
Rzodkiewki w wersji kiszonej pojawiają się na polskich stołach stosunkowo rzadko. A szkoda, bo to naprawdę zdrowy i smaczny dodatek do wielu dań obiadowych, a także śniadań i kolacji. Kiszone rzodkiewki wykazują naprawdę fantastyczne działanie. Jedzone wczesną wiosną przydadzą się wszystkim jako naturalny antybiotyk, a do tego pomogą w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych toksyn.
Warto wzmacniać układ odpornościowy także w okresie wiosennym. Jeśli macie już dość jedzenia kiszonych ogórków i kapusty, wybierzcie ten ciekawy przepis, który zamieszczamy poniżej. Będziecie zaskoczeni tym smakiem!
Przepis na kiszone rzodkiewki:
Składniki:
- Pęczek rzodkiewek
- Nieduże liście chrzanu
- 1 gałązka kopru z nasionami
- 2-3 ząbki czosnku
- Kawałek korzenia chrzanu
- 1 l zimnej przefiltrowanej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej
Kiszenie rzodkiewek:
- Rzodkiewki dokładnie umyjcie, odkrójcie końcówki i w razie potrzeby wykrójcie brzydką, ciemną skórkę.
- Przygotujcie odpowiednią ilość słoiczków.
- Do każdego słoika na spód wyłóżcie liść chrzanu.
- Ułóżcie rzodkiewki w słoiczkach.
- Włóżcie pomiędzy rzodkiewkę ząbki czosnku, korzeń chrzanu i gałązki kopru.
- Na górę słoiczka włóżcie jeszcze po jednym liściu chrzanu.
- Rozpuście sól w zimnej wodzie.
- Zalejcie osoloną wodą słoiczki i dokładnie zakręćcie.
- Odstawcie do ukiszenia na papierowym ręczniku – słoiki mogą delikatnie przeciekać na początku kiszenia.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Kiszone ogórki, kiszona kapusta, kiszone rzodkiewki – kiszonkami nasza kuchnia stoi. A co powiecie na kiszone śledzie? Poznajcie reakcję Roberta Makłowicza po zjedzeniu tego rarytasu.
Czytaj także:

Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można z niej zrobić surówki, kapustę zasmażaną, uwielbianą przez wielu kapustę kiszoną , pyszny kapuśniak oraz oczywiście zawinąć w nią gołąbki . W zależności od tego, czy użyjecie młodszej niż starszej główki kapusty, danie będzie różniło się smakiem. Czym różni się młoda kapusta od starej? Młoda kapusta zbierana jest o wiele wcześniej, z łatwością kupicie ją już w maju. Poznacie ją w warzywniaku po intensywnie zielonym kolorze. W smaku jest nieco słodsza i delikatniejsza niż stara kapusta. Kiszenie młodej kapusty nie wymaga zbyt wiele wysiłku, nie trzeba jej ubijać zbyt mocno, co ma miejsce w przypadku starszych główek. Będzie też miała nieco inny smak niż ta stara, mocno ukiszona – podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych i małosolnych. Będzie słodsza, lekko słona i mniej ukiszona. Przepis na młodą kiszoną kapustę Składniki 3kg młodej kapusty 450g marchewek 3 łyżki niejodowanej soli kamiennej (u mnie do kiszone zawsze niejodowana) 3 ząbki czosnku Kilka gałązek kopru włoskiego Pęczek koperku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i poszatkujcie drobno ostrym nożem, za pomocą specjalnej mandoliny lub malaksera. Marchew zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Świeży koperek posiekajcie. Ząbki czosnku wyciśnijcie za pomocą praski. Do dużej miski włóżcie poszatkowaną kapustę, marchewkę, czosnek i zasypcie wszystko solą. Dokładnie wymieszajcie, lekko ubijcie i odstawcie na 30 minut, aby kapusta puściła sok. Dodajcie koper i pokrojony koperek. Kapustę przełóżcie do naczynia z kamionki, ponownie lekko ugniećcie i dociśnijcie talerze z obciążeniem. Odstawcie kapustę na 2-4 dni, w zależności od tego, czy wolicie bardziej,...

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami , a także obniża poziom cholesterolu . Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca ! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody . Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi , dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: 3 duże główki białej kapusty 1 marchewka 1 łyżeczka soli Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie...

Kapusta kiszona pełna jest właściwości, które wspaniale wpływają na zdrowie. Warto ją jeść zwłaszcza zimą, gdy spada odporność i organizm narażony jest na różne infekcje. Kiszona kapusta jest naturalnym i bardzo bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność! A dzięki wysokiej zawartości bakterii kwasu mlekowego, kapusta doskonale reguluje pracę układu trawiennego, rozwiązuje problemy z zaparciami i odbudowuje zniszczoną przez antybiotyki florę bakteryjną. Wykazuje też działanie antynowotworowe – regularnie jedzenie kiszonej kapusty przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka żołądka i raka jelita grubego. Przepis na złotą kapustę kiszoną Ta kapusta swój wyjątkowy kolor zawdzięcza popularnej przyprawie – kurkumie. Do tego dzięki niej smakuje jeszcze lepiej! Do przygotowania złotej kapusty będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 małe główki białej kapusty 2 łyżki soli 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 ząbki czosnku Przygotowanie Z każdej główki kapusty usuńcie głąb, a następnie poszatkujcie kapustę i włóżcie do dużej miski. Wsypcie do miski z kapustą łyżeczkę imbiru, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki soli oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Zanim zaczniecie mieszać składniki, koniecznie załóżcie rękawiczki! Kurkuma bardzo mocno farbuje i będzie wam ciężko zmyć żółty barwnik z dłoni. Dobrze jest też założyć fartuch, ponieważ ubranie poplamione kurkumą może już być nie do uratowania. Mieszajcie kapustę do momentu, aż zacznie wypuszczać sok. Przełóżcie kapustę do glinianego garnka, przykryjcie obciążonym talerzem, następnie ściereczką i odstawcie kapustę w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Po...

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu . Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Wypróbujcie poniższy przepis. Kapusta kiszona: płukać, czy nie? Niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie mięso i podsmażcie. Przełóżcie do garnka. Wlejcie do garnka 2 szklanki gorącego bulionu i zagotujcie. Gdy całość będzie się gotować, wsypcie pokruszone grzyby suszone i gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie dodajcie przyprawy: majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki oraz pokrojone i obrane wcześniej jabłko. Wymieszajcie. Kapustę kiszoną odciśnijcie z wody i dodajcie do garnka. Wlejcie szklankę wody, wymieszajcie i gotujcie pod przykryciem przez 15 minut. Obierzcie kiełbasę ze skóry, pokrójcie na kawałki i podsmażcie na patelni. Gdy będzie już zrumieniona, dodajcie do kapusty i gotujcie przez...