
Zupy z dodatkiem kapusty są wyjątkowo aromatyczne. Z tego powodu warto ugotować na przykład rosół z kilkoma liśćmi kapusty, by nabrał głębszego smaku! Jednak przyznacie, że nie ma to jak prawdziwy, swojski kapuśniak. Świetnie smakuje ten z kiszonej kapusty, ale gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, to zbrodnią jest jej nie wykorzystać! Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała zupa sezonowa pełna witamin. A do tego jak smakuje… Ugotujcie go z dodatkiem boczku i posypcie na koniec koperkiem, a wyjdzie idealny! Wypróbujcie przepis na kapuśniak z młodej kapusty autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty
Do przygotowania pysznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 200 g boczku wędzonego
- Pół główki młodej kapusty
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1 większy seler
- 1 cebula
- Biała część pora
- Kilka gałązek lubczyku
- Majeranek
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie kurczaka w zimnej wodzie. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. W trakcie gotowania zbierzcie szumowiny
- Następnie obierzcie wszystkie jarzyny, a cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki (jeżeli macie kuchenkę indukcyjną, wystarczy przeciąć cebulę na pół i podsmażyć na suchej patelni). Dodajcie do kurczaka poza ziemniakami – te ugotujcie osobno.
- Doprawcie zupę kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut.
- Po ugotowaniu odcedźcie zupę. Ziemniaki i boczek pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Gotujcie 5 minut.
- Kapustę poszatkujcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Następnie dodajcie do zupy marchewkę pokrojoną w kostkę, mięso z kurczaka oraz majeranek, sól i pieprz do smaku. Na koniec możecie zabielić kapuśniak śmietaną i posypać świeżym koperkiem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: