Przepisy siostry Anastazji biją rekordy popularności w sieci. Słynna zakonnica z Bieszczad świetnie sobie radzi również na rynku wydawniczym. Jak dotąd siostra Anastazja wypuściła ok. 20 książek o gotowaniu, które sprzedały się w ponad 4 milionach egzemplarzy.
Przepisy siostry Anastazji słyną z prostoty wykonania i niepowtarzalnego smaku. Jak sama przyznaje, najbardziej ceni sobie tradycję i to z niej głównie czerpie inspirację do swoich przepisów.
Wśród przepisów siostry Anastazji najwięcej miejsca zajmują dania na dania jarskie, mięsne i ciasta. Książki z jej recepturami możecie kupić m.in. na Poczcie Polskiej oraz w internecie.
Siostra Anastazja podzieliła się ostatnio przepisem na gruszki w delikatnej zalewie octowej. Jak je przygotowuje?
Zobacz także:
Przepis na gruszki w zalewie octowej siostry Anastazji
Do przygotowania gruszek w delikatnej octowej zalewie potrzebujecie tylko kilku prostych składników.
Składniki:
- 1 kg gruszek
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
- Gruszki obierzcie, przekrójcie na pół, wydrążcie gniazda nasienne i na chwilę zanurzcie w wodzie z sokiem z cytryny.
- Zagotujcie wodę z cukrem, goździkami i cynamonem.
- Przełóżcie gruszki do wrzącego syropu i gotujcie przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste”.
- Następnie wyjmijcie gruszki z syropu i przełóżcie do słoików.
- Do syropu dodajcie ocet i ponownie zagotujcie.
- Zalejcie zalewą owoce.
- Zakręcone słoiki gotujcie przez ok. 20 min.
- Przechowujcie w suchym i chłodnym miejscu.
Zalewa:
Składniki:
- ½ l wody
- 30 dag cukru
- kilka goździków
- 1 laska cynamonowa
- ½ l octu winnego 6%
Z czym podawać gruszki w zalewie?
Gruszki w zalewie octowej będą idealnie pasowały do pieczonych mięs, wędlin oraz pasztetów. Równie dobrze smakują solo oraz jako dodatek do ciast, deserów a nawet do obiadu. Możecie także dodać je do lodów. Podajcie je na ciepło z dwiema gałkami lodów waniliowych, posypanych rodzynkami i cynamonem oraz skropione odrobiną rumu. Taki deser na długo zapadnie pamięci waszych gości.
Źródło: siostra-anastazja.pl