Jeżeli lubicie kluski śląskie, to na pewno posmakują wam kluchy pyzuchy! Te kluski to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Faszerowane są mięsem i warzywami z dodatkiem przypraw i smakują po prostu obłędnie. Wypróbujcie poniższy przepis!
Przepis na kluchy pyzuchy
Do przygotowania smacznych klusek z farszem z rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 200 g boczku
- 2 udka drobiowe z rosołu
- 1 marchewka z rosołu
- 1 jajko
- 2 cebule
- 250 g skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- Gałka muszkatołowa
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie je, ostudźcie i gdy będą już chłodne, przeciśnijcie przez praskę.
- Obierzcie obie cebule i pokrójcie drobno w kostkę. Podobnie zróbcie z boczkiem.
- Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zrumieniła. Po usmażeniu weźcie jedną łyżkę cebuli i odłóżcie do miseczki. Dodajcie na patelnię pokrojony boczek i smażcie.
- Obierzcie udka z rosołu i zmielcie mięso. Dodajcie do niego usmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz rozgniecioną widelcem marchewkę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i wymieszajcie.
- Do drugiej miski, w której znajdują się przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wsypcie 250 g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, wbijcie jedno jajko i dodajcie po szczypcie soli i gałki muszkatołowej. Wymieszajcie i zagniećcie ciasto – powinno wyglądać tak, jak ciasto na kluski śląskie.
- Kiedy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie od niego kawałki i formujcie w podłużne placki. Do każdego włóżcie porcję farszu i zlepcie brzegi w kształt wrzecionowatej kluski.
- Ułóżcie gotowe kluski na talerzu posypanym mąką. Włóżcie je do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotujcie przez 5-7 minut.
I gotowe! Kluski podawajcie posypane usmażonym boczkiem z cebulą. Smacznego!
Czytaj także: