Przepisy siostry Anastazji biją rekordy popularności w sieci. Słynna zakonnica z Bieszczad świetnie sobie radzi również na rynku wydawniczym. Jak dotąd siostra Anastazja wypuściła ok. 20 książek o gotowaniu, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy.

Przepisy siostry Anastazji słyną z prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Jak sama przyznaje, najbardziej ceni sobie tradycję i to z niej głównie czerpie inspirację do swoich przepisów.

Wśród przepisów siostry Anastazji najwięcej miejsca zajmują dania na dania jarskie, mięsne i ciasta.  Książki z jej recepturami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie.

Siostra Anastazja podzieliła się ostatnio przepisem na gruszki w delikatnej zalewie octowej. Jak je przygotowuje?

Zobacz także:

Przepis na gruszki w zalewie octowej siostry Anastazji

Do przygotowania gruszek w delikatnej octowej zalewie potrzebujecie tylko kilku prostych składników.

Składniki:

  • 1 kg gruszek
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

  1. Gruszki obierzcie, przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne i na chwilę zanurzcie w wodzie z sokiem z cytryny.
  2. Zagotujcie wodę z cukrem, goździkami i cynamonem.
  3. Przełóżcie gruszki do wrzącego syropu i gotujcie przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”.
  4. Następnie wyjmijcie gruszki z syropu i przełóżcie do słoików.
  5. Do syropu dodajcie ocet i ponownie zagotujcie.
  6. Zalejcie zalewą owoce.
  7. Zakręcone słoiki gotujcie przez ok. 20 min.
  8. Przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu.

Zalewa:

Składniki:

  • ½ l wody
  • 30 dag cukru
  • kilka goździków
  • 1 laska cynamonowa
  • ½ l octu winnego 6%

Z czym podawać gruszki w zalewie?

Gruszki w zalewie octowej będą idealnie pasowały do pieczonych mięs, wędlin oraz pasztetów. Równie dobrze smakują solo oraz jako dodatek do ciast, deserów a nawet do obiadu. Możecie także dodać je do lodów. Podajcie je na ciepło z dwiema gałkami lodów waniliowych, posypanych rodzynkami i cynamonem oraz skropione odrobiną rumu. Taki deser na długo zapadnie pamięci waszych gości.

Źródło: siostra-anastazja.pl