Rzodkiewki w wersji kiszonej pojawiają się na polskich stołach stosunkowo rzadko. A szkoda, bo to naprawdę zdrowy i smaczny dodatek do wielu dań obiadowych, a także śniadań i kolacji. Kiszone rzodkiewki wykazują naprawdę fantastyczne działanie. Jedzone wczesną wiosną przydadzą się wszystkim jako naturalny antybiotyk, a do tego pomogą w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych toksyn.
Warto wzmacniać układ odpornościowy także w okresie wiosennym. Jeśli macie już dość jedzenia kiszonych ogórków i kapusty, wybierzcie ten ciekawy przepis, który zamieszczamy poniżej. Będziecie zaskoczeni tym smakiem!
Przepis na kiszone rzodkiewki:
Składniki:
- Pęczek rzodkiewek
- Nieduże liście chrzanu
- 1 gałązka kopru z nasionami
- 2-3 ząbki czosnku
- Kawałek korzenia chrzanu
- 1 l zimnej przefiltrowanej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej
Kiszenie rzodkiewek:
- Rzodkiewki dokładnie umyjcie, odkrójcie końcówki i w razie potrzeby wykrójcie brzydką, ciemną skórkę.
- Przygotujcie odpowiednią ilość słoiczków.
- Do każdego słoika na spód wyłóżcie liść chrzanu.
- Ułóżcie rzodkiewki w słoiczkach.
- Włóżcie pomiędzy rzodkiewkę ząbki czosnku, korzeń chrzanu i gałązki kopru.
- Na górę słoiczka włóżcie jeszcze po jednym liściu chrzanu.
- Rozpuście sól w zimnej wodzie.
- Zalejcie osoloną wodą słoiczki i dokładnie zakręćcie.
- Odstawcie do ukiszenia na papierowym ręczniku – słoiki mogą delikatnie przeciekać na początku kiszenia.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Kiszone ogórki, kiszona kapusta, kiszone rzodkiewki – kiszonkami nasza kuchnia stoi. A co powiecie na kiszone śledzie? Poznajcie reakcję Roberta Makłowicza po zjedzeniu tego rarytasu.
Zobacz także:
Czytaj także: