Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku. W takim wydaniu posmakują każdemu
iwa643/Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku. W takim wydaniu posmakują każdemu

Gołąbki to jeden z popularniejszych polskich specjałów, które pojawiają się w wielu domach. Ich klasyczna wersja opiera się na liściach kapusty, ale można je zastąpić także innym, jeszcze zdrowszym warzywem!

Gołąbki to danie, które uwielbiają prawie wszyscy. W klasycznej wersji jest ono przygotowywane z mięsa, ryżu i liści kapusty, jednak w sieci pełno jest nowoczesnych alternatyw, które odświeżą i urozmaicą tradycyjne gołąbki. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki ze szpinakiem zamiast kapusty?

Szpinak to niezwykle cenne warzywo liściaste. Zawiera moc korzystnych składników odżywczych takich jak witamina C, luteina, beta-karoten, potas, żelazo czy kwas foliowy. To świetny sprzymierzeniec w walce z nadprogramowymi kilogramami, ale także z problemami ze wzrokiem, odpornością czy trawieniem. Szpinak zawiera także duże ilości błonnika, który zapewnia uczucie sytości oraz niweluje uczucie głodu.

Zobacz także
Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem

Agnieszka Maciąg od lat nie je mięsa. Gwiazda zdradziła genialny przepis na placki ze szpinakiem

Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków

Liczne badania udowodniły także, że szpinak może mieć właściwości przeciwnowotworowe, a także obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wspomaga także walkę z anemią dzięki wysokiej zawartości żelaza, a ponadto - może niwelować częste bóle głowy, chroniczne zmęczenie czy inne skutki uboczne życia w stresie i napięciu.

Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 30 dag piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • olej lniany
  • imbir
  • papryka ostra
  • 1/2 opakowania liści szpinaku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy. Mięso z piersi kurczaka mielimy. Łączymy z ryżem.
  2. Doprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Wyrabiamy masę.
  3. Formujemy kulki. Gotujemy je na parze (np. w parowarze).
  4. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy chwilę szpinak, doprawiamy odrobiną papryki ostrej, chili i solą do smaku.
  5. Kulki gołąbkowe serwujemy na liściach szpinaku.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Pixabay
Newsy
Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Gołąbki to absolutny przebój na polskich stołach. Doczekały się już dziesiątek różnych wariantów ze zmodyfikowanymi farszami bądź owinięte w zupełnie inne odmiany kapusty. 

Gołąbki wykonuje się klasycznie w liściach podgotowanej kapusty, która delikatnie mięknie pod wpływem gorącej wody, a następnie pieczenia w sosie pomidorowym. W sieci jednak roi się od przepisów unowocześnionych i urozmaiconych gołąbków: serwowanych na liściach szpinaku, a nawet owijanych w kapustę kiszoną! Właściwości kapusty kiszonej Wszelkie kiszonki, włącznie z kapustą, są niezwykle bogate w korzystne dla zdrowia składniki. Dostarczają one wielu witamin, od tych z grupy B, aż po A, C, E i K. Są także źródłem magnezu, wapnia, potasu czy fosforu. Regulują pracę układu trawiennego, poprawiają odporność oraz przyspieszają metabolizm. Kiszonki pozytywnie wpływają też na spalanie tłuszczu. Przepis na gołąbki w liściach kapusty kiszonej Składniki: 80 dag mielonej łopatki wieprzowej 3-4 cebule 3 woreczki ryżu 3 woreczki kaszy jęczmiennej ok. 1,5 opakowania liści kiszonej kapusty 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz ,maggi, papryka słodka mielona 2 łyżki smalcu Do sosu: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego 150 ml śmietany 30 % sól, pieprz, maggi, papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą ugotujcie w osolonej wodzie, odcedźcie i wyjmijcie z woreczków. Cebulę pokrójcie w kostkę i usmażcie na łyżce smalcu, dodajcie do ryżu i kaszy, Mięso usmażcie na smalcu, doprawcie solą, pieprzem i papryką słodką. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, smażcie jeszcze chwilkę i dodajcie do ryżu z kaszą i cebulą. Wymieszajcie i doprawcie jeszcze w razie potrzeby maggi pieprzem i solą. Liście z kapusty odsączcie z wody (zostawiając ok. szklankę płynu)....

Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że to wytwarza rakotwórcze substancje
AdobeStock
Newsy
Odgrzewacie to warzywo? Mało kto wie, że wtedy wytwarza rakotwórcze substancje
Niektóre produkty w pewnych warunkach mogą stać się groźne dla waszego zdrowia – sprawdźcie szczegóły.

Nawet najzdrowsze warzywa mogą być niebezpieczne dla zdrowia, jeśli niewłaściwie się z nimi obchodzicie. Sprawdźcie, kiedy szpinak może być rakotwórczy i jak temu zaradzić. Czy szpinak może być rakotwórczy? Choć szpinak znany jest ze wspaniałych właściwości odżywczych i zdrowotnych, źle przygotowywany może być nawet rakotwórczy! Przy bardzo wysokiej temperaturze z liści szpinaku zaczynają się wydzielać azotany, które następnie zmieniają się nitrozoaminy. Te mają działanie rakotwórcze i są bardzo niebezpieczne dla waszego zdrowia. Dlatego po przyrządzeniu dań ze szpinakiem nie zostawiajcie ich na później do odgrzania. Właściwości zdrowotne szpinaku Nie zniechęcajcie się jednak, ponieważ właściwie przygotowywany szpinak jest bardzo zdrowy i powinien się znaleźć w waszej diecie. Pomaga przeciwdziałać miażdżycy, bólom głowy i anemii, a dzięki zawartości magnezu okaże się pomocny w przypadku osób cierpiących na nerwicę i przewlekły stres. Dania ze szpinakiem Szpinak przyda się do przyrządzenia różnych smacznych i bardzo zdrowych dań, takich jak: Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem Kotlety mielone z liśćmi szpinaku Gołąbki na liściach szpinaku Kulki ryżowe ze szpinakiem Przepis na naleśniki ze szpinakiem Do przygotowania naleśników ze szpinakiem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 3 jajka 80 g świeżego szpinaku Olej do smażenia Sól Przygotowanie: Umyjcie liście szpinaku i włóżcie do kielicha blendera. Wlejcie szklankę mleka i miksujcie tak długo, aż masa będzie całkowicie gładka. Następnie wsypcie 1,5 szklanki mąki, dodajcie 3 jajka, łyżkę oleju i 1,5 szklanki wody...

Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie. Przepis na gołąbki inne niż zwykle
Jesteście fanami gołąbków, ale znudziły wam się już gołąbki w tradycyjnej odsłonie? Czy słyszeliście kiedyś o gołąbkach z rodzynkami, podawanych w cytrynowym sosie? Najwyższa pora ich spróbować!

Istnieje wiele wariacji na temat gołąbków. Zamiast białej kapusty można użyć kapusty pekińskiej, liści botwinki lub liści kalafiora . Farsz również może być zaskakujący. Czy słyszeliście o gołąbkach meksykańskich , z dodatkiem startych na tarce ziemniaków lub na prażonym ryżu ? Sposobów przygotowani tego dania jest mnóstwo. A co powiecie na gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie? Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie Gołąbki z rodzynkami w cytrynowym sosie to doskonała propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Koniecznie je przygotujcie, bo wychodzą naprawdę pyszne! Składniki: 25 dużych liści białej kapusty (bierzemy całą główkę i wykorzystujemy część liści) 1 kg mięsa mielonego (wołowo–wieprzowego lub z drobiu) 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu (30 dag suchego) 3 cebule (pokrojone drobno) 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka rodzynek 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 żółtka sok z 1 dużej cytryny skórka otarta z 1/4 cytryny cukier do smaku 1 sztuka anyżu gwiaździstego (badianu) 1,5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki bulionowej) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotować al'dente ryż - odcedzić. Obrać i drobno pokroić cebulę - i usmażyć na oleju na złoto. Pokroić drobno natkę pietruszki. Namoczyć rodzynki. Odcedzić. Przygotować farsz z mięsa, ryżu, usmażonej cebuli, natki, rodzynek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem. Kapustę ułożyć w dużym garnku zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście. Na środek liścia kłaść farsz (dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,,nerwach", by zmiękły). Składać liść zakładając dwa...

Gołąbki bez zwjania
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Gołąbki bez zawijania? To możliwe! Są pyszne, banalnie proste i oszczędzicie bardzo dużo czasu
Kapusta, w którą zwykło się zawijać gołąbki, to bogactwo witamin. Popularne warzywo sprawdzi się również w sezonie jesienno-zimowym, w sam raz kiedy nasza odporność potrzebuje dodatkowego wsparcia. Gołąbki bez kapusty? Tak, to możliwe!

W kuchni nie ma czasu na niesprawdzone przepisy. Na eksperymenty jest go za to całkiem dużo. Jednym z nich są gołąbki bez zawijania. Może być to smak, którego leniwi użytkownicy kuchni po prostu nie zapomną. Kapuściane bonusy Kapusta używana zwyczajowo do gołąbków leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii.  Mimo opinii ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście, ma cały szereg zalet. Właściwości lecznicze kapusty znane są od lat. Krewni kapusty to brokuły, kalafior, kalarepka, jarmuż oraz brukselka. Nawet osoby z nadwyrężoną wątrobą mogą jeść kapustę. Poza tym w kapuście znajdziemy komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. W kapuście są też minimalne ilości niezbędnego dla zdrowia arsenu. Ale jej największe skarby to wapń, magnez, potas. Żelaza oraz  kwasu foliowego najwięcej jest w zewnętrznych, zielonych liściach. Alternatywne gołąbki Jeśli nie należycie do fanów kapusty, ten przepis powinien wam się spodobać. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wszędzie dostaniecie potrzebne do jego wykonania składniki a gołąbki, o których marzycie, zyskają zupełnie inny wymiar. Proponujemy przepis, który korzysta z tradycyjnego mięsa, jakiego po prostu nie zawiniecie w kapustę. Zamiast kapusty do gołąbków podamy sos. Gołąbki bez zwijania z wyglądu przypominają mielone, jednak tego smaku nie da się oszukać. Będziecie zachwyceni! Składniki na gołąbki dla leniwych: 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 100 g kaszy jaglanej 600 g kapusty białej 1/2 pęczka koperku jajko sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do...