Miłośnikom klasycznych, polskich pierogów na pewno posmakuje gruzińska wersja tego dania, czyli chinkali. Mięsny farsz w delikatnym cieście smakuje po prostu wspaniale. Do zrobienia chinkali wykorzystajcie przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Chinkali – gruziński przysmak

Chinkali to gruzińskie kołduny/pierogi z mięsem i bulionem. Co ciekawe, bulion powstaje w środku chinkali samoistnie podczas gotowania. Nadziewa się je bowiem surowym mięsem z przyprawami, które w trakcie gotowania wydziela soki.

Chinkali należy odpowiednio ugryźć, wypić znajdujący się w środku bulion i dopiero zjeść. Ciasto przypomina to na pierogi, choć jest nieco delikatniejsze. Tych gruzińskich kołdunów nie skleja się tak jak pierogów, tylko zawija jak sakiewki.

Przepis na chinkali

Do przygotowania gruzińskich pierożków chinkali potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku lub pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i posiekajcie bardzo drobno, a ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę.
  2. Umyjcie i posiekajcie natkę koperku.
  3. Włóżcie mięso mielone do garnka. Wlejcie do niego nieco wody, dodajcie cebulę, czosnek oraz koperek (lub pietruszkę). Doprawcie solą i pieprzem i wyróbcie.
  4. Rozbijcie jedno jajko i roztrzepcie widelcem. Dodajcie do niego trochę ciepłej wody, oliwy z oliwek oraz szczyptę soli.
  5. Powoli wsypujcie mąkę, cały czas mieszając i zacznijcie wyrabiać ciasto. Jeśli potrzeba, dolejcie więcej wody – powinno być ciut bardziej elastyczne niż na nasze pierogi.
  6. Przełóżcie ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujcie cienko. Wycinajcie krążki za pomocą szklanki, a każdy krążek dodatkowo rozwałkujcie. Placki powinny mieć średnicę około 13-15 cm.
  7. Na każdy krążek połóżcie łyżkę farszu i sklejcie we wzór fałdek. Końcówkę pieroga zakręćcie, żeby się skleiła.
  8. Zagotujcie wodę z solą w dużym garnku. Wrzucajcie chinkali do wrzącej wody i gotujcie przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.

I gotowe! Ugotowane chinkali podawajcie posypane świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!