Przepis na gruzińskie chinkali. Genialny smak
Ostra na Słodko/gotujmy.pl
Newsy

Przepis na gruzińskie chinkali. Genialny smak, rozpływają się ustach

Wypróbujcie przepis z portalu Gotujmy.pl na gruziński przysmak – chinkali. Palce lizać!

Miłośnikom klasycznych, polskich pierogów na pewno posmakuje gruzińska wersja tego dania, czyli chinkali. Mięsny farsz w delikatnym cieście smakuje po prostu wspaniale. Do zrobienia chinkali wykorzystajcie przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chinkali – gruziński przysmak

Chinkali to gruzińskie kołduny/pierogi z mięsem i bulionem. Co ciekawe, bulion powstaje w środku chinkali samoistnie podczas gotowania. Nadziewa się je bowiem surowym mięsem z przyprawami, które w trakcie gotowania wydziela soki. Chinkali należy odpowiednio ugryźć, wypić znajdujący się w środku bulion i dopiero zjeść. Ciasto przypomina to na pierogi, choć jest nieco delikatniejsze. Tych gruzińskich kołdunów nie skleja się tak jak pierogów, tylko zawija jak sakiewki.

Zobacz także

Przepis na chinkali

Do przygotowania gruzińskich pierożków chinkali potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku lub pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i posiekajcie bardzo drobno, a ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę.
  2. Umyjcie i posiekajcie natkę koperku.
  3. Włóżcie mięso mielone do garnka. Wlejcie do niego nieco wody, dodajcie cebulę, czosnek oraz koperek (lub pietruszkę). Doprawcie solą i pieprzem i wyróbcie.
  4. Rozbijcie jedno jajko i roztrzepcie widelcem. Dodajcie do niego trochę letniej wody, oliwy z oliwek oraz szczyptę soli.
  5. Powoli wsypujcie mąkę, cały czas mieszając i zacznijcie wyrabiać ciasto. Jeśli potrzeba, dolejcie więcej wody – powinno być elastyczne.
  6. Przełóżcie ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujcie cienko. Wycinajcie krążki za pomocą szklanki, a każdy krążek dodatkowo rozwałkujcie. Placki powinny mieć średnicę około 13-15 cm.
  7. Na każdy krążek połóżcie łyżkę farszu i sklejcie we wzór fałdek. Końcówkę pieroga zakręćcie, żeby się skleiła.
  8. Zagotujcie wodę z solą w dużym garnku. Wrzucajcie chinkali do wrzącej wody i gotujcie przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.

I gotowe! Ugotowane chinkali podawajcie posypane świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
Pierogi jak u babci, pierogi wigilijne
Pixabay/skyradar
Newsy Najlepszy prezent na święta od babci. Pyszne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami według jej przepisu
Mówcie co chcecie, wiemy i tak, że pierogi z domu babci to uniwersalne wspomnienie dzieciństwa. Może by tak odtworzyć ten genialny smak na Wigilię?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Wigilia bez pierogów to nie to samo. Szczególnie, że ich kulturowa symbolika nie jest bez znaczenie. Te zjedzone z wigilijnego stołu mają nam zapewnić dobrobyt i wszelkie powodzenie. Pierogi wigilijne Zazwyczaj do pierogów świątecznych daje się farsz, który bazuje na trzech prostych składnikach. Mowa o kapuście, grzybach lub pieczarkach. Przepis na ciasto, choć prosty, kryje w sobie małe tajemnice, których świadomość znacznie ułatwi wam pracę. Jedną z nich, o której wiedzą prawdziwe gospodynie domowe, jest dokładnie do ciasta roztopionego masła. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu, pierogi są miękkie i smaczne, a ciasto gładkie i bardzo elastyczne. Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Klasyką wigilijnych potraw są pierogi z nadzieniem grzybowym i kapuścianym. Właśnie one, jako danie postne, zasilają 12 przysmaków, charakterystycznych dla Wigilii. Jeśli nie chcecie tego wieczoru eksperymentować, warto postawić na sprawdzony przepis jak u babci. Przyda się kilka znanych wam z codziennego gotowania składników i podzielenie gotowania na etapy. Takich pierogów jeszcze nie jedliście! Składniki: Farsz 700 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów około 150 g cebuli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia pieprz sól Ciasto 700 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml gorącej wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Etapy przygotowania pierogów Grzyby Suszone grzyby dokładnie płuczemy na durszlaku pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Całość odstawiamy do namoczenia na kilka godzin. Następnie jeżeli trzeba, odlewamy...

Przeczytaj
pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy Zostało ci mięso z rosołu? Wykorzystaj je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Pyszny farsz Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Aby przygotować te wyjątkowe pierogi, potrzebujesz: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie Farsz: Najlepiej za pomocą maszynki zmiel mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklij na maśle, a następnie dodaj do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałuj pieprzu! Jeśli farsz jest twoim zdaniem zbyt suchy, to dodaj do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszaj. Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiaj ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na cienko. Za pomocą szklanki powycinaj kółka, do których będziemy dodawać farsz. Łyżką układaj farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiaj. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!

Przeczytaj
Pierogi, sposób na pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy Pierogi jak zwykle rozklejają się wam podczas gotowania? Ten babciny trik zapobiegnie tej katastrofie
Rozpadające się pierogi tuż przed podaniem wigilijnej kolacji to prawdziwy koszmar. Dowiedzcie się, jak mu zapobiec!
Katarzyna Wyborska
grudzień 22, 2020

W wielu polskich domach pierogi to danie przygotowywane nie tylko od święta. Ruskie, z mięsem, z grzybami, na słodko – każdy ma swój ulubiony farsz. Choć dawniej przyrządzanie pierogów było okazją do spędzenia razem czasu, a młodsze pokolenie mogło się nauczyć sztuki przygotowywania pysznego farszu i klejenia pierogów, to ta tradycja coraz częściej zanika. Dziś bez problemu można kupić bardzo smaczne i gotowe pierogi, dlatego mało jest osób, które uczą się jak robić to polskie danie. Chociaż dzięki temu oszczędza się mnóstwo pracy i czasu, to niestety przez fakt, iż gotowe rozwiązania są coraz popularniejsze, to zanikają dawne tradycje.   Możecie to odczuć szczególnie wtedy, gdy zdecydujecie się zrobić na święta własne pierogi zamiast kupować gotowe w sklepie. Sprawa się komplikuje w momencie gdy uświadamiacie sobie, że może trzeba było podpatrzeć jak mama i babcia robią ciasto, ponieważ wasze (mimo najszczerszych chęci i pracy) rozpada się w trakcie gotowania! Na szczęście można temu zapobiec. Dlaczego pierogi się rozklejają podczas gotowania? Zasadniczo przyczyny rozpadania się pierogów są dwie. Pierwsza to gotowanie zamrożonych pierogów – jeśli wrzucicie ich za dużo na raz do garnka, to obniżą temperaturę wody, która przestanie się gotować i pierogi zamiast szybko się ugotować rozmiękną i zaczną się rozpadać. Drugi powód to sytuacja, w której w trakcie zlepiania farsz dostał się między krawędzie pierogów. To sprawia, że ciasto nie skleja się do końca i tak wykonane pierogi otworzą się podczas gotowania w wodzie. Jak zapobiec rozpadaniu się pierogów Najlepszym sposobem na upewnienie się, że ciasto jest odpowiednio sklejone i nie za twarde, jest ugotowanie „testowego pieroga”. Zamiast skleić na raz kilkadziesiąt (albo...

Przeczytaj
Kapusta i pierogi
Pixabay/Krzysztof Jaracz
Newsy Świąteczny trik. Smak farszu do wigilijnych pierogów wspaniale podkręca 1 składnik. Jest tani jak barszcz
Pierogi na wigilijnym stole to podstawa. Ich ciasto powinno być dostosowane do farszu. Poznajcie naszą propozycję.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Pierogi mogą mieć najróżniejsze kształty. Na pewno jedliście pierogi stożki, sakiewki czy trójkąty.  Pierogi w wielu kuchniach na całym świecie To potrawa smaczna i uniwersalna. Sam koncept na pierogi pochodzi z Chin. Na ziemie polskie dotarł około XIII wieku. W kuchni staropolskiej pierogi podawano na słono lub słodko. Była to potrawa mączna z farszem zawiniętym w kawałek najczęściej ciasta makaronowego, rzadziej drożdżowego. Wyróżnia się 3 rodzaje pierogów Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się 3 rodzaje pierogów. Najbardziej powszechne są pierogi gotowane. Oprócz nich pierogi można też smażyć i piec. To danie na obiad i kolację. Z nadzieniem na słodko możecie je też potraktować jako deser. Pracochłonna potrawa mączna Pierogi to kawałki cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego z farszem słonym lub słodkim, uformowane na kształt trójkąta lub półkola. Cenią je szczególnie obcokrajowcy. Właśnie dla nich to jedna z bardziej tradycyjnych polskich potraw.  Przepisy na pierogi są rozmaite. Każde jednak biorą pod uwagę ciasto, które jest gwarancją ich smaku. Polacy mają też sentyment do pierogów jak u babci. To jedno z dań wywołujących uśmiech na twarzy. Pierogi to również potrawa wigilijna.  Pierogi na Boże Narodzenie Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznych pierogów. To prawdziwie świąteczna klasyka, której zrobienie nie należy wcale do najłatwiejszych. Znacie farsz z kapustą? Proponujemy małą zmianę. Dorzućcie do niego fasolę, a już nigdy nie zrobicie inaczej. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki sól jajko łyżka oleju szklanka wody lub mleka Farsz 35 dag mieszanych grzybów (podgrzybki,...

Przeczytaj