Rzodkiewki w wersji kiszonej pojawiają się na polskich stołach stosunkowo rzadko. A szkoda, bo to naprawdę zdrowy i smaczny dodatek do wielu dań obiadowych, a także śniadań i kolacji. Kiszone rzodkiewki wykazują naprawdę fantastyczne działanie. Jedzone wczesną wiosną przydadzą się wszystkim jako naturalny antybiotyk, a do tego pomogą w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych toksyn.

Warto wzmacniać układ odpornościowy także w okresie wiosennym. Jeśli macie już dość jedzenia kiszonych ogórków i kapusty, wybierzcie ten ciekawy przepis, który zamieszczamy poniżej. Będziecie zaskoczeni tym smakiem!

Przepis na kiszone rzodkiewki:

Składniki:

  • Pęczek rzodkiewek
  • Nieduże liście chrzanu
  • 1 gałązka kopru z nasionami
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kawałek korzenia chrzanu
  • 1 l zimnej przefiltrowanej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej

Kiszenie rzodkiewek:

  1. Rzodkiewki dokładnie umyjcie, odkrójcie końcówki i w razie potrzeby wykrójcie brzydką, ciemną skórkę.
  2. Przygotujcie odpowiednią ilość słoiczków.
  3. Do każdego słoika na spód wyłóżcie liść chrzanu.
  4. Ułóżcie rzodkiewki w słoiczkach.
  5. Włóżcie pomiędzy rzodkiewkę ząbki czosnku, korzeń chrzanu i gałązki kopru.
  6. Na górę słoiczka włóżcie jeszcze po jednym liściu chrzanu.
  7. Rozpuście sól w zimnej wodzie.
  8. Zalejcie osoloną wodą słoiczki i dokładnie zakręćcie.
  9. Odstawcie do ukiszenia na papierowym ręczniku – słoiki mogą delikatnie przeciekać na początku kiszenia.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Kiszone ogórki, kiszona kapusta, kiszone rzodkiewki – kiszonkami nasza kuchnia stoi. A co powiecie na kiszone śledzie? Poznajcie reakcję Roberta Makłowicza po zjedzeniu tego rarytasu.

Zobacz także:

Czytaj także: