Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z farszem z mięsa mielonego i ryżu. Ale czy próbowaliście użyć zamiast ryżu kaszy gryczanej? Tak przyrządzone gołąbki smakują naprawdę wyjątkowo! Dodajcie do nich jeszcze suszone grzyby i okrasę z boczku, a nie będziecie chcieli jeść nic innego. Wypróbujcie smaczny przepis na te gołąbki autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl.

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

Do przygotowania gołąbków z kaszą potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • Pół kilograma pieczarek
  • 200-250 g wędzonego boczku
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżka suszonych grzybów
  • 1 kostka rosołowa
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie w garnku wodę i dodajcie sól. Ugotujcie w niej kapustę, aż liście zaczną od niej odchodzić i będą miękkie.
  2. Suszone grzyby wsypcie do miseczki i zalejcie wodą. Moczcie przez około 2 godziny. Po tym czasie zagotujcie je i gotujcie, aż zmiękną.
  3. Po ugotowaniu zmiksujcie grzyby razem z wodą, w której się gotowały.
  4. Do garnka z osoloną wodą wsypcie 1,5 szklanki kaszy gryczanej i ugotujcie, a po ugotowaniu ostudźcie.
  5. Umyjcie pieczarki i pokrójcie w plastry. Usmażcie na oleju i doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  6. Na koniec smażenia dodajcie do pieczarek zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewajcie tak długo, aż odparuje cała woda.
  7. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.
  8. W jednej misce wymieszajcie grzyby, kaszę oraz ser. Doprawcie solą i pieprzem.
  9. Na ugotowane liście kapusty wyłóżcie porcje farszu i złóżcie.
  10. Dno naczynia żaroodpornego wyłóżcie liśćmi kapusty i poukładajcie na nich gołąbki, ciasno jeden obok drugiego.
  11. W dwóch szklankach ciepłej wody rozpuśćcie kostkę rosołową i zalejcie bulionem gołąbki. Przykryjcie je liśćmi kapusty i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę.
  12. W tym czasie pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Po upieczeniu podawajcie gołąbki z okrasą z boczku i z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Smacznego!

Pomysły na gołąbki

Wariantów tej potrawy jest naprawdę bez liku - od gołąbków meksykańskich przez gołąbki z siekanej kapusty, gołąbki z farszem z prażonego ryżu po gołąbki z młodej kapusty. Jeżeli przepadacie za gołąbkami, polecamy wam także poniższe przepisy:

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: