Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Ale czy próbowaliście użyć zamiast ryżu kaszy gryczanej? Tak przyrządzone gołąbki smakują naprawdę wyjątkowo! Dodajcie do nich jeszcze suszone grzyby i okrasę z boczku, a nie będziecie chcieli jeść nic innego. Wypróbujcie smaczny przepis na te gołąbki autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.
Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Do przygotowania gołąbków z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 główka kapusty
- Pół kilograma pieczarek
- 200-250 g wędzonego boczku
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej
- 50 g sera żółtego
- 1 łyżka suszonych grzybów
- 1 kostka rosołowa
- Pieprz czarny świeżo mielony
- Sól
- Olej do smażenia
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie sól. Ugotujcie w niej kapustę, aż liście zaczną od niej odchodzić i będą miękkie.
- Suszone grzyby wsypcie do miseczki i zalejcie wodą. Moczcie przez około 2 godziny. Po tym czasie zagotujcie je i gotujcie, aż zmiękną.
- Po ugotowaniu zmiksujcie grzyby razem z wodą, w której się gotowały.
- Do garnka z osoloną wodą wsypcie 1,5 szklanki kaszy gryczanej i ugotujcie, a po ugotowaniu ostudźcie.
- Umyjcie pieczarki i pokrójcie w plastry. Usmażcie na oleju i doprawcie solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec smażenia dodajcie do pieczarek zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewajcie tak długo, aż odparuje cała woda.
- Ser żółty zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.
- W jednej misce wymieszajcie grzyby, kaszę oraz ser. Doprawcie solą i pieprzem.
- Na ugotowane liście kapusty wyłóżcie porcje farszu i złóżcie.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie liśćmi kapusty i poukładajcie na nich gołąbki, ciasno jeden obok drugiego.
- W dwóch szklankach ciepłej wody rozpuśćcie kostkę rosołową i zalejcie bulionem gołąbki. Przykryjcie je liśćmi kapusty i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę.
- W tym czasie pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Po upieczeniu podawajcie gołąbki z okrasą z boczku i z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Smacznego!
Pomysły na gołąbki
Wariantów tej potrawy jest naprawdę bez liku - od gołąbków meksykańskich przez gołąbki z siekanej kapusty, gołąbki z farszem z prażonego ryżu po gołąbki z młodej kapusty. Jeżeli przepadacie za gołąbkami, polecamy wam także poniższe przepisy:
- Przepis na siekane gołąbki z młodej kapusty
- Przepis na gołąbki z ziemniakami i boczkiem
- Przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną i burakiem
Źródło: gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: