Dla wielu osób knedle na słodko ze śliwkami kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki każdy z was ma w domu. Do tego świeże śliwki węgierki i można się zabierać za zrobienie pysznych knedli! Przygotujcie je z przepisu autorstwa Netki, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Knedle z jej przepisu wyglądają tak smacznie, że trudno im się oprzeć! Wypróbujcie sami, a nie pożałujecie.

Przepis na knedle ze śliwkami

Do przygotowania klasycznych knedli ze śliwkami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • Ok. 20 śliwek węgierek
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Cynamon
  • Cukier
  • Mąka do podsypania

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyjcie, lekko osuszcie. Przetnijcie każdą delikatnie tak, by wyciągnąć pestkę ze środka.
  2. Ziemniaki obierzcie, opłuczcie wodą i włóżcie do garnka. Zalejcie zimną wodą, zagotujcie i gotujcie do miękkości.
  3. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i porządnie ugniećcie.
  4. Do jeszcze gorących ziemniaków dodajcie jedną łyżkę masła i jeszcze raz ugniećcie. Odstawcie do ostudzenia.
  5. Gdy ziemniaki będą już chłodne, dodajcie do nich jajko, szczyptę soli i 1,5 szklanki mąki. Zagniećcie ciasto.
  6. Do dużego garnka wlejcie wodę, dodajcie sól i zagotujcie.
  7. Odrywajcie z ciasta kawałki i formujcie w równe kule. Każdą z nich spłaszczcie na dłoni i nakładajcie do środka po jednej śliwce. Do każdej śliwki wsypcie po pół łyżeczki cukru.
  8. Gdy knedle będą już gotowe, partiami wkładajcie je do gotującej się wody i gotujcie je przez około 8-10 minut, zależnie od wielkości.
  9. Po ugotowaniu odkładajcie knedle na talerz i polejcie roztopionym masłem – dzięki temu nie będą się sklejały.
  10. Na patelni rozpuśćcie trzy łyżki masła, wsypcie trzy łyżki bułki tartej i podsmażcie. Tak przygotowaną bułką polejcie knedle i posypcie cukrem oraz cynamonem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl