Przepis na gruzińskie chinkali. Genialny smak, rozpływają się ustach
Adobe Stock
Newsy

Przepis na gruzińskie chinkali. Wyborny farsz, elastyczne ciasto i niesamowity wygląd

Wypróbujcie przepis z portalu Gotujmy.pl na gruziński przysmak – chinkali. Palce lizać!

Miłośnikom klasycznych, polskich pierogów na pewno posmakuje gruzińska wersja tego dania, czyli chinkali. Mięsny farsz w delikatnym cieście smakuje po prostu wspaniale. Do zrobienia chinkali wykorzystajcie przepis autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chinkali – gruziński przysmak

Chinkali to gruzińskie kołduny/pierogi z mięsem i bulionem. Co ciekawe, bulion powstaje w środku chinkali samoistnie podczas gotowania. Nadziewa się je bowiem surowym mięsem z przyprawami, które w trakcie gotowania wydziela soki.

Chinkali należy odpowiednio ugryźć, wypić znajdujący się w środku bulion i dopiero zjeść. Ciasto przypomina to na pierogi, choć jest nieco delikatniejsze. Tych gruzińskich kołdunów nie skleja się tak jak pierogów, tylko zawija jak sakiewki.

Zobacz także
Czebureki. Przepis na soczyste pierogi z chrupiącym ciastem

Czebureki. Przepis na soczyste pierogi z chrupiącym ciastem

Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej maki

Pierogi rozpadają się podczas gotowania? Dodajcie do ciasta tej mąki

Przepis na chinkali

Do przygotowania gruzińskich pierożków chinkali potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku lub pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Obierzcie cebulę i posiekajcie bardzo drobno, a ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę.
  2. Umyjcie i posiekajcie natkę koperku.
  3. Włóżcie mięso mielone do garnka. Wlejcie do niego nieco wody, dodajcie cebulę, czosnek oraz koperek (lub pietruszkę). Doprawcie solą i pieprzem i wyróbcie.
  4. Rozbijcie jedno jajko i roztrzepcie widelcem. Dodajcie do niego trochę ciepłej wody, oliwy z oliwek oraz szczyptę soli.
  5. Powoli wsypujcie mąkę, cały czas mieszając i zacznijcie wyrabiać ciasto. Jeśli potrzeba, dolejcie więcej wody – powinno być ciut bardziej elastyczne niż na nasze pierogi.
  6. Przełóżcie ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujcie cienko. Wycinajcie krążki za pomocą szklanki, a każdy krążek dodatkowo rozwałkujcie. Placki powinny mieć średnicę około 13-15 cm.
  7. Na każdy krążek połóżcie łyżkę farszu i sklejcie we wzór fałdek. Końcówkę pieroga zakręćcie, żeby się skleiła.
  8. Zagotujcie wodę z solą w dużym garnku. Wrzucajcie chinkali do wrzącej wody i gotujcie przez 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu.

I gotowe! Ugotowane chinkali podawajcie posypane świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

pierogi
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Ten pilnie strzeżony przepis na pierogi nie ma sobie równych. Zakonnicy używają go od wielu lat
Uwielbiane przez Polaków, jedzone zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Jednak przepis zakonników nie ma sobie równych! Koniecznie go sprawdźcie i wypróbujcie!

Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw. Są dość pracochłonne, ale pyszny smak wynagradza wszystko! Są dość uniwersalne, gdyż farszem może być dosłownie wszystko. Można je przygotować na wytrawnie, jak i na słodko, z mięsem, bądź w wersji wegetariańskiej. Pierogi dają szerokie pole do popisu, a efekt końcowy zależy jedynie od kreatywności. Sekret zakonników Pierogi cieszą się sławą na całym świecie. Do najczęściej wybieranych należą ruskie, kapustą i grzybami, serem czy na słodko z truskawkami bądź jagodami. Równie popularne są z mięsem. Przepis zakonników podbija kubki smakowe, a to dzięki odpowiedniemu wyborowi mięsa oraz jego obróbce przed przygotowaniem pierogów. Sprawdźcie! Składniki: Farsz: 1 kg szpondru włoszczyzna 1 cebula majeranek czosnek granulowany sól pieprz smalec kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego Ciasto: 0,6 kg mąki pszennej 1 jajko 150 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 100 ml oleju rzepakowego Wykonanie: Ugotujcie bulion ze szpondrem wołowym, włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przy gotowaniu od razu go posólcie, aby mięso zatrzymało smak wywaru. Powinien się on gotować około 3 godzin. Bulion możecie wykorzystać jako wywar do zupy. W międzyczasie przygotujcie ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypcie mąkę, sól i dodajcie olej. Całość posiekajcie nożem. Później dodajcie gorącą wodę, ponownie przemieszajcie, aby nie powstały grudki. Na koniec wbijcie jajko i dokładnie wyróbcie na jednolite, sprężyste ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, możecie dodać odrobinę mąki, a gdy będzie zbyt kleiste to podsypcie mąką. Kiedy bulion będzie ugotowany, wyjmijcie z niego mięso oraz warzywa. Jako iż szponder jest dość tłustym mięsem,...

farsz do pierogów ruskich przepis
gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron/Instagram, Flickr
Newsy
Dodajcie to do farszu do pierogów ruskich a zwariujecie ze smaku. Trik polecany przez rodzinę Kuroniów
Jak sprawić, by farsz do pierogów ruskich był jeszcze lepszy? Wystarczy ten wyjątkowy dodatek, który zupełnie zmieni smak pierogów!

Uwielbiacie ruskie pierogi? Jedni miłośnicy tego dania doceniają jego łagodny smak, a inni wręcz przeciwnie – lubią pierogi ruskie za ich lekko ostry farsz. Różnice wynikają z tego, że każdy ma inny sposób przygotowania. Jedni dodają więcej twarogu, przez co pierogi są łagodniejsze, a inni więcej ziemniaków i pieprzu, który nadaje im ostrości. Jeżeli preferujecie ostrzejszą wersję farszu, to na pewno spodoba się wam ten przepis rodziny Kuroniów na pierogi! Przepis Kuroniów na pierogi ruskie Czym wyróżniają się te pierogi? Zdecydowanie smakiem! Do klasycznego farszu na ruskie pierogi należy dodać solidną porcję… sera pleśniowego! To on nadaje pierogom charakteru i bardzo oryginalnego smaku. Wypróbujcie koniecznie ten przepis – brzmi on po prostu przepysznie. Do przygotowania pierogów według Kuronia, będziecie potrzebowali poniższych składników: Ciasto: 350 g mąki pszennej ¾ szklanki wody 1 jajko Sól Farsz: 250 g ziemniaków gotowanych 250 g białego sera 100 g sera typu lazur 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli 2 łyżki oleju 100 g masła Przygotowanie Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę, dodajcie do niej jajko, szczyptę soli, łyżkę roztopionego masła oraz około ¾ szklanki ciepłej wody (gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dosypcie więcej mąki). Wyróbcie dokładnie ciasto, a następnie odstawcie je na 15-20 minut. W tym czasie obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie drobno i wrzućcie na rozgrzany olej. Podsmażcie. Zmielcie twaróg, ugotowane ziemniaki i przełóżcie do dużej miski. Do sera z ziemniakami dodajcie podsmażony czosnek i cebulę zmielone w maszynce oraz ser lazur – możecie go zmielić w tej samej maszynce albo po prostu widelcem....

wachowicz pierogi
ONS, AdobeStock
Newsy
Trik Ewy Wachowicz na genialny farsz do pierogów. Nie zna go prawie nikt
Myślicie, że o pierogach wiecie już wszystko? Wykorzystajcie trik Ewy Wachowicz na przygotowanie farszu – smakuje obłędnie!

Uwielbiana przez Polaków ekspert od gotowania Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać doskonałymi pomysłami na różne potrawy! Autorka książek i programów kulinarnych wkrótce zmierzy się z kolejnym wyzwaniem: będzie jurorką w nowym kulinarnym show . Była Miss Polonia to niekwestionowany autorytet w dziedzinie gotowania, dlatego regularnie zdradza swoje triki i pomysły na przygotowywanie tradycyjnych potraw np. na sernik według przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem podzieliła się sposobem na przyrządzenie farszu do pierogów z kapustą i grzybami . Wypróbujecie? Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami według Ewy Wachowicz Do przygotowania smacznych pierogów z przepisu Ewy Wachowicz potrzebne wam będą składniki podane poniżej – osobno do ciasta i do farszu: Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 jajko 1 szklanka gorącej wody Składniki do farszu: 300 g kapusty kiszonej 30 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 1 cebula 1 łyżka masła Sól Pieprz Przygotowanie ciasta: Wysypcie przesianą mąkę na stolnicę w kształt kopczyka. W jego środek wlejcie szklankę wrzątku i nożem wymieszajcie mąkę z wodą. Gdy zaczną już robić się z niej kluski, ponownie zróbcie dołek na środku kopczyka i wbijcie w niego jedno jajko. Wymieszajcie składniki i zagniećcie ciasto. Następnie przykryjcie je i odstawcie na 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujcie. Powinno mieć grubość ok. 3 mm. Przygotowanie farszu: Dzień wcześniej włóżcie grzyby do miski i zalejcie wodą. Odstawcie na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie grzyby z wody, ale nie wylewajcie jej! To bardzo ważne – Ewa podkreśla, że woda, w której moczyły się suszone grzyby, jest doskonałym...

pierogi na ostro
Gotujmy.pl/zewa
Newsy
Przepyszne pierożki dla miłośników ostrych smaków. Ich farsz jest wprost spektakularny. Palce lizać
Można by rzec, że pierogi to narodowe danie Polaków. Występują w przeróżnych wersjach, ale w takiej pikantnej jeszcze ich nie jedliście. Są niezwykle aromatyczne i sycące!

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków, ale nie tylko. Swoją wyjątkowość zawdzięczają głównie swojej uniwersalności, gdyż można je przygotować praktycznie ze wszystkim. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, serem, mięsem czy owocami. Wybór jest ogromny i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Pierogi w pikantnej wersji To danie można przygotować na wiele sposobów, jednak pierogi w pikantnej wersji z mięsem i ostrą papryczką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Farsz jest bardzo prosty do przygotowania, a ulepienie pierogów zajmuje dosłownie kilka chwil. W takiej wersji idealnie sprawdzą się na rozgrzewający obiad. Przypadną do gustu nie tylko osobom lubiącym ostrzejsze smaki. Dzięki połączeniu kilku składników, można otrzymać smakowitą i sycącą potrawę. Przepis na pierogi na ostro Składniki: Ciasto: 250 g mąki + do podsypywania ½ łyżeczki soli 1 szklanka gorącej wody Farsz: 150 g kiełbasy podlaskiej 150 g wędzonego boczku 1 cebula 5 czerwonych ostrych papryczek nadziewanych serkiem 2 łyżki kiełków rzodkiewki 250 g ziemniaków sól pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki obierzcie, ugotujcie do miękkości i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Kiełbasę podlaską wraz z wędzonym boczkiem pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na suchej patelni. Tłuszcz wytopi się z boczku. Cebulę obierzcie, pokrójcie i dodajcie do smażonego mięsa. Smażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Część tych składników przełóżcie do większej miski, a drugą połowę zostawcie do okraszenia gotowych pierogów. Ostudzone ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę, a później dodajcie do podsmażonych...