Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy

Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym. Lekkie i sycące

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym są doskonałe w smaku i szybkie w przygotowaniu. Są też pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ten przepis na klopsiki w sosie pomidorowym na pewno zostanie z wami najdłużej.
Magda Borucińska
kwiecień 19, 2021

Zapiekanka z makaronu z klopsikami z mięsa indyka oraz pysznym, aromatycznym sosem pomidorowym to doskonały pomysł na szybkie i proste jednogarnkowe danie. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a efekt jest wspaniały. Tym daniem z pewnością zachwycicie całą rodzinę podczas obiadu albo przyjaciół podczas spotkania. Danie jest lekkie, ale nasyci was na długie godziny.

Zamiast makaronu spaghetti możecie wybrać dowolny, ulubiony makaron np. rurki penne albo kokardki.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z makaronem

Składniki na pulpety

  • 0,5kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Przyprawa do indyka
  • Sól
  • Olej do smażenia

Składniki na sos pomidorowy do klopsików

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia
  • 100 g startego parmezanu

Dodatkowo

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Makaron wrzućcie do osolonego wrzątku i ugotujcie al dente.
  2. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, czosnek wyciśnijcie za pomocą praski i podsmażcie na oleju na głębokiej patelni lub w dużym garnku.
  3. Dodajcie bulion oraz passatę pomidorową. Doprawcie cukrem, solą, oregano i ostrą papryką.
  4. Gotujcie, aż woda odparuje i sos zredukuje swoją objętość.
  5. Na drugiej patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę pokrojoną w kotkę.
  6. Dodajcie cebulę do mięsa wraz z jajkiem, solą i przyprawą do indyka. Mięso wyróbcie ręką na gładką masę i uformujcie w drobne klopsiki.
  7. Podsmażcie je z obu stron na złoto na tej samej patelni, na której smażyliście cebulę.
  8. Przygotujcie żaroodporne naczynie. N a dno wyłóżcie makaron, ułóżcie na nim klopsiki i całość polejcie gotowym sosem pomidorowym. Wierzch posypcie startym serem.
  9. Wstawcie naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 10 minut, aż ser się roztopi.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze