Kluski śląskie oczywiście kojarzą nam się z potrawami podawanymi na Śląsku, ale są one niezwykle popularne w całej Polsce. Nie są trudne do zrobienia, stanową przepyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakują podane z kruchym, miękkim mięsem, śląską roladą z modrą kapustą albo sosem np. pieczeniowym albo pieczarkowym.

Niektórzy do klusek dodają jajko, ale nie jest ono niezbędne. Przyda się jednak w sytuacji, gdy masa nie chce się lepić. Może to się zdarzyć przy niektórych odmianach ziemniaków. Wystarczy, że dodacie żółtko, a z łatwością uformujecie zgrabne kluseczki.

Tarte kluski ze skwarkami - przepis

Składniki na kluski

  • 2 kg ziemniaków
  • 8 ziemniaków
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • Mąka pszenna

Składniki na skwarki

  • 4 łyżki słoniny ze skwarkami
  • 4 łyżki tłuszczu

Przygotowanie

  1. 2 kilogramy ziemniaków obierzcie ze skórki, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonym wrzątku albo na parze.
  2. Gorące ziemniaki przeciśnijcie przez specjalną praskę do ziemniaków i ostudźcie.
  3. Pozostałe ziemniaki umyjcie i zetrzyjcie na ostrej tarce do placków ziemniaczanych.
  4. Ziemniaczaną masę odciśnijcie z nadmiaru soku. Sok przelejcie do miseczki – po pewnym czasie wytrąci się z niego skrobia. Odlejcie sok, a skrobię dodajcie do ziemniaków.
  5. Wymieszajcie ugotowane ziemniaki oraz starte ziemniaki z mąką ziemniaczaną.
  6. Wszystko dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę.
  7. Z masy formujcie okrągłe kluski, spłaszczcie je delikatnie i zróbcie dziurkę na środku.
  8. Blat posypcie mąką pszenną. Każdą kluskę obtoczcie w mące.
  9. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do wrzątku wrzucajcie kluski. Powinny się gotować około 8-10 minut od momentu wypłynięcia.
  10. Słoninę ze skwarkami i tłuszczem przełóżcie na patelnię i roztopcie.
  11. Ugotowane kluski podawajcie ze skwarkami. Możecie przygotować do nich również pieczeń lub roladę.
  12. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: