Przepis na kompot z rabarbaru. W sam raz do wiosennego obiadu
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kompot z rabarbaru. W sam raz do wiosennego obiadu

Lubicie tradycyjne, rodzinne obiady? Ich nieodłączną częścią są gotowane przez panie domu słodkie kompoty. Wykorzystajcie sezon na rabarbar i przygotujcie z niego pyszny, lekko kwaśnawy napój.
Hubert Rój
maj 08, 2021

Kompot z rabarbaru to jeden z symboli wiosennych i letnich obiadów na wsi. Dawniej był szczególnie popularny jako napój podawany do treściwego obiadu, złożonego na przykład z młodych ziemniaków, zielonej sałaty ze śmietaną i kotletów mielonych.

Przyznamy się wam w zupełnej szczerości, że po takiej wyliczance momentalnie zrobiliśmy się bardzo głodni… Wy też? Cóż, nie pozostaje więc nic innego, jak zaopatrzyć się w świeży rabarbar i zaraz przystępować do gotowania. Przygotowanie takiego kompotu jest proste jak drut!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kompot z rabarbaru

Składniki:

  • Ok. 1 kg świeżego rabarbaru
  • 3 l wody
  • Ok. szklanka cukru

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyjcie i pokrójcie go na małe kawałki.
  2. Przełóżcie rabarbar do garnka i wsypcie do niego cukier.
  3. Zalejcie wodą i wstawcie garnek na gaz.
  4. Kiedy rabarbar zacznie się gotować, przegotujcie go jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 min, by zdążył oddać swój smak.
  5. Nie przedłużajcie gotowania rabarbarowego kompotu w nieskończoność – po dłuższym gotowaniu szczególnie młody rabarbar zaczyna się rozpadać na nieapetyczne kawałeczki.
  6. Przelejcie do dzbanka, ochłódźcie i podawajcie do obiadu.
  7. Smacznego!

Zobacz także

Wpadliście już w rabarbarowy szał? Nie zapominajcie jednak, że sezon na to warzywo nie trwa wiecznie. Zaczyna się z końcem kwietnia i trwa mniej więcej do połowy lata. W tym czasie rabarbar zaczyna zawierać dużo niebezpiecznych dla zdrowia związków, zwłaszcza po przyjęciu ich w większych ilościach.

Przed przystąpieniem do gotowania kompotu, pieczenia ciasta czy gotowania innej potrawy na bazie rabarbaru, trzeba także dokładnie oczyszczać jego łodygi z liści, które zawierają całe mnóstwo niebezpiecznych toksyn, takich jak np. kwas szczawiowy.

Czytaj także:

Komentarze
wigilijny kompot
Gotujmy.pl
Newsy Obłędny wigilijny kompot z miodem i goździkami. Jeden składnik bije na głowę wszystkie inne
Prawdziwa polska Wigilia nie może się obejść bez tradycyjnego świątecznego kompotu. Do jego przygotowania będziesz potrzebowała tylko kilku prostych składników. Wrażenia smakowe gwarantowane!
Anna Borkowska
grudzień 14, 2020

Pyszny i aromatyczny kompot z suszonych owoców to świetny dodatek do tradycyjnych wigilijnych dań. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujesz to kilogram suszonych owoców, kilka goździków oraz cukier i miód do smaku. Taki kompot będzie się świetnie komponował z postnymi wigilijnymi daniami. Możecie go podać także w pierwszy i drugi dzień świąt. Jego zaletą jest nie tylko jego wspaniały owocowy smak, ale również to, że doskonale gasi pragnienie i ułatwia strawienie posiłku. Jak go przygotować krok po kroku? Podpowiadamy! Składniki na przygotowanie kompotu: 1 kg suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek i moreli 100g cukru niewielka cytryna 2 łyżki dobrego miodu kilka goździków odrobina cynamonu Sposób przygotowania: Do przygotowania świątecznego kompotu zazwyczaj używamy suszonych śliwek, jabłek oraz gruszek. W proponowanym przez nas przepisie dodatkowo użyto suszonych moreli, które jeszcze bardziej wydobywają jego wspaniały smak. Na początku zalej owoce przegotowaną wodą i odstaw na kilka godzin, aby zmiękły. Możesz namoczyć je w wieczór poprzedzający Wigilię. Do garnka z namoczonymi suszonymi owocami dodaj cukier, goździki i starą skórkę z cytryny. Następnie dolej 3 litry wody. Kompot gotuj przez około pół godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę cynamonu i sok z cytryny. W razie potrzeby kompot można dosłodzić miodem lub cukrem.  Napój pijemy po ostudzeniu.

Przeczytaj
Kompot z suszu
Własne
Newsy Lubiany albo nie, kultowy kompot z suszu na Wigilię. Uważajcie z 1 składnikiem. Może popsuć jego smak 
Podczas wigilijnej kolacji tradycyjnie nie powinniśmy pić napojów alkoholowych. Do ugaszenia pragnienia lepiej użyć staropolskiego kompotu z suszu.
Hubert Rój
grudzień 20, 2020

Kompot z suszu to „arcypolski” napój. Kiedyś pijano go tak po prostu, bez okazji. Nasi przodkowie gustowali w nim zwłaszcza w zimie, kiedy to nie dysponowali innymi owocami na smaczny sok czy inny napój. Do dzisiejszych czasów kompot z suszu przetrwał jako tradycyjna pozycja w wigilijnym menu. Warto więc podtrzymać tę tradycję i przygotować go także na najbliższy 24 grudnia. W naszym kraju istnieją przynajmniej dwie szkoły przyrządzania wigilijnego kompotu z suszu. Jedne gospodynie wykorzystują wędzone śliwki, inne po prostu nie. Pozornie ta różnica wydaje się niewielka, wręcz bardzo drobna, ale sprawia, że obie wersje kompotu smakują zupełnie inaczej. Ten z wędzonymi owocami będzie miał niecodzienny, dość osobliwy posmak, który może być dla niektórych osób po prostu nie do przyjęcia. Drugi będzie smaczny zapewne dla szerszego grona osób, ale za to po prostu czegoś w nim będzie brakowało. I nie uda się zastąpić tego nietypowego aromatu samym cynamonem czy goździkami. Kompot z suszu My wybieramy dziś tradycyjną wersję z wędzoną śliwką. Oprócz tego w naszym przepisie występuje także miód. Z tym składnikiem należy mocno uważać. Otóż kompot z suszu to nie piernik. Większa ilość miodu wcale nie sprawi, że kompot poprawi swój smak… Wręcz przeciwnie – gdy przesadzimy z miodem (albo co gorsza z cukrem), aromat naszych suszonych i wędzonych owoców zejdzie na drugi plan i kompot przeistoczy się w niepijalny syrop. Składniki: 10 dag wędzonych i suszonych śliwek 10 dag suszonych jabłek 5 dag suszonych gruszek 5 dag suszonych moreli 2 dag rodzynek 2 dag suszonych fig Skórka z cytryny Cynamon (w proszku lub kawałek kory) Ok. 5 goździków 3 łyżki miodu Przygotowanie:...

Przeczytaj
Kompot z jabłek
Gotujmy.pl/anemon
Zdrowie Wyjątkowy kompot na zimę z jabłek papierówek. Wspaniale działa na organizm 
Lubicie papierówki i pragniecie żyć bliżej natury? Proponujemy rozwiązanie, które nie korzysta z otaczającej chemii. Wszystko zaczerpnięte z wiedzy o owocach i ich właściwościach. Gotowi na kompot z papierówek?
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Jabłonka to najpopularniejsze polskie drzewo. Oryginalnie pochodzi z rejonów nadbałtyckich. Owocuje obficie i należy do najbardziej znanych odmian drzewnych w sadach. Czy należycie do smakoszy papierówek? Wprost z natury Przepisy na bazie naturalnych składników to ukłon w stronę natury i zdrowia. Produkty bez konserwantów to gwarancja jakości. Jabłka hodowane w przydomowym sadzie to jeden z przykładów. Nawet jeśli nie dysponujecie kawałkiem własnego ogródka, swojskie jabłka można dostać na targach. Hodowcy często zapewniają o pieczołowitości, która towarzyszy uprawie roślin. Ich słowom można zaufać. Polscy rolnicy od lat dokładają wszelkich starań, by żywność pochodząca z ich produkcji, spełniała najwyższe normy. Gwarancją jakości ich produktów są także częste kontrole zewnętrzne. Kompot najlepszy na zimę Kompot kojarzymy głównie z latem. Jednak jako napój nadaje się również na zimę. Szczególnie kompot z papierówek! Zazwyczaj kompot z jabłek kojarzymy z obranymi ze skórki, pozbawionymi gniazd nasiennych i pokrojonymi na kawałki owocami ugotowanymi z wodą i cukrem. Taki kompot jest pyszny! Smakuje każdemu, o każdej porze roku. Można go urozmaicić cynamonem i goździkami, a także innymi przyprawami. Możecie wybierać do woli! Najważniejsze by go nie przesłodzić. Orzeźwiający powinien być lekko kwaskowy. Papierówki w kompocie Kompot z papierówek warto zrobić w sezonie jesienno-zimowym. Szklanka domowego napoju poprawi nastrój i zdrowie. Do zrobienia kompotu potrzebujemy dużych słoików, takich około 1 litra. Całe napełniamy papierówkami. Układamy je ciasno w słoikach, do których sypiemy po 2  łyżki cukru. Każde naczynie zalewamy do pełna wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut....

Przeczytaj
zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!
Anna Borkowska
grudzień 10, 2020

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

Przeczytaj