Zupy z dodatkiem kapusty są wyjątkowo aromatyczne. Z tego powodu warto ugotować na przykład rosół z kilkoma liśćmi kapusty, by nabrał głębszego smaku! Jednak przyznacie, że nie ma to jak prawdziwy, swojski kapuśniak. Świetnie smakuje ten z kiszonej kapusty, ale gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, to zbrodnią jest jej nie wykorzystać! Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała zupa sezonowa pełna witamin. A do tego jak smakuje… Ugotujcie go z dodatkiem boczku i posypcie na koniec koperkiem, a wyjdzie idealny! Wypróbujcie przepis na kapuśniak z młodej kapusty autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Do przygotowania pysznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego
  • Pół główki młodej kapusty
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 większy seler
  • 1 cebula
  • Biała część pora
  • Kilka gałązek lubczyku
  • Majeranek
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kurczaka w zimnej wodzie. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. W trakcie gotowania zbierzcie szumowiny
  2. Następnie obierzcie wszystkie jarzyny, a cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki (jeżeli macie kuchenkę indukcyjną, wystarczy przeciąć cebulę na pół i podsmażyć na suchej patelni). Dodajcie do kurczaka poza ziemniakami – te ugotujcie osobno.
  3. Doprawcie zupę kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut.
  4. Po ugotowaniu odcedźcie zupę. Ziemniaki i boczek pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Gotujcie 5 minut.
  5. Kapustę poszatkujcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  6. Następnie dodajcie do zupy marchewkę pokrojoną w kostkę, mięso z kurczaka oraz majeranek, sól i pieprz do smaku. Na koniec możecie zabielić kapuśniak śmietaną i posypać świeżym koperkiem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Zobacz także: