Robert Makłowicz jest uznawany za prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jego programy kulinarne od lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Nikt tak nie zna się na gotowaniu, jak właśnie on. Znany krytyk kulinarny posiada ogromną wiedzę nie tylko na temat polskiej kuchni, ale również kuchni z całego świata, który przemierzył wzdłuż i wszerz w swoich programach.

Ostatnio Makłowicz podzielił się swoim przepisem na pieczone gołąbki, do których dodaje nietypowy składnik, jakim jest wędzony boczek. Jak upiec gołąbki z przepisu Roberta Makłowicza? Czytajcie dalej.

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • 300 g ryżu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Obgotujcie umyte i delikatnie oderwane od głąba liście kapusty (ważne, by nie były nie za bardzo rozgotowane).
  2. Odetnijcie twarde końcówki i nasady.
  3. Nastawcie w garnku wodę i ugotujcie ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę.
  5. Boczek pokrójcie w kosteczkę i podsmażcie go na suchej patelni.
  6. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajcie cebulę.
  7. Ugotowany i przestudzony ryż dodajcie do mięsa mielonego.
  8. Dodajcie cebulę i boczek.
  9. Masę dobrze wymieszajcie i doprawcie do smaku.
  10. Zawińcie farsz w liście kapusty.
  11. Kilka liści zostawcie na później, żeby wyłożyć nimi naczynie żaroodporne.
  12. Ułóżcie na nich gołąbki, zalejcie je wodą lub sosem pomidorowym.
  13. Pieczcie gołąbki trzy godziny w temperaturze 180 stopni.

Źródło: msn.com.pl