Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak

Robert Makłowicz zdradził, jak przygotowuje gołąbki. Dodajcie do nich ten składnik, a jeszcze bardziej podkręcicie ich smak.

Robert Makłowicz jest uznawany za prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jego programy kulinarne od lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Nikt tak nie zna się na gotowaniu, jak właśnie on. Znany krytyk kulinarny posiada ogromną wiedzę nie tylko na temat polskiej kuchni, ale również kuchni z całego świata, który przemierzył wzdłuż i wszerz w swoich programach.

Ostatnio Makłowicz podzielił się swoim przepisem na pieczone gołąbki, do których dodaje nietypowy składnik, jakim jest wędzony boczek. Jak upiec gołąbki z przepisu Roberta Makłowicza? Czytajcie dalej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • 300 g ryżu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
Zobacz także
Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Koniecznie dodajcie do niego tę kiełbasę

Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Robi go z 1 tylko gatunku kapusty i dodaje tę kiełbasę

Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne? SEO: Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad

Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad

Przygotowanie:

  1. Obgotujcie umyte i delikatnie oderwane od głąba liście kapusty (ważne, by nie były nie za bardzo rozgotowane).
  2. Odetnijcie twarde końcówki i nasady.
  3. Nastawcie w garnku wodę i ugotujcie ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę.
  5. Boczek pokrójcie w kosteczkę i podsmażcie go na suchej patelni.
  6. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajcie cebulę.
  7. Ugotowany i przestudzony ryż dodajcie do mięsa mielonego.
  8. Dodajcie cebulę i boczek.
  9. Masę dobrze wymieszajcie i doprawcie do smaku.
  10. Zawińcie farsz w liście kapusty.
  11. Kilka liści zostawcie na później, żeby wyłożyć nimi naczynie żaroodporne.
  12. Ułóżcie na nich gołąbki, zalejcie je wodą lub sosem pomidorowym.
  13. Pieczcie gołąbki trzy godziny w temperaturze 180 stopni.

Źródło: msn.com.pl

pierogi z kapustą przepis
ONS
Newsy
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Nieznany przepis od Roberta Makłowicza
Szykujecie się już do wigilijnej kolacji? Przygotujcie w tym roku farsz do pierogów z kapustą i grzybami z przepisu Roberta Makłowicza - jest przepyszny!

Czy wy również nie możecie już doczekać się świąt? Pachnący karp, barszcz z uszkami, śledzie w śmietanie i oczywiście pierogi – koniecznie z grzybami i kapustą! Tej tradycyjnej potrawy nie może zabraknąć na wigilijnym stole! Pewnie każdy z was ma swój sposób na pyszny farsz i rozpływające się w ustach ciasto, jednak przygotowując w tym roku pierogi zainspirujcie się przepisem Roberta Makłowicza – pierogi z tej receptury smakują naprawdę wyśmienicie! Danie lubiane na całym świecie Kto śledził kulinarne podróże Roberta Makłowicza ten wie, że nie tylko Polacy jedzą pierogi! To danie jest popularne na całym świecie, choć w każdym zakątku globu przyrządza się je nieco inaczej. Podobnie jak my pierogi przyrządzają oczywiście nasi wschodni sąsiedzi, czyli Białorusini i Ukraińcy. Rosjanie przepadają za większymi pierogami, pieczonymi w piecu. Pierożki są niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej – Koreańczycy i Japończycy przyrządzają wersję nieco zbliżoną do naszych wigilijnych uszek, ponieważ tam pierogi robi się z bardzo cienkiego i delikatnego ciasta. Nie zapominajmy o Włochach, którzy pierogi robią aż na pięć sposobów! Przepis Roberta Makłowicza na pierogi z grzybami i kapustą Do przyrządzenia tych wyśmienitych pierogów potrzebne są poniższe składniki: Niecały kilogram kiszonej kapusty 100 g grzybów suszonych 2 średnie cebule 1 jajo Łyżka oleju (15 ml) Sól Pieprz Przygotowanie Umyte grzyby wkładamy do wody, odstawiamy na całą noc i rano gotujemy. Odcedzone grzyby mielimy w maszynce. Przekładamy je do miski, wbijamy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Kiszoną kapustę zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju. Gdy kapusta już będzie gotowa, należy ją...

gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy
Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

karp wigilijny przepis
ONS / AdobeStock
Newsy
Zaskakujący przepis Roberta Makłowicza na karpia. Nie uwierzycie, w czym go marynuje
Nie przepadacie za karpiem przez jego charakterystyczny posmak? Wystarczy odpowiednio go zamarynować! Wypróbujcie ten genialny przepis Roberta Makłowicza.

Wyobrażacie sobie święta bez karpia? My też nie! Ta ryba to obowiązkowy element na wigilijnym stole w każdym polskim domu. Niestety, nie każdy za nim przepada. Przyjęło się mówić, że karp ma posmak mułu albo błota, dlatego część osób niezbyt chętnie jada tę rybę w święta. Są jednak sposoby by temu zapobiec (piszemy o nich w tym artykule ). Metodę na charakterystyczny smak karpia ma także niekwestionowany ekspert kulinarny Robert Makłowicz! Sekretem ukrycia wątpliwego zapachu karpia jest jego odpowiednie przygotowanie. Rybę należy wcześniej zamarynować, np. w mleku lub cebuli. Większość osób stosuje te triki i okazują się być bardzo skuteczne. Robert Makłowicz zaproponował jeszcze inną, bardzo ciekawą metodę! Wypróbujecie? Wigilijny karp według przepisu Roberta Makłowicza Jaki jest tajemniczy składnik marynaty do karpia? To… piwo! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: 1 karp 2 duże cebule 2 marchwie 2 korzenie pietruszki 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 butelka jasnego piwa Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie Oczyszczonego karpia umyjcie i pokrójcie w dzwonka. Następnie posólcie i wyłóżcie w dużym rondlu posmarowanym masłem. Warzywa umyjcie i pokrójcie w kostkę. Miód rozpuście w wodzie. Całość dodajcie do rondla z karpiem. Wlejcie do rondla całą butelkę piwa, doprawcie solą i pieprzem i zagotujcie. Gotujcie karpie najpierw przez 5 minut na dużym ogniu, a później skręćcie i przez 15 minut gotujcie małym ogniu. I gotowe! Karpia podawajcie na półmisku, polanego sosem powstałym podczas gotowania i posypanego świeżą pietruszką. Smacznego! Tak przygotowany karp będzie z pewnością ciekawym urozmaiceniem wigilijnej wieczerzy. Nie musicie się martwić o procenty! Pod wpływem wysokiej...