Gołąbki to danie, które uwielbiają prawie wszyscy. W klasycznej wersji jest ono przygotowywane z mięsa, ryżu i liści kapusty, jednak w sieci pełno jest nowoczesnych alternatyw, które odświeżą i urozmaicą tradycyjne gołąbki. 

Gołąbki ze szpinakiem zamiast kapusty?

Szpinak to niezwykle cenne warzywo liściaste. Zawiera moc korzystnych składników odżywczych takich jak witamina C, luteina, beta-karoten, potas, żelazo czy kwas foliowy. To świetny sprzymierzeniec w walce z nadprogramowymi kilogramami, ale także z problemami ze wzrokiem, odpornością czy trawieniem. Szpinak zawiera także duże ilości błonnika, który zapewnia uczucie sytości oraz niweluje uczucie głodu.

Liczne badania udowodniły także, że szpinak może mieć właściwości przeciwnowotworowe, a także obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wspomaga także walkę z anemią dzięki wysokiej zawartości żelaza, a ponadto - może niwelować częste bóle głowy, chroniczne zmęczenie czy inne skutki uboczne życia w stresie i napięciu.

Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 30 dag piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • olej lniany
  • imbir
  • papryka ostra
  • 1/2 opakowania liści szpinaku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy. Mięso z piersi kurczaka mielimy. Łączymy z ryżem.
  2. Doprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Wyrabiamy masę.
  3. Formujemy kulki. Gotujemy je na parze (np. w parowarze).
  4. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy chwilę szpinak, doprawiamy odrobiną papryki ostrej, chili i solą do smaku.
  5. Kulki gołąbkowe serwujemy na liściach szpinaku.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: