Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki mięsno-jajeczne z ryżem
Gotujmy.pl/GosiaP.
Newsy

Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki mięsno-jajeczne z ryżem

Gołąbki mięsno-jajeczne z ryżem to doskonała propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką. W takim wydaniu smakują naprawdę pysznie!

Szukacie ciekawego pomysłu na gołąbki? Zróbcie je inaczej niż zwykle i dodajcie do mięsnego farszu jajka. Takie połączenie sprawia, że gołąbki mają jeszcze lepszy i wyrazistszy smak. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis, który robi właśnie furorę w sieci!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z jajkiem

Gołąbki z jajecznym farszem to świetna alternatywa dla zwykłych gołąbków. Tak podane gołąbki mają jeszcze ciekawsze wnętrze i smak. Podajcie je z sosem pomidorowym, a wasi domownicy z pewnością poproszą o dokładkę!

Zobacz także
Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką

Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!

Przepis na kotlety schabowe po hawajsku. To danie to hit na każdym przyjęciu!

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 9 jajek
  • 1 szklanka ryżu
  • przyprawa do wieprzowiny
  • przyprawa do grilla
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 160 gram koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. 8 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, po czym mielimy na drobno w rozdrabniaczu.
  2. Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście.
  3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (dwie szklanki wody) do momentu, aż napęcznieje, studzimy.
  4. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zmielone jajka, ryż, przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, przyprawę do grilla oraz wbijamy jedno jajko.
  5. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Łyżką nabieramy masę i układamy na liściu kapusty, po czym zawijamy i związujemy nitką lub spinamy wykałaczką gołąbka.
  6. Do głębszej patelni wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową oraz koncentrat pomidorowy.
  7. Doprowadzamy do wrzenia.
  8. W sosie układamy gołąbki i dusimy pod przykryciem do czasu, aż kapusta będzie miękka (od czasu do czasu obracamy gołąbki).
  9. Gołąbki wykładamy na talerz (usuwając nitkę) i polewamy sosem.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

gołąbki
AdobeStock
Newsy
Macie już dość obierania kapusty na gołąbki? Znamy świetny sposób. Zajmie wam minutę
Przygotowywanie gołąbków zajmuje wam sporo czasu? Możecie go znacznie skrócić, jeśli zdecydujecie się na małą odmianę. Co powiecie na gołąbki pieczone w liściach takiej kapusty?

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty włoskiej, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz.  Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy. Jak przygotować kapustę na gołąbki? Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta włoska jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście. Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do   dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu. Po wyjęciu kapusty z wrzątku studzimy ją, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc około 30 minut. Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie? Przepis na gołąbki z kapustą pekińską Składniki: Główka kapusty pekińskiej 250 g mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 cebula Olej Słoik sosu do spaghetti Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście. Liście zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3...

Pieczone gołąbki z kiełbasą. Przepis na smaczny i tani obiad
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Pieczone gołąbki z kiełbasą. Przepis na smaczny i tani obiad (najlepiej z sosem pomidorowym!)
Przygotujcie domowe gołąbki z białym ryżem i kiełbasą, pieczone pod pomidorkami. Taka kompozycja smaków was zachwyci!

Czy wy też kochacie gołąbki ? Jeśli planujecie zrobić je w najbliższym czasie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pieczone gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym. W takim wydaniu smakują naprawdę obłędnie! Pieczone gołąbki z kiełbasą Pieczone gołąbki z kiełbasą to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. Dodatek kiełbasy to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Podsmażcie ją na rumiano na patelni z cebulą i dodajcie do mielonego mięsa. Całość przyprawcie przyprawami i uformujcie gołąbki. Upieczcie je w piekarniku aż do zrumienienia i podawajcie z sosem pomidorowym. Taka kompozycja smakuje naprawdę obłędnie. Jesteśmy przekonani, że te gołąbki znikną z waszych talerzy w mgnieniu oka! Składniki: 1 główka kapusty białej - średnia 2,5 szklanki białego ryżu 5 szklanek wody 500 g kiełbasy surowej 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz 400 m bulionu warzywnego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry Przygotowanie: Z kapusty oparzamy liście, z których odcinamy zgrubiałe łyko. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Cebulę obieramy i wraz z kiełbasą kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kiełbasę i przesmażamy, dodajemy cebulę i podsmażamy całość do zarumienienia. Do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy, doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz zawijamy w liście kapusty. Brytfannę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy gołąbki jeden obok drugiego - dość ciasno. Podlewamy gołąbki bulionem warzywnym, na wierzch wykładamy krojone pomidory z puszki wraz z sosem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Gołąbki pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl...

 Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem
Gotujmy.pl/MalaMi89
Newsy
Przepis na gołąbki inaczej. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem
Gołąbki z kaszą jęczmienną zamiast ryżu, z dodatkiem papryki i buraka, to ciekawy pomysł na zrobienie gołąbków inaczej niż zwykle. Zarezerwujcie sobie trochę czasu i zróbcie nietypowe gołąbki z naszego przepisu. Z tymi dodatkami smakują naprawdę wybornie!

Co powiecie na totalnie zwariowaną wersję gołąbków, w której do farszu dodaje się kaszę, buraczki i paprykę? Podajcie je z sosem pomidorowym, a otrzymacie doskonałą propozycję obiadową dla całej rodziny!  Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. I nic w tym dziwnego, w końcu to nie tylko bardzo smaczna, ale też sycąca potrawa. W tradycyjnym przepisie na gołąbki znajdziemy mięso mielone, które należy połączyć z ryżem i podsmażoną cebulką. Taki farsz nakładamy do ugotowanych w osolonej wodzie liści białej kapusty, a następnie gotujemy w wywarze lub zapiekamy na rumiano w piekarniku. Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem Gołąbki z kaszą jęczmienną, papryką i burakiem, to świetna alternatywa dla klasycznych gołąbków, jakie już dobrze znacie. Przepis wymyśliła jedna z naszych czytelniczek, która wpadła na pomysł, by dodać do mięsnego farszu buraczki i czerwoną paprykę. Co sądzicie o takim połączeniu? MałaMi89 twierdzi, że smakuje naprawdę pysznie! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 główka kapusty włoskiej 2 pieczone papryki (bez skórki) 1 szkl. mrożonych buraczków tartych 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka soli Sos: 3 pomidory 1 pieczona papryka (bez skórki) 1 mała cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki mąka ziemniaczana do zagęszczenia Przygotowanie: Z kapusty odcinamy 4 wierzchnie liście. Wycinamy głąb...

Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Gotujmy.pl/Madzik323
Newsy
Przepis na nietypowe gołąbki. Jak zrobić siekane gołąbki z młodej kapusty?
Marzą wam inne niż zwykle gołąbki? Przygotujcie gołąbki, w których do mięsnego farszu dodaje się poszatkowane liście kapusty. Czym różnią się one od tradycyjnych gołąbków?

Jeśli lubicie jeść gołąbki, ale marzy wam się coś innego i równie smacznego, przygotujcie gołąbki w nieco innym wydaniu . Zróbcie na obiad siekane gołąbki z młodej kapusty.  Siekane gołąbki z młodej kapusty to gołąbki bez zawijania, w których do farszu dodaje się sparzone i drobno pokrojone liście kapusty. Jak je przygotować? Czytajcie dalej! Przepis na siekane gołąbki z młodej kapusty Mimo iż z zewnątrz wyglądają, jak zwykłe mielone, siekane gołąbki z młodej kapusty to tak naprawdę gołąbki bez zawijania . Danie robi się z połączenia mielonego mięsa, ugotowanego ryżu, przypraw i kapusty, którą, zamiast owijania farszu, dodaje się do środka. Potrawa świetnie smakuje zarówno z chlebem, jak i z ziemniakami. Koniecznie przygotujcie do niej aksamitny pomidorowy sos . Genialnie podkręca jej smak! Składniki: 3/4 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/2 kg młodej białej kapusty 1 woreczek ryżu 1/2 białej cebuli 1 łyżeczka przyprawy kucharek 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy i parzymy gorącą wodą z dodatkiem soli. Dobrze odcedzamy, ale pozostawiamy wywar. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy mięso i mieszamy z ostudzonym ryżem, następnie dodajemy osączoną kapustę, jaja, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy klopsy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka, zalewamy wywarem z kapusty ok. 1,5 litra wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Sos pomidorowy zagęszczamy...