Kapusta zasmażana, gołąbki z młodej kapusty, bigos z młodej kapusty – to wszystko znacie na pewno już dobrze. A czy myśleliście o tym, żeby z młodej kapusty przygotować dość  lekką i pożywną zupę?

Kto powiedział, że kapuśniak musi być koniecznie z kiszonej kapusty? Nazwa tego dania daje zdecydowanie większe pole do popisu. Warto skorzystać więc z dobrodziejstwa, jakim jest młoda, tegoroczna kapusta i ugotować coś tak pysznego, jak kapuśniak zabielany z młodej kapusty.

Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty

Składniki:

  • Ok. 60 dag mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością
  • 1-2 marchewki
  • Duża cebula
  • Pietruszka
  • 4-5 ziemniaków
  • Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. połowa małej główki)
  • Opcjonalnie – 20 dag kiełbasy
  • Natka pietruszki
  • Łyżeczka kminku
  • Pół łyżeczki cząbru
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Śmietana 18% do zup

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, zalejcie wodą i gotujcie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, zbierając szumy.
  2. Obierzcie warzywa. Pietruszkę i marchewkę zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokrójcie w małe kawałki, a cebulę pokrójcie drobno. Jeżeli nie macie czasu na ścieranie warzyw na tarce, możecie śmiało pokroić je wszystkie na drobne kawałki.
  3. Rozgrzejcie na patelni olej. Podsmażcie cebulę, dodajcie potem pokrojoną kiełbasę, marchewkę i pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Przesmażcie całość przez kilka minut.
  4. Dodajcie podsmażone do wywaru mięsnego.
  5. Przegotujcie wszystko razem, dodajcie ziemniaki.
  6. Gotujcie zupę do miękkości ziemniaków i kapusty.
  7. Doprawcie do smaku przyprawami i solą.
  8. Zabielcie zupę śmietaną. Uważajcie, by zupa się nie zwarzyła – zahartujcie śmietanę odrobiną gorącej zupy i dopiero potem wlejcie ją do środka.
  9. Podawajcie z odrobiną posiekanej natki pietruszki i z pieczywem
  10. Smacznego!