Kompot z rabarbaru to jeden z symboli wiosennych i letnich obiadów na wsi. Dawniej był szczególnie popularny jako napój podawany do treściwego obiadu, złożonego na przykład z młodych ziemniaków, zielonej sałaty ze śmietaną i kotletów mielonych.
Przyznamy się wam w zupełnej szczerości, że po takiej wyliczance momentalnie zrobiliśmy się bardzo głodni… Wy też? Cóż, nie pozostaje więc nic innego, jak zaopatrzyć się w świeży rabarbar i zaraz przystępować do gotowania. Przygotowanie takiego kompotu jest proste jak drut!
Przepis na kompot z rabarbaru
Składniki:
- Ok. 1 kg świeżego rabarbaru
- 3 l wody
- Ok. szklanka cukru
Przygotowanie:
- Rabarbar umyjcie i pokrójcie go na małe kawałki.
- Przełóżcie rabarbar do garnka i wsypcie do niego cukier.
- Zalejcie wodą i wstawcie garnek na gaz.
- Kiedy rabarbar zacznie się gotować, przegotujcie go jeszcze na małym ogniu przez ok. 5 min, by zdążył oddać swój smak.
- Nie przedłużajcie gotowania rabarbarowego kompotu w nieskończoność – po dłuższym gotowaniu szczególnie młody rabarbar zaczyna się rozpadać na nieapetyczne kawałeczki.
- Przelejcie do dzbanka, ochłódźcie i podawajcie do obiadu.
- Smacznego!
Wpadliście już w rabarbarowy szał? Nie zapominajcie jednak, że sezon na to warzywo nie trwa wiecznie. Zaczyna się z końcem kwietnia i trwa mniej więcej do połowy lata. W tym czasie rabarbar zaczyna zawierać dużo niebezpiecznych dla zdrowia związków, zwłaszcza po przyjęciu ich w większych ilościach.
Przed przystąpieniem do gotowania kompotu, pieczenia ciasta czy gotowania innej potrawy na bazie rabarbaru, trzeba także dokładnie oczyszczać jego łodygi z liści, które zawierają całe mnóstwo niebezpiecznych toksyn, takich jak np. kwas szczawiowy.
Zobacz także:
Czytaj także: