Kluski kładzione na słodko, kluseczki lane do zupy albo kluski leniwe i żelazne zwane także niekiedy kluskami szarymi – pamiętacie tego typu dania serwowane wam przez wasze babcie? Obiad, podwieczorek, deser czy kolacja – pyszne, babcine dania mączne zdają egzamin o każdej porze dnia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ruszyć w sentymentalną podróż do przeszłości i przygotować je samemu. Proste składniki, niewiele pracy i naprawdę tani koszt. Te kluski kładzione z jabłkami pokocha wasza cała rodzina!
Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami
Składniki:
- 3-4 jabłka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka mąki
- Szczypta soli
Jak zrobić kluski lane na słodko?
- Zacznijcie od przygotowania musu jabłkowego. Jabłka obierzcie ze skorki, zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach.
- Do miski wbijcie jajka, dodajcie cukier i ubijcie mikserem na gładką masę.
- Do środka dodajcie starte jabłka i mąkę.
- Wymieszajcie całość razem do powstania zwartego, gęstego ciasta.
- Zagotujcie w dużym garnku wodę z odrobiną soli.
- Łyżką nabierajcie porcję ciasta i kładźcie na gotujący się wrzątek. Za każdym razem po położeniu jednego kluska, moczcie łyżkę we wrzątku, by uniemożliwić przyklejanie się do niej ciasta.
- Gotujcie kluski 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawajcie na ciepło np. z podsmażoną bułką tartą na maśle lub ze śmietanką i cynamonem.
- Smacznego!
Źródło przepisu: gotujmy.pl
Jeżeli macie ochotę na jeszcze inne kluski, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym.
Dla fanów kuchni regionalnej mamy z kolei wyśmienity przepis na prawdziwy poznański przysmak, czyli kluski szagówki.
Zobacz także:
Czytaj także:
- Lane kluski z tego przepisu zawsze wychodzą i smakują obłędnie. Dodajcie je do zupy lub podajcie zamiast ziemniaków
- Te kluseczki lane robi się w 5 minut. Nie pomińcie 1 kroku, a będą idealnie miękkie i sprężyste
- Kluski leniwe z ziemniakami smakują lepiej niż te z samym serem. Mamy sprawdzony przepis