Kalafior to jedno z najbardziej niskokalorycznych warzyw, dlatego z powodzeniem zastępuje się nim wiele produktów, aby stworzyć bardziej dietetyczne wersje popularnych dań. W niektórych sklepach można znaleźć nawet gotowe, paczkowane "ryże" z kalafiora, a w sieci roi się od przepisów, gdzie kalafior służy jako baza do kotlecików, a nawet... ciasto do pizzy! Tym razem padło na tradycyjną amerykańską potrawę, po którą mieszkańcy Stanów Zjednoczonych sięgają bardzo często. Niestety jest ona bardzo tłusta i dość niezdrowa. Da się to jednak zmienić, zamieniając jeden składnik… na kalafiora! Mowa tu o popularnym „mac and cheese”, czyli makaronie z serem.

Kalafior – właściwości odżywcze

Kalafior, poza bardzo niską kalorycznością (zaledwie 23 kcal w 100 g), ma także mnóstwo korzyści dla zdrowia. Warzywo to bardzo wysoki potencjał w niwelowaniu ryzyka nowotworowego. Ponadto, kalafior bogaty jest w:

  • Witaminę A
  • Witaminę B
  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Witaminę K
  • Wapń
  • Magnez
  • Fosfor
  • Potas
  • Żelazo

Chociaż kalafior ma dobroczynne działanie na organizm, warto unikać go wieczorami, ponieważ jest on dość ciężkostrawny i ma właściwości gazotwórcze. Jednak spokojnie możecie go spożywać w innych porach dnia. 

Przepis na kalafiora w sosie serowym

Składniki:

  • główka kalafiora
  • szklanka mleka
  • 100 g sera mozzarella
  • 100 g sera cheddar
  • czosnek w proszku
  • parmezan do posypania wierzchu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kalafiora umyjcie i podzielcie na małe różyczki. Osuszcie warzywo przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie włóżcie do brytfanki.
  2. W głębszej patelni zagotujcie mleko i dodajcie do niego oba starte na tarce sery.
  3. Gotujcie na małym ogniu, mieszając do czasu uzyskania gęstego sosu.
  4. Doprawcie solą, pieprzem i czosnkiem w proszku.
  5. Sosem zalejcie kalafiora w brytfance.
  6. Pieczcie ok. 25 min w 180 stopniach. Na koniec posypcie wierzch startym parmezanem. Smacznego!

Czytaj też:

Zobacz także: