Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
AdobeStock
Newsy

Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu

Jak można wykorzystać mięso z rosołu? Zróbcie z niego farsz do klusek! Posypane boczkiem z cebulką będą przepyszne.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 11, 2021

Jeżeli lubicie kluski śląskie, to na pewno posmakują wam kluchy pyzuchy! Te kluski to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Faszerowane są mięsem i warzywami z dodatkiem przypraw i smakują po prostu obłędnie. Wypróbujcie poniższy przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluchy pyzuchy

Do przygotowania smacznych klusek z farszem z rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200 g boczku
  • 2 udka drobiowe z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 250 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • Gałka muszkatołowa
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie je, ostudźcie i gdy będą już chłodne, przeciśnijcie przez praskę.
  2. Obierzcie obie cebule i pokrójcie drobno w kostkę. Podobnie zróbcie z boczkiem.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zrumieniła. Po usmażeniu weźcie jedną łyżkę cebuli i odłóżcie do miseczki. Dodajcie na patelnię pokrojony boczek i smażcie.
  4. Obierzcie udka z rosołu i zmielcie mięso. Dodajcie do niego usmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz rozgniecioną widelcem marchewkę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i wymieszajcie.
  5. Do drugiej miski, w której znajdują się przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wsypcie 250 g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, wbijcie jedno jajko i dodajcie po szczypcie soli i gałki muszkatołowej. Wymieszajcie i zagniećcie ciasto – powinno wyglądać tak, jak ciasto na kluski śląskie.
  6. Kiedy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie od niego kawałki i formujcie w podłużne placki. Do każdego włóżcie porcję farszu i zlepcie brzegi w kształt wrzecionowatej kluski.
  7. Ułóżcie gotowe kluski na talerzu posypanym mąką. Włóżcie je do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotujcie przez 5-7 minut.

I gotowe! Kluski podawajcie posypane usmażonym boczkiem z cebulą. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze