Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza. 1 składnik genialnie podkręca ich smak

Robert Makłowicz zdradził, jak przygotowuje gołąbki. Dodajcie do nich ten składnik, a jeszcze bardziej podkręcicie ich smak.

Robert Makłowicz jest uznawany za prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jego programy kulinarne od lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Nikt tak nie zna się na gotowaniu, jak właśnie on. Znany krytyk kulinarny posiada ogromną wiedzę nie tylko na temat polskiej kuchni, ale również kuchni z całego świata, który przemierzył wzdłuż i wszerz w swoich programach.

Ostatnio Makłowicz podzielił się swoim przepisem na pieczone gołąbki, do których dodaje nietypowy składnik, jakim jest wędzony boczek. Jak upiec gołąbki z przepisu Roberta Makłowicza? Czytajcie dalej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • 300 g ryżu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
Zobacz także
Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Koniecznie dodajcie do niego tę kiełbasę

Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Robi go z 1 tylko gatunku kapusty i dodaje tę kiełbasę

Robert Makłowicz robi pyszny letni obiad. Do pyr z gzikiem dodaje nieoczywisty produkt. To jadalne? SEO: Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad

Przepis na pyry z gzikiem Roberta Makłowicza. Pomysł na lekki letni obiad

Przygotowanie:

  1. Obgotujcie umyte i delikatnie oderwane od głąba liście kapusty (ważne, by nie były nie za bardzo rozgotowane).
  2. Odetnijcie twarde końcówki i nasady.
  3. Nastawcie w garnku wodę i ugotujcie ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę.
  5. Boczek pokrójcie w kosteczkę i podsmażcie go na suchej patelni.
  6. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajcie cebulę.
  7. Ugotowany i przestudzony ryż dodajcie do mięsa mielonego.
  8. Dodajcie cebulę i boczek.
  9. Masę dobrze wymieszajcie i doprawcie do smaku.
  10. Zawińcie farsz w liście kapusty.
  11. Kilka liści zostawcie na później, żeby wyłożyć nimi naczynie żaroodporne.
  12. Ułóżcie na nich gołąbki, zalejcie je wodą lub sosem pomidorowym.
  13. Pieczcie gołąbki trzy godziny w temperaturze 180 stopni.

Źródło: msn.com.pl

Gołąbki farsz
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Jaki ryż jest najlepszy do farszu na gołąbki? Doświadczone gospodynie domowe używają tylko tego
Mięso mielone i ryż to główne składniki gołąbków. Dzięki odpowiedniemu doborowi produktów wyjdą idealne. Do przyrządzenia gołąbków tylko jeden rodzaj ryżu się sprawdza. Sprawdźcie ten patent najlepszych gospodyń!

Gołąbki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Delikatne, aromatyczne zawinięte w miękkie liście kapusty oraz farsz pół mięsny. Najczęściej z dodatkiem ryżu. Uwielbiają je wszyscy, ci mali i ci więksi, a to wszystko za sprawą wyjątkowego smaku. Najlepszy ryż do gołąbków Farsz do gołąbków jest przygotowywany z mięsa mielonego, zeszklonej cebulki, przypraw i ryżu bądź kaszy. Ryż nadaje daniu delikatności oraz scala całe nadzienie. Dlatego też kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany. Według domowych gospodyń, najlepiej sprawdza się ryż krótkoziarnisty , gdyż świetnie się klei i wiąże cały farsz. Jego gotowanie również jest stosunkowo krótkie w porównaniu do innych rodzajów ryżu, co przyspiesza cały proces. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 większa główka białej kapusty 1 cebula 500 g mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia ½ pęczka koperku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól pieprz ½ łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku opcjonalnie kilka łodyg pietruszki i koperku bulion ziele angielskie liście laurowe Przygotowanie: Z główki kapusty zdejmijcie wierzchnie, brzydsze liście, a następnie wykrójcie z niej głąb. W większym garnku zagotujcie wodę z jedną łyżeczką soli. Po chwili włóżcie do niego główkę kapusty z dziurą po głąbie do góry. Po kilku minutach gotowania zdejmujcie już pierwsze liście. Całość powtarzajcie do momentu oddzielenia wszystkich liści. Ryż wsypcie do garnka oraz zalejcie go trzema porcjami wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzeba 1 ½ szklanki wody. Gotujcie na...

gołąbki farsz
Adobe Stock
Newsy
Ryż na farsz do gołąbków gotujecie osobno czy z już z mięsem? Idealnie miękki wychodzi tylko...
Ryż to jeden z kluczowych produktów przy przygotowywaniu gołąbków. Odpowiednie jego przyrządzenie bezpośrednio wpływa na smak całej potrawy. Sprawdźcie jak prawidłowo ugotować ryż!

Gołąbki to jedna z najpopularniejszych, tradycyjnych polskich potraw. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale przez turystów odwiedzających Polskę. Charakteryzuje się aromatycznym nadzieniem i delikatnie otulającą kapustą, oblaną sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Podczas ich przyrządzania należy pamiętać o kilku kwestiach. Dzięki nim potrawa za każdym razem wyjdzie idealnie. Przygotowanie ryżu na gołąbki Przyrządzenie gołąbków nie należy do skomplikowanych przepisów. Jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach by były pyszne. Jedną z kwestii jest ryż, który jest jednym z kluczowych składników. Pojawia się wiele sprzecznych opinii odnośnie jego przygotowania, jednak tylko jedna jest najlepsza i najwygodniejsza. Aby ryż w gołąbkach był delikatny i dobrze skomponował się z całym daniem, należy wsypać surowy ryż do mielonego surowego mięsa, dobrze razem wymieszać i nadziać tym gołąbki. Ryż razem z mięsem i kapustą idealnie się ugotuje, bez gotowania go wcześniej. Farsz będzie smaczny a ryż mięciutki. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 główka białej kapusty 1 średnia cebula 0,7 kg mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia 1 pęczek koperku sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku oregano majeranek tymianek ziarenka ziela angielskiego liście laurowe bulion Przygotowanie: Główkę kapusty obierzcie z wierzchnich liści. Ze środka wydrążcie głąb. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do naczynia włóżcie kapustę do góry wydrążonym głąbem. Całość gotujcie na niewielkim ogniu i w międzyczasie oddzielajcie gotowe liście. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na...

Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Koniecznie dodajcie do niego tę kiełbasę
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Przepis na bigos staropolski Roberta Makłowicza. Robi go z 1 tylko gatunku kapusty i dodaje tę kiełbasę
Czy jest coś lepszego niż tradycyjny, długo gotowany staropolski bigos? Zróbcie go z przepisu Roberta Makłowicza, a na długo zapamiętacie jego smak.

Robert Makłowicz zdradził, jak przygotowuje tradycyjny staropolski bigos. Jaką dodaje do niego kapustę i mięso? A co z przyprawami i innymi dodatkami? Przepis na staropolski bigos Roberta Makłowicza Robert Makłowicz to wielki autorytet kulinarny w naszym kraju. Nie ma chyba osoby, która by nie znała Roberta Makłowicza! Jego programy, w których przemierza on różne zakątki świata i przygotowuje w nich tradycyjne dla danego regionu potrawy, biją rekordy popularności wśród Polaków. W jednym z dawnych odcinków swojego kulinarnego show, Makłowicz pokazał jak przygotowuje tradycyjny polski bigos. W przepisie wykorzystał on tylko jeden rodzaj kapusty – kiszoną. W bigosie Makłowicza znajdziemy za to kilka gatunków mięs, cebulę, kwaśne jabłka, śliwki oraz grzyby. Nie zapomniał on też oczywiście o aromatycznych przyprawach. Przygotujcie bigos z przepisu Makłowicza a nie będziecie chcieli robić go inaczej. Składniki: 2 kg – kiszonej kapusty 1kg – mieszanych pieczonych mięs 0,5 kg – wędlin 5 dag – słoniny 2 – łyżki smalcu 1 – duża cebula 5 dag – suszonych grzybów 2 – kwaśne jabłka kilka suszonych śliwek szklanka czerwonego wytrawnego wina kilka liści laurowych, ziaren jałowca i ziela angielskiego sól cukier pieprz Przygotowanie: Wrzućcie do garnka pokrojony surowy, wędzony boczek i podsmażcie go.  Dodajcie pokrojoną cebulę, kiszoną kapustę (wcześniej posiekajcie ją), pokrojone kawałki szynki z dzika. Dodajcie suszone, namoczone grzyby razem z wodą (najlepiej się sprawdzą prawdziwki) oraz polskie śliwki suszone, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, trochę węgrzyna. Wszystko razem gotujcie przez długi czas na małym ogniu przez trzy dni z przerwami na tak...

Gołąbki z samym mięsem bez ryżu z przepisu z 1917 r. Przepis naszych przodków nie ma sobie równych
Adobe Stock
Newsy
Gołąbki z samym mięsem bez ryżu z przepisu z 1917 r. Przepis naszych przodków nie ma sobie równych
Jak polskie gospodynie gotowały gołąbki dawniej? Odpowiedź na to pytanie znaleźliśmy w ...amerykańskiej książce z 1917. Podajemy dokładny, oryginalny przepis na gołąbki sprzed lat bez ryżu!

Ten przepis przebył naprawdę długą podróż w czasie. Takie właśnie gołąbki , jak te z podanego przez nas poniższej przepisu, znalazły się w wydanej w Stanach Zjednoczonych książce z 1917 roku. Jak do tego doszło? „Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce” – ten tytuł książki autorstwa niejakiego A. J. Kamionki (niejakiej?) mówi chyba wszystko. Polscy emigranci zarobkowi za oceanem marzyli o kuchni jak u mamy z rodzinnej Polski także na saksach w Nowym Jorku, Detroit i Chicago. Tak właśnie narodziła się potrzeba opracowania podstawowych rodzimych przepisów w specjalnej książce dla Polonusów z początku XX wieku. Jak gotowano gołąbki przed laty? Na liście przepisów znalazły się między innymi obowiązkowe gołąbki. Co ciekawe, nie ma w nich miejsca na ryż, który na ówczesnych ziemiach polskich również był raczej słabo dostępny dla szerokich mas społeczeństwa. Brak ryżu w takiej potrawie oznacza jedno – trzeba podać je z porcją obowiązkowych węglowodanów. Polecamy gotowane młode ziemniaki. Przepis na gołąbki staropolskie bez ryżu Składniki: Ok. 40 dag mielonego mięsa wołowego Ok. 20 dag mielonego mięsa wieprzowego z łopatki 3-4 łyżki bułki tartej lub odpowiednio dużo namoczonej suchej bułki Jajko 2 cebule Sól Pieprz Główka świeżej, młodej kapusty Kilka łyżek masła Przygotowanie: Kapustę sparzcie wrzątkiem, by liście stały się miększe. W razie potrzeby zmielcie mięso w maszynce do mielenia mięsa. Cebule obierzcie, drobno pokrójcie w kostkę i podsmażcie na maśle do miękkości. Wymieszajcie oba gatunki mięsa, dodajcie jajko, bułkę tartą, doprawcie solą i pieprzem, dodajcie ostudzoną cebulę....