Gołąbki to danie, które uwielbiają prawie wszyscy. W klasycznej wersji jest ono przygotowywane z mięsa, ryżu i liści kapusty, jednak w sieci pełno jest nowoczesnych alternatyw, które odświeżą i urozmaicą tradycyjne gołąbki.
Gołąbki ze szpinakiem zamiast kapusty?
Szpinak to niezwykle cenne warzywo liściaste. Zawiera moc korzystnych składników odżywczych takich jak witamina C, luteina, beta-karoten, potas, żelazo czy kwas foliowy. To świetny sprzymierzeniec w walce z nadprogramowymi kilogramami, ale także z problemami ze wzrokiem, odpornością czy trawieniem. Szpinak zawiera także duże ilości błonnika, który zapewnia uczucie sytości oraz niweluje uczucie głodu.
Liczne badania udowodniły także, że szpinak może mieć właściwości przeciwnowotworowe, a także obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wspomaga także walkę z anemią dzięki wysokiej zawartości żelaza, a ponadto - może niwelować częste bóle głowy, chroniczne zmęczenie czy inne skutki uboczne życia w stresie i napięciu.
Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 30 dag piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- olej lniany
- imbir
- papryka ostra
- 1/2 opakowania liści szpinaku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy. Mięso z piersi kurczaka mielimy. Łączymy z ryżem.
- Doprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Wyrabiamy masę.
- Formujemy kulki. Gotujemy je na parze (np. w parowarze).
- Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy chwilę szpinak, doprawiamy odrobiną papryki ostrej, chili i solą do smaku.
- Kulki gołąbkowe serwujemy na liściach szpinaku.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj też: