Kalafior to jedno z najbardziej niskokalorycznych warzyw, dlatego z powodzeniem zastępuje się nim wiele produktów, aby stworzyć bardziej dietetyczne wersje popularnych dań. W niektórych sklepach można znaleźć nawet gotowe, paczkowane "ryże" z kalafiora, a w sieci roi się od przepisów, gdzie kalafior służy jako baza do kotlecików, a nawet... ciasto do pizzy! Tym razem padło na tradycyjną amerykańską potrawę, po którą mieszkańcy Stanów Zjednoczonych sięgają bardzo często. Niestety jest ona bardzo tłusta i dość niezdrowa. Da się to jednak zmienić, zamieniając jeden składnik… na kalafiora! Mowa tu o popularnym „mac and cheese”, czyli makaronie z serem.
Kalafior – właściwości odżywcze
Kalafior, poza bardzo niską kalorycznością (zaledwie 23 kcal w 100 g), ma także mnóstwo korzyści dla zdrowia. Warzywo to bardzo wysoki potencjał w niwelowaniu ryzyka nowotworowego. Ponadto, kalafior bogaty jest w:
- Witaminę A
- Witaminę B
- Witaminę C
- Witaminę E
- Witaminę K
- Wapń
- Magnez
- Fosfor
- Potas
- Żelazo
Chociaż kalafior ma dobroczynne działanie na organizm, warto unikać go wieczorami, ponieważ jest on dość ciężkostrawny i ma właściwości gazotwórcze. Jednak spokojnie możecie go spożywać w innych porach dnia.
Przepis na kalafiora w sosie serowym
Składniki:
- główka kalafiora
- szklanka mleka
- 100 g sera mozzarella
- 100 g sera cheddar
- czosnek w proszku
- parmezan do posypania wierzchu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kalafiora umyjcie i podzielcie na małe różyczki. Osuszcie warzywo przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie włóżcie do brytfanki.
- W głębszej patelni zagotujcie mleko i dodajcie do niego oba starte na tarce sery.
- Gotujcie na małym ogniu, mieszając do czasu uzyskania gęstego sosu.
- Doprawcie solą, pieprzem i czosnkiem w proszku.
- Sosem zalejcie kalafiora w brytfance.
- Pieczcie ok. 25 min w 180 stopniach. Na koniec posypcie wierzch startym parmezanem. Smacznego!
Czytaj też: