Kapusta zasmażana, gołąbki z młodej kapusty, bigos z młodej kapusty – to wszystko znacie na pewno już dobrze. A czy myśleliście o tym, żeby z młodej kapusty przygotować dość lekką i pożywną zupę?
Kto powiedział, że kapuśniak musi być koniecznie z kiszonej kapusty? Nazwa tego dania daje zdecydowanie większe pole do popisu. Warto skorzystać więc z dobrodziejstwa, jakim jest młoda, tegoroczna kapusta i ugotować coś tak pysznego, jak kapuśniak zabielany z młodej kapusty.
Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty
Składniki:
- Ok. 60 dag mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością
- 1-2 marchewki
- Duża cebula
- Pietruszka
- 4-5 ziemniaków
- Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. połowa małej główki)
- Opcjonalnie – 20 dag kiełbasy
- Natka pietruszki
- Łyżeczka kminku
- Pół łyżeczki cząbru
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól
- Pieprz
- Olej
- Śmietana 18% do zup
Przygotowanie:
- Mięso oczyśćcie, zalejcie wodą i gotujcie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, zbierając szumy.
- Obierzcie warzywa. Pietruszkę i marchewkę zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokrójcie w małe kawałki, a cebulę pokrójcie drobno. Jeżeli nie macie czasu na ścieranie warzyw na tarce, możecie śmiało pokroić je wszystkie na drobne kawałki.
- Rozgrzejcie na patelni olej. Podsmażcie cebulę, dodajcie potem pokrojoną kiełbasę, marchewkę i pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Przesmażcie całość przez kilka minut.
- Dodajcie podsmażone do wywaru mięsnego.
- Przegotujcie wszystko razem, dodajcie ziemniaki.
- Gotujcie zupę do miękkości ziemniaków i kapusty.
- Doprawcie do smaku przyprawami i solą.
- Zabielcie zupę śmietaną. Uważajcie, by zupa się nie zwarzyła – zahartujcie śmietanę odrobiną gorącej zupy i dopiero potem wlejcie ją do środka.
- Podawajcie z odrobiną posiekanej natki pietruszki i z pieczywem
- Smacznego!