Często przed przystąpieniem do zrobienia na obiad pyz, wzbrania wielu z was obawa przed rozpadaniem się klusek.
Taka wpadka rzeczywiście miewa nieraz miejsce podczas gotowania klusek z nadzieniem w gotującej się wodzie.
Zwarte, ale mięciutkie pyzy
Jest na to jednak rozwiązanie. Kluczem do zapewnienia pyzom „stabilności” jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z mąką pszenną.
Ważne jednak, by nie przesadzić z dodatkiem zwłaszcza mąki pszennej. W przeciwnym wypadku wasze pyzy mogą stracić na miękkości!
Zobacz także:
A to właśnie za miękkość wszyscy kochacie pyzy. Puszyste, rozpływające się w ustach kluski wymagają także smacznego nadzienia.
To można śmiało przygotować z mięsa mielonego. Świetnie nada się także mięso ugotowane np. w rosole czy innej zupie.
Wystarczy przemielić oddzielone mięso od kości i wrzucić je do maszynki. Dodajcie do farszu cebulę, bułkę tartą i nadzienie gotowe.
Skoro mówimy o pyzach, konieczna jest także okrasa. Tę należy obowiązkowo przygotować z roztopionego ze skwarkami tłuszczu.
Przepis na pyzy
Składniki na ciasto:
- 1 kg mącznych ziemniaków
- Ok. 15-20 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 1-2 jaja
- Olej
- Sól
Składniki na farsz:
- 30 dag mięsa mielonego usmażonego lub ugotowanego
- Cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- Pieprz
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie, przeciśnijcie przez praskę i odstawcie do wystygnięcia.
- Przygotujcie farsz. Podsmażcie cebulkę i wymieszajcie ją z zmielonym w maszynce mięsem, jajkiem, solą i pieprzem.
- Wyrabiajcie zwarte ciasto z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej. Do ciasta można dodać jajko.
- Formujcie z ciasta placuszki i nadziewajcie je farszem.
- Zawińcie ciasto w kulki i gotujcie w osolonej wodzie przez ok. 5-10 min. do wypłynięcia na wierzch.
- Podawajcie z okrasą.
Smacznego!