Roladki z karkówki jak nic innego pasują na rodzinny obiad. Są łatwe w przygotowaniu, a zawinięte z ogórkiem i innymi warzywami, elegancko prezentują się na stole. Jeśli uwielbiacie karkówkę, koniecznie powinniście przyrządzić ją z poniższego przepisu. Roladki z karkówki wychodzą soczyste i kruche, a dodatki takie jak ogórek kiszony, marchewka oraz pieczarki dopełniają charakterystyczny smak karkówki. 

Przepis na roladki z karkówki 

Składniki:

  • 3 plastry karkówki 
  • marchew
  • ogórek kiszony
  • 2-3 pieczarki
  • natka pietruszki

Do posypania mięsa:

  • papryka słodka
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Przyprawy do smaku:

  • papryka ostra i słodka
  • oregano
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierzcie, dokładnie umyjcie i pokrójcie w słupki. 
  2. W ten sam sposób pokrójcie kiszonego ogórka. 
  3. Pieczarki umyjcie i pokrójcie na plastry grubości słupków marchewki i ogórka. 
  4. Każdy plasterek pieczarki pokrójcie jeszcze na paski grubości w/w warzyw. 
  5. Natkę pietruszki dokładnie opłuczcie pod wodą, a następnie ją osuszcie. 
  6. Oderwijcie grubsze łodyżki  i zostawcie te cieńsze, zakończone listkami.
  7. Plastry karkówki umyjcie i bardzo cienko rozbijcie tłuczkiem do mięsa.
  8. Przyprawcie je z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką oraz solą morską. 
  9. Na każdy rozbity plaster karkówki ułóżcie po kawałku marchewki, ogórka oraz tyle paseczków pieczarek,  żeby były długości wcześniej ułożonych warzyw. 
  10. Dodajcie jeszcze natkę pietruszki i zwińcie roladki, następnie obwiążcie je nitką.
  11. Tak przygotowane roladki obsmażcie z każdej strony. 
  12. Gdy będą miały już złoty kolor, przełóżcie je na talerz. 
  13. Resztki marchewki oraz pieczarek pokrójcie na drobno i wrzućcie na patelnię, na której wcześniej smażyliście mięso.
  14. Warzywa przez chwilę podsmażcie. Następnie do podsmażonych warzyw dodajcie odłożone roladki, posypcie je mąką i obsmażcie aż mąka straci swój surowy smak.
  15. Cały czas mieszając wlejcie wodę. 
  16. Całość doprawcie do smaku i duście pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i zgęstnienie sosu. 

Gotowe roladki z karkówki wyśmienicie będą smakować z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i surówki. 

Zobacz także:

Jaka marynata do karkówki?

Aby karkówka wyszła perfekcyjnie, należy ją wcześniej odpowiednio zamarynować. Dzięki marynowaniu karkówka zyskuje na smaku, a mięso po upieczeniu czy grillowaniu rozpływa się w ustach. Marynatę do karkówki można przyrządzić na wiele sposobów. Karkówka w marynacie balsamicznej z dodatkiem czosnku, miodu i rozmarynu smakuje obłędnie. Koniecznie musicie spróbować ten przepis. 

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: