Dla wielu osób knedle na słodko ze śliwkami kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki każdy z was ma w domu. Do tego świeże śliwki węgierki i można się zabierać za zrobienie pysznych knedli! Przygotujcie je z przepisu autorstwa Netki, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Knedle z jej przepisu wyglądają tak smacznie, że trudno im się oprzeć! Wypróbujcie sami, a nie pożałujecie.
Przepis na knedle ze śliwkami
Do przygotowania klasycznych knedli ze śliwkami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- 1 jajko
- Ok. 20 śliwek węgierek
- Szczypta soli
- 3 łyżki bułki tartej
- Cynamon
- Cukier
- Mąka do podsypania
Przygotowanie:
- Śliwki umyjcie, lekko osuszcie. Przetnijcie każdą delikatnie tak, by wyciągnąć pestkę ze środka.
- Ziemniaki obierzcie, opłuczcie wodą i włóżcie do garnka. Zalejcie zimną wodą, zagotujcie i gotujcie do miękkości.
- Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i porządnie ugniećcie.
- Do jeszcze gorących ziemniaków dodajcie jedną łyżkę masła i jeszcze raz ugniećcie. Odstawcie do ostudzenia.
- Gdy ziemniaki będą już chłodne, dodajcie do nich jajko, szczyptę soli i 1,5 szklanki mąki. Zagniećcie ciasto.
- Do dużego garnka wlejcie wodę, dodajcie sól i zagotujcie.
- Odrywajcie z ciasta kawałki i formujcie w równe kule. Każdą z nich spłaszczcie na dłoni i nakładajcie do środka po jednej śliwce. Do każdej śliwki wsypcie po pół łyżeczki cukru.
- Gdy knedle będą już gotowe, partiami wkładajcie je do gotującej się wody i gotujcie je przez około 8-10 minut, zależnie od wielkości.
- Po ugotowaniu odkładajcie knedle na talerz i polejcie roztopionym masłem – dzięki temu nie będą się sklejały.
- Na patelni rozpuśćcie trzy łyżki masła, wsypcie trzy łyżki bułki tartej i podsmażcie. Tak przygotowaną bułką polejcie knedle i posypcie cukrem oraz cynamonem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl