Przepis na kalafiora, który podbił Internet! Zdrowsza wersja popularnego amerykańskiego dania
Pixabay
Newsy

Przepis na kalafior, który podbił Internet! Zdrowsza wersja popularnego amerykańskiego dania

Uwielbiacie sycące makarony i tłuste sery? W końcu wymyślono zdrowszą wersję tego pysznego połączenia!

Kalafior to jedno z najbardziej niskokalorycznych warzyw, dlatego z powodzeniem zastępuje się nim wiele produktów, aby stworzyć bardziej dietetyczne wersje popularnych dań. W niektórych sklepach można znaleźć nawet gotowe, paczkowane "ryże" z kalafiora, a w sieci roi się od przepisów, gdzie kalafior służy jako baza do kotlecików, a nawet... ciasto do pizzy! Tym razem padło na tradycyjną amerykańską potrawę, po którą mieszkańcy Stanów Zjednoczonych sięgają bardzo często. Niestety jest ona bardzo tłusta i dość niezdrowa. Da się to jednak zmienić, zamieniając jeden składnik… na kalafiora! Mowa tu o popularnym „mac and cheese”, czyli makaronie z serem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kalafior – właściwości odżywcze

Kalafior, poza bardzo niską kalorycznością (zaledwie 23 kcal w 100 g), ma także mnóstwo korzyści dla zdrowia. Warzywo to bardzo wysoki potencjał w niwelowaniu ryzyka nowotworowego. Ponadto, kalafior bogaty jest w:

  • Witaminę A
  • Witaminę B
  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Witaminę K
  • Wapń
  • Magnez
  • Fosfor
  • Potas
  • Żelazo
Zobacz także
Zupa kalafiorowa

Najpyszniejsza zupa kalafiorowa wyjdzie Ci, jeśli dodasz do niej jedną rzecz. Polacy ją uwielbiają

sposób na białego kalafiora

Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Dzięki tej metodzie będzie miał ładny biały kolor

Chociaż kalafior ma dobroczynne działanie na organizm, warto unikać go wieczorami, ponieważ jest on dość ciężkostrawny i ma właściwości gazotwórcze. Jednak spokojnie możecie go spożywać w innych porach dnia. 

Przepis na kalafiora w sosie serowym

Składniki:

  • główka kalafiora
  • szklanka mleka
  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g sera cheddar
  • czosnek w proszku
  • parmezan do posypania wierzchu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kalafiora umyjcie i podzielcie na małe różyczki. Osuszcie warzywo przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie włóżcie do brytfanki.
  2. W głębszej patelni zagotujcie mleko i dodajcie do niego oba starte na tarce sery.
  3. Gotujcie na małym ogniu, mieszając do czasu uzyskania gęstego sosu.
  4. Doprawcie solą, pieprzem i czosnkiem w proszku.
  5. Sosem zalejcie kalafiora w brytfance.
  6. Pieczcie ok. 25 min w 180 stopniach. Na koniec posypcie wierzch startym parmezanem. Smacznego!

Czytaj też:

Gotujmy.pl/Neblina
Newsy
Kotleciki z kalafiora. Prosty przepis na zdrowy obiad
Lubicie jeść kalafiora? To świetnie, bo to jedno z najzdrowszych warzyw. Przygotujcie na obiad lub kolację, pyszne kotleciki z kalafiora z dodatkiem startego żółtego sera. Wasza rodzina będzie się nimi zajadać!

Dlaczego warto jeść kalafiora? Powodów jest naprawdę wiele. To pyszne i chrupiące warzywo jest pełne składników odżywczych, minerałów i witamin, w tym ryboflawiny, niacyny i witaminy C. Jest również bogate w przeciwutleniacze, dzięki witaminie C i karotenoidom (czyli pigmentom roślinnym , które zamieniają się w witaminę A w organizmie). Dzięki tej bogatej gamie niezbędnych składników odżywczych, kalafior to super-zdrowe warzywo, które powinno się spożywać jak najczęściej. Kalafior wspiera dobre trawienie, ma potencjał przeciwnowotworowy, pomaga mózgowi i układowi nerwowemu regulować pamięć, nastrój i kontrolę mięśni oraz sprzyja utracie wagi. Włączcie go do swojej diety, bo jest naprawdę pyszny i zdrowy. Kotleciki z kalafiora z żółtym serem Jeśli lubicie smak kalafiora, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kotleciki z kalafiora z żółtym serem i ostrą papryką. Danie jest pyszne i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty. Składniki: 1 kalafior, Papryka mielona ostra, 6 łyżek startego żółtego sera, 3 łyżki mąki, Przyprawa Vegeta, 4-5 łyżek bułki tartej, 2 jajko, 2 cebule, Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmiksować. Dodać podsmażoną cebulę, 3 łyżki żółtego sera, jajka i bułkę tartą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Vegeta. Z masy uformować małe kotleciki. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe kotleciki posypać pozostałym żółtym serem, ostrą papryką i lekko zapiec w piekarniku.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj...

Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej niż myślicie
AdobeStock
Newsy
Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej, niż myślicie
Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu kalafiora. Chodzi o czas jego gotowania. Jak długo powinien gotować się kalafior? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej. Dlaczego warto jeść kalafior? Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii. Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe. Ile gotuje się kalafior? Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki. Jak ugotować kalafior, żeby był miękki? Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut. Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść...

sposób na białego kalafiora
Pixabay
Newsy
Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Dzięki tej metodzie będzie miał ładny biały kolor
Kalafior przechowywany zbyt długo, mrożony, a nawet gotowany, może bardzo szybko ściemnieć. Mimo iż podczas zwykłego, rodzinnego obiadu kolor warzywa nie ma tak wielkiego znaczenia, podany gościom powinien być „śnieżnobiały”. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Cenne właściwości kalafiora Właściwości kalafiora zostały docenione ponad 2 tysiące lat temu. Na przestrzeni lat udowodniono, że regularne spożywanie tego warzywa może między innymi zmniejszyć ryzyko zachorowania i  rozwoju raka prostaty, pęcherza, jamy ustnej, gardła i krtani. Na tym jednak nie koniec. Jedzenie kalafiora zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na wrzody oraz cukrzycę. To niepozorne warzywo może uchronić również przed innymi schorzeniami układu pokarmowego – zapaleniem błony śluzowej żołądka, zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka. Nic dziwnego, że Polacy tak powszechnie wykorzystują go w swoich jadłospisach. Kalafior ma jedną wadę... Kalafior jest bardzo wdzięcznym warzywem. Bowiem można go jeść zarówno na surowo – w dipie, sosie lub sałatce, jak również w postaci gotowanej – w zupach, zapiekankach oraz tartach. Niektórzy uwielbiają go w wersji z przyrządzoną na maśle bułką tartą. Niestety, niekwestionowaną wadą kalafiora jest to, że jego różyczki szybko ciemnieją – z białych stają się żółte. W tym przypadku mrożenie nic nie da. Po takiej obróbce termicznej warzywo przybierze niesamowicie nieapetyczny wygląd. Najlepiej więc przechowywać je w dolnych szufladach lodówki, łodygą do góry. Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Gotowanie kalafiora jest proste, ale ryzykowne. Okazuje się, że przyrządzając warzywo można popełnić wiele błędów. Większość z nich jest związana z zachowaniem cennych wartości odżywczych lub ciemnieniem różyczek.  Tak naprawdę nawet, jeśli kupiliście świeżego kalafiora, po obróbce termicznej może on ściemnieć. Na ten proces ma wpływ między innymi naczynie, w którym gotujecie warzywo – aluminiowy garnek sprawi, że zżółknie, z kolei...

liście kalafiora
AdobeStock
Newsy
Nie wiesz co tracisz, jeśli wyrzucasz liście z kalafiora. Zaskakujące
Wszyscy wiemy, że kalafior jest bardzo smaczny i zdrowy. A wiecie, że można też jeść liście kalafiora? To niesamowite, jak wiele tracimy wyrzucając je do kosza!

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kalafiorów? Trudno znaleźć taką osobę! W końcu zupa kalafiorowa lub gotowane kalafiory z masłem i bułką tartą to przepyszne dania uwielbiane przez wszystkich. Te warzywa świetnie też nadają się do zapiekanek warzywnych lub wegetariańskich kotletów. Właściwości kalafiora Kwiat kalafiora to niezwykłe warzywo pełne cennych witamin. Zawiera ono m.in.: Witaminy z grupy B Witaminę C Kwas foliowy Żelazo Cynk Kwasy omega 3 Poza tym wykazano, że kalafior może działać przeciwnowotworowo. Obniża ciśnienie krwi, łagodzi objawy reumatyzmu i cukrzycy. Co ważne – kalafiory praktycznie nie uczulają, dlatego osoby cierpiące na alergie pokarmowe mogą spokojnie włączyć je do swojej diety. Do tego dzięki niskiej kaloryczności warzywa te są doskonałe dla osób dbających o swoją sylwetkę. Liście kalafiora Pewnie przyrządzając to warzywo jecie tylko kwiat, a liście wyrzucacie. Wielka szkoda! Można z nich wyczarować naprawdę smaczne dania, bowiem liście kalafiora są jadalne i bardzo smaczne, a do tego bogate w witaminy. Podsmażone smakują podobnie do młodej kapusty i można je wykorzystać zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich. Przepis na jarzynową przekąskę z liści kalafiora Z powodzeniem możecie wykorzystać liście do ciepłej, smacznej warzywnej przekąski. Potrzebujecie jedynie: Liście z kalafiora 1 porcję bulionu lub kostkę rosołową 15 g masła Świeży koperek Łyżeczkę cukru Łyżkę soku z cytryny Sól Przygotowanie Liście pokrój w wąskie paski, tak jak młodą kapustę. Włóż liście do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez pół godziny. Do odcedzonych i ugotowanych liści dodaj masło, koperek i cukier. Wlej łyżkę soku z cytryny i duś przez 5 minut. I gotowe! Tak przygotowane...