Często przed przystąpieniem do zrobienia na obiad pyz, wzbrania wielu z was obawa przed rozpadaniem się klusek.

Taka wpadka rzeczywiście miewa nieraz miejsce podczas gotowania klusek z nadzieniem w gotującej się wodzie.

Zwarte, ale mięciutkie pyzy

Jest na to jednak rozwiązanie. Kluczem do zapewnienia pyzom „stabilności” jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z mąką pszenną.

Ważne jednak, by nie przesadzić z dodatkiem zwłaszcza mąki pszennej. W przeciwnym wypadku wasze pyzy mogą stracić na miękkości!

Zobacz także:

A to właśnie za miękkość wszyscy kochacie pyzy. Puszyste, rozpływające się w ustach kluski wymagają także smacznego nadzienia.

To można śmiało przygotować z mięsa mielonego. Świetnie nada się także mięso ugotowane np. w rosole czy innej zupie.

Wystarczy przemielić oddzielone mięso od kości i wrzucić je do maszynki. Dodajcie do farszu cebulę, bułkę tartą i nadzienie gotowe.

Skoro mówimy o pyzach, konieczna jest także okrasa. Tę należy obowiązkowo przygotować z roztopionego ze skwarkami tłuszczu.

Przepis na pyzy

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • Ok. 15-20 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1-2 jaja
  • Olej
  • Sól 

Składniki na farsz:

  • 30 dag mięsa mielonego usmażonego lub ugotowanego
  • Cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie, przeciśnijcie przez praskę i odstawcie do wystygnięcia.
  2. Przygotujcie farsz. Podsmażcie cebulkę i wymieszajcie ją z zmielonym w maszynce mięsem, jajkiem, solą i pieprzem.
  3. Wyrabiajcie zwarte ciasto z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej. Do ciasta można dodać jajko.
  4. Formujcie z ciasta placuszki i nadziewajcie je farszem.
  5. Zawińcie ciasto w kulki i gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 5-10 min. do wypłynięcia na wierzch.
  6. Podawajcie z okrasą.

Smacznego!