Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla
Gotujmy.pl/Gosia56
Newsy

Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla

Szukacie ciekawego pomysłu na danie z grilla? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kaszankę z jabłkiem i cebulą. Jest tak pyszna, że każdy poprosi was o przepis!

Czy przygotowywaliście kiedyś kaszankę z grilla z jabłkiem i cebulką? Jeśli nie to koniecznie ją zróbcie, bo jest naprawdę pyszna! Na pewno wielu z was ma już za sobą pierwsze majowe grillowanie z rodziną lub przyjaciółmi. Mimo iż pogoda pozostawia sobie wiele do życzenia, wielu Polaków rozpaliło w tegoroczną majówkę pierwszego grilla w ogrodzie. Na naszych rusztach pojawiły się kiełbaski, karkówka, żeberka oraz inne mięsne przysmaki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla

Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla, to świetny pomysł na pyszny i tani obiad. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka kaszanek, cebula, jabłko, odrobina ulubionych przypraw (jedna z naszych czytelniczek wykorzystała gotową kompozycję przypraw) oraz oczywiście rozpalony do czerwoności grill.

Przygotujcie kaszankę z tego przepisu! Gwarantujemy, że zakochacie się w jej smaku i będzie gościć na waszych stołach częściej!

Zobacz także
Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad

Gołąbki z pieczarkami. Pomysł na smaczny i tani obiad

Schabowe inaczej. Przepis na kotlety schabowe z jabłkami

Schabowe inaczej. Przepis na kotlety schabowe z jabłkami

Składniki:

  • 4 kaszanki
  • 1 cebula biała duża
  • 1 jabłko
  • przyprawa do grilla
  • 2 kawałki foli aluminiowej

Przygotowanie:

  1. Kaszanki nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach.
  2. Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w półkrążki.
  3. Jabłko myjemy, nie obieramy, kroimy w cząstki.
  4. Na folii układamy z jednej strony krążki cebuli, z drugiej strony układamy krążki jabłek.
  5. Na to układamy 2 kaszanki.
  6. Całość posypujemy przyprawą do grilla.
  7. Folię zamykamy, zostawiamy z góry otwór, aby para mogła odchodzić.
  8. Paczuszki układamy na grillu i grillujemy około 20 minut najlepiej sprawdzić, czy już jest kaszanka gotowa.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Krążki cebulowe
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Krążki cebulowe, jak marzenie. Eksplozja smaku z każdym kęsem
To pyszna przekąska, która smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Podstawę krążków cebulowych, zgodnie z nazwą, stanowi cebula. Podawane jako przekąska, z sosem lub jako dodatek do dania głównego, potrafią zachwycić nawet najbardziej wytrawnych smakoszy kuchni. Popularny w USA przysmak Krążki cebuli otoczone w cieście i panierce, a następnie smażone na głębokim tłuszczu przywędrowały do nas zza oceanu. Mogą być uzupełnieniem hamburgerów czy żeberek. Do dziś nie ma szczegółowych informacji, kto i kiedy wymyślił krążki cebulowe. Najczęściej źródła podają Teksas jako miejsce ich powstania. Miało się to zdarzyć jeszcze przed 1910 rokiem. Dwadzieścia lat później na łamach The New York Times Magazine pojawiła się reklama oleju marki Crisco, która zawierała przepis na smażone w głębokim tłuszczu krążki cebulowe. Krążki cebulowe to danie typu fast food Niezależnie od tego, czy jesz pierścienie cebulowe z ulubionym burgerem, czy jako przekąskę podczas oglądania TV,  tego typu danie może cię szybko nasycić. Wysokiej jakości krążki powinny być chrupiące i złociste. Można je podawać z sosem tysiąca wysp lub zwykłym ketchupem oraz ostrą salsą paprykową. Onion rings Oryginalnie cebulowy przysmak smaży się w panierce z mąki i mleka. Uwielbiają je nie tylko Amerykanie! W wielu polskich restauracjach znajdziecie je w karcie menu. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na krążki cebulowe, dzięki któremu z łatwością przygotujecie je w domu. Składniki 50 dag cebuli 1 szklanka mąki 2 duże jajka 1,5 szklanki mleka łyżka soli pieprz olej Sposób przygotowania Cebule obieramy i płuczemy w zimnej wodzie. Ostrym nożem kroimy je na centymetrowe plastry, ze środka wyjmując mniejsze krążki....

Śledzie pod pierzyną na święta
Gotujmy.pl/PaniMISIOWA
Newsy
Śledzie pod pierzynką polecają się na rodzinne święta. Ta sałatka będzie smakowała każdemu
Sałatka śledziowa, w której składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem pochodzi z Rosji. Podawana jest na zimno jako przekąska.

Śledź pod pierzynką to potrawa kuchni rosyjskiej . Najczęściej można ją spotkać na świątecznych stołach i podczas obchodzeniu Nowego Roku. Sałatka ze śledziem cieszy się dużą popularnością głównie w krajach wschodnich. Od kilku lat również Polska traktuje ją jako pyszne, prawie rodzime danie. Klasyczna wersja śledzia pod pierzynką Obok klasyków z burakami ćwikłowymi, znajdziemy również przepisy na śledzie pod pierzynką bez buraków. Zamiast nich równie często występują ogórki konserwowe, korzeń pietruszki czy tarty ser żółty. W zależności od upodobań i smaków śledzie można komponować wedle indywidualnych potrzeb. Głównym składnikiem sałatki są drobno posiekane filety śledziowe . Na pierwszą dolną warstwę ze śledzi nakłada się kolejno warstwy z ugotowanych i drobno pokrojonych lub startych na tarce o dużych oczkach warzyw. Po wierzchu całość polewa się obficie majonezem. Buraki nadają sałatce intensywnie purpurowy kolor Niektórzy rezygnują z nich na dobre. Niesłusznie! Buraki to bogactwo cennych dla organizmu składników. To także odpowiednie wrażenia wizualne, którymi jest soczyście purpurowy kolor. Taki efekt zapewnia połączenie majonezu z burakami ćwikłowymi. Sposoby przygotowania śledzi pod pierzynką Przed podaniem sałatkę wstawia się na pewien czas do lodówki, aby majonez połączył użyte do dania składniki. W popularnych wariantach w skład sałatki może wchodzić także ugotowana i starta na tarce marchewka, surowe jabłko pokrojone w kosteczkę oraz koperek do posypania po wierzchu. Do przygotowania najlepiej użyjcie głębokiej i odpowiednio dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy. Filety ze śledzia lądują na samym spodzie miski .  Sałatkę śledziową należy kroić i podawać na...

Zupa cebulowa
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Przepisy
Obłędna zupa cebulowa. Jeden zaskakujący dodatek podkręci jej smak
Zastosowanie cebuli jest właściwie nieograniczone. Można ją smażyć, gotować, dusić, grillować, dodawać do sałatek i surówek, do farszu do pierogów czy naleśników. Jest jeszcze zupa cebulowa. Po prostu pycha!

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej. Jej zwyczajową bazą jest mięsno-warzywny wywar z dodatkiem smażonej cebuli. Najlepiej smakuje podawana z grzankami z pszennej bułki i grubą warstwą startego sera! Zupa cebulowa z dodatkiem Wystarczy 60 minut, żeby wyczarować pyszną zupę na chłodne, jesienne dni. Cebula jako warzywo jest o tyle wdzięczna, że można ją łączyć dosłownie ze wszystkim. Grzanki z ostrym sosem będą czymś nieoczywistym, ale jednocześnie idealnie uzupełniającym jej wytrawny smak. Jeśli wolicie, wystarczy grubo starty ser. Składniki za zupę kupicie bez najmniejszego problemu. Na dodatek jest łatwa. Nie musisz być znawcą kuchni! Co należy kupić na zupę cebulową ze specjalnym dodatkiem? Zupa: 1 kg cebuli 4 szklanki bulionu szklanka wytrawnego białego wina kieliszek koniaku łyżka cukru sól szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielony, czarny pieprz 4 łyżki masła 2 łyżki oliwy Grzanki: pół bagietki szklanka startego sera gruyere  masło do smarowania Przygotowanie zupy z dodatkiem koniaku Cebulę obieramy i kroimy na plastry. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając. Cebula powinna stać się miękka i szklista, ale nie może się zbytnio zrumienić. Kiedy zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy, dodajemy cukier, zwiększamy ogień i doprowadzamy do jej karmelizacji. Cebulę przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, aż większość kawałków zamieni się w jedwabistą miksturę. Zupę na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy tajemniczy składnik.  Wino!  Gotujemy wywar kilka minut. Zupę zestawiamy z ognia i wlewamy kolejny bonusowy...

Śledź w zalewie octowej
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy
Najlepsze śledzie w occie z przepisu babci Bożenki. Zakochacie się w ich smaku
Zima to pora na śledzie. Wigilia, sylwester, karnawał – co chwila pojawia się okazja, by na stole wylądował półmisek z klasycznym śledziem.

Śledzie w tradycyjnej zalewie octowej są doskonałe same w sobie. Można bez strachu dać je gościom do jedzenia jako odrębne danie. Najważniejsze, by ryba, którą potraktowaliśmy zalewą była dobrej jakości, a także by była świeża. Śledzie w occie mogą być także świetną bazą do innych śledziowych sałatek. Jeżeli nie mamy zbyt dużego doświadczenia w przygotowywaniu zalewy octowej do śledzi, musimy robić to ostrożnie, zgodnie ze wskazaniami z przepisu. Chodzi o to, że łatwo możemy pomylić się z ilością octu. Jeżeli „przeholujemy” z tym składnikiem, łatwo możemy uszkodzić strukturę ryby, która nie nada się już do niczego. Jak przygotować śledzie w zalewie octowej? Zwykle śledzie przed włożeniem ich do zalewy octowej należy wymoczyć z nadmiaru soli. Robimy to tak długo, jak będzie to konieczne. Zwykle wystarczyć powinna 1 godzina. W razie potrzeby wymieniamy wodę i moczymy ponownie. Na smak naszych śledzi w zalewie octowej wpływ będzie miał rodzaj octu, który wybierzemy. Najpopularniejszy ocet spirytusowy nada naszej rybie mocnego, zdecydowanego smaku. Delikatniejszy otrzymamy, gdy użyjemy np. octu jabłkowego. Składniki: 1 kg filetów śledzi a’la matjas 2-3 duże cebule 200 ml octu spirytusowego 800 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 5 płaskich łyżeczek cukru Przygotowanie: Śledzie w miarę potrzeby moczymy w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do garnka wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy pod przykryciem. Dodajemy do zagotowanej mieszanki przyprawy i cukier. Zostawiamy zalewę do wystygnięcia. Układamy śledzie i cebulę warstwami w naczyniu lub w słoiku. Następnie zalewamy śledzie i cebulę ostudzoną zalewą z przyprawami. Delikatnie dociskamy zawartość słoika. Zostawiamy...