Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami. Pyszne jak u babci
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami. Pyszne jak u babci

Kluski kładzione na słodko z jabłkami to przepis na łatwe w przygotowaniu danie jak od babci. Kluski kładzione to dobry sposób na szybki obiad lub kolację z tego, co jest w domu. Wystarczą mąka i jajka, żeby wyczarować coś pysznego.

Kluski kładzione na słodko, kluseczki lane do zupy albo kluski leniwe i żelazne zwane także niekiedy kluskami szarymi – pamiętacie tego typu dania serwowane wam przez wasze babcie? Obiad, podwieczorek, deser czy kolacja – pyszne, babcine dania mączne zdają egzamin o każdej porze dnia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ruszyć w sentymentalną podróż do przeszłości i przygotować je samemu. Proste składniki, niewiele pracy i naprawdę tani koszt. Te kluski kładzione z jabłkami pokocha wasza cała rodzina!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami

Składniki:

  • 3-4 jabłka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • Szczypta soli
Zobacz także
Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad

Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem. Przepis na doskonały obiad

Jak zrobić kluski lane na słodko?

  1. Zacznijcie od przygotowania musu jabłkowego. Jabłka obierzcie ze skorki, zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach.
  2. Do miski wbijcie jajka, dodajcie cukier i ubijcie mikserem na gładką masę.
  3. Do środka dodajcie starte jabłka i mąkę.
  4. Wymieszajcie całość razem do powstania zwartego, gęstego ciasta.
  5. Zagotujcie w dużym garnku wodę z odrobiną soli.
  6. Łyżką nabierajcie porcję ciasta i kładźcie na gotujący się wrzątek. Za każdym razem po położeniu jednego kluska, moczcie łyżkę we wrzątku, by uniemożliwić przyklejanie się do niej ciasta.
  7. Gotujcie kluski 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Podawajcie na ciepło np. z podsmażoną bułką tartą na maśle lub ze śmietanką i cynamonem.
  9. Smacznego!

Źródło przepisu: gotujmy.pl

Jeżeli macie ochotę na jeszcze inne kluski, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym.

Dla fanów kuchni regionalnej mamy z kolei wyśmienity przepis na prawdziwy poznański przysmak, czyli kluski szagówki.

Czytaj także:

lane kluski
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie
Lane kluski to idealny dodatek do zup. Niektórzy uważają, że są nawet smaczniejsze od tradycyjnego makaronu. Sprawdźcie nasz patent na idealne kluseczki do rosołu lub pomidorowej!

Kluski lane podaje się zazwyczaj jako dodatek do zup. Można je ugotować razem z zupą, bądź oddzielnie. Spokojnie mogą zastąpić makaron, a samodzielnie przygotowane w domu będą jeszcze smaczniejsze. Doskonale sprawdzą się też jako propozycja dla dzieci. Kluski lane zamiast makaronu Przygotowanie domowego makaronu jest dość czasochłonne, a ten ze sklepowych półek nie wszystkim zawsze smakuje. Dobrą alternatywą jest przygotowanie domowych lanych klusek. Robi się je dużo szybciej i prościej niż makaron. Aby je przyrządzić potrzeba zaledwie trzech składników: mąki, jajek i soli. Pasują idealnie do rosołu i do zupy pomidorowej. Jak zrobić idealnie cieniutkie lane kluseczki? Lane kluseczki mają nieregularny kształt i to jest naturalne. Czasami jest jednak problem z przelaniem gotowej masy na wrzątek, tak aby się nie poparzyć i by ciasto nie skleiło się w nieładne, większe bryły. Doskonałym rozwiązaniem w tym przypadku jest wykorzystanie niewielkiego dzbanuszka z wąskim dziubkiem. Dzięki wąskiemu dzióbkowi wlewanie ciasta na gotującą się wodę będzie bezpieczniejsze, a same kluseczki przybiorą ładniejszą, cienką formę. Altenratywą dla takiego naczynia jest sitko. Wówczas kluseczki wyjdą za to dużo drobniejsze. Przepis na kluski lane do zupy Jeżeli nigdy nie przygotowywaliście domowych lanych klusek, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jest tak prosty, że wychodzi każdemu. Wystarczą wam zaledwie trzy składniki. Składniki: 2 jajka 2 kopiaste łyżki mąki szczypta soli Przygotowanie: Jajka wbijcie do miseczki. Mieszajcie, aby żółtka wymieszały się z białkiem. Cały czas mieszając, dodajcie mąkę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie utrzyjcie na gładką, jednolitą masę, a następnie przelejcie ją do dzbanuszka. Tak przygotowaną masę wlejcie...

Kluski lane wyszły twarde i gumowate? Dodaliście za dużo 1 składnika. Wiemy, jak to uratować
Adobe Stock
Newsy
Kluski lane wyszły twarde i gumowate? Dodaliście za dużo 1 składnika. Wiemy, jak to uratować
Nic tak nie pasuje do delikatnego bulionu lub ciepłego mleka jak lane kluski! Zróbcie je z tego przepisu, a wyjdą takie, jak dawniej.

Lane kluseczki to dla większości cudowne wspomnienie dzieciństwa, choć nie wszyscy za nimi przepadali w wersji mlecznej, za to już z rosołem czy pomidorową - trudno się im oprzeć. Bardzo delikatne w smaku i proste w przygotowaniu kluski lane były często przyrządzane przez mamy i babcie, które dwoiły się i troiły, by zadowolić swoje pociechy i podać im coś smacznego. Zróbcie sami lane kluski z tego banalnego przepisu! Przepis na kluski lane Aby przygotować domowe lane kluski , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 szklanki tłustego mleka 4 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Do dużego kubka wbijcie jedno jajko i wlejcie łyżkę mleka. Energicznie wymieszajcie. Następnie wsypcie 4 łyżki mąki, jedną łyżeczkę cukru waniliowego oraz jedną łyżeczkę miękkiego masła. Wymieszajcie widelcem tak, by pojawiły się bąbelki z powietrza. Odpowiednio zrobiona masa na kluski powinna być trochę gęstsza niż ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto wyszło za rzadkie, dodajcie do niego trochę mąki, a jeśli zbyt gęste – mleka. Do garnka wlejcie 3 szklanki mleka i zagotujcie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, za pomocą łyżki powoli wlewajcie do niego ciasto. Pod wpływem temperatury będzie się ścinać, tworząc kluseczki. Gotujcie przez 1 – 2 minuty. Co zrobić, gdy kluski lane wyjdą za twarde? Jeśli wasze kluski po ugotowaniu są gumowate i bardzo twarde, to znaczy, że niedokładnie śledziliście podany przepis! W przypadku klusek lanych i klusek kładzionych ogromnie ważne są proporcje użytych składników. Jeśli dobierzecie je niepoprawnie, wówczas kluski nie wyjdą. Będą się rozpadać i utworzą w zupie mało apetyczną breję lub wręcz przeciwnie – będą bardzo twarde, zbite i gumowate w smaku. Dlaczego tak się dzieje? Zbyt twarde...

kluski leniwe
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Kluski leniwe z ziemniakami smakują lepiej niż te z samym serem. Mamy sprawdzony przepis
Obiad na słodko to coś idealnego dla wszystkich łasuchów. W tej roli idealnie sprawdzają się kluski leniwe. Przygotowane z dodatkiem ziemniaków smakują jeszcze lepiej. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Kiedy znudzą się kotlety schabowe, mielone, wszelkiego rodzaju zupy czy inne dania mięsne to szuka się zazwyczaj czegoś innego, co zmieni dotychczasowy smak. Wówczas idealną propozycją na popołudniowy posiłek, ale również i kolację są kluski leniwe. To klasyka polskiej kuchni, które było już przygotowywane przez babcie i dzięki czemu kojarzą się głównie z beztroskim okresem dzieciństwa. Tradycyjnie są przyrządzane z białego sera, jednak te z dodatkiem ziemniaków są jeszcze lepsze. Z czego zrobić kluski leniwe? Jak sama nazwa potrawy wskazuje to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie. Jego przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, po czym posiłek jest już gotowy. To doskonała propozycja dla łasuchów oraz osób zabieganych. Wystarczy zagnieść twaróg z ziemniakami, a następnie podzielić na małe kluseczki i ugotować. Aby przyspieszyć proces przyrządzania, można również do tej potrawy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. To idealne danie zarówno na obiad, jak i na słodką kolację. Świetnie komponuje się z roztopionym masłem oraz bułką tartą. Leniwe przygotowane z tego przepisu zdecydowanie przypadną do gustu waszym bliskim. Przepis na kluski leniwe z ziemniakami i twarogiem Składniki: 1 kg ziemniaków ½ kg białego sera 2 jajka 1 szklanka mąki szczypta soli olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odstawcie je do całkowitego ostudzenia. Biały ser oraz zimne ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę.  Ziemniaki z twarogiem przełóżcie na stolnicę. Dodajcie do nich rozbite jajka, szklankę mąki i szczyptę soli. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Masę ziemniaczano- twarogową podzielcie na trzy części....

Lane kluski to nie tylko dodatek. Znacie galuszki? Spróbujcie ich w pełnej, obiadowej wersji SEO: Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane
Kluski lane w obiadowej wersji są przepyszne. Dodatek tego składnika nadaje im piękny kolor i czyni jeszcze bardziej apetycznymi.

Jeśli lubicie lane kluski, na pewno zakochacie się w tym przepisie. Nie musicie ograniczać się do jedzenia ich z rosołem lub mlekiem. Kluski lane bardzo dobrze smakują też jako odrębne danie. Podajemy przepis na miękkie i pyszne kluski , które można podać z dodatkiem sosu , ale dobrze smakują też osobno, polane masłem lub bułką tartą. Dobre lane kluski powinny być mięciutkie i mieć jednolity kształt. Te spełniają wszystkie kryteria. Poznajcie galuszki: marchewkowe kluski obiadowe. Przepis na galuszki, lane kluski z marchewką Wasi domownicy pokochają ten prosty przepis na obiad. Podajcie im galuszki marchewkowe. Składniki na marchewkowe galuszki: 4 jajka 2 duże marchewki 2 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 400 g mąki pszennej ok. 200 ml zimnej wody Przygotowanie galuszków marchewkowych Marchewkę oskrobcie, opłuczcie i pokrójcie w drobną kostkę. Obierzcie czosnek i pokrójcie go na mniejsze kawałki. Możecie wykorzystać więcej czosnku. Włóżcie do garnka lub rondla marchewkę, dodajcie czosnek. Doprawcie solą, cukrem. Dodajcie masło i kilka łyżek wody. Duście na małym ogniu do zmięknięcia marchewki. Gdy marchewka wystygnie, włóżcie ją do blendera. Wbijcie do blendera jajko i zmiksujcie marchewkę z dodatkiem jajka i papryki. Przełóżcie masę do miski. Dodajcie pozostałe jajka i wymieszajcie. Dodajcie mąkę i wyrabiajcie dolewając stopniowo wodę. Musicie odpowiednio wyczuć konsystencję klusek. Ciasto powinno być gładkie i mieć nieco gęstszą konsystencję niż kluski lane. To bardzo ważne. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie ją. Przecierajcie kluski przez sitko do gorącej wody. Użyjcie w tym celu dużej szpachli, aby kluski...