Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku. W takim wydaniu posmakują każdemu
iwa643/Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku. W takim wydaniu posmakują każdemu

Gołąbki to jeden z popularniejszych polskich specjałów, które pojawiają się w wielu domach. Ich klasyczna wersja opiera się na liściach kapusty, ale można je zastąpić także innym, jeszcze zdrowszym warzywem!
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 12, 2021

Gołąbki to danie, które uwielbiają prawie wszyscy. W klasycznej wersji jest ono przygotowywane z mięsa, ryżu i liści kapusty, jednak w sieci pełno jest nowoczesnych alternatyw, które odświeżą i urozmaicą tradycyjne gołąbki. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gołąbki ze szpinakiem zamiast kapusty?

Szpinak to niezwykle cenne warzywo liściaste. Zawiera moc korzystnych składników odżywczych takich jak witamina C, luteina, beta-karoten, potas, żelazo czy kwas foliowy. To świetny sprzymierzeniec w walce z nadprogramowymi kilogramami, ale także z problemami ze wzrokiem, odpornością czy trawieniem. Szpinak zawiera także duże ilości błonnika, który zapewnia uczucie sytości oraz niweluje uczucie głodu.

Zobacz także

Liczne badania udowodniły także, że szpinak może mieć właściwości przeciwnowotworowe, a także obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wspomaga także walkę z anemią dzięki wysokiej zawartości żelaza, a ponadto - może niwelować częste bóle głowy, chroniczne zmęczenie czy inne skutki uboczne życia w stresie i napięciu.

Przepis na gołąbki podawane na liściach szpinaku

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 30 dag piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • olej lniany
  • imbir
  • papryka ostra
  • 1/2 opakowania liści szpinaku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy. Mięso z piersi kurczaka mielimy. Łączymy z ryżem.
  2. Doprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Wyrabiamy masę.
  3. Formujemy kulki. Gotujemy je na parze (np. w parowarze).
  4. Na patelni podgrzewamy olej. Smażymy chwilę szpinak, doprawiamy odrobiną papryki ostrej, chili i solą do smaku.
  5. Kulki gołąbkowe serwujemy na liściach szpinaku.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Komentarze