Robert Makłowicz jest uznawany za prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Jego programy kulinarne od lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Nikt tak nie zna się na gotowaniu, jak właśnie on. Znany krytyk kulinarny posiada ogromną wiedzę nie tylko na temat polskiej kuchni, ale również kuchni z całego świata, który przemierzył wzdłuż i wszerz w swoich programach.
Ostatnio Makłowicz podzielił się swoim przepisem na pieczone gołąbki, do których dodaje nietypowy składnik, jakim jest wędzony boczek. Jak upiec gołąbki z przepisu Roberta Makłowicza? Czytajcie dalej.
Przepis na gołąbki Roberta Makłowicza
Składniki:
- 100 g surowego wędzonego boczku
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 główka kapusty
- 1 cebula
- 300 g ryżu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Obgotujcie umyte i delikatnie oderwane od głąba liście kapusty (ważne, by nie były nie za bardzo rozgotowane).
- Odetnijcie twarde końcówki i nasady.
- Nastawcie w garnku wodę i ugotujcie ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę.
- Boczek pokrójcie w kosteczkę i podsmażcie go na suchej patelni.
- Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajcie cebulę.
- Ugotowany i przestudzony ryż dodajcie do mięsa mielonego.
- Dodajcie cebulę i boczek.
- Masę dobrze wymieszajcie i doprawcie do smaku.
- Zawińcie farsz w liście kapusty.
- Kilka liści zostawcie na później, żeby wyłożyć nimi naczynie żaroodporne.
- Ułóżcie na nich gołąbki, zalejcie je wodą lub sosem pomidorowym.
- Pieczcie gołąbki trzy godziny w temperaturze 180 stopni.
Źródło: msn.com.pl