Przepis na gołąbki z młodej kapusty. Nie musicie jej długo gotować
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy

Przepis na gołąbki z młodej kapusty. Nie musicie jej długo gotować

Przepyszne, lekkie gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym – robią się o wiele szybciej niż te ze starej kapusty. Tak dobre, że palce lizać.
Magda Borucińska
kwiecień 26, 2021

Młoda kapusta mięknie o wiele szybciej niż ta starsza, dlatego właśnie teraz jest idealny czas na gołąbki. Jest też o wiele delikatniejsza, dlatego nie gotujcie jej zbyt długo i uważajcie przy zawijaniu.

Liście kapusty nadziejcie mielonym mięsem oraz ryżem i upieczcie w piekarniku. To sprawi, że danie będzie lżejsze, a d jego przyrządzenia nie potrzebujecie używać tłuszczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z młodej kapusty

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 torebka białego ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka Vegety lub jarzynki bez polepszaczy smaku
  • Sól
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 0,5 szk. śmietany 12 %

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Kapustę sparzcie przez kilka minut we wrzątku i zdejmijcie miękkie liście.
  2. W osolonej wodzie ugotujcie ryż al dente.
  3. Na dużych oczkach tarki zetrzyjcie marchewkę i pietruszkę.
  4. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone, ryż, jajko oraz startą marchewkę i pietruszkę.
  5. Doprawcie solą, majerankiem i ostrą papryką. Dokładnie wymieszajcie, żeby wszystkie składniki się połączyły.
  6. Na ostudzonych liściach kapusty ułóżcie farsz i zawińcie.
  7. Włóżcie przygotowane gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalejcie wodą, tak aby przykryć gołąbki. Na wierzch dodajcie trochę Vegety lub Jarzynki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
  8. W międzyczasie wymieszajcie śmietanę i  przecier pomidorowy. Wylejcie sos na gołąbki pięć minut przed końcem  pieczenia,
  9. Smacznego!

Jak przygotować kapustę na gołąbki?

Przygotowanie kapusty na gołąbki jest najczęściej najbardziej praco- i czasochłonnym zajęciem podczas robienia tego dania. Kapusta się rwie, łatwo o poparzenia, a do tego nie zawsze mięknie, tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Dlatego dzielimy się z wami naszymi sprawdzonymi trikami: nasz ulubiony to ten z wykorzystaniem mikrofalówki zamiast garnka i wody oraz sparzenie główek kapusty przy wykorzystaniu korkociągu.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze