Przepis na knedle ze śliwkami. Przypomną wam smak dzieciństwa
Netka/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na knedle ze śliwkami. Przypomną wam smak dzieciństwa

Pachnące knedle ze śliwkami polecają się na obiad! Posypcie je na koniec cukrem i cynamonem, a będą smakowały jeszcze lepiej.

Dla wielu osób knedle na słodko ze śliwkami kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki każdy z was ma w domu. Do tego świeże śliwki węgierki i można się zabierać za zrobienie pysznych knedli! Przygotujcie je z przepisu autorstwa Netki, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Knedle z jej przepisu wyglądają tak smacznie, że trudno im się oprzeć! Wypróbujcie sami, a nie pożałujecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na knedle ze śliwkami

Do przygotowania klasycznych knedli ze śliwkami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • Ok. 20 śliwek węgierek
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Cynamon
  • Cukier
  • Mąka do podsypania
Zobacz także
Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni

Delikatny sernik z owocami bez pieczenia. Przepis idealny na ciepłe dni

Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad

Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyjcie, lekko osuszcie. Przetnijcie każdą delikatnie tak, by wyciągnąć pestkę ze środka.
  2. Ziemniaki obierzcie, opłuczcie wodą i włóżcie do garnka. Zalejcie zimną wodą, zagotujcie i gotujcie do miękkości.
  3. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i porządnie ugniećcie.
  4. Do jeszcze gorących ziemniaków dodajcie jedną łyżkę masła i jeszcze raz ugniećcie. Odstawcie do ostudzenia.
  5. Gdy ziemniaki będą już chłodne, dodajcie do nich jajko, szczyptę soli i 1,5 szklanki mąki. Zagniećcie ciasto.
  6. Do dużego garnka wlejcie wodę, dodajcie sól i zagotujcie.
  7. Odrywajcie z ciasta kawałki i formujcie w równe kule. Każdą z nich spłaszczcie na dłoni i nakładajcie do środka po jednej śliwce. Do każdej śliwki wsypcie po pół łyżeczki cukru.
  8. Gdy knedle będą już gotowe, partiami wkładajcie je do gotującej się wody i gotujcie je przez około 8-10 minut, zależnie od wielkości.
  9. Po ugotowaniu odkładajcie knedle na talerz i polejcie roztopionym masłem – dzięki temu nie będą się sklejały.
  10. Na patelni rozpuśćcie trzy łyżki masła, wsypcie trzy łyżki bułki tartej i podsmażcie. Tak przygotowaną bułką polejcie knedle i posypcie cukrem oraz cynamonem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na knedle serowe z truskawkami.
Gotujmy.pl/kuchcik89
Newsy
Z kuchni babci: knedle z truskawkami to cudowny smak dzieciństwa. Z tego przepisu smakują jak za dawnych lat
Wam też ten przepis kojarzy się z dzieciństwem? Przeczytajcie jak przygotować prawdziwe knedle z truskawkami.

Knedle to danie popularne nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach Europy centralnej i wschodniej. Knedle jada się jako danie główne, podaje jako deser, a nawet przystawkę. Najczęściej w środku knedli znajdziecie śliwki, ale równie pyszne są te przygotowane z morelami lub truskawkami. Poznajcie tradycyjny przepis, który jak prawdziwy wehikuł czasu przeniesie was do dawnych lat.  Knedle serowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto: 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 2 jajka 250 g sera białego Składniki na nadzienie i posypkę: 300-400 g truskawek świeżych lub mrożonych Cukier Cynamon 2 łyżki masła, lub śmietana Opcjonalnie: polewa truskawkowa ze zblendowanych truskawek ze śmietaną i cukrem  Przygotowanie knedli truskawkowych Ziemniaki obierzcie, ugotujcie w lekko osolonej wodzie i ostudźcie.  Ziemniaki przepuśćcie przez maszynkę do mięsa lub specjalną praskę. Możecie zrobić to dwukrotnie, aby pobyć się wszystkich grudek. Wymieszajcie ziemniaki. Ser biały przepuśćcie przez maszynkę lub praskę w ten sam sposób i mocno wymieszajcie z masą ziemniaczaną. Dodajcie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniećcie ciasto.  W razie problemów z konsystencją możecie regulować ją dodając więcej lub mniej mąki. Jak ciasto jest za rzadkie – dodajcie więcej mąki. Z ciasta uformujcie podłużne wałki.  Wałki pokrójcie na mniejsze kawałki i lepcie z nich placuszki. Placuszki powinny mieć grubość ok. 1 cm. Na środek każdego z placuszków połóżcie truskawkę i oblepcie ją ciastem, nadając knedlowi kształt kulki. W dużym garnku zagotujcie wodę. Wrzucajcie do niej knedle i czekajcie do momentu, w którym...

mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
halina/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
Nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie błyskawiczne kluski śląskie z sosem – domownicy będą prosić o dokładkę!

Tradycyjne kluski śląskie to potrawa, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Przyrządza się je bardzo szybko, są tanie i komponują się niemal każdym sosem. Jednak to nie jedyny sposób na przygotowanie tego pysznego dania. Możecie zaszaleć i przygotować np. szpinakowe kluski śląskie czy kluski śląskie w kształcie kopytek . Możecie również wypróbować smaczny przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym autorstwa Haliny, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym Do przygotowania klusek śląskich z sosem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,2 kg ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Pieprz 500 g pieczarek 1 cebula 0,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki, ostudźcie i zmielcie za pomocą maszynki lub po prostu tłuczkiem. Zmielone ziemniaki przełóżcie do miski, wyrównajcie z wierzchu i za pomocą noża podzielcie je na cztery części. Jedną z nich wyjmijcie i połóżcie na resztę ziemniaków. W powstałe wolne miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną – tyle, by wypełniła lukę po ćwiartce ziemniaków. Dodajcie do masy jedno jajko i wyróbcie. Doprawcie solą i pieprzem. Gdy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie z niego po kawałku i formujcie w kulki. W każdej z nich palcem lub za pomocą trzonka łyżki zróbcie dziurkę. W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól oraz dwie łyżki oleju i partiami gotujcie kluski przez około 5 minut. Wyciągajcie je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Pieczarki umyjcie, oczyśćcie z ziemi i pokrójcie w plastry. Cebulę posiekajcie....

kluski śląskie porady
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić puszyste kluski śląskie? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do ciasta tego składnika
Chcecie, by wasze kluski zawsze wychodziły mięciutkie i puszyste? Skorzystajcie z naszych wskazówek.

Ulubione danie Ślązaków i nie tylko – kluski śląskie to jeden z klasyków polskiej kuchni! Są pozornie łatwe w przygotowaniu, jednak trzeba zwracać uwagę na kilka rzeczy w trakcie ich przyrządzania. Jeden błąd i kluski mogą w ogóle nie wyjść! Podajemy wam garść porad na temat przygotowywania klusek śląskich. Od teraz zawsze będą świetnie smakowały! Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Najlepiej do klusek śląskich nadają się ziemniaki typu C . Są dość suche i zawierają dużo skrobi, dlatego łatwo będzie je rozgnieść na ciasto. Jeśli nie wiecie, jaki typ ziemniaków macie w domu, wystarczy jednego przekroić. Jeśli jest suchy, to będzie idealny do klusek . Jeżeli jest bardzo wilgotny i ciężki, to lepiej zużyć go do sałatki ziemniaczanej albo frytek. Co zrobić, gdy kluski się nie kleją? Zdarza się, że przyrządzone kluski w ogóle nie chcą się kleić. Jak temu zaradzić? Zadbajcie o to, by ciasto na kluski było lekko ciepłe. Nie używajcie całkiem zimnych ziemniaków, tylko letnich. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajcie do niej łyżkę masła lub żółtko. By kluski były bardziej zwarte i miękkie, wsypcie do masy odrobinę proszku do pieczenia. Przepis na kluski śląskie Do przygotowania klasycznych klusek śląskich potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kilogram ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do wystudzenia. Przepuśćcie je przez praskę i przełóżcie do dużego garnka. Dodajcie jedno jajko, wsypcie 25 dag mąki ziemniaczanej oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszajcie. W garnku zagotujcie wodę i dodajcie sól. W tym czasie...