Kluski śląskie oczywiście kojarzą nam się z potrawami podawanymi na Śląsku, ale są one niezwykle popularne w całej Polsce. Nie są trudne do zrobienia, stanową przepyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakują podane z kruchym, miękkim mięsem, śląską roladą z modrą kapustą albo sosem np. pieczeniowym albo pieczarkowym.
Niektórzy do klusek dodają jajko, ale nie jest ono niezbędne. Przyda się jednak w sytuacji, gdy masa nie chce się lepić. Może to się zdarzyć przy niektórych odmianach ziemniaków. Wystarczy, że dodacie żółtko, a z łatwością uformujecie zgrabne kluseczki.
Tarte kluski ze skwarkami - przepis
Składniki na kluski
- 2 kg ziemniaków
- 8 ziemniaków
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- Mąka pszenna
Składniki na skwarki
- 4 łyżki słoniny ze skwarkami
- 4 łyżki tłuszczu
Przygotowanie
- 2 kilogramy ziemniaków obierzcie ze skórki, umyjcie i ugotujcie w lekko osolonym wrzątku albo na parze.
- Gorące ziemniaki przeciśnijcie przez specjalną praskę do ziemniaków i ostudźcie.
- Pozostałe ziemniaki umyjcie i zetrzyjcie na ostrej tarce do placków ziemniaczanych.
- Ziemniaczaną masę odciśnijcie z nadmiaru soku. Sok przelejcie do miseczki – po pewnym czasie wytrąci się z niego skrobia. Odlejcie sok, a skrobię dodajcie do ziemniaków.
- Wymieszajcie ugotowane ziemniaki oraz starte ziemniaki z mąką ziemniaczaną.
- Wszystko dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę.
- Z masy formujcie okrągłe kluski, spłaszczcie je delikatnie i zróbcie dziurkę na środku.
- Blat posypcie mąką pszenną. Każdą kluskę obtoczcie w mące.
- W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do wrzątku wrzucajcie kluski. Powinny się gotować około 8-10 minut od momentu wypłynięcia.
- Słoninę ze skwarkami i tłuszczem przełóżcie na patelnię i roztopcie.
- Ugotowane kluski podawajcie ze skwarkami. Możecie przygotować do nich również pieczeń lub roladę.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: