Szukając nowych smaków, warto poszukać inspiracji w kuchni zagranicznej. Miłośnikom kotletów mielonych na pewno zasmakują köfte, czyli tureckie kotlety z mięsa mielonego. Poznajcie przepis na to danie autorstwa jednego z użytkowników portalu Gotujmy.pl.

Co to jest köfte?

Köfte to bardzo popularna w Turcji oraz krajach Azji Południowej, Bliskiego Wschodu i na Bałkanach potrawa z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego. Przypomina polskie kotlety mielone lub klopsy, choć smakuje nieco inaczej. W Turcji köfte jest niezwykle popularna – podobno istnieje aż 291 przepisów na tę potrawę!

Przepis na köfte

Do przygotowania pikantnych kotletów mielonych köfte potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wołowo-wieprzowego mielonego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka papryki mieonej
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę posiekajcie bardzo drobno lub zetrzyjcie na tarce.
  2. W dużej misce wymieszajcie mięso mielone z cebulą, czosnkiem oraz przyprawami: papryką, płatkami chilli, kminem rzymskim, solą i łyżką majonezu. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wyróbcie masę mięsną. Wstawcie do lodówki na całą noc – dzięki temu mięso przejdzie aromatem przypraw.
  3. Następnego dnia, na godzinę przed rozpoczęciem smażenia wyjmijcie mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.
  4. Zwilżonymi dłońmi formujcie z masy kotlety. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz i smażcie kotlety po 5 minut z każdej strony. Należy je obracać na drugą stronę za pomocą łopatki – jeśli użyjecie w tym celu widelca i przypadkowo przebijecie kotlet, wówczas wypłyną z niego soki i mięso wyjdzie suche.

I gotowe! Usmażone kotlety podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków albo klasycznym coleslawem. Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: