Szukając nowych smaków, warto poszukać inspiracji w kuchni zagranicznej. Miłośnikom kotletów mielonych na pewno zasmakują köfte, czyli tureckie kotlety z mięsa mielonego. Poznajcie przepis na to danie autorstwa jednego z użytkowników portalu Gotujmy.pl.
Co to jest köfte?
Köfte to bardzo popularna w Turcji oraz krajach Azji Południowej, Bliskiego Wschodu i na Bałkanach potrawa z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego. Przypomina polskie kotlety mielone lub klopsy, choć smakuje nieco inaczej. W Turcji köfte jest niezwykle popularna – podobno istnieje aż 291 przepisów na tę potrawę!
Przepis na köfte
Do przygotowania pikantnych kotletów mielonych köfte potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wołowo-wieprzowego mielonego
- 6 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka papryki mieonej
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 pęczek natki pietruszki
- Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę, a cebulę posiekajcie bardzo drobno lub zetrzyjcie na tarce.
- W dużej misce wymieszajcie mięso mielone z cebulą, czosnkiem oraz przyprawami: papryką, płatkami chilli, kminem rzymskim, solą i łyżką majonezu. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wyróbcie masę mięsną. Wstawcie do lodówki na całą noc – dzięki temu mięso przejdzie aromatem przypraw.
- Następnego dnia, na godzinę przed rozpoczęciem smażenia wyjmijcie mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej.
- Zwilżonymi dłońmi formujcie z masy kotlety. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz i smażcie kotlety po 5 minut z każdej strony. Należy je obracać na drugą stronę za pomocą łopatki – jeśli użyjecie w tym celu widelca i przypadkowo przebijecie kotlet, wówczas wypłyną z niego soki i mięso wyjdzie suche.
I gotowe! Usmażone kotlety podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków albo klasycznym coleslawem. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: