Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk

Rzodkiewki nadają się do zakiszenia tak samo jak ogórki czy kapusta. Spróbujcie zakisić pierwsze rzodkiewki w tym roku, a potem cieszcie się wspaniałym smakiem i walorami zdrowotnymi tych nietypowych kiszonek.
Hubert Rój
kwiecień 21, 2021

Rzodkiewki w wersji kiszonej pojawiają się na polskich stołach stosunkowo rzadko. A szkoda, bo to naprawdę zdrowy i smaczny dodatek do wielu dań obiadowych, a także śniadań i kolacji. Kiszone rzodkiewki wykazują naprawdę fantastyczne działanie. Jedzone wczesną wiosną przydadzą się wszystkim jako naturalny antybiotyk, a do tego pomogą w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych toksyn.

Warto wzmacniać układ odpornościowy także w okresie wiosennym. Jeśli macie już dość jedzenia kiszonych ogórków i kapusty, wybierzcie ten ciekawy przepis, który zamieszczamy poniżej. Będziecie zaskoczeni tym smakiem!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kiszone rzodkiewki:

Składniki:

  • Pęczek rzodkiewek
  • Nieduże liście chrzanu
  • 1 gałązka kopru z nasionami
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kawałek korzenia chrzanu
  • 1 l zimnej przefiltrowanej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej

Zobacz także

Kiszenie rzodkiewek:

  1. Rzodkiewki dokładnie umyjcie, odkrójcie końcówki i w razie potrzeby wykrójcie brzydką, ciemną skórkę.
  2. Przygotujcie odpowiednią ilość słoiczków.
  3. Do każdego słoika na spód wyłóżcie liść chrzanu.
  4. Ułóżcie rzodkiewki w słoiczkach.
  5. Włóżcie pomiędzy rzodkiewkę ząbki czosnku, korzeń chrzanu i gałązki kopru.
  6. Na górę słoiczka włóżcie jeszcze po jednym liściu chrzanu.
  7. Rozpuście sól w zimnej wodzie.
  8. Zalejcie osoloną wodą słoiczki i dokładnie zakręćcie.
  9. Odstawcie do ukiszenia na papierowym ręczniku – słoiki mogą delikatnie przeciekać na początku kiszenia.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Kiszone ogórki, kiszona kapusta, kiszone rzodkiewki – kiszonkami nasza kuchnia stoi. A co powiecie na kiszone śledzie? Poznajcie reakcję Roberta Makłowicza po zjedzeniu tego rarytasu.

Czytaj także:

Komentarze