Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pyszny, wiosenny obiad
kloruś/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem. Pyszny, wiosenny obiad

Kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku jest delikatniejszy i lżejszy od tradycyjnego kapuśniaku z kiszonej kapusty. Ten jest delikatnie słodkawy z interesującą nutą wędzonki. Wypróbujcie koniecznie.

Zupy z dodatkiem kapusty są wyjątkowo aromatyczne. Z tego powodu warto ugotować na przykład rosół z kilkoma liśćmi kapusty, by nabrał głębszego smaku! Jednak przyznacie, że nie ma to jak prawdziwy, swojski kapuśniak. Świetnie smakuje ten z kiszonej kapusty, ale gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, to zbrodnią jest jej nie wykorzystać! Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała zupa sezonowa pełna witamin. A do tego jak smakuje… Ugotujcie go z dodatkiem boczku i posypcie na koniec koperkiem, a wyjdzie idealny! Wypróbujcie przepis na kapuśniak z młodej kapusty autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Do przygotowania pysznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego
  • Pół główki młodej kapusty
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 większy seler
  • 1 cebula
  • Biała część pora
  • Kilka gałązek lubczyku
  • Majeranek
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie

Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie

Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami. Smaczny „zapychacz” na koniec miesiąca

Przepis na makaron z młodą kapustą i jajkami. Smaczny „zapychacz” na koniec miesiąca

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kurczaka w zimnej wodzie. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. W trakcie gotowania zbierzcie szumowiny
  2. Następnie obierzcie wszystkie jarzyny, a cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki (jeżeli macie kuchenkę indukcyjną, wystarczy przeciąć cebulę na pół i podsmażyć na suchej patelni). Dodajcie do kurczaka poza ziemniakami – te ugotujcie osobno.
  3. Doprawcie zupę kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut.
  4. Po ugotowaniu odcedźcie zupę. Ziemniaki i boczek pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Gotujcie 5 minut.
  5. Kapustę poszatkujcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  6. Następnie dodajcie do zupy marchewkę pokrojoną w kostkę, mięso z kurczaka oraz majeranek, sól i pieprz do smaku. Na koniec możecie zabielić kapuśniak śmietaną i posypać świeżym koperkiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
margolata/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Tak dobra zupa, że palce lizać
Prosty przepis na kapuśniak z młodej kapusty przyda się każdemu, kto lubi jednogarnkowe dania. Wypróbujcie sami.

Lekki kapuśniak z młodej kapusty to świetna propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest pełen witamin dzięki znajdującej się w nim kapuście, a dodanie boczku i kiełbasy sprawia, że zupa jest bardzo sycąca i nawet nie trzeba do niej przygotowywać drugiego dania. Wypróbujcie pyszny przepis na kapuśniak od jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Smakuje fantastycznie, a do tego cudownie pachnie! Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania smacznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka kapusty 300 g boczku Wędzone żeberka 3 ziemniaki 2 marchewki 1 suszony grzyb 1 cebula 1 ząbek czosnku Kiełbasa 1 łyżka mąki 1 łyżka masła Kostka rosołowa Ziele angielskie Liść laurowy Majeranek Pieprz Przygotowanie: Obierzcie cebulę, przekrójcie na pół i jedną połówkę pokrójcie w kostkę. Włóżcie wędzone żeberka do garnka i zalejcie wodą. Po zagotowaniu gotujcie przez pół godziny i dodajcie pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę, 1 obrany ząbek czosnku oraz 1 suszonego grzyba. Kapustę umyjcie, zdejmijcie wierzchnie liście i poszatkujcie ją drobno. Sparzcie gorącą wodą i dodajcie do garnka z żeberkami. Gotujcie przez kwadrans. Ziemniaki i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Dodajcie do kapusty i zagotujcie. Do smaku dodajcie kostkę rosołową i wymieszajcie. Pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Gdy już się podsmaży, dodajcie do garnka z kapustą. Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, usmażcie pokrojoną w kostkę kiełbasę i gdy będzie gotowa, wrzućcie do garnka. Do pozostałego tłuszczu wsypcie łyżkę mąki i wymieszajcie, by nie było grudek. W razie, gdyby tłuszczu było za mało,...

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...

Idealna zupa na lato. Zróbcie lekką zupę z młodej kapusty SEO: Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Przepis na zupę z młodej kapusty z dodatkami. Lekki i pyszny letni obiad
Ta zupa idealnie sprawdzi się na letni obiad. Jest bardzo lekka, ale dobrze syci. Wykorzystajcie do niej młodą kapustę i kilka innych dodatków.

Sezon na młodą kapustę w pełni. Jeśli zrobiliście już duszoną młodą kapustę z koperkiem , kapustę w słodko-kwaśnej wersji i macie ochotę na więcej pomysłów z kapustą w roli głównej , bardzo ucieszy was ten przepis. To świetny pomysł na obiad w ciepły dzień, kiedy nie za bardzo macie ochotę na ciężki posiłek lub kilkudaniowy obiad. Przepis na lekką zabielaną zupę z młodą kapustą Ta zupa wręcz smakuje wiosną. Zrobicie ją z młodej kapusty i kilku innych dodatków. Swobodnie możecie modyfikować ten przepis i zrobić go z warzyw, które macie akurat pod ręką. Receptura jest bardzo elastyczna. Składniki na zupę z młodej kapusty Młoda kapusta 3 litry wody 5 ziemniaków Pół pęczka włoszczyzny Puszka groszku konserwowego 2 łyżki masła Papryka chili Łyżeczka curry Trochę soli 200 g śmietany 12% 4 łyżeczki mąki Pęczek natki pietruszki Pół łyżeczki zielonego pieprzu Przygotowanie wiosennej zupy z młodej kapusty Opłuczcie kapustę pod wodą. Pokrójcie kapustę w drobne kawałki i włóżcie do miski. Wodę zagotujcie w garnku. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w kostkę. Obierzcie włoszczyznę i pokrójcie ją w drobną kostkę lub słupki, albo wykorzystajcie mrożoną włoszczyznę. Włóżcie ziemniaki i włoszczyznę do gotującej się wody i gotujcie je przez ok. 15 minut. Możecie dodać też liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy. Wsypcie pokrojoną kapustę. Otwórzcie puszkę groszkiem i wsypcie groszek z zalewą do zupy. Dodajcie do zupy masło i gotujcie przez ok. 10 minut. Słodką śmietankę wymieszajcie z mąką i wlejcie do zupy. Mieszajcie do zagotowania. Wsypcie siekaną natkę pietruszki, pieprz zielony, paprykę chili i curry. Doprawcie zupę do smaku solą....

Rosjanie wiedzą jak obchodzić się z kapustą. Mamy przepis na pyszną rosyjską zupę kapuścianą szczi SEO: Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Gotujmy.pl/bernika
Newsy
Rosyjska zupa kapuściana. Przepis na szczi, pyszny kapuśniak
Mamy oryginalny przepis na rosyjską zupę kapuścianą szczi. Poznajcie jej smak. Jest inna niż kapuśniak!

Kiszona kapusta w odgrywa w polskiej kuchni ogromną rolę. Na jej podstawie powstaje kapuśniak , kwaśnica i bigos . Wiele osób jada surówki z kiszonej kapusty do obiadu. Kapustę kisi się jednak nie tylko u nas. Kiszoną kapustę na ostro robią nawet w dalekiej Korei, ale znają ją tez Niemcy i Rosjanie. Rosyjska zupa kapuściana zdaniem niektórych smakuje jeszcze lepiej niż nasz kapuśniak. Spróbujcie dla odmiany! Rosyjska zupa szczi – przepis Zróbcie kupę kapuścianą w tej ciekawej wersji. Szczi ma naprawdę wielu fanów. Składniki na zupę szczi 500 g kapusty kiszonej Ok. 1,5 litrów rosołu lub bulionu marchewka pietruszka 2 cebule 4 łyżki masła 3-4 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz do smaku liść laurowy 1-2 łyżki musztardy rosyjskiej śmietana natka pietruszki Przygotowanie rosyjskiej zupy kapuścianej szczi Kapustę wypłuczcie, dokładnie odciśnijcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki. Do garnka włóżcie ok. 3 łyżki masła. Rozgrzejcie masło w garnku. Dodajcie do garnka kapustę i podsmażcie chwilę. Dodajcie szklankę bulionu i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Duście w ten sposób kapustę przez ok. 45 minut. Obierzcie marchewkę, pietruszkę i cebulę. Pokrójcie warzywa w drobną kostkę. Podsmażcie warzywa na maśle na osobnej patelni lub w rondelku. Dodajcie do warzyw przecier pomidorowy, podsmażcie chwilę. Podlejcie warzywa bulionem i duście chwilę. Połączcie warzywa z kapustą. Uzupełnijcie rosołem, jeśli zupa wydaje się wam zbyt gęsta. Gotujcie jeszcze 20 minut. Doprawcie musztardą, solą i pieprzem. Podawajcie z kleksem śmietany i natką pietruszki. Taka zupa kapuściana dobrze smakuje zarówno w ciepłe dni, jak i te bardziej chłodne....