Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa
Adobe Stock
Newsy

Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa

Siostra Anastazja zachwyca od lat wspaniałymi przepisami. Jej ogórki kiszone nie mają sobie równych, a to za sprawą zalewy. Tak przygotowane są idealnie jędrne i sprawdzą się do wielu potraw.

Ogórki to jedne z warzyw, które cieszą się ogromnym powodzeniem. Można je jeść na surowo bądź przetworzyć na szereg przetworów. Największą popularnością cieszą się ogórki kiszone. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi oraz jędrności produktu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ogórki kiszone w kuchni 

Jak się okazuje ogórki kiszone w kuchni są wręcz niezbędnym produktem. Idealnie sprawdzają się w wielu daniach, takich jak zupa ogórkowa, sałatka jarzynowa czy dodatek do wędlin i mięs. Świetnie smakują również solo jako przekąska. 

Zobacz także
Sekretny trik od byłego pracownika McDonald’s. Dzięki niemu dostaniecie najlepsze frytki

Sekretny trik od byłego pracownika McDonald’s. Dzięki niemu dostaniecie najlepsze frytki

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka

Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych

Ogórki kiszone są nie tyle smaczne, co również wartościowe. Produkt jest niskokaloryczny, dzięki temu świetnie się sprawdza u osób będących na diecie. Poza tym zawiera sporo witamin oraz mikroelementów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych właściwości ogórków kiszonych można wyróżnić takie jak poprawienie krzepliwości krwi czy regulacja gospodarki wapniowej organizmu. 

Sekret idealnych ogórków według siostry Anastazji 

Przygotowane ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji są przepyszne w smaku, a także idealnie jędrne. Taką postać zawdzięczają zalewie. Jest ona przygotowana jedynie z dwóch składników - wody oraz soli. Zalane gorącą miksturą warzywa i odstawione na kilka dni do fermentacji, nabierają odpowiednich właściwości. Taki zabieg pozwala na zachowanie swojej struktury.

Przepis na jędrne ogórki według siostry Anastazji

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • czosnek
  • koper
  • korzeń chrzanu
  • liście wiśni lub czarnej porzeczki

Zalewa:

  • 1 litr przegotowanej wody
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Ogórki gruntowe dokładnie umyjcie pod ciepłą wodą.
  2. Chrzan obierzcie i pokrójcie w mniejsze kawałki.
  3. Główkę czosnku podzielcie na ząbki, a każdy z nich obierzcie z łupinek.
  4. Koper dobrze opłuczcie pod wodą.
  5. Ogórki gruntowe układajcie w słoikach jaśniejszym końcem do góry. 
  6. Do każdego słoika włóżcie również po dwa ząbki czosnku, trzy kawałki korzenia chrzanu oraz po dwa liście wiśni bądź czarnej porzeczki.
  7. W większym garnku zagotujcie litr wody wraz z łyżką soli. Gorącą zalewą zalejcie ogórki w słoikach. Dobrze je zakręćcie i odstawcie do ukiszenia.
  8. Po upływie sześciu dni, słoiki z ogórkami pasteryzujcie przez dwie minuty.

Czytaj także:

Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają
Pixabay
Newsy
Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają
Jeżeli przepadacie za ogórkami kiszonymi, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.

Kiszone ogórki to jedna z typowych polskich przekąsek, na którą niektórzy cudzoziemcy patrzą z niedowierzaniem. Dla nich ogórki kiszone mogą wyglądać egzotycznie, ale przecież to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, która świetnie nadaje się do sałatek i zupy ogórkowej! Sprawdźcie sprawdzony przepis na ogórki kiszone, z którego wyjdą idealne. Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Pamiętajcie, że do kiszenia powinno się wybierać ogórki gruntowe i to najlepiej nie z supermarketu, tylko od sprawdzonego dostawcy. Ponadto takie ogórki nie powinny być ani zbyt duże, ani za małe – najlepiej, gdy wszystkie są podobnej wielkości. Najlepszymi odmianami ogórków do kiszenia są Andrus, Borus, Julian oraz Śremskie. Przepis na ogórki kiszone jak u babci Do przygotowania smacznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Średniej wielkości świeże ogórki gruntowe Koper włoski Korzeń chrzanu Niejodowana sól kamienna Świeży czosnek Liście laurowe Ziele angielskie Czarny pieprz ziarnisty Liście chrzanu, dębu, czarnej porzeczki i wiśni Przygotowanie: Umyjcie wszystkie ogórki. Odetnijcie kwiaty, ogonki i inne niechciane elementy. Zamoczcie ogórki w zimnej wodzie i zostawcie tak na godzinę (przyda się wam bardzo duża miska, wiadro, a nawet wanna!) Przygotujcie sobie wyparzone i czyste słoiki. Na dno każdego z nich włóżcie koper włoski, a następnie układajcie ciasno namoczone ogórki. Dodajcie po jednym liściu laurowym, 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, obrane 2 ząbki czosnku oraz dwa nieduże kawałki korzenia chrzanu. Dodajcie do słoika liście czarnej porzeczki, wiśni, chrzanu i dębu, a na samą górę połóżcie kolejny koper....

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
AdobeStock
Newsy
Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
Skorzystajcie z tego sposobu, a wasze ogórki będą cudowne w smaku!

Najlepsze ogórki kiszone to oczywiście te, które po wyjęciu ze słoika są twarde i cudownie chrupiące. Wiecie, jak je zrobić? Poznajcie genialny sposób na przygotowanie chrupiących ogórków kiszonych! Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone? Sekret idealnie chrupiących i twardych ogórków kiszonych tkwi nie w sposobie przygotowania, a odpowiednich składnikach! Do ogórków można dodać liście porzeczki albo dębu , ale tylko liście wiśni sprawią, że ogórki kiszone wyjdą chrupiące i nie będą miękkie po wyjęciu ze słoika. Pamiętajcie oczywiście o tym, by użyć własnych liści i nie obrywać drzew sąsiadów. Jakie ogórki są najlepsze do kiszenia? Czy wybór ogórków do kiszenia ma znaczenie? Oczywiście! Poleca się kilka odmian ogórków . Najpopularniejsza odmiana to Borus – ogórki są ciemnozielone, z widocznymi smugami, a po ukiszeniu będą twarde i nie utworzą się w nich puste przestrzenie. To najlepsza odmiana do kiszenia, choć świetnie nadadzą się także do zrobienia ogórków małosolnych. Ogórki Andrus polecane są natomiast przede wszystkim do kiszenia, a także do konserwowania. Przepis na ogórki kiszone Do przygotowania idealnych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 1 gałązka kopru Korzeń chrzanu 3 liście wiśni Sól Woda Podane powyżej składniki wystarczą do zrobienia jednego słoika ogórków. Przygotowanie: Opłuczcie koper i wyłóżcie nim dno słoika. Dodajcie pół ząbku czosnku i 2 liście wiśni. Włóżcie ogórki do środka, układając je ciasno jeden obok drugiego. Ważne, by wszystkie były podobnej wielkości,...

Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ogórki kiszone z curry. Lepsze niż zwykłe
Ogórki kiszone tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem solanki, kopru czy czosnku. Warto jednak dodać do nich jeden egzotyczny składnik!

Przepisy na ogórki kiszone przekazywane są z pokolenia na pokolenie przez babcie, mamy i ciotki. Każda rodzina, w zależności od tradycji, a także części Polski, z której się wywodzi, ma swoje receptury – niektóre bardzo oryginalne! W przeszłości do ogórków kiszonych dodawano składniki, o których dziś pamiętają jedynie nieliczni np. liście malin czy wiśni.  Staropolskie przepisy warto jednak czasem urozmaicać o nowoczesne, nieco bardziej egzotyczne składniki takie jak curry. Przepis, który proponujemy, sprawi, że wasze ogórki będą miały znacznie bardziej intensywny i nieco słodki, orientalny smak. Ta coraz popularniejsza przyprawa najczęściej stosowana jest w kuchni indyjskiej czy tajskiej, ale coraz chętniej stosuje się ją także w potrawach kuchni polskiej np. śledziach bożonarodzieniowych czy wszelkich sałatkach podawanych podczas sezonu grillowego. Koniecznie ich spróbujcie! Kiszonki - właściwości zdrowotne Kiszone warzywa to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Mogą być spożywane absolutnie przez każdego, nawet osoby na restrykcyjnych dietach. Niskokaloryczne, a jednocześnie pyszne ogórki kiszone bogate są w witaminy, a także wapń, magnez, fosfor czy potas. Odkwaszają organizm, regulują działanie układu trawiennego, wspomagają pracę układu odpornościowego i usuwają toksyny. Przepis na ogórki kiszone z curry Składniki: 1 litr wody 1,5 szklanki octu 1,5 łyżki soli 2 szklanki cukru 3 łyżeczki przyprawy curry 3 kg ogórków 5 cebul 3 łyżeczki gorczycy liście selera Przygotowanie: Do słoika włóżcie ogórki umyte i obrane oraz przekrojone na ćwiartki, liście selera, szczyptę gorczycy (do każdego słoika) i po dużym plastrze cebuli.  Zagotujcie zalewę w garnku: wlejcie litr wody i 1,5 szklanki...

Najlepsze przyprawy do ogórków kiszonych. To one nadają im smaku
Pixabay
Newsy
Najlepsze przyprawy do ogórków kiszonych. To one nadają im smaku
Ogórki kiszone to jeden z ulubionych produktów Polaków. Doskonale pasują do wędlin, świeżego pieczywa czy smalcu.

Chociaż samo kiszenie ogórków nie jest wyjątkowo skomplikowane, ich smak zależy nie tylko od sposobu przygotowania, ale także od przypraw, które dodacie. Jeśli macie już idealne, świeże ogórki i kilka słoików w zanadrzu, możecie się zabierać do pracy. Do sukcesu brakuje już tylko odpowiednio dobranych przypraw. Podpowiadamy, jak przyrządzić idealne ogórki kiszone! Ogórki kiszone – właściwości Wszelkie kiszonki, także w postaci, ogórków to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych składników odżywczych. To naturalny probiotyk, który nie tylko wzmacnia odporność, ale także korzystnie działa na trawienie i pozbywa się z organizmu toksyn. Ogórki kiszone są bardzo niskokaloryczne: w 100 g mają zaledwie ok. 11 kalorii, dlatego bardzo często polecane są osobom stosującym diety odchudzające i oczyszczające. Dostarczają za to: Witaminę A Potas Sód Fosfor Magnez Wapń Jak przyprawić ogórki kiszone?  Podstawową przyprawą jest oczywiście sól, która stanowi bazę zalewy. Zazwyczaj zalewę przygotowuje się w proporcji jednej łyżki stołowej soli na litr płynu. Można dodać nieco mniej soli, ale będzie to miało wpływ na smak ogórków – nie powinno jej być jednak za mało. To właśnie relatywnie wysoki poziom zasolenia zalewy stwarza warunki sprzyjającej bakteriom mlekowym odpowiedzialnym za fermentację (kiszenie) ogórków.  Jaką sól wybrać do kiszonek? Eksperci kulinarni polecają tę kamienną, a nie jodowaną. Ale sól to nie wszystko – nie ma kiszonych ogórków bez ząbków czosnku, korzenia chrzanu, baldachimów i kilku łodyg kopru. Jeśli chcecie wzbogacić swoje ogórki o bardziej intensywny i wyrazisty smak, możecie dodać także ziele angielskie,...