Gołąbki w liściach botwiny siła rzeczy będą znacznie mniejsze od tych tradycyjnych, kapuścianych. Oczywiście w żadne sposób nie przekłada się to na ich rewelacyjny, niepowtarzalny smak. Co więcej, małe, eleganckie gołąbki botwinkowe świetnie prezentują się na talerzu.

Tak przyrządzone gołąbki niektórym mogą przypomnieć popularne na południu Europy gołąbki zawijane w liście winogron, czyli dolma lub dolmades. Nasze gołąbki w liściach botwiny różnią się od nich znacząco smakiem – ze względu na użycie mięsa i kaszy do farszu.

Przepis na gołąbki w liściach botwiny

Składniki:

  • 1 pęczek świeżej botwiny
  • 20 dag szynki wieprzowej
  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypior
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Pół łyżeczki soli
  • Świeżo mielony pieprz czarny
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie na maszynce do mięsa.
  2. Kaszę jęczmienną ugotujcie w proporcji 1:2 z wodą z dodatkiem soli. Kaszę gotujcie bez mieszania, do czasu aż wchłonie całą wodę.
  3. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę.
  4. Dodajcie do mięsa czosnek, posiekany drobno szczypiorek, sól, pieprz i majeranek.
  5. Wyrabiajcie masę mięsną na gołąbki z dodatkiem ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej.
  6. Liście botwiny umyjcie i lekko zmiażdżcie ręką na czerwonych unerwieniach, by stały się nieco miększe.
  7. Umieszczajcie porcję farszu na liściu i zawijajcie jak tradycyjne gołąbki.
  8. Gotowe gołąbki wyłóżcie na patelni z rozgrzanym olejem i przykryjcie naczynie pokrywką.
  9. Smażcie z każdej strony przez kilka minut.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jeśli zastanawiacie się, czym tak na dobrą sprawę jest botwina, kliknijcie i przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów na ten temat.

Zobacz także:

Jeżeli zaś chcecie dowiedzieć się, jaki rodzaj buraków najlepiej pasuje do tradycyjnej ćwikły z chrzanem, kliknijcie tutaj: Okrągłe czy podłużne buraki do domowej ćwikły? Tylko jedne nadadzą jej wyjątkowego smaku 

Czytaj także: