Przepis na gołąbki w liściach botwiny. Ten smak was zaskoczy
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na gołąbki w liściach botwiny. Ten smak was zaskoczy

Gołąbki w liściach botwiny to pomysł na niecodzienny, zaskakujący obiad. Nie dość, że mięso z kaszą w buraczanych liściach świetnie smakuje, to dodatkowo wspaniale wygląda. Do dzieła!

Gołąbki w liściach botwiny siła rzeczy będą znacznie mniejsze od tych tradycyjnych, kapuścianych. Oczywiście w żadne sposób nie przekłada się to na ich rewelacyjny, niepowtarzalny smak. Co więcej, małe, eleganckie gołąbki botwinkowe świetnie prezentują się na talerzu.

Tak przyrządzone gołąbki niektórym mogą przypomnieć popularne na południu Europy gołąbki zawijane w liście winogron, czyli dolma lub dolmades. Nasze gołąbki w liściach botwiny różnią się od nich znacząco smakiem – ze względu na użycie mięsa i kaszy do farszu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki w liściach botwiny

Składniki:

  • 1 pęczek świeżej botwiny
  • 20 dag szynki wieprzowej
  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypior
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Pół łyżeczki soli
  • Świeżo mielony pieprz czarny
  • Olej do smażenia
Zobacz także
Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy

buraki

Jak ugotować buraki, żeby zachowały piękny, ciemny kolor? Ten trik babci zawsze działa

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielcie na maszynce do mięsa.
  2. Kaszę jęczmienną ugotujcie w proporcji 1:2 z wodą z dodatkiem soli. Kaszę gotujcie bez mieszania, do czasu aż wchłonie całą wodę.
  3. Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę.
  4. Dodajcie do mięsa czosnek, posiekany drobno szczypiorek, sól, pieprz i majeranek.
  5. Wyrabiajcie masę mięsną na gołąbki z dodatkiem ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej.
  6. Liście botwiny umyjcie i lekko zmiażdżcie ręką na czerwonych unerwieniach, by stały się nieco miększe.
  7. Umieszczajcie porcję farszu na liściu i zawijajcie jak tradycyjne gołąbki.
  8. Gotowe gołąbki wyłóżcie na patelni z rozgrzanym olejem i przykryjcie naczynie pokrywką.
  9. Smażcie z każdej strony przez kilka minut.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jeśli zastanawiacie się, czym tak na dobrą sprawę jest botwina, kliknijcie i przeczytajcie jeden z naszych poprzednich artykułów na ten temat.

Jeżeli zaś chcecie dowiedzieć się, jaki rodzaj buraków najlepiej pasuje do tradycyjnej ćwikły z chrzanem, kliknijcie tutaj: Okrągłe czy podłużne buraki do domowej ćwikły? Tylko jedne nadadzą jej wyjątkowego smaku 

Czytaj także:

Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad
AdobeStock
Newsy
Gołąbki po litewsku. Prosty przepis na smaczny obiad
Gołąbki po litewsku to interesująca alternatywa dla tradycyjnych polskich gołąbków. W tych litewskich do farszu dodaje się leśne grzyby i kaszę gryczaną. Wypróbujcie ten przepis, jeśli macie ochotę na gołąbki w innej wersji.

Gołąbki litewskie to gołąbki z leśnymi grzybami. Tradycyjne polskie gołąbki  robi się z półmięsnego farszu zawiniętego w rolki białej kapusty ( najlepsza kapusta na gołąbki jest płaska), ugotowanej wcześniej w osolonej wodzie. W najstarszych przepisach na gołąbki znajdziemy zmielone mięso wieprzowe, ugotowany na sypko biały ryż  lub kaszę oraz dodatki – cebulę i przyprawy. A co powiecie na gołąbki litewskie z dodatkiem leśnych grzybów? Przepis na gołąbki po litewsku Gołąbki po litewsku to doskonała alternatywa dla zwykłych polskich gołąbków. Wyróżnia je 1 składnik, a mianowicie suszone leśne grzyby (z pozostałych ugotujcie  zupę z suszonych grzybów ). Zróbcie gołąbki w takiej wersji, a już nigdy nie będziecie chcieli robić ich inaczej. Smakują naprawdę wyśmienicie! Składniki: główka kapusty 100 g kaszy gryczanej 2 żółtka 2 cebule 50 g grzybów suszonych 200 g wieprzowiny bez kości 1 łyżka tłuszczu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, wyciąć głąb, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, liście pooddzielać, ściąć grube nerwy uważając, by nie uszkodzić liści. Grzyby namoczyć, ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Kaszę przebrać, opłukać, zalać szklanką wrzącej osolonej wody, przykryć. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze, aż kasza będzie prawie miękka. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z kaszą, grzybami pokrajanymi w paseczki, żółtkami oraz zmielonym mięsem. Doprawić do smaku. Na przygotowanych liściach układać nadzienie, zakładać brzegi...

Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na botwinkę z jajkiem. Lekka i wiosenna zupa
Pyszna zupa z botwinką i jajkiem poleca się na obiad! Przyrządzicie ją z tego przepisu.

Gdy zaczyna się sezon na botwinkę, nie sposób nie wykorzystać jej do zrobienia pysznej zupy! Z dodatkiem śmietany, koperku, jajek i młodych ziemniaków smakuje doskonale. Do zrobienia klasycznej botwinki wykorzystajcie świetny przepis autorstwa bogusia82, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Botwinka z jej receptury wygląda tak smacznie, że trudno jej się oprzeć! Pomysł na botwinkę Z botwinki przygotujecie smaczną zupę, ale nie tylko! Wykorzystać można ją na wiele ciekawych sposobów: Botwinka ze słoika – wiedzieliście, że botwinkę można marynować? Przyda się wam później na przykład do zrobienia chłodnika . Duszona botwinka – tak przygotowana botwinka świetnie smakuje z kaszą i mięsem. Botwinka przyda się wam nawet do przyrządzenia farszu do pierogów ruskich ! Gdy będziecie w sklepie, musicie być jednak uważni – nie pomylcie botwiny z boćwiną , ponieważ to dwie różne rzeczy! Przepis na botwinkę z jajkiem Do przygotowania pysznej botwinki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 pęczki botwiny Pół pęczka świeżego koperku Pół szklanki śmietany 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka octu 5 jajek Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie jajka do zimnej wody i ugotujcie na twardo. Botwinkę oczyśćcie z liści. Obierzcie buraczki i pokrójcie bardzo drobno. Przełóżcie do garnka, zalejcie bulionem warzywnym i zagotujcie. Gotujcie następnie do miękkości. Uważajcie, żeby botwinka się nie rozgotowała! Gdy botwinka już się ugotuje, zdejmijcie garnek z ognia. Dodajcie łyżkę octu, zamieszajcie i odstawcie na chwilę – dzięki temu zupa nabierze ładnego koloru. Rozmieszajcie z wodą 2 łyżki mąki pszennej, a po chwili...

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gotujmy.pl/skatarzynka
Newsy
Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gołąbki siekane z tego przepisu robią się teoretycznie same. Tradycyjne gołąbki są dosyć pracochłonne. A gołąbki z siekanej kapusty to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez spędzania pół dnia w kuchni. Wasi bliscy będą zachwyceni smakiem.

Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym. Szybkie gołąbki siekane  Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków. Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty Składniki: ½ kg mięsa mielonego ½ kg białej kapusty 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 kostka bulionu drobiowego olej do smażenia Przygotowanie siekanych gołąbków: Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski. Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie. Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.  Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na...

Gotowaliście kiedyś gołąbki w tym… soku? Spróbujcie – wyjdą fenomenalnie
AdobeStock
Newsy
Gotowaliście kiedyś gołąbki w tym… soku? Spróbujcie, a wyjdą fenomenalnie
Znudziły wam się tradycyjne gołąbki gotowane w bulionie? Dodajcie do nich ten sok, a zaskoczą was swoim smakiem.

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Prawdziwa klasyka naszej rodzimej kuchni. Mimo iż przygotowanie tej potrawy wymaga cierpliwości i dużo pracy, starania te zawsze się opłacają, ponieważ gołąbki są wprost przepyszne. Jak przygotować idealne w smaku gołąbki? Przepis na gołąbki gotowane w soku z kiszonej kapusty W tradycyjnym przepisie na gołąbki, znajdziemy ugotowane liście kapusty nafaszerowane mięsem z dodatkiem ryżu, cebuli i przypraw. Niektórzy dodają do gołąbków ziemniaki, inni kaszę zamiast ryżu. Można także zrobić gołąbki bezmięsne. Gołąbki najczęściej występują w postaci gotowanej, ale można też je piec, a nawet smażyć. Jeżeli znudziły wam się już tradycyjne gołąbki gotowane w bulionie, ugotujcie je z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Sok z kiszonej kapusty nie tylko wzbogaci ich walory zdrowotne, ale też całkowicie odmieni ich smak. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 250 g kaszy jęczmiennej (zamiast kaszy, możecie użyć samego ryżu - 500 g) 250 g ryżu 350 g mięsa z łopatki wieprzowej 100 g masła 1 posiekana cebula 1 szklanka wody z kiszonej kapusty 1 duża główka kapusty sól, pieprz Przygotowanie:  Kaszę i ryż ugotujcie oddzielnie. Mięso pokrójcie w kostkę i przesmażcie razem z cebulą na maśle. Przestudzone mięso zmielcie w maszynce i połączcie z kaszą i ryżem. Doprawcie solą i pieprzem. W dużej ilości posolonej wody, sparzcie główkę kapusty (wcześniej usuńcie głąb) i zdejmujcie po kolei sparzone liście. Dno garnka, w którym będziecie gotować gołąbki, wyłóżcie liśćmi kapusty. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zwijajcie gołąbki, a następnie układajcie je w garnku. Gorący bulion połączcie z...