Szukacie ciekawego pomysłu na gołąbki? Zróbcie je inaczej niż zwykle i dodajcie do mięsnego farszu jajka. Takie połączenie sprawia, że gołąbki mają jeszcze lepszy i wyrazistszy smak. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis, który robi właśnie furorę w sieci!

Przepis na gołąbki z jajkiem

Gołąbki z jajecznym farszem to świetna alternatywa dla zwykłych gołąbków. Tak podane gołąbki mają jeszcze ciekawsze wnętrze i smak. Podajcie je z sosem pomidorowym, a wasi domownicy z pewnością poproszą o dokładkę!

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 9 jajek
  • 1 szklanka ryżu
  • przyprawa do wieprzowiny
  • przyprawa do grilla
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 160 gram koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. 8 jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, po czym mielimy na drobno w rozdrabniaczu.
  2. Kapustę sparzamy i dzielimy na pojedyncze liście.
  3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie (dwie szklanki wody) do momentu, aż napęcznieje, studzimy.
  4. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zmielone jajka, ryż, przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, przyprawę do grilla oraz wbijamy jedno jajko.
  5. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Łyżką nabieramy masę i układamy na liściu kapusty, po czym zawijamy i związujemy nitką lub spinamy wykałaczką gołąbka.
  6. Do głębszej patelni wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową oraz koncentrat pomidorowy.
  7. Doprowadzamy do wrzenia.
  8. W sosie układamy gołąbki i dusimy pod przykryciem do czasu, aż kapusta będzie miękka (od czasu do czasu obracamy gołąbki).
  9. Gołąbki wykładamy na talerz (usuwając nitkę) i polewamy sosem.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: