Gulasz z mięsem wołowym i kaszą to świetny pomysł na bardzo sycący obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie gulaszu zajmuje nieco czasu, ale uwierzcie, że warto! Zarezerwujcie sobie co najmniej 2 godziny na duszenie mięsa wołowego – w tym czasie możecie się zająć przygotowaniem deseru, na przykład musu czekoladowo-truskawkowego albo ptasiego mleczka z owocami.

Fantastyczny, prosty w przygotowaniu przepis na gulasz wołowy z papryką autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl znajdziecie poniżej.

Przepis na gulasz wołowy z marchewką

Do przygotowania pysznego gulaszu wołowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 70 dag mięsa wołowego
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Szczypta ostrej papryki
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Mąka
  • Olej do smażenia
  • Bulion wołowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso, osuszcie i pokrójcie w drobną kostkę.
  2. Obraną cebulę poszatkujcie i zrumieńcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy cebula się podsmaży, przełóżcie ją do garnka.
  3. Mięso oprószcie mąką i podsmażcie je na patelni, a następnie dodajcie do garnka. Doprawcie łyżeczką słodkiej i wędzonej papryki, dodajcie szczyptę papryki ostrej oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie wszystko bulionem wołowym (lub wodą, jeśli nie macie bulionu). Zagotujcie, przykryjcie i duście na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  4. W trakcie gotowania mięsa co jakiś czas dolewajcie bulionu.
  5. Paprykę oczyśćcie z gniazd nasiennych, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Dodajcie sól i pieprz do smaku i duście jeszcze parę chwil, aż papryka zmięknie.

I gotowe! Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, to gotujcie jeszcze trochę, by odparować nadmiar płynu lub zagęśćcie go mąką. Do gulaszu idealnie pasuje kasza gryczana lub jęczmienna oraz ogórki małosolne. Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także: