapustą potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 kiełbasy śląskie
  • 4 duże i mięsiste pomidory
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie i ugotujcie ziemniaki. Odcedźcie i odstawcie do ostudzenia.
  2. Przestudzone ziemniaki zmielcie, przeciśnijcie przez prasę albo ugniećcie.
  3. Dodajcie do ziemniaków 400 g mąki, jajko i wyróbcie na gładkie ciasto.
  4. Na podsypaną mąką stolnicę połóżcie kawałki ciasta, uformowane w wałeczki. Każdy z nich pokrójcie w kopytka.
  5. Zagotujcie w dużym garnku wodę z solą oraz łyżką oleju. Partiamy wrzucajcie kopytka do wrzącej wody i gotujcie do momentu, aż wypłyną.
  6. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Tak samo pokrójcie kiełbasę.
  7. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego i podsmażcie kiełbasę z cebulą.
  8. Sparzcie pomidory, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie na patelnię. Całość duście na średnim ogniu do momentu, aż płyn odparuje.
  9. Obierzcie kapustę z wierzchnich, twardych liści, a resztę poszatkujcie drobno. Pokrojoną kapustę dodajcie do reszty składników na patelni wraz z łyżką masła.
  10. Doprawcie solą, pieprzem i smażcie jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

I gotowe! Podawajcie kopytka wraz z kapustą z kiełbasą i pomidorami. Smacznego!

 

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: