
Gulasz z mięsem wołowym i kaszą to świetny pomysł na bardzo sycący obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie gulaszu zajmuje nieco czasu, ale uwierzcie, że warto! Zarezerwujcie sobie co najmniej 2 godziny na duszenie mięsa wołowego – w tym czasie możecie się zająć przygotowaniem deseru, na przykład musu czekoladowo-truskawkowego albo ptasiego mleczka z owocami.
Fantastyczny, prosty w przygotowaniu przepis na gulasz wołowy z papryką autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl znajdziecie poniżej.
Przepis na gulasz wołowy z marchewką
Do przygotowania pysznego gulaszu wołowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 70 dag mięsa wołowego
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- Szczypta ostrej papryki
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Mąka
- Olej do smażenia
- Bulion wołowy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie mięso, osuszcie i pokrójcie w drobną kostkę.
- Obraną cebulę poszatkujcie i zrumieńcie na patelni, na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy cebula się podsmaży, przełóżcie ją do garnka.
- Mięso oprószcie mąką i podsmażcie je na patelni, a następnie dodajcie do garnka. Doprawcie łyżeczką słodkiej i wędzonej papryki, dodajcie szczyptę papryki ostrej oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie wszystko bulionem wołowym (lub wodą, jeśli nie macie bulionu). Zagotujcie, przykryjcie i duście na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- W trakcie gotowania mięsa co jakiś czas dolewajcie bulionu.
- Paprykę oczyśćcie z gniazd nasiennych, pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka, gdy mięso będzie już miękkie. Dodajcie sól i pieprz do smaku i duście jeszcze parę chwil, aż papryka zmięknie.
I gotowe! Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, to gotujcie jeszcze trochę, by odparować nadmiar płynu lub zagęśćcie go mąką. Do gulaszu idealnie pasuje kasza gryczana lub jęczmienna oraz ogórki małosolne. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj także: