pyzy
Adobe Stock
Newsy

Przepis na idealne pyzy z mięsem. Zmieszajcie te dwie mąki i nie będą się rozpadać

Pyzy to danie kochane i przez dużych i przez małych. Są pożywne, smaczne i wcale nie tak trudne do zrobienia.

Często przed przystąpieniem do zrobienia na obiad pyz, wzbrania wielu z was obawa przed rozpadaniem się klusek.

Taka wpadka rzeczywiście miewa nieraz miejsce podczas gotowania klusek z nadzieniem w gotującej się wodzie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zwarte, ale mięciutkie pyzy

Jest na to jednak rozwiązanie. Kluczem do zapewnienia pyzom „stabilności” jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z mąką pszenną.

Ważne jednak, by nie przesadzić z dodatkiem zwłaszcza mąki pszennej. W przeciwnym wypadku wasze pyzy mogą stracić na miękkości!

A to właśnie za miękkość wszyscy kochacie pyzy. Puszyste, rozpływające się w ustach kluski wymagają także smacznego nadzienia.

To można śmiało przygotować z mięsa mielonego. Świetnie nada się także mięso ugotowane np. w rosole czy innej zupie.

Wystarczy przemielić oddzielone mięso od kości i wrzucić je do maszynki. Dodajcie do farszu cebulę, bułkę tartą i nadzienie gotowe.

Skoro mówimy o pyzach, konieczna jest także okrasa. Tę należy obowiązkowo przygotować z roztopionego ze skwarkami tłuszczu.

Przepis na pyzy

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • Ok. 15-20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1-2 jaja
  • Olej
  • Sól 
    Zobacz także
    ciasto drożdżowe

    Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

    środa popielcowa dieta

    W Środę Popielcową obowiązuje post ścisły. Co można jeść w tym dniu?

Składniki na farsz:

  • 30 dag mięsa mielonego usmażonego lub ugotowanego
  • Cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie, przeciśnijcie przez praskę i odstawcie do wystygnięcia.
  2. Przygotujcie farsz. Podsmażcie cebulkę i wymieszajcie ją z zmielonym w maszynce mięsem, jajkiem, solą i pieprzem.
  3. Wyrabiajcie zwarte ciasto z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej. Do ciasta można dodać jajko.
  4. Formujcie z ciasta placuszki i nadziewajcie je farszem.
  5. Zawińcie ciasto w kulki i gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 5-10 min. do wypłynięcia na wierzch.
  6. Podawajcie z okrasą.

Smacznego!

Pyzy z mięsem
Gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Przepisy
Sklepowe nigdy nie dorównają smakiem tym domowym. Znamy przepis na najlepsze pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem to przysmak dla większości Polaków. Miękkie, puszyste i jednocześnie konkretne w smaku – pogubicie się w liczeniu zjedzonych sztuk!

Nie mamy wątpliwości. Pyzy z mięsem to doprawdy wciągające jedzenie. Jeżeli mamy przed sobą talerz tej smacznej potrawy, opróżnimy go w mig. Żeby jednak „pyzowa uczta” mogła się udać, trzeba postarać się o ich odpowiednie przygotowanie. Pyzy są dość pracochłonnym daniem. Nie chcemy więc, by cały wysiłek poszedł na marne. Jakie są zagrożenia przy robieniu pyz? Po pierwsze możemy sprawić, że nasze pyzy będą zbyt twarde. Stanie się tak jeśli dodamy do ciasta zbyt dużo mąki . Stąd nasza uwaga – uważajmy podczas wyrabiania ciasta. Lepiej pomęczyć się z ciastem nieco dłużej, niż dosypać zbyt dużo mąki. Jeżeli przesadzimy w drugą stronę, to też nie będziemy mogli cieszyć się ze smacznych pyz. Ciasto złożone ze zbyt dużej ilości ziemniaków (zwłaszcza tych nieco wodnistych czy młodych ) może rozpaść się nam podczas gotowania. Wtedy pozostanie nam tylko wyławianie resztek farszu z wrzątku… Jak przygotować dobre pyzy? Kluczem jest więc zachowanie odpowiednich proporcji. O to nie należy się zbytnio martwić, jeżeli postępujemy według podanego przez nas przepisu. Drugą sprawą jest wybór odpowiedniej odmiany ziemniaka . Jak już wspomnieliśmy, unikajmy wodnistych rodzajów. Należy szukać jak najbardziej mącznych ziemniaków, które sprawią, że pyzy będą zwarte, a jednocześnie bardzo miękkie. Jakie mięso wybierzemy na pyzy? Są zwolennicy mieszania różnych rodzajów mięs do farszu na pyzy – np. podrobów z mięsem mielonym. Inni wolą zaś faszerować pyzy pasztetem . My polecamy za to po prostu dobre, dość tłuste mięso mielone – najlepiej kupione w kawałku i zmielone przez nas w domu. Przepis na pyzy z mięsem Składniki: 1 kg mącznych ziemniaków Ok. 25 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 2 jaja Łyżka...

Pyzy
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Newsy
Koniec z rozklejającymi się pyzami. Ten trik działa cuda, ale praktycznie nikt go nie zna 
Mięciutkie i puszyste mączno-ziemniaczane ciasto, a do tego zdecydowany i konkretny smak mięsa. Pyzy to danie wspaniałe i basta!

Zostało wam mięso po niedzielnym rosole? Tuż obok w lodówce zalega puree po drugim daniu? Wybór obiadu może być tylko jeden. Wystarczy trochę pracy z użyciem maszynki do mięsa, kolejną chwilkę spędzić przy stolnicy, a już niedługo wasi bliscy będą cieszyli się niezrównanymi pyzami. Jak sprawić, by pyzy nie były z jednej strony za twarde? Tutaj rada może być tylko jedna: nie przesadźcie z dodatkiem mąki pszennej. A co z rozklejającymi się kluskami? Stare i doświadczone gospodynie dobrze o tym wiedzą, ale musimy przypomnieć jeden prosty trik młodszym adeptom sztuki kucharskiej. Chodzi tu oczywiście o solidne przeciśnięcie gotowanych ziemniaków aż do sucha przez praskę. Bez tego zabiegu będziecie mieli kłopot z tym, żeby pyzy wyszły tak jak należy. Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem Składniki: 1 kg ziemniaków Ok. 15-20 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko Olej Sól 30 dag dość tłustego farszu mięsnego  (np. mięso z rosołu przemielone z cebulką i bułką tartą) Przygotowanie: Ziemniaki przeciśnijcie dobrze przez praskę. Czas na ciasto. Ziemniaki połączcie z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wbijcie do ciasta jajko, dodajcie łyżkę oleju. Wyrabiajcie zwarte, ale miękkie i delikatne ciasto. Z ciasta uformujcie walec, wykrajajcie z niego kawałki na pyzy. Pyzy nadziewajcie przygotowanym farszem. Gotujcie we wrzącej do ok. 10 min wodzie – czas może się różnić w zależności od rozmiarów waszych pyz. Podawajcie swoje pyzy np. z podsmażoną cebulką. Smacznego!

Kołduny
Gotujmy.pl/kamila1957
Newsy
Tradycyjne kołduny z mięsem to danie, którego każdy powinien spróbować. Tylko jedna okrasa podkreśli ich cudowny smak 
Te kołduny to dla wielu smak dzieciństwa. Farsz mięsny z połączeniem ciasta z ziemniaków tworzy duet doskonały.

Nasze babcie kochały dla nas robić to danie. Teraz my dzięki temu przepisowi, możemy przygotować pyszne kołduny dla naszej rodziny. Polane odpowiednią okrasą, będą smakować każdemu. Mają piękny zapach gotowanego, pikantnego mięsa. Ciasto z ziemniaków dopełnia całość. Nic tylko się nimi zajadać. Są pracochłonne, ale ich smak wynagradza cały trud.  Przepis na pyszne kołduny z mięsem Składniki: Ciasto 2 kg ziemniaków ( 1,5 surowych i 0,5 ugotowanych) Łyżka mąki ziemniaczanej Farsz 500 g mięsa mielonego Pieprz świeżo zmielony Ząbek czosnku 1/2 łyżeczki Vegety 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie i umyjcie. 0,5 kg ugotujcie w osolonej wodzie. Pozostałą część zetrzyjcie na tarce lub zmielcie je maszynką.  Z surowych ziemniaków odciśnijcie całą wodę do miski. Po wszystkim wylejcie wodę ale tak, żeby krochmal został na dnie. Do odciśniętych ziemniaków dodajcie krochmal i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Ugotowane ziemniaki zmielcie i odstawcie aby przestygły.  W międzyczasie przygotujcie mięso. Dodajcie do niego pół łyżeczki Vegety, czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo zmielony pieprz oraz przyprawę do mięsa mielonego.  Ugotowane ziemniaki dodajcie do pozostałych i dobrze wymieszajcie, aby wszystko się dobrze połączyło. W garnku zagotujcie wodę.  Z ciasta formujcie kołduny. Rozpłaszczcie po małym kawałku ciasta na dłoni, a na środek nakładajcie mięso. Następnie całość dokładnie zaklejcie.  Do wrzącej, osolonej wody wrzucajcie kołduny partiami i gotujcie je przez pół godziny na małym ogniu.  I gotowe! Smak kołdunów wspaniale podkreśli tylko jedna okrasa: ze słoniny. Można też podawać je z...

Kartacze cepeliny
Gotujmy.pl/mariwanna
Newsy
Tymi kartaczami zajadają się na Podlasiu. Najlepiej smakują z boczkiem. Obiad petarda
Kiedy cała Polska gotuje pyzy, na Podlasiu i na Suwalszczyźnie wybierają kartacze. Co to takiego? W skrócie: dużo smaku w dużym kluchu!

Kartacze albo cepeliny to narodowa potrawa Litwinów. Bliskość geograficzna sprawiła, że te ziemniaczane kluski z nadzieniem są też specjałem kuchni podlaskiej. Dawne terytoria Wielkiego Księstwa Litewskiego, dziś znajdujące się po dwóch stronach granicy, łączą więc dalej kulinaria. Ulubiony przysmak Litwinów i mieszkańców Podlasia różni się od znanych wszystkim Polakom pyz. Kiedy pyzy przyrządza się z ugotowanych ziemniaków, do kartaczów wykorzystuje się także kartofle surowe. Starte na tarce surowe bulwy zapewniają temu daniu charakterystyczny szary wygląd. Różnicą w stosunku do pyz jest także rozmiar cepelinów. Niektóre gospodynie przyrządzają nawet 10-centymetrowe kluchy! I tu właśnie leży tajemnica nazwy tego dania. Kartacze to spore dawne pociski artyleryjskie, a cepeliny to przedwojenne sterowce… Przepis na kartacze Składniki 1,5 kg mączystych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól i pieprz Ok. 40 dag mielonego mięsa wieprzowego Cebula Majeranek Boczek Liść laurowy i ziele angielskie Śmietana Przygotowanie 1/3 ziemniaków obierzcie, ugotujcie w osolonej wodzie, utłuczcie na puree i ostudźcie. Pozostałe 2/3 kartofli zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Połączcie ziemniaki gotowane, przeciśnięte przez praskę i surowe, świeżo starte na tarce. Do masy ziemniaczanej dodajcie mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Czas na farsz. Cebulę skrójcie drobno, dodajcie do mięsa, doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie dobrze farsz. Formujcie kartacze z ciasta wielkości jajka. Rozpłaszczcie ciasto i nadziewajcie je farszem, a następnie nadajcie ciastu podłużny kształt (długość ok. 8-10 cm). Gotujcie w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez nawet 20-25 min....