Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk

Rzodkiewki nadają się do zakiszenia tak samo jak ogórki czy kapusta. Spróbujcie zakisić pierwsze rzodkiewki w tym roku, a potem cieszcie się wspaniałym smakiem i walorami zdrowotnymi tych nietypowych kiszonek.

Rzodkiewki w wersji kiszonej pojawiają się na polskich stołach stosunkowo rzadko. A szkoda, bo to naprawdę zdrowy i smaczny dodatek do wielu dań obiadowych, a także śniadań i kolacji. Kiszone rzodkiewki wykazują naprawdę fantastyczne działanie. Jedzone wczesną wiosną przydadzą się wszystkim jako naturalny antybiotyk, a do tego pomogą w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych toksyn.

Warto wzmacniać układ odpornościowy także w okresie wiosennym. Jeśli macie już dość jedzenia kiszonych ogórków i kapusty, wybierzcie ten ciekawy przepis, który zamieszczamy poniżej. Będziecie zaskoczeni tym smakiem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kiszone rzodkiewki:

Składniki:

  • Pęczek rzodkiewek
  • Nieduże liście chrzanu
  • 1 gałązka kopru z nasionami
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kawałek korzenia chrzanu
  • 1 l zimnej przefiltrowanej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej
Zobacz także
Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma

Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma

Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie

Kiszona kapusta wyszła gorzka? Zapamiętajcie ten trik a następnym razem wyjdzie idealna 

Kiszenie rzodkiewek:

  1. Rzodkiewki dokładnie umyjcie, odkrójcie końcówki i w razie potrzeby wykrójcie brzydką, ciemną skórkę.
  2. Przygotujcie odpowiednią ilość słoiczków.
  3. Do każdego słoika na spód wyłóżcie liść chrzanu.
  4. Ułóżcie rzodkiewki w słoiczkach.
  5. Włóżcie pomiędzy rzodkiewkę ząbki czosnku, korzeń chrzanu i gałązki kopru.
  6. Na górę słoiczka włóżcie jeszcze po jednym liściu chrzanu.
  7. Rozpuście sól w zimnej wodzie.
  8. Zalejcie osoloną wodą słoiczki i dokładnie zakręćcie.
  9. Odstawcie do ukiszenia na papierowym ręczniku – słoiki mogą delikatnie przeciekać na początku kiszenia.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Kiszone ogórki, kiszona kapusta, kiszone rzodkiewki – kiszonkami nasza kuchnia stoi. A co powiecie na kiszone śledzie? Poznajcie reakcję Roberta Makłowicza po zjedzeniu tego rarytasu.

Czytaj także:

Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Pixabay
Newsy
Jak zrobić młodą kapustę kiszoną? Nieco inaczej niż starą
Kapusta kiszona to jedno z naszych "dóbr" narodowych. Z łatwością można zrobić ja samodzielnie w domu. Wiosną warto wykorzystać młodą kapustę - będzie smakować zupełnie inaczej niż kiszona stara kapusta.

Kapusta jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można z niej zrobić surówki, kapustę zasmażaną, uwielbianą przez wielu kapustę kiszoną , pyszny kapuśniak oraz oczywiście zawinąć w nią gołąbki . W zależności od tego, czy użyjecie młodszej niż starszej główki kapusty, danie będzie różniło się smakiem. Czym różni się młoda kapusta od starej? Młoda kapusta zbierana jest o wiele wcześniej, z łatwością kupicie ją już w maju. Poznacie ją w warzywniaku po intensywnie zielonym kolorze. W smaku jest nieco słodsza i delikatniejsza niż stara kapusta. Kiszenie młodej kapusty nie wymaga zbyt wiele wysiłku, nie trzeba jej ubijać zbyt mocno, co ma miejsce w przypadku starszych główek. Będzie też miała nieco inny smak niż ta stara, mocno ukiszona – podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych i małosolnych. Będzie słodsza, lekko słona i mniej ukiszona. Przepis na młodą kiszoną kapustę Składniki 3kg młodej kapusty 450g marchewek 3 łyżki niejodowanej soli kamiennej (u mnie do kiszone zawsze niejodowana) 3 ząbki czosnku Kilka gałązek kopru włoskiego Pęczek koperku Przygotowanie Kapustę obierzcie z zewnętrznych liści i poszatkujcie drobno ostrym nożem, za pomocą specjalnej mandoliny lub malaksera. Marchew zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Świeży koperek posiekajcie. Ząbki czosnku wyciśnijcie za pomocą praski. Do dużej miski włóżcie poszatkowaną kapustę, marchewkę, czosnek i zasypcie wszystko solą. Dokładnie wymieszajcie, lekko ubijcie i odstawcie na 30 minut, aby kapusta puściła sok. Dodajcie koper i pokrojony koperek. Kapustę przełóżcie do naczynia z kamionki, ponownie lekko ugniećcie i dociśnijcie talerze z obciążeniem. Odstawcie kapustę na 2-4 dni, w zależności od tego, czy wolicie bardziej,...

Takiego masła jeszcze nie próbowaliście. Będą wam potrzebne rzodkiewki
AdobeStock
Newsy
Takiego masła jeszcze nie próbowaliście. Będą wam potrzebne rzodkiewki
Masło świetnie smakuje nie tylko z dodatkiem czosnku. Śmiało dodajcie do niego rzodkiewki i zróbcie przepyszne masło rzodkiewkowe.

Znudziło się wam zwykłe masło na kanapkach? Przygotujcie więc masło smakowe, które będzie doskonałą alternatywą. Wykorzystajcie w tym celu rzodkiewki - masło z ich dodatkiem będzie smaczne, chrupiące i nada się nie tylko do kanapek na śniadanie, ale też np. do grzanek z grilla.  Przepis na masło rzodkiewkowe Do przygotowania masła z rzodkiewkami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 200 g masła (1 kostka) 1 duży pęczek rzodkiewek pół łyżeczki soli Przygotowanie: Wyjmijcie wcześniej masło z lodówki, żeby było miękkie. Umyjcie rzodkiewki i pokrójcie je bardzo drobno w kostkę lub zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Do miski włóżcie masło, wsypcie startą rzodkiewkę i pół łyżeczki soli i dokładnie wymieszajcie. Proponujemy wam także delikatne kombinacje z proporcjami - możecie dodać do masła znacznie więcej rzodkiewki. I gotowe! Tak przygotowanym masłem rzodkiewkowym można od razu smarować kanapki. Smacznego! Pomysły na domowe masła smakowe Masło z dodatkiem rzodkiewek to tylko jedna z wariacji na jego temat. Bardzo popularne jest także masło czosnkowe, ale czy wiedzieliście, że możliwości jest o wiele więcej? masło chrzanowe - wystarczy dodać do kostki masła 2-3 łyżki startego korzenia chrzanu oraz sól według uznania. Uważajcie, by nie przesadzić z ilością. W końcu chrzan jest bardzo ostry! Jednak miłośnikom pikantnego jedzenia na pewno przypadnie do gustu. masło cytrynowe - ciekawy pomysł na masło, które będzie świetnym dodatkiem do pieczonych ryb. Do masła należy dodać startą skórkę z cytryny, świeży tymianek, sól i wymieszać.  masło z suszonych pomidorów - coś dla osób, które lubią włoską kuchnię. Kilka suszonych pomidorów wyjmijcie z zalewy i odsączcie z...

kapusta kiszona przepis
AdobeStock
Newsy
Ekspresowy sposób na kiszenie kapusty do bigosu. Jest gotowa już po 7 dniach i zawsze się udaje
Dobry bigos to taki, który ugotowany jest na bazie swojskiej, kiszonej kapusty. Nie kupujcie jej w sklepie – zrobicie ją sami z naszego przepisu.

Z pewnością będziecie gotować bigos na święta! Najlepszy jest ten przygotowany z własnej kiszonej kapusty, którą można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Kapusta z tego przepisu jest gotowa już po 7 dniach! Właściwości kapusty kiszonej Kapusta kiszona to nie tylko główny składnik bigosu i chrupiących surówek! Warto ją jeść także ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie. Sprawdźcie, jakie właściwości ma kapusta kiszona: Witaminy Podobnie jak ogórki kiszone i inne warzywa poddane procesowi fermentacji, kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz kwasu mlekowego, który wspomaga pracę układu trawiennego. Błonnik W kapuście znajdziecie dużo błonnika, który pomaga przy problemach z zaparciami, a także obniża poziom cholesterolu. Ponadto częste spożywanie błonnika pozwala zapobiec rozwojowi chorób serca! Ulga dla żołądka Sok z kiszonej kapusty działa łagodząco na problemy z żołądkiem, takie jak nadżerki i wrzody. Osłabia działanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu żołądek jest mniej podrażniony. Regulowanie cukru we krwi Spożywanie kiszonej kapusty pomoże regulować poziom glukozy we krwi, dlatego osoby cierpiące na cukrzycę zdecydowanie powinny włączyć kiszonki do swojej diety. Przepis na szybką kapustę kiszoną Do przygotowania takiej ekspresowej kapusty kiszonej, z której później z powodzeniem można zrobić bigos, potrzebne będą poniższe składniki: Składniki: Ok. 2 kg kapusty białej świeżej (ok. 1 średniej wielkości główka) 1 marchewka 40 g soli kamiennej niejodowanej (ok. 2 łyżki stołowe) Kminek Liść laurowy Pieprz Woda po gotowaniu ziemniaków Przygotowanie: Umyjcie i poszatkujcie drobno kapustę. Obierzcie marchewkę i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach. Przełóżcie kapustę z marchewką do dużej miski. Dodajcie sól, pieprz...

Jak przedłużyć trwałość i świeżość rzodkiewek. Ten prosty sposób was zaskoczy
Flickr
Newsy
Jak przedłużyć trwałość i świeżość rzodkiewek? Ten prosty sposób powala skutecznością
Świeże i chrupiące rzodkiewki to prawdziwy przysmak. Niestety przechowywane w nieodpowiedni sposób szybko tracą swe walory. Zobaczcie, jak powinno się to właściwie robić.

Lato to wspaniały czas sezonowych warzyw i owoców z polskich, naturalnych upraw. Rzodkiewki to właśnie jedne z takich właśnie wspaniałych darów natury. Przechowywane bez odpowiedniego zabezpieczenia w lodówce lub po prostu na blacie, szybko tracą właściwą im jędrność. Co można na to poradzić?  Czy lodówka to dobre miejsce dla rzodkiewki?  Rzodkiewki pięknie wyglądają i świetnie smakują, szczególnie kiedy są młode, świeże, kruche i chrupiące. Utrzymaniu tych walorów sprzyja chłód. Jak bardzo byście się nie starali, nie utrzymacie długo rzodkiewek w dobrej formie w cieple. Niska temperatura zapobiega gniciu liści rzodkiewki oraz rozmiękaniu samych warzyw. Dzięki przechowywaniu w chłodzie zachowają one właściwy im smak i chrupkość.  Jak przechować rzodkiewki w lodówce?   Rzodkiewki dokładnie umyjcie pod zimną, bieżącą wodą.  Oderwijcie liście i osuszcie je na ręczniku papierowym. Przełóżcie do pojemnika (szklanego lub plastikowego) i wstawcie do lodówki. Liście to świetny, acz niedoceniany składnik sałatek, zup, a także pesto, dlatego dwa razy zastanówcie się przed ich wyrzuceniem! Czyste rzodkiewki przełóżcie do płaskiego pojemnika lub słoika. Zalejcie niewielką ilością zimnej wody — na ok. 1 cm wysokości naczynia. Zbyt dużo wody może spowodować nadmierne pęcznienie rzodkiewek i utratę smaku, a w konsekwencji także gnicie. Dlatego najlepsze będą w miarę płaskie pojemniki.  Tak przygotowane rzodkiewki wstawcie do lodówki. Pojemnik przykryjcie, aby ograniczyć parowanie wody.  Codziennie zmieniajcie wodę, w której przechowujecie rzodkiewki. To ważne, w przeciwnym razie rzodkiewki zaczną się psuć.  Ten sposób przechowywania pozwoli wam cieszyć się ich...