Przepis na karkówkę. Roladki z marchewką i ogórkiem kiszonym
Gotujmy.pl/misia5
Newsy

Przepis na karkówkę. Roladki z marchewką i ogórkiem kiszonym

Soczyste i aromatyczne roladki z karkówki nadziewane marchewką, ogórkiem kiszonym i pieczarkami. Doskonałe na obiad dla całej rodziny. Roladki z karkówki są proste do zrobienia. Wystarczy niecała godzina na ich przyrządzenie i obiad gotowy.

Roladki z karkówki jak nic innego pasują na rodzinny obiad. Są łatwe w przygotowaniu, a zawinięte z ogórkiem i innymi warzywami, elegancko prezentują się na stole. Jeśli uwielbiacie karkówkę, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu. Roladki z karkówki wychodzą soczyste i kruche, a dodatki takie jak ogórek kiszony, marchewka oraz pieczarki dopełniają charakterystyczny smak karkówki. 

Zobacz także
Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa

Jaka marynata do żeberek? Przepis na pyszną marynatę do mięsa

Grill na balkonie. Czy można grillować w bloku?

Grill na balkonie. Czy można grillować w bloku?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na roladki z karkówki 

Składniki:

  • 3 plastry karkówki 
  • marchew
  • ogórek kiszony
  • 2-3 pieczarki
  • natka pietruszki

Do posypania mięsa:

  • papryka słodka
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Przyprawy do smaku:

  • papryka ostra i słodka
  • oregano
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierzcie, dokładnie umyjcie i pokrójcie w słupki. 
  2. W ten sam sposób pokrójcie kiszonego ogórka. 
  3. Pieczarki umyjcie i pokrójcie na plastry grubości słupków marchewki i ogórka. 
  4. Każdy plasterek pieczarki pokrójcie jeszcze na paski grubości w/w warzyw. 
  5. Natkę pietruszki dokładnie opłuczcie pod wodą, a następnie ją osuszcie. 
  6. Oderwijcie grubsze łodyżki  i zostawcie te cieńsze, zakończone listkami.
  7. Plastry karkówki umyjcie i bardzo cienko rozbijcie tłuczkiem do mięsa.
  8. Przyprawcie je z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką oraz solą morską. 
  9. Na każdy rozbity plaster karkówki ułóżcie po kawałku marchewki, ogórka oraz tyle paseczków pieczarek,  żeby były długości wcześniej ułożonych warzyw. 
  10. Dodajcie jeszcze natkę pietruszki i zwińcie roladki, następnie obwiążcie je nitką.
  11. Tak przygotowane roladki obsmażcie z każdej strony. 
  12. Gdy będą miały już złoty kolor, przełóżcie je na talerz. 
  13. Resztki marchewki oraz pieczarek pokrójcie na drobno i wrzućcie na patelnię, na której wcześniej smażyliście mięso.
  14. Warzywa przez chwilę podsmażcie. Następnie do podsmażonych warzyw dodajcie odłożone roladki, posypcie je mąką i obsmażcie aż mąka straci swój surowy smak.
  15. Cały czas mieszając wlejcie wodę. 
  16. Całość doprawcie do smaku i duście pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i zgęstnienie sosu. 

Gotowe roladki z karkówki wyśmienicie będą smakować z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i surówki. 

Jaka marynata do karkówki?

Aby karkówka wyszła perfekcyjnie, należy ją wcześniej odpowiednio zamarynować. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku, a mięso po upieczeniu czy grillowaniu rozpływa się w ustach. Marynatę do karkówki można przyrządzić na wiele sposobów. Karkówka w marynacie balsamicznej z dodatkiem czosnku, miodu i rozmarynu smakuje obłędnie. Koniecznie musicie spróbować ten przepis. 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

 

karkówka z żurawiną przepis
Adobe Stock
Newsy
Tak tanio jeszcze nie było. Tylko do niedzieli w Lidlu świeżutka karkówka za mniej niż 10 zł za kilogram
W Lidlu tylko do niedzieli kupicie karkówkę przecenioną aż o 50 proc. Teraz za każdy kilogram tego przysmaku zapłacicie tylko 8,99 zł. Złapane na promocji mięso koniecznie wykorzystajcie do przyrządzenia pysznego obiadu. W wersji z pieczarkami i żurawiną będzie smakować wybornie!

Choć na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać wam się dziwne, w rzeczywistości jest po prostu genialne. Bowiem niewiele osób wie, że wyrazisty smak mięsa idealnie komponuje się ze słodkimi składnikami. W wielu regionach przyrządza się je nie tylko z żurawiną, ale również z jabłkami, pomarańczami, a nawet czekoladą! Przepis na karkówkę z pieczarkami i żurawiną Będziecie potrzebować 1 kilogram karkówki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 gramów pieczarek 75 gramów suszonej żurawiny 500 ml śmietany 30 proc. 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy miodowej Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek Przygotowanie Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyjcie, pokrójcie, a następnie dodajcie do cebuli. Całość doprawcie solą, pieprzem oraz kurkumą i dokładnie wymieszajcie. Smażcie aż do momentu, w którym woda z pieczarek całkowicie odparuje. Karkówkę umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie na plastry o grubości ok. 2 centymetrów. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, żurawinę oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie. W podłużnym naczyniu żaroodpornym, najlepiej szklanym, zacznijcie umieszczać wszystkie składniki warstwami w kolejności – mięso, pieczarki, mięso, pieczarki. Tak przygotowane danie polejcie miksturą na bazie śmietany, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Całość pieczcie przez ok. 80 minut. Gotowe!

roladki schabowe
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Najlepszy przepis na roladki ze schabu. Dzięki kilku dodatkom wychodzą naprawdę soczyste
Każdy domownik poprosi o dokładkę!

Roladki to bardzo prosty sposób na odczarowanie schabu. Jeśli znudziły ci się tradycyjne schabowe, masz dość panierowanych kotletów, wypróbuj ten przepis. W środku każdej roladki kryją się pyszne dodatki, które nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale dodatkowo sprawiają, że jest wyjątkowo soczysta. Co wkładać do środka roladek? Możliwości jest wiele i wszystko tak naprawdę zależy od tego, co lubimy. Doskonale sprawdzają się przeróżne warzywa. Najpopularniejszy jest ogórek kiszony oraz papryka, które dobrze  smakowo współgrają ze schabem. Polecamy również dodanie kawałka boczku, który zagwarantuje, że mięso nigdy nie wyjdzie suche. Cienko rozbity kotlet można posmarować musztardą – potrawa wyjdzie tak pyszna, że palce lizać. Przepis na roladki ze schabu z ogórkiem kiszonym i kiełbaską Składniki 8 kotletów schabowych 4 ogórki kiszone 1 duża czerwona papryka 1 kawałek cienkiej kiełbasy 2 marchewki średniej wielkości Kawałek żółtego sera Natka pietruszki sól i pieprz Ostra papryka Słodka papryka Oregano i bazylia lub zioła prowansalskie Przygotowanie Ogórki kiszone pokrój na ćwiartki. Paprykę, marchewkę i ser pokrój w słupki o grubości około pół centymetra. Kiełbaskę również pokrój na kawałki. Długość dodatków zależy od wielkości kotletów. Rozbij cienko kotlety, ale uważaj, żeby nie zrobić w nich dziur. Mięso z każdej strony posyp solą, świeżo mielonym pieprzem, ostrą i słodką papryką. Na każdym kotlecie ułóż dodatki: kawałek ogórka, czerwonej papryki, marchewki, kiełbasy i żółtego sera. Do środka włóż również trochę posiekanej natki pietruszki. Zwiń kotlety w rulony i...

Zupa pieczarkowa
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy
Smakuje doskonale i mało przy niej pracy. Wyborna zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa z grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych. Można ją jeść nie tylko na święta. Będzie idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Chcecie spróbować?

Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem. Ugotowany wywar zostaje poddany zmiksowaniu, a następnie podany z grzankami lub tartym serem. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej bez miksowania. Smakuje wyśmienicie z kluskami lub makaronem.  Z dodatkiem grzybów Polacy lubią grzyby i grzybobrania. Sezon na zbieranie każdorazowo obfituje w wysyp grzybiarzy w przydrożnych lasach. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo. Możemy ugotować zupę pieczarkową, borowikową, kurkową. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, przydadzą się suszone lub mrożone.  Pieczarkowa klasyka Jako, że sezon jesienno-zimowy wymaga od nas nieco więcej, powinniśmy zadbać chociaż o jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Zupa to najlepszy kompromis. Zadziała rozgrzewająco, na dodatek nasyci. Pieczarkowa jest łatwa  w przyrządzeniu. Same składniki na zupę są łatwo dostępne i tanie. Nic tylko spróbować! Składniki na zupę pieczarkową z ziemniakami: 700 g obranych ziemniaków 500 g pieczarek 2 marchewki 1 cebula 1-2 garście posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki masła 2 l bulionu 100 ml śmietanki 30% Pieczarkowa z ziemniakami Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w większe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość musi się solidnie zagotować. Mniejsze pieczarki kroimy na pół a większe tniemy w grubsze plastry. Pokrojone pieczarki podsmażamy kilka minut na maśle i wrzucamy do garnka. Wywar gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawiamy z ognia, wlewamy śmietankę oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i możemy podawać bliskim!

Roladki schabowe
misia5/gotujmy.pl
Przepisy
Roladki schabowe, którym nikt się nie oprze. Z ogórkiem kiszonym smakują najlepiej
Roladki schabowe to danie z rodzaju: „mięso z niespodzianką”. Tak wysmażony schab na pewno przypadnie wam do gustu!

Rolady z mięsa to podstawa kuchni śląskiej. W Katowicach, Zabrzu i okolicach jedzą jednak głównie rolady z mięsa wołowego. Nasza propozycja będzie nieco inna – w sam raz dla amatorów mięsa wieprzowego. Rolady wołowe na tradycyjnym śląskim stole nie obejdą się bez klusek i modrej kapusty. W przypadku naszych roladek schabowych dopuszczalna jest większa dowolność. Jeżeli nie lubicie ziemniaczanych klusek, śmiało możecie eksperymentować do woli. Na przykład poprzez podanie tego mięsa z zapiekanym ryżem z dodatkiem surówki ze świeżej kapusty pekińskiej. Przedstawiciele ortodoksyjnej śląskiej kuchni złapią się w tym momencie za głowy, ale gwarantujemy wam – nie pożałujecie przygotowania takiego zestawu na obiad! Roladki schabowe wypełnimy także nieco innymi składnikami niż robią to zwykle gospodynie ze Śląska. Zamiast musztardy, boczku i surowej cebuli, my wykorzystamy takie składniki jak czerwona papryka, kiełbasa i ser żółty. Oprócz tego dodamy także kawałki ogórka kiszonego – w tym względzie uczynimy więc podobnie jak w przypadku rolad wołowych. Pamiętajcie o wyborze dobrego schabu na nasze roladki. Szukajmy świeżego, naturalnego mięsa, które nie rozleci się podczas rozbijania na cienkie plasterki. Potrzebujemy dość grubych kawałków, które będziemy mogli rozciągnąć do pokaźnych rozmiarów – tylko w ten sposób uda nam się włożyć do nich sporo dodatków. Przepis na roladki schabowe Składniki: 5-6 sporych plastrów mięsa schabowego (ok. 80-90 dag) Czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone Pętko cienkiej kiełbasy (jeżeli lubicie ostre smaki, możecie wykorzystać np. kiełbasę chorizo) 15 dag tartego sera żółtego Natka pietruszki Ostra i słodka papryka w...