Kluski kładzione na słodko, kluseczki lane do zupy albo kluski leniwe i żelazne zwane także niekiedy kluskami szarymi – pamiętacie tego typu dania serwowane wam przez wasze babcie? Obiad, podwieczorek, deser czy kolacja – pyszne, babcine dania mączne zdają egzamin o każdej porze dnia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ruszyć w sentymentalną podróż do przeszłości i przygotować je samemu. Proste składniki, niewiele pracy i naprawdę tani koszt. Te kluski kładzione z jabłkami pokocha wasza cała rodzina!

Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami

Składniki:

  • 3-4 jabłka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • Szczypta soli

Jak zrobić kluski lane na słodko?

  1. Zacznijcie od przygotowania musu jabłkowego. Jabłka obierzcie ze skorki, zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach.
  2. Do miski wbijcie jajka, dodajcie cukier i ubijcie mikserem na gładką masę.
  3. Do środka dodajcie starte jabłka i mąkę.
  4. Wymieszajcie całość razem do powstania zwartego, gęstego ciasta.
  5. Zagotujcie w dużym garnku wodę z odrobiną soli.
  6. Łyżką nabierajcie porcję ciasta i kładźcie na gotujący się wrzątek. Za każdym razem po położeniu jednego kluska, moczcie łyżkę we wrzątku, by uniemożliwić przyklejanie się do niej ciasta.
  7. Gotujcie kluski 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  8. Podawajcie na ciepło np. z podsmażoną bułką tartą na maśle lub ze śmietanką i cynamonem.
  9. Smacznego!

Źródło przepisu: gotujmy.pl

Jeżeli macie ochotę na jeszcze inne kluski, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym.

Dla fanów kuchni regionalnej mamy z kolei wyśmienity przepis na prawdziwy poznański przysmak, czyli kluski szagówki.

Zobacz także:

Czytaj także: