Młoda kapusta mięknie o wiele szybciej niż ta starsza, dlatego właśnie teraz jest idealny czas na gołąbki. Jest też o wiele delikatniejsza, dlatego nie gotujcie jej zbyt długo i uważajcie przy zawijaniu.
Liście kapusty nadziejcie mielonym mięsem oraz ryżem i upieczcie w piekarniku. To sprawi, że danie będzie lżejsze, a d jego przyrządzenia nie potrzebujecie używać tłuszczu.
Przepis na gołąbki z młodej kapusty
Składniki
- 1 młoda kapusta
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 torebka białego ryżu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 jajko
- 1 łyżka majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżka Vegety lub jarzynki bez polepszaczy smaku
- Sól
- 200 g przecieru pomidorowego
- 0,5 szk. śmietany 12 %
Przygotowanie
- Kapustę sparzcie przez kilka minut we wrzątku i zdejmijcie miękkie liście.
- W osolonej wodzie ugotujcie ryż al dente.
- Na dużych oczkach tarki zetrzyjcie marchewkę i pietruszkę.
- Do dużej miski przełóżcie mięso mielone, ryż, jajko oraz startą marchewkę i pietruszkę.
- Doprawcie solą, majerankiem i ostrą papryką. Dokładnie wymieszajcie, żeby wszystkie składniki się połączyły.
- Na ostudzonych liściach kapusty ułóżcie farsz i zawińcie.
- Włóżcie przygotowane gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalejcie wodą, tak aby przykryć gołąbki. Na wierzch dodajcie trochę Vegety lub Jarzynki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
- W międzyczasie wymieszajcie śmietanę i przecier pomidorowy. Wylejcie sos na gołąbki pięć minut przed końcem pieczenia,
- Smacznego!
Jak przygotować kapustę na gołąbki?
Przygotowanie kapusty na gołąbki jest najczęściej najbardziej praco- i czasochłonnym zajęciem podczas robienia tego dania. Kapusta się rwie, łatwo o poparzenia, a do tego nie zawsze mięknie, tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Dlatego dzielimy się z wami naszymi sprawdzonymi trikami: nasz ulubiony to ten z wykorzystaniem mikrofalówki zamiast garnka i wody oraz sparzenie główek kapusty przy wykorzystaniu korkociągu.
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także:
- Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków
- Kapusta na gołąbki nie mięknie? Wszystko przez łatwy do przeoczenia błąd. Większość Polaków o tym zapomina!
- Co zrobić, żeby kapusta na gołąbki w czasie gotowania nie straciła koloru? Zastosujcie ten trik, a będą zielone jak nigdy