Jeżeli jest ktoś, kto nigdy nie próbował klusek leniwych (choć w to wątpimy), mamy proste wyjaśnienie. W telegraficznym skrócie – niemal te same składniki co na pierogi, za to o wiele mniej pracy. A do tego doskonały smak.  Do ich przygotowania potrzebny jest ser biały i mąka pszenna, a także jajko.

Kluski leniwe odrobinę przypominają także popularne kopytka. Chodzi tutaj głównie o kształt – leniwe także wykraja się nożem z podłużnego warkocza. Kopytka zawierają jednak gotowane ziemniaki, a kluski leniwe nie zakładają użycia tego składnika. Są za to wręcz stworzone do smakowych wariacji. Świetnie sprawdzą się także okraszone skwarkami z cebulką.

Co zrobić, aby kluski leniwe były miękkie?

Kluski leniwe robi się bardzo łatwo, ale trzeba mimo wszystko pamiętać o kliku rzeczach. Dlatego, zanim przejdziemy do podania przepisu, jeszcze jedna bardzo ważna sprawa.

Aby kluski nie wyszły wam za twarde, broń Boże nie dodawajcie do nich zbyt dużo mąki, nawet jak macie problemy z wyrobieniem ciasta. Lepiej wówczas posłużyć się łyżką, cierpliwie wyrobić ciasto za jej pomocą do momentu uzyskania gładkiego ciasta. a mąkę podsypywać tylko na powierzchnie stolnicy chwilę przed krojeniem warkocza z ciasta. To właśnie w miękkości i puszystości leniwych leży ich cała wspaniałość. Za to kochają je i duzi i mali.

Zobacz także:

Przepis na kluski leniwe

Składniki:

  • opakowanie twarogu tłustego (ok. 25 dag)
  • 1 jajko
  • ok. 5 dag mąki pszennej (kilka łyżek)
  • sól

Przygotowanie:

  1. Utłuczcie ser biały widelcem na dość gładką masę. Możecie użyć do tego maszynki.
  2. Dodajcie do sera jajko i sól, dobrze wymieszajcie.
  3. Stopniowo dodawajcie do sera jajka i mąkę pszenną tak, by powstało z tego wszystkiego gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Wyłóżcie ciasto z miski na stolnicę oprószoną mąką i uformujcie podłużne warkocze.
  5. Wykrawajcie z warkoczy kluski o kształcie przypominającym kopytka.
  6. Gotujcie we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 min. do wypłynięcia klusek na powierzchnię.
  7. Możecie podawać je na słodko lub na słono, w zależności od upodobań. Pewnie wiele osób się z nami zgodzi, że najlepiej smakują z bułką tartą, roztopionym masłem i cukrem. Oj... palce lizać.

Smacznego!