Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
AdobeStock
Newsy

Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu

Jak można wykorzystać mięso z rosołu? Zróbcie z niego farsz do klusek! Posypane boczkiem z cebulką będą przepyszne.

Jeżeli lubicie kluski śląskie, to na pewno posmakują wam kluchy pyzuchy! Te kluski to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Faszerowane są mięsem i warzywami z dodatkiem przypraw i smakują po prostu obłędnie. Wypróbujcie poniższy przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluchy pyzuchy

Do przygotowania smacznych klusek z farszem z rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200 g boczku
  • 2 udka drobiowe z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 250 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • Gałka muszkatołowa
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu a będą obłędne

Przepis na smaczne nerki wieprzowe. Usmażcie je na tym tłuszczu, a będą obłędne

Przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem. Pychota

Pychota! Młoda kapusta z podsmażoną kiełbasą i koperkiem. Do tego 1 nietypowa przyprawa

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie je, ostudźcie i gdy będą już chłodne, przeciśnijcie przez praskę.
  2. Obierzcie obie cebule i pokrójcie drobno w kostkę. Podobnie zróbcie z boczkiem.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zrumieniła. Po usmażeniu weźcie jedną łyżkę cebuli i odłóżcie do miseczki. Dodajcie na patelnię pokrojony boczek i smażcie.
  4. Obierzcie udka z rosołu i zmielcie mięso. Dodajcie do niego usmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz rozgniecioną widelcem marchewkę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i wymieszajcie.
  5. Do drugiej miski, w której znajdują się przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wsypcie 250 g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, wbijcie jedno jajko i dodajcie po szczypcie soli i gałki muszkatołowej. Wymieszajcie i zagniećcie ciasto – powinno wyglądać tak, jak ciasto na kluski śląskie.
  6. Kiedy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie od niego kawałki i formujcie w podłużne placki. Do każdego włóżcie porcję farszu i zlepcie brzegi w kształt wrzecionowatej kluski.
  7. Ułóżcie gotowe kluski na talerzu posypanym mąką. Włóżcie je do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotujcie przez 5-7 minut.

I gotowe! Kluski podawajcie posypane usmażonym boczkiem z cebulą. Smacznego!

Czytaj także:

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
halina/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
Nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie błyskawiczne kluski śląskie z sosem – domownicy będą prosić o dokładkę!

Tradycyjne kluski śląskie to potrawa, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Przyrządza się je bardzo szybko, są tanie i komponują się niemal każdym sosem. Jednak to nie jedyny sposób na przygotowanie tego pysznego dania. Możecie zaszaleć i przygotować np. szpinakowe kluski śląskie czy kluski śląskie w kształcie kopytek . Możecie również wypróbować smaczny przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym autorstwa Haliny, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym Do przygotowania klusek śląskich z sosem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,2 kg ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Pieprz 500 g pieczarek 1 cebula 0,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki, ostudźcie i zmielcie za pomocą maszynki lub po prostu tłuczkiem. Zmielone ziemniaki przełóżcie do miski, wyrównajcie z wierzchu i za pomocą noża podzielcie je na cztery części. Jedną z nich wyjmijcie i połóżcie na resztę ziemniaków. W powstałe wolne miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną – tyle, by wypełniła lukę po ćwiartce ziemniaków. Dodajcie do masy jedno jajko i wyróbcie. Doprawcie solą i pieprzem. Gdy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie z niego po kawałku i formujcie w kulki. W każdej z nich palcem lub za pomocą trzonka łyżki zróbcie dziurkę. W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól oraz dwie łyżki oleju i partiami gotujcie kluski przez około 5 minut. Wyciągajcie je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Pieczarki umyjcie, oczyśćcie z ziemi i pokrójcie w plastry. Cebulę posiekajcie....

 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.
Adobe Stock
Newsy
Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą
Kluski śląskie najlepiej pasują do zrazów wołowych, gulaszu, czy potrawki. Czasem wychodzą gumowate i twarde. Zdradzamy jak zrobić idealne.

Tajemnica dobrego przepisu zazwyczaj tkwi w jakości dobieranych produktów. W przepisie na kluski śląskie równie ważny jest wybór mąki i jej proporcje. Jeżeli nie chcecie, aby kluski wyszły gumowate, nie zapomnijcie, że mąka ziemniaczana powinna stanowić ¼ objętości ziemniaków. Najłatwiej ziemniaki przełożyć do miski, delikatnie wygładzić je łyżką i podzielić na 4 części. Teraz wystarczy wyjąć jedną część ziemniaków, a w puste miejsce po ziemniakach, wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Nie zapomnijcie tylko do masy dodać z powrotem wcześniej wyjętej części ziemniaków. Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski śląskie? Jedno jest pewne. Nie wszystkie ziemniaki nadają się na kluski śląskie. Jeśli planujecie gotować śląski przysmak, najlepiej kupcie ziemniaki typu C. Dzięki dużej ilości skrobi są bardziej mączyste. Najlepsze będą m.in. odmiany takie jak: Ibis Bursztyn Gracja Przepis na kluski śląskie według Magdy Gessler Magda Gessler, w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”, podała przepis na bezbłędne kluski. Wykorzystajcie je do swoich dań. Składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej  1 jajko Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, ugotujcie i odcedźcie, a gdy będą jeszcze ciepłe, przepuśćcie przez praskę Dodajcie mąkę wedle proporcji i patentu z miską opisanego powyżej, a następnie jajko oraz sól. Połączcie ciasto na gładką masę. Wyrabiajcie je rękami. Jeżeli ciasto będzie za bardzo klejące, podsypcie jeszcze odrobiną mąki, ale nie dodawajcie jej za jednym razem za dużo, lepiej zrobić tę czynność kilka razy. Gładkie ciasto formujcie w niewielkie kulki, odciskając na ich środku dziurkę drewnianą łyżką. Zagotujcie w garnku osoloną wodę. Przed...

Kluski śląskie
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Wg doświadczonych kucharek jest tylko 1 odpowiedź
Lista składników potrzebnych do przygotowania klusek śląskich jest krótka. Dodajecie do niej jeszcze jajko?

Polacy to naród, który kocha ziemniaczane potrawy. Puree do drugiego dania, placki ziemniaczane , czy wreszcie kluski śląskie .  Charakterystyczne kluchy z dziurką jemy z masłem, ze skwarkami, z cebulką, a także jako dodatek do gęstych i zawiesistych sosów. W Katowicach, Chorzowie czy w Zabrzu, a więc na Górnym Śląsku bez klusków nie obejdzie się porządny niedzielny obiad. Do klasycznego zestawu oprócz klusków Ślązacy dodają jeszcze obowiązkowe rolady wołowe i modrą kapustę. Kluski śląskie wbrew swojej nazwie zajadają nie tylko hanysi z Górnego Śląska. Polacy w każdym zakątku naszego pięknego kraju. Od morza do Tatr kluski z dziurką gotują wszystkie gospodynie domowe. I chyba nie skłamiemy, że prawie wszystkie panie domu w pewnym momencie stanęły przed poważnym dylematem. Czy do klusków śląskich powinno się dodawać jajko? Dodawać do ciasta na kluski jajko czy nie dodawać? Większość z nich oczywiście wypraktykowała swój własny sposób na kluski, ale spróbujmy raz na zawsze rozwiać jajeczne wątpliwości. Według doświadczonych kucharek, kluczem do tego, czy jajko powinno znaleźć się w ziemniaczanej masie, jest to, jakiego rodzaju ziemniaków używacie do klusek. Jeżeli przyjdzie wam przygotowywać kluski śląskie z zimnych, na przykład „wczorajszych” ziemniaków, może być to konieczne. Jajko sprawi, że zimne ziemniaki lepiej połączą się z sypką skrobią ziemniaczaną. Lepiej sklejone ciasto to z kolei pewność, że kluski nie rozlecą się podczas gotowania. Jeśli zaś robicie kluski z jeszcze ciepłych, świeżo gotowanych ziemniaków, które dopiero co przepuściliście przez praskę, jajko może okazać się zbyteczne. Przepis na kluski śląskie Składniki: Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków...

szare kluski przepis
AdobeStock
Newsy
Czarne kluski to ukochane danie Ślązaków. Podobne do klusek śląskich, ale trzeba do nich dodać...
Czy do czarnych klusek dodaje się węgiel? Ich śląski rodowód może na to wskazywać! Dowiedzcie się, jak zrobić to danie.

Śląsk słynie ze swojej rolady i innych mięsnych dań, a jednak większość ludzi kojarzy ten region tylko z kluskami śląskimi. Trzeba przyznać, że Ślązacy mają talent zarówno do potraw z mięsa, jak i tych mącznych. Na pewno każdy z was choć raz spróbował charakterystycznych klusek, podanych z pysznym sosem. Innym, mniej znanym daniem są czarne kluski. Być może nigdy o nich nie słyszeliście, ale niewykluczone, że mieliście okazję je kiedyś zjeść! To danie jest bowiem przygotowywane w różnych regionach Polski, tylko po prostu inaczej się nazywa. Przyrządza się je z połączenia ugotowanych i surowych, startych ziemniaków. Brzmi znajomo? Tak właśnie robi się szare kluski, kluski żelazne albo śląskie „czarne kluski”. Poznajcie fantastyczny przepis na to danie! Przepis na czarne kluski Do czarnych klusek nie dodaje się ani grama węgla! Swój charakterystyczny kolor zawdzięczają sposobowi przygotowania. By przyrządzić ten regionalny specjał, potrzebne wam będą poniższe składniki: 25 dag surowych ziemniaków 25 dag ugotowanych ziemniaków 30 g mąki ziemniaczanej Sól Przygotowanie Obierzcie i ugotujcie 250 g ziemniaków. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do ostudzenia. Następnie przeciśnijcie je przez praskę lub maszynkę do dużej miski. Osobno zetrzyjcie na tarce na małych oczkach obrane, surowe ziemniaki. Następnie włóżcie starte ziemniaki do ściereczki i odciśnijcie je z soku. Nie wylewajcie go – przyda się za chwilę. Do miski z ugotowanymi ziemniakami dodajcie surowe oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę soli i skrobię, która się wytworzyła podczas ścierania surowych ziemniaków. Dokładnie wyróbcie ciasto. Zagotujcie w dużym garnku wodę. Formujcie ciasto w kluski i wrzucajcie je do wody, gdy...