Przepis na gołąbki z młodej kapusty. Nie musicie jej długo gotować
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy

Przepis na gołąbki z młodej kapusty. Nie musicie jej długo gotować

Przepyszne, lekkie gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym – robią się o wiele szybciej niż te ze starej kapusty. Tak dobre, że palce lizać.

Młoda kapusta mięknie o wiele szybciej niż ta starsza, dlatego właśnie teraz jest idealny czas na gołąbki. Jest też o wiele delikatniejsza, dlatego nie gotujcie jej zbyt długo i uważajcie przy zawijaniu.

Liście kapusty nadziejcie mielonym mięsem oraz ryżem i upieczcie w piekarniku. To sprawi, że danie będzie lżejsze, a d jego przyrządzenia nie potrzebujecie używać tłuszczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z młodej kapusty

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 torebka białego ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka Vegety lub jarzynki bez polepszaczy smaku
  • Sól
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 0,5 szk. śmietany 12 %
Zobacz także
Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać

Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać

Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne

Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne

Przygotowanie

  1. Kapustę sparzcie przez kilka minut we wrzątku i zdejmijcie miękkie liście.
  2. W osolonej wodzie ugotujcie ryż al dente.
  3. Na dużych oczkach tarki zetrzyjcie marchewkę i pietruszkę.
  4. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone, ryż, jajko oraz startą marchewkę i pietruszkę.
  5. Doprawcie solą, majerankiem i ostrą papryką. Dokładnie wymieszajcie, żeby wszystkie składniki się połączyły.
  6. Na ostudzonych liściach kapusty ułóżcie farsz i zawińcie.
  7. Włóżcie przygotowane gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalejcie wodą, tak aby przykryć gołąbki. Na wierzch dodajcie trochę Vegety lub Jarzynki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
  8. W międzyczasie wymieszajcie śmietanę i  przecier pomidorowy. Wylejcie sos na gołąbki pięć minut przed końcem  pieczenia,
  9. Smacznego!

Jak przygotować kapustę na gołąbki?

Przygotowanie kapusty na gołąbki jest najczęściej najbardziej praco- i czasochłonnym zajęciem podczas robienia tego dania. Kapusta się rwie, łatwo o poparzenia, a do tego nie zawsze mięknie, tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Dlatego dzielimy się z wami naszymi sprawdzonymi trikami: nasz ulubiony to ten z wykorzystaniem mikrofalówki zamiast garnka i wody oraz sparzenie główek kapusty przy wykorzystaniu korkociągu.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

gołąbki babcine
Adobe Stock
Newsy
Sekretne triki babć na jeszcze bardziej aromatyczne i rozpływające się w ustach gołąbki. Poezja smaku
Jak to się dzieje, że tradycyjne dania, takie jak gołąbki, najlepiej smakują właśnie u babci? Czy chodzi tutaj o naprawdę duże doświadczenie naszych babuń?

To jest naprawdę sporego kalibru zagadka dla tęgich głów. Może wspomniane doświadczenie, może cierpliwość i gotowanie dania z dużą dozą uczucia? Nie nam rozstrzygnąć tę kwestię. Tak czy siak, warto przyjrzeć się czasem swoim babciom, by zaczerpnąć od nich nie tylko życiowej, ale i kulinarnej mądrości. Mięciutkie babcine gołąbki Będzie to przydatne przy pracy nad gołąbkami . Jak sprawić, by nie były za twarde, by rozpływały się w ustach? Każda babcia ma na to swoje rozwiązanie. Jednak wszystkie opierają swoje wysiłki na skupieniu na kapuście i ryżu. Kapusta na gołąbki nie może być za twarda, czyli za stara. W zimie kapuściane głowy dostępne w sprzedaży powinny być jeszcze zdatne do obgotowania. Wystrzegajcie się jednak kapust wielkości byczego łba – takie nie dają gwarancji miękkich po ugotowaniu liści. Obowiązkowo pamiętajcie także o wycięciu przed gotowaniem głąba.  Więcej o kapuście przeczytacie w jednym z naszych poprzednich artykułów. Wystarczy kliknąć tutaj:  Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość Polaków o tym zapomina! Co dodać do gołąbków przed pieczeniem? Sprawę kapusty mamy już załatwioną. Teraz czas na ryż. Ten babciny w gołąbkach rozpływał się jako składnik farszu w ustach. Zamiast gotować ryż w plastikowym woreczku, „wypieczcie” ryż w garnku, bez mieszania, w proporcji 1:2 z wodą na maleńkim ogniu. Tak przygotowany musi się udać. Na koniec jeszcze dwa babcine triki. Wkładając gołąbki do naczynia żaroodpornego zalejcie je nie tylko bulionem czy wodą. Dodajcie to bulionu przed dodaniem łyżkę smalcu lub nieco oleju – dzięki temu gołąbki lepiej się wypieką i będą mięciutkie po wyjęciu z piekarnika! Przepis na gołąbki Składniki: Mała głowa kapusty 50 dag mięsa mielonego...

Sprawdzone sposoby na kapustę do gołąbków. Już nigdy się nie porwie
Adobe Stock
Newsy
Babciny sposób na przygotowanie kapusty do gołąbków. Już nigdy się nie porwie 
Przygotowanie kapusty do gołąbków jest bardzo trudnym zadaniem. Sprawdź ten niezawodny sposób i zobacz, jak zrobić to w kilka minut.

Gołąbki to jedne z tradycyjnych polskich dań. Najczęściej występuje w wersji półmięsnej z dodatkiem ryżu i kaszy, zawinięte w liście kapusty. Ale bardzo popularne są również  gołąbki z sosem pomidorowym , gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym  czy gołąbki z kiszonej kapusty . To pyszne danie, ale niestety również bardzo czasochłonne. Najwięcej problemów sprawia zawsze kapusta. Co zrobić, żeby była miękka, łatwo się oddzielała i nie rwała? Mamy na to kilka sprawdzonych sposobów.  Jak przygotować kapustę na gołąbki?  Przed rozpoczęciem gotowania kapusty należy się pozbyć z wierzchu starych i stwardniałych liści. Przydadzą się one przy wykładaniu naczynia do obróbki termicznej. Następnie należy pozbyć się głąba kapusty oraz umyć całą główkę. W międzyczasie przygotować większy garnek z wodą - to właśnie on jest sekretem naszych babć -  nie może być za mały. Niektórzy dodają do wody cukier lub sól, a nawet olej. Wszystkie sposoby są godne uwagi. Kapustę należy włożyć do wrzątku wyciętym głąbem do góry. Powinna spędzić w wodzie około 7-9 minut na niewielkim ogniu, a w trakcie należy ją kilkakrotnie obrócić. Liście będą gotowe, kiedy ugną się po naciśnięciu palcem. Wówczas wystarczy delikatnie porozdzielać liście, a po ostudzeniu delikatnie usunąć stwardniałe części. Najlepsza kapusta na gołąbki Jakby nie patrzeć to w całym daniu kapusta odgrywa kluczową rolę. Dzięki niej gołąbki mają odpowiednią formę, a także aromat. Najlepiej sprawdza się młoda kapusta . Ona sprawi, że potrawa będzie delikatniejsza. Najczęściej Polacy przy przyrządzaniu tej potrawy decydują się na białą kapustę, jednak coraz popularniejsza staje się także kapusta włoska. Przy wyborze...

Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis
Pyszny przepis na pyszne naleśniki z gołąbkowym farszem. Robi się je znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi gołąbków. Niestety, ich przyrządzenie jest czaso- i pracochłonne, a czasem wręcz irytujące, gdy kapusta nie chce zmięknąć albo rwie się. Dlatego polecamy wam poniższy przepis użytkowniczki Kulinarna Chwila, który nie wymaga specjalnej obróbki kapusty. Przepis na naleśniki z farszem a’la gołąbki Składniki na ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko Sól Szczypta cukru Składniki na farsz 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 główki kapusty włoskiej lub młodej kapusty 200g przecieru pomidorowego Sól 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki papryki ostrej Olej do smażenia Dodatkowo 7 łyżek pikantnego ketchupu lub przecieru pomidorowego 150g żółtego sera Przygotowanie W dużej misce połączcie dokładnie składniki tak, aby nie powstały grudki: mąkę z cukrem, jajkiem i wodą gazowaną. Dodajcie mleko i szczyptę soli oraz cukru. Na rozgrzanej patelni usmażcie naleśniki. Marchewkę i pietruszkę umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie w drobną kostkę. Młodą lub włoską kapustę drobno posiekajcie. W misce połączcie mięso mielone razem z cebulą, jajkiem oraz marchewką i pietruszką. Doprawcie solą, ostrą papryką i majerankiem. Całość wyróbcie na jednolitą masę. Na dużej patelni podsmażcie mięso na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec dodajcie kapustę wraz z przecierem pomidorowym. Każdy naleśnik nafaszerujcie podsmażonym mięsem z kapustą i zawińcie w rulony lub koperty. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóżcie gotowe naleśniki. Wierzch polejcie ketchupem lub przecierem...

Gołąbki z czerwonej kapusty
gotujmy.pl/Triss
Newsy
Jedliście gołąbki z czerwonej kapusty? Zrobicie je szybciej niż te tradycyjne. Są przepyszne
Naszła was ochota na gołąbki? Zróbcie je tym razem z czerwonej kapusty!

Są takie dania, które uwielbiamy wszyscy. Bo kto mógłby oprzeć się ciepłym gołąbkom w pomidorowym sosie? Tradycyjne polskie gołąbki z kapustą i ryżowo-mięsnym farszem, to jedna z naszych ulubionych potraw.  Pyszne gołąbki  Gołąbki możemy robić z różnego rodzaju kapusty. Na pewno jedliście już te z kapusty białej, włoskiej czy pekińskiej. Wyborne w smaku wychodzą również te na bazie kapusty czerwonej. Koniecznie musicie je przyrządzić w swojej kuchni!  Właściwości czerwonej kapusty Kapusta czerwona ma charakterystyczny fioletowo-czerwony kolor i zawiera mnóstwo witamin, m.in. witaminy A, C, D, E, K. Żelazo, cynk, magnez, selen i fluor. Moglibyśmy tak wyliczać bez końca. Bogata jest również w czerwone barwniki - tak zwane antocyjany, które mają właściwości antyoksydacyjne i chronią organizm przed wolnymi rodnikami.  Bogactwo tych składników to już wystarczający powód, by czerwoną kapustę nazwać warzywem młodości. Zdrowia również, dlatego jedzmy ją jak najczęściej!  Przepis na gołąbki z czerwonej kapusty Składniki na gołąbki: Główka kapusty czerwonej 450g mięsa mielonego wieprzowego 2 woreczki ryżu Jajko 2 cebule 4 ząbki czosnku Przyprawy: pieprz, sól Składniki na sos: Około 1,5l bulionu lub rosołu 3 pomidory  Koncentrat pomidorowy Kilka łyżek śmietany 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania gołąbków: Z kapusty ostrym nożem wytnijcie głąb i wyparzcie. Oderwijcie liście. Ugotujcie ryż. Gdy już będzie gotowy, połączcie go z mięsem, doprawcie solą i pieprzem. Do masy rozbijcie jajko i dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.  Na liście kapusty nałóżcie farsz i zawijajcie gołąbki ciasno od nerwu...