Przepis na karkówkę. Roladki z marchewką i ogórkiem kiszonym
Gotujmy.pl/misia5
Newsy

Przepis na karkówkę. Roladki z marchewką i ogórkiem kiszonym

Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki nadziewane marchewką, ogórkiem kiszonym i pieczarkami. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. Roladki z karkówki są proste do zrobienia. Wystarczy niecała godzina na ich przyrządzenie i obiad gotowy.

Roladki z karkówki jak nic innego pasują na rodzinny obiad. Są łatwe w przygotowaniu, a zawinięte z ogórkiem i innymi warzywami, elegancko prezentują się na stole. Jeśli uwielbiacie karkówkę, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu. Roladki z karkówki wychodzą soczyste i kruche, a dodatki takie jak ogórek kiszony, marchewka oraz pieczarki dopełniają charakterystyczny smak karkówki. 

Zobacz także
Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa

Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa

Grill na balkonie. Czy można grillować w bloku?

Grill na balkonie. Czy można grillować w bloku?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na roladki z karkówki 

Składniki:

  • 3 plastry karkówki 
  • marchew
  • ogórek kiszony
  • 2-3 pieczarki
  • natka pietruszki

Do posypania mięsa:

  • papryka słodka
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Przyprawy do smaku:

  • papryka ostra i słodka
  • oregano
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierzcie, dokładnie umyjcie i pokrójcie w słupki. 
  2. W ten sam sposób pokrójcie kiszonego ogórka. 
  3. Pieczarki umyjcie i pokrójcie na plastry grubości słupków marchewki i ogórka. 
  4. Każdy plasterek pieczarki pokrójcie jeszcze na paski grubości w/w warzyw. 
  5. Natkę pietruszki dokładnie opłuczcie pod wodą, a następnie ją osuszcie. 
  6. Oderwijcie grubsze łodyżki  i zostawcie te cieńsze, zakończone listkami.
  7. Plastry karkówki umyjcie i bardzo cienko rozbijcie tłuczkiem do mięsa.
  8. Przyprawcie je z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką oraz solą morską. 
  9. Na każdy rozbity plaster karkówki ułóżcie po kawałku marchewki, ogórka oraz tyle paseczków pieczarek,  żeby były długości wcześniej ułożonych warzyw. 
  10. Dodajcie jeszcze natkę pietruszki i zwińcie roladki, następnie obwiążcie je nitką.
  11. Tak przygotowane roladki obsmażcie z każdej strony. 
  12. Gdy będą miały już złoty kolor, przełóżcie je na talerz. 
  13. Resztki marchewki oraz pieczarek pokrójcie na drobno i wrzućcie na patelnię, na której wcześniej smażyliście mięso.
  14. Warzywa przez chwilę podsmażcie. Następnie do podsmażonych warzyw dodajcie odłożone roladki, posypcie je mąką i obsmażcie aż mąka straci swój surowy smak.
  15. Cały czas mieszając wlejcie wodę. 
  16. Całość doprawcie do smaku i duście pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i zgęstnienie sosu. 

Gotowe roladki z karkówki wyśmienicie będą smakować z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i surówki. 

Jaka marynata do karkówki?

Aby karkówka wyszła perfekcyjnie, należy ją wcześniej odpowiednio zamarynować. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku, a mięso po upieczeniu czy grillowaniu rozpływa się w ustach. Marynatę do karkówki można przyrządzić na wiele sposobów. Karkówka w marynacie balsamicznej z dodatkiem czosnku, miodu i rozmarynu smakuje obłędnie. Koniecznie musicie spróbować ten przepis. 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

 

roladki z karkówki przepis
Wafelek2601 / gotujmy.pl
Newsy
Mięciutkie i soczyste roladki z karkówki z boczkiem. Nawet Magda Gessler usiadłaby z wrażenia po ich spróbowaniu
Musicie koniecznie wypróbować ten przepis na przepyszne i aromatyczne roladki z karkówki ze specjalnym dodatkiem!

Smaczna karkówka zawsze sprawdza się na obiad. Jeżeli spodziewacie się gości i chcecie zaskoczyć ich czymś naprawdę wyjątkowym, to przygotujcie te pyszne roladki z karkówki z dodatkiem boczku i sera. Goście będą zachwyceni! Jak wybrać dobrą karkówkę? Podstawą wszelkich dań przygotowywanych z karkówki jest oczywiście mięso. Powinno być dobrej jakości i oczywiście świeże. Gdy kupujecie karkówkę w sklepie, zwróćcie uwagę na jej wygląd i zapach. Świeża powinna być wilgotna, ale nie mokra! Jeżeli mięso dosłownie leży w kałuży, to znaczy, że nie jest już świeże – po jakimś czasie z mięsa zaczyna wypływać woda, a wilgoć sprzyja psuciu się. Brzegi karkówki nie mogą być wysuszone, a jej zapach powinien być delikatny i świeży. Przepis na roladki z karkówki z boczkiem i serem Do przygotowania tych smacznych roladek będą wam potrzebne poniższe składniki: 800 g karkówki 100 g sera żółtego 100 g wędzonego boczku Chrzan (w słoiku) Olej rzepakowy Czosnek granulowany Sól Pieprz Przygotowanie Pokrójcie karkówkę w równe, dość cienkie plastry i rozbijcie tłuczkiem. Każdy plaster posmarujcie olejem i przyprawcie solą, pieprzem i czosnkiem. Ser i boczek pokrójcie w cienkie plasterki. Chrzanem posmarujcie plastry z jednej strony. Na każdym kawałku ułóżcie kilka plastrów sera i boczku. Zawińcie mięso w roladki. Ułóżcie roladki w naczyniu żaroodpornym i wstawcie na około godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. I gotowe! Podawajcie roladki z frytkami lub ziemniakami i surówką. Będą też świetnie smakowały na zimno pokrojone w kawałki o grubości 1-2 cm. Aby się nie rozpadały, wbijcie w każdy kawałek wykałaczkę.

Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Pieczona karkówka w sosie cygańskim. Prosty, jednogarnkowy obiad
Pyszna, rozpływająca się w ustach pieczona karkówka z warzywami w sosie pomidorowym. To proste danie robi się niemalże samo.

Nie zawsze mamy możliwość przyrządzenia popularnej karkówki z grilla, ale z łatwością możemy zrobić ją w piekarniku. Ta w sosie cygańskim z warzywami i sosem pomidorowym jest wyjątkowo delikatna i soczysta. Ma wspaniały aromat. Jeśli jesteście fanami karkówki, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu. Z czym podać karkówkę? W przepisie zostały użyte warzywa, dlatego nie musicie przyrządzać dodatkowej surówki czy sałatki, jeśli nie macie czasu czy ochoty. Karkówka świetnie smakuje z pieczonymi w całości ziemniakami – wystarczy, że dokładnie je umyjecie i zawinie w folię aluminiową. Upieczcie je w piekarniku razem z karkówką, dojdą w podobnym czasie. Przepis na pieczoną karkówkę w sosie cygańskim Składniki ok. 700g karkówki 2 cebule 1 czerwona papryka 200g pieczarek 400g pomidorów w zalewie z puszki 2 łyżki pikantnego keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawa do karkówki Przyprawa do mięs 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru 2 liście laurowe Przygotowanie Karkówkę umyjcie i potnijcie w plastry o grubości 1cm, jeśli macie mięso w całości. Możecie poprosić w mięsnym o pokrojenie karkówki na plastry. Cebulę pokrójcie w plastry lub piórka, pieczarki w plasterki, a paprykę w grubszą kostkę. Pomidory przelejcie do miski i rozgniećcie widelcem lub zmiksujcie blenderem. Do pomidorów dodajcie przyprawy (sól i pieprz, cukier, czosnek, liście laurowe, paprykę, bazylię i majeranek), keczup i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszajcie. Plastry mięsa doprawcie przyprawą do karkówki i...

Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki
Newsy
Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Szukacie najlepszej marynaty do karkówki z grilla? Ta jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, sprawia, że mięso smakuje doskonale i jest bardzo miękkie.

Dobra marynata do karkówki na grilla jest tak samo ważna, co dobrej jakości mięso. To połączenie to gwarancja dobrego smaku i pysznego dania. Odpowiednie marynowanie karkówki sprawi, że będzie ona miękka, soczysta i aromatyczna. Poza sezonem grillowym taką karkówkę możecie upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni grillowej. Marynata do karkówki na grilla Marynowanie karczku to podstawowy sposób przygotowywania tego mięsa na grilla. Dzięki marynacie grillowana karkówka będzie miała wyjątkowy intensywny smak, nie będzie twarda lub sucha. Marynatę warto przygotować wcześniej i moczyć w niej karkówkę przez kilka-kilkanaście godzin. Marynata do karkówki z grilla: przepis Składniki Plastry karkówki 2 cebule 3 ząbki czosnku Łyżeczka suszonej bazylii Łyżeczka suszonego oregano Łyżeczka mielonej słodkiej papryki Łyżeczka mielonej ostrej papryki Łyżeczka soli Łyżeczka czarnego pieprzu Pół szklanki oleju Przygotowanie marynaty do karkówki na grilla Do szklanki oleju dodajcie wszystkie przyprawy; bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszajcie. Ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Cebulę pokrójcie w piórka lub grubsze plasterki. W dużej misce ułóżcie plastry karkówki, dodajcie czosnek i cebulę i wszystko zalejcie marynatą. Dokładnie wymieszajcie, aby każdy plaster karkówki pokrył się przyprawami. Miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kilka godzin do lodówki. Smacznego! Jak długo marynować karkówkę? Im dłużej, tym lepiej. Dobrze, jeśli przyrządzicie mięso rano albo dzień wcześniej, ale jeśli nie zdążyliście, marynujcie karkówkę przez co najmniej godzinę. Pamiętajcie, żeby po...

Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Newsy
Jak zrobić duszoną karkówkę z ziemniakami? Łatwy przepis na domowy obiad
Karkówka to świetny pomysł na domowy obiad. Jest łatwa w przygotowaniu, a duszona na niewielkim ogniu w sosie, smakuje wręcz wybornie.

Podczas niedzielnych obiadów, na stole zazwyczaj goszczą tradycyjne dania w postaci kotletów schabowych czy mielonych. To sprawdzona opcja, aczkolwiek warto czasami zaskoczyć bliskich czymś innym. W tej kwestii świetnie sprawdzi się duszona karkówka z ziemniakami. Danie z pewnością podbije kubki smakowe wszystkich waszych domowników. Duszona karkówka Mięso wieprzowe z karczku, kojarzy się głównie z grillem. Jednak niewiele osób wie, że można je również przygotować w smaczny sposób na obiad. Świetnie sprawdza się duszone w delikatnym sosie z warzywami. Takie połączenie smaków jest wręcz wyborne i sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad. Tak przygotowane mięso idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami.  Przepis na duszoną karkówkę z ziemniakami Składniki: 700 g karkówki wieprzowej 2 łyżki masła ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 pieczarki 1 cebula ½ litra gorącego bulionu warzywnego przyprawa uniwersalna pieprz czarny mielony wędzona papryka mąka pszenna sól  Przygotowanie: Karkówkę dokładnie umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie ją na plastry. Mięso ułóżcie na desce, a później delikatnie rozgniećcie je ręką. Karkówkę przyprawcie do smaku przyprawą uniwersalną oraz papryką wędzoną. Patelnię rozgrzejcie wraz z dwiema łyżkami masła. Później ułóżcie na niej plastry mięsa i dokładnie obsmażcie je z obu stron. Usmażone mięso przełóżcie do garnka. Zalejcie je ½ litra gorącego bulionu warzywnego bądź wodą. Cebulę obierzcie z łupinek i drobno posiekajcie. Dodajcie ją do garnka z mięsem.  Umyte papryki oraz pieczarki pokrójcie w drobną...