Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Znacie taką zupę? W sam raz na wiosnę!
Adobe Stock
Newsy

Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty. Wyjdzie bardzo smaczna bez zasmażki

Kapuśniak kojarzy się raczej z kapustą kiszoną. Dzisiaj prezentujemy go w mniej kwaśnej, wiosennej wersji - na młodej kapuście. Dodatkowo polecamy zabielić go świeżą śmietaną.

Kapusta zasmażana, gołąbki z młodej kapusty, bigos z młodej kapusty – to wszystko znacie na pewno już dobrze. A czy myśleliście o tym, żeby z młodej kapusty przygotować dość  lekką i pożywną zupę?

Kto powiedział, że kapuśniak musi być koniecznie z kiszonej kapusty? Nazwa tego dania daje zdecydowanie większe pole do popisu. Warto skorzystać więc z dobrodziejstwa, jakim jest młoda, tegoroczna kapusta i ugotować coś tak pysznego, jak kapuśniak zabielany z młodej kapusty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kapuśniak zabielany z młodej kapusty

Składniki:

  • Ok. 60 dag mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością
  • 1-2 marchewki
  • Duża cebula
  • Pietruszka
  • 4-5 ziemniaków
  • Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. połowa małej główki)
  • Opcjonalnie – 20 dag kiełbasy
  • Natka pietruszki
  • Łyżeczka kminku
  • Pół łyżeczki cząbru
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Śmietana 18% do zup
Zobacz także
Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit

Pomaga na problemy żołądkowe i oczyszcza z toksyn. Sok z młodej kapusty to hit

Jakie mięso dodać do młodej kapusty? Pamiętajcie, że to nie to samo co zwykły bigos!

Jakie mięso dodać do młodej kapusty? Pamiętajcie, że to nie to samo, co zwykły bigos!

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, zalejcie wodą i gotujcie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, zbierając szumy.
  2. Obierzcie warzywa. Pietruszkę i marchewkę zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokrójcie w małe kawałki, a cebulę pokrójcie drobno. Jeżeli nie macie czasu na ścieranie warzyw na tarce, możecie śmiało pokroić je wszystkie na drobne kawałki.
  3. Rozgrzejcie na patelni olej. Podsmażcie cebulę, dodajcie potem pokrojoną kiełbasę, marchewkę i pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Przesmażcie całość przez kilka minut.
  4. Dodajcie podsmażone do wywaru mięsnego.
  5. Przegotujcie wszystko razem, dodajcie ziemniaki.
  6. Gotujcie zupę do miękkości ziemniaków i kapusty.
  7. Doprawcie do smaku przyprawami i solą.
  8. Zabielcie zupę śmietaną. Uważajcie, by zupa się nie zwarzyła – zahartujcie śmietanę odrobiną gorącej zupy i dopiero potem wlejcie ją do środka.
  9. Podawajcie z odrobiną posiekanej natki pietruszki i z pieczywem
  10. Smacznego!
Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak
Adobe Stock
Newsy
Jakie przyprawy dodać do kapuśniaku z kiszonej kapusty? Te najlepiej podkreślą jego smak
Kapuśniak może być przygotowywany na wiele sposobów w zależności od odmiany kapusty. Jego smak zależy także w dużej mierze od przypraw, które do niego dodacie.

Kapuśniak to tradycyjna wschodnioeuropejska zupa, która przygotowywana jest na białej, czerwonej, włoskiej, świeżej, młodej, a nawet kiszonej kapuście. Wywar przygotowywany jest także na mięsie z kością, który nadaje całości intensywnego smaku.  Jakie przyprawy warto dodać do kapuśniaku?  Większość kucharzy gorąco poleca kapuśniak wzbogacony o podstawowe przyprawy takie jak sól, pieprz i kminek. Często jednak dodaje się również ziele angielskie i liście laurowe, które wzbogacą zupę o głęboki, intensywny aromat. Jeśli chcecie podkreślić mięsny smak, warto dodać też do dania przypieczoną nad ogniem lub palnikiem cebulę. To stary trik naszych babć, który dodaje potrawom wielowymiarowego posmaku i aromatu. Metoda ta wywodzi się z czasów, kiedy dostępna była znacznie mniejsza ilość przypraw, ale do dziś nie traci na skuteczności i aktualności. Jak ugotować kapuśniak z kapusty kiszonej? Kiszona wersja kapusty jest łatwo dostępna, ponieważ znajdziecie ją w każdym supermarkecie przez cały rok. To dlatego kapuśniak przygotowuje się najczęściej właśnie na tym rodzaju kapusty. Powstała w ten sposób zupa to tzw. kwaśnica. Składa się ona właściwie z zaledwie kilku składników: wody, kapusty kiszonej, mięsa oraz ziemniaków. Aby uzyskać znacznie bardziej nasycony, ciekawszy smak, warto dodać także wędzony boczek, marchewkę, pietruszkę oraz garść przypraw. Jak przygotować kwaśnicę krok po kroku? Przepis na kwaśnicę z boczkiem, kminkiem i zielem angielskim Składniki:  kapusta kiszona,  ziemniaki, mięso z kością (np. golonka), boczek wędzony, marchewka, pietruszka, sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy. Przygotowanie: Warzywa obierzcie i pokrójcie na mniejsze...

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pyszny, wiosenny obiad
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem. Pyszny, wiosenny obiad
Kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku jest delikatniejszy i lżejszy od tradycyjnego kapuśniaku z kiszonej kapusty. Ten jest delikatnie słodkawy z interesującą nutą wędzonki. Wypróbujcie koniecznie.

Zupy z dodatkiem kapusty są wyjątkowo aromatyczne. Z tego powodu warto ugotować na przykład rosół z kilkoma liśćmi kapusty , by nabrał głębszego smaku! Jednak przyznacie, że nie ma to jak prawdziwy, swojski kapuśniak . Świetnie smakuje ten z kiszonej kapusty , ale gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, to zbrodnią jest jej nie wykorzystać! Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała zupa sezonowa pełna witamin. A do tego jak smakuje… Ugotujcie go z dodatkiem boczku i posypcie na koniec koperkiem, a wyjdzie idealny! Wypróbujcie przepis na kapuśniak z młodej kapusty autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania pysznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 200 g boczku wędzonego Pół główki młodej kapusty 2 ćwiartki z kurczaka 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 większy seler 1 cebula Biała część pora Kilka gałązek lubczyku Majeranek Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kurczaka w zimnej wodzie. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. W trakcie gotowania zbierzcie szumowiny Następnie obierzcie wszystkie jarzyny, a cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki (jeżeli macie kuchenkę indukcyjną, wystarczy przeciąć cebulę na pół i podsmażyć na suchej patelni). Dodajcie do kurczaka poza ziemniakami – te ugotujcie osobno. Doprawcie zupę kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut. Po ugotowaniu odcedźcie zupę. Ziemniaki i boczek pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Gotujcie 5 minut. Kapustę poszatkujcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodajcie do zupy...

Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków
Lubicie proste, smaczne i szybkie zupy? W sezonie na młodą białą kapustę koniecznie spróbujcie ugotować tradycyjną parzybrodę.

Też czekaliście całą zimę na młodą kapustę? Kiedy sezon na to warzywo wreszcie ruszył, nie warto poprzestawać na bigosie , kapuście zasmażanej czy klasycznych gołąbkach . Młoda biała kapusta otwiera znacznie więcej kulinarnych szufladek. Skąd wzięła się nazwa parzybroda? Pamiętacie kuchnię babć i mam? Nie brakowało w niej tanich, szybkich, ale za to smacznych pożywnych zup. Dawniej często robiło się je także z wykorzystaniem młodej kapusty. Takim daniem jest właśnie tak zwana parzybroda. Skąd wzięła się ta dość zabawna nazwa? Być może od dużej ilości dodawanego do smaku pieprzu, który miał parzyć niegdysiejszych smakoszy. Z drugiej strony etymologia może być zupełnie inna – na Kielecczyźnie w ten sam sposób nazywa się inne jednogarnkowe danie . Alternatywną nazwą tego dania jest także „pazibroda”. Przepis na zupę parzybrodę Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka lub odpowiednia ilość udek 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 2 pietruszki Pół selera Kawałek pora Ok. 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 4-5 ziemniaków 1 pęczek koperku Sól Pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania bulionu na skrzydełkach. Zalejcie mięso zimną wodą, dodajcie ziele angielskie i liść laurowy i gotujcie, zbierając szumowiny. Po ok. 40 min gotowania dodajcie obrane i pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Kiedy mięso będzie już miękkie, a bulion aromatyczny, dodajcie do środka obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ok. 10 min gotowania dodajcie do środka poszatkowaną drobno młodą kapustę. Kiedy warzywa zmiękną, dodajcie pokrojony drobno koperek, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Podawajcie z chlebem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl