Przepis na kompot z rabarbaru. W sam raz do wiosennego obiadu
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kompot z rabarbaru. W sam raz do wiosennego obiadu

Lubicie tradycyjne, rodzinne obiady? Ich nieodłączną częścią są gotowane przez panie domu słodkie kompoty. Wykorzystajcie sezon na rabarbar i przygotujcie z niego pyszny, lekko kwaśnawy napój.

Kompot z rabarbaru to jeden z symboli wiosennych i letnich obiadów na wsi. Dawniej był szczególnie popularny jako napój podawany do treściwego obiadu, złożonego na przykład z młodych ziemniaków, zielonej sałaty ze śmietaną i kotletów mielonych.

Przyznamy się wam w zupełnej szczerości, że po takiej wyliczance momentalnie zrobiliśmy się bardzo głodni… Wy też? Cóż, nie pozostaje więc nic innego, jak zaopatrzyć się w świeży rabarbar i zaraz przystępować do gotowania. Przygotowanie takiego kompotu jest proste jak drut!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kompot z rabarbaru

Składniki:

  • Ok. 1 kg świeżego rabarbaru
  • 3 l wody
  • Ok. szklanka cukru

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyjcie i pokrójcie go na małe kawałki.
  2. Przełóżcie rabarbar do garnka i wsypcie do niego cukier.
  3. Zalejcie wodą i wstawcie garnek na gaz.
  4. Kiedy rabarbar zacznie się gotować, przegotujcie go jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 min, by zdążył oddać swój smak.
  5. Nie przedłużajcie gotowania rabarbarowego kompotu w nieskończoność – po dłuższym gotowaniu szczególnie młody rabarbar zaczyna się rozpadać na nieapetyczne kawałeczki.
  6. Przelejcie do dzbanka, ochłódźcie i podawajcie do obiadu.
  7. Smacznego!
Zobacz także
kompot z suszu

Nigdy nie dodawajcie ich do kompotu z suszu. Straci swój smak i będzie niezdrowy

Kompot z jabłek

Wyjątkowy kompot na zimę z jabłek papierówek. Wspaniale działa na organizm 

Wpadliście już w rabarbarowy szał? Nie zapominajcie jednak, że sezon na to warzywo nie trwa wiecznie. Zaczyna się z końcem kwietnia i trwa mniej więcej do połowy lata. W tym czasie rabarbar zaczyna zawierać dużo niebezpiecznych dla zdrowia związków, zwłaszcza po przyjęciu ich w większych ilościach.

Przed przystąpieniem do gotowania kompotu, pieczenia ciasta czy gotowania innej potrawy na bazie rabarbaru, trzeba także dokładnie oczyszczać jego łodygi z liści, które zawierają całe mnóstwo niebezpiecznych toksyn, takich jak np. kwas szczawiowy.

Czytaj także:

Jest bogatym źródłem luteiny, poprawia nawodnienie i elastycznośc skóry. Zaczyna się na niego sezon
Adobe Stock
Newsy
Jest źródłem luteiny, poprawia nawodnienie i elastyczność skóry. Sezon na niego właśnie się zaczyna
Szykujcie przepisy i zakasajcie rękawy. Zaczyna się sezon, którego nie można zmarnować. To warzywo nie tylko jest smaczne, ale też zdrowe.

Jest kwaśny i właśnie dlatego jest tak bardzo lubiany. Wyostrza smak drożdżowych placków, jest świetnym składnikiem kompotu, galaretek i dżemów. Można go dodawać do mięs, którym nadaje całkiem nowego charakteru. Jego kwaśny smak zdradza, że w łodygach znajduje się dużo kwasu jabłkowego i szczawiowego. Ma wyjątkowe właściwości, warto wykorzystać więc to, że zaczyna się na niego sezon. Wartości zdrowotne rabarbaru Rabarbar był warzywem jedzonym przez Chińczyków już 2700 lat przed naszą erą. Od tamtych czasów ceniono nie tylko jego kwaskowy smak, nadający wyrazistości daniom, ale także jego właściwości zdrowotne. Rabarbar jest cennym źródłem błonnika i witaminy C. Zawiera dużo witamin A i E, a także potasu i magnezu. Po 20 minutach pieczenia wytwarzają się w nim polifenole, stanowiące ochronę przed nowotworami. Stąd wielki sens mają więc wypieki z rabarbarem. Jedzenie rabarbaru dobrze wpływa na perystaltykę jelit. Warzywo ma też właściwości ściągające i antyseptyczne. Rabarbar jest  bogatym źródłem luteiny, która ma duży wpływ za zdrowie skóry i oczu. Działa poprawiając nawodnienie i elastyczność skóry, ogranicza procesy utleniania lipidów w skórze. Jakie dania warto przyrządzać z rabarbarem? Najprostszy sposób podania łodyżek rabarbaru to maczanie jego kwaśnych łodyg w cukrze. Z reguły jednak przyrządza się go w bardziej wyrafinowany sposób. Najpowszechniej przygotowywane dania z wykorzystaniem rabarbaru to placek z rabarbarem i kompot. Jednak warzywo nadaje się na znacznie więcej potraw a jego kwaskowy smak dobrze komponuje się zarówno w daniach słodkich jak i słonych. Potrawy słodkie z rabarbarem: Orzeźwiająca lemoniada Kompot Owsianka z rabarbarem Dżem rabarbarowy Zupa owocowa z rabarbaru...

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni
Babeczka35/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Wspaniały przepis na gorące dni
Mamy tutaj miłośników kompotu? Przyrządźcie go z rabarbaru!

Rabarbar smakuje doskonale jako dodatek do ciast, ale nie tylko – próbowaliście na przykład kompotu z rabarbaru? Ten napój jest bardzo smaczny zarówno schłodzony, jak i gorący, świeżo po przyrządzeniu. Poznajcie wspaniały przepis na pyszny kompot ze świeżego rabarbaru autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kompot z rabarbaru Do przygotowania orzeźwiającego kompotu z rabarbaru potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma rabarbaru 1 łyżka cukru waniliowego (nie wanilinowego! O różnicach między cukrem waniliowym a wanilinowym pisaliśmy w tym artykule ) 1 łyżka miodu Cukier do smaku Przygotowanie: Oczyśćcie rabarbar, umyjcie i pokrójcie na nieduże kawałki. Wsypcie rabarbar do garnka i zalejcie 2 litrami wody. Zagotujcie i gotujcie do miękkości. Kiedy rabarbar już zmięknie, dodajcie łyżkę miodu, łyżkę cukru waniliowego oraz tyle cukru, ile chcecie do smaku. Wymieszajcie. Przykryjcie garnek z kompotem i odstawcie, by nabrał aromatu. Przed rozlaniem do kubków przecedźcie. Smacznego! Pomysły na deser z rabarbarem Gdy przychodzi sezon na rabarbar, koniecznie trzeba go wykorzystać do przyrządzenia smacznych deserów. Warty uwagi jest przepis na tartę z rabarbarem oraz bezą z wiórkami kokosowymi . To ciasto proste i szybkie w przygotowaniu! Jeśli chcecie zrobić rabarbar na słodko jeszcze szybciej, to polecamy wam przepis na rabarbar pod kruszonką . Ciekawe jest również ciasto ucierane z rabarbarem a la biszkopt z kruszonką . Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! Przyrządzając ciasto z rabarbarem, przyda się wam wiedza na temat tego, jak odpowiednio przygotować rabarbar do ciasta . Dzięki temu każdy wypiek z tym składnikiem wam wyjdzie! Z kolei jeżeli macie ochotę na eksperymenty w kuchni, to...

Uważajcie na rabarbar. Może zawierać groźny kwas szczawiowy
Flickr
Newsy
Jak przechowywać rabarbar, aby jak najdłużej zachował świeżość?
Rabarbar nie należy do warzyw, które długo zachowują świeżość. Czasem więc trzeba mu nieco pomóc poprzez odpowiednie przechowywanie.

Sezon na rabarbar trwa przez wiosnę i lato, dlatego warto z niego skorzystać, tworząc różne dania, np. ciasto ucierane z rabarbarem  czy  rabarbarowo-truskawkowe smoothie . Warzywo to sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich daniach. Rabarbar jest także pełen składników odżywczych i powinni po niego sięgać wszyscy, niezależnie od wieku czy problemów zdrowotnych. Jeśli jednak nie zamierzacie go od razu po zakupie wykorzystać w waszych ulubionych potrawach, sprawdźcie, jak najlepiej przechowywać rabarbar, by dłużej był świeży. Jak przedłużyć świeżość rabarbaru? Rabarbar może szybko więdnąć, tracić jędrność, a także smak, dlatego warto zastosować kilka trików, które przedłużą jego żywotność.  z truskawek i rabarbaru , rabarbar pod kruszonką  czy duszoną wątróbkę z rabarbarem Pamiętajcie o tym, aby zaraz po powrocie do domu włożyć rabarbar do lodówki. Zanim to zrobicie, zawińcie go w zwilżone ręczniki papierowe albo delikatnie wilgotną ściereczkę. To przedłuży świeżość warzywa nawet do 3 dni – zachowa ono swoją strukturę i smak. Rabarbar absolutnie nie powinien być przechowywany „luzem”: na blacie, w misce ani w szafce, zwłaszcza w bezpośrednio nasłonecznionym miejscu. Nie powinien też być wkładany do wazonu z wodą, jak sądzą niektórzy. Może być jednak zamrożony i wykorzystany nawet kilka miesięcy po sezonie. Najpierw jednak trzeba go odpowiednio przygotować, sprawdźcie więc,  jak obrać, pokroić i zamrozić rabarbar . Wartości odżywcze rabarbaru Rabarbar bogaty jest w: Witaminę A Witaminę C Witaminę E Potas Kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet planujących ciążę) Sód Żelazo Wapń Rabarbar jest bardzo niskokaloryczny (zaledwie 21 kcal w 100 g),...

Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pleśniak z rabarbarem. Idealna wersja tego ciasta na wiosnę
Wbrew swojej niezbyt apetycznej nazwy, pleśniak to naprawdę smaczne ciasto. Dodatkowo pomimo swojego efektownego wyglądu, wcale nie odstrasza trudnością wykonania. Tej wiosny zróbcie go z rabarbarem!

Pleśniak zwykło się robić z dodatkiem dżemu lub konfitury. Wiosną spróbujcie jednak innego wariantu tego lubianego przez wszystkich ciasta. Zamiast dżemu dodajcie do niego mianowicie świeżego rabarbaru. Gwarantujemy, że wyjdzie przesmacznie! Przepis na pleśniak z rabarbarem Składniki: 3 szklanki mąki pszennej Ok. 1 szklanka cukru 20 dag masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 długie łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru do rabarbaru 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki cukru pudru do pianki białkowej Przygotowanie: Mąkę przesiejcie przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie do mąki 4 żółtka, miękkie masło, szklankę cukru i zagniećcie ciasto. Podzielcie zagniecione ciasto na 3 równe części. Do jednej części ciasta dodajcie łyżkę kakao i zagniećcie raz jeszcze. Owińcie kulki z ciasta w folię spożywczą i schowajcie do lodówki na ok. pół godziny. Wyłóżcie blaszkę do pieczenia papierem. Jedną kulę schłodzonego ciasta rozwałkujcie i wyłóżcie na blasze. Rabarbar umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kostkę ok. 1,5 cm. Wymieszajcie rabarbar z łyżką cukru i wyłóżcie na blachę z ciastem. Na rabarbar wyłóżcie kakaową część ciasta – tym razem zamiast wałkowania, użyjcie tarki – ciemną, kakaową kulę ciasta zetrzyjcie na tarce na warstwę rabarbaru. Ubijcie białka, a na koniec do piany dodajcie cukier i kisiel. Na wolnych obrotach miksera połączcie wszystkie składniki i wyłóżcie równomiernie na górę ciasta. Na górę zetrzyjcie trzecią część ciasta, tym razem jasnego. Pieczcie ok. 40 min w temp.  180 st. C. Smacznego! Pleśniak to nie jedyna nasza propozycja na ciasto z dodatkiem rabarbaru. Wypróbujcie także ciekawych...